Την έναρξη της Ειδικής Συνάντησης κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για το απόλυτο αδιέξδο της αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας, μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών του ΙΚΑ, κύρηξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη 11 Απριλίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.
Ο κ. Βαρδακαστάνης χαιρέτησε την κινητοποίηση στη Χίο για τα ΚΕΠΑ, που διεξάγεται σήμερα, μέρος μιας σειράς διαμρτυριών του αναπηρικού κινήματος που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από την έναρξη σχεδόν του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας. «Το νέο σύστημα ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση, κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία. Θέτει σε ευθεία σύγκρουση και αντιδικία τους υποψήφιους προς εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, τους γιατρούς μέλη αυτών, καθώς επίσης και όλους τους διοικητικούς και άλλους παράγοντες που συγκροτούν και στελεχώνουν σήμερα τα ΚΕΠΑ.
Η σημερινή αντιμετώπιση της πιστοποίησης της Αναπηρίας είναι καθρέφτης της βαθιάς υπανάπτυξης της κοινωνίας και της Πολιτείας. Καταδεικνύει την ανέντιμη συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων, που την φορτώνουν τώρα, νομίζουν, σε ανυπεράσπιστους.
Όμως τα άτομα με αναπηρία δεν είναι ορφανά, είναι κομμάτι του αναπηρικού κινήματος που είναι ενωμένο και αποφασισμένο να μην διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση.
Το αναπηρικό κίνημα χρόνια διεκδικεί ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας. Από το 1990 διεκδικούμε την Κάρτα Αναπηρίας. Αντ’ αυτού, σήμερα, με το υπάρχον σύστημα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις βιώνουν τον απόλυτο διασυρμό από το πολιτειακό και μιντιακό κατεστημένο, μιας και δυστυχώς, το σύστημα πιστοποίησης εντάχθηκε στην μνημονιακή διαδικασία: 57.000 εγκλωβισμένοι στα ΚΕΠΑ, περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στην ιατροφαρμακευτική διαδικασία. Η όλη διαδικασία παράγει προσφυγές, φτωχοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, εκλείπει ουσιαστικά, ο σεβασμός στην Αναπηρία.
Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να βρούμε λύση, να συζητήσουμε την πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος».
Σημεία των ομιλιών που ακούστηκαν
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, το σύστημα χρειάζεται θωράκιση και η Επιστημονική Επιτροπή να μην αμφισβητείται. Το υπουργείο αναγνωρίζει το κενό στη διάταξη του άρθρου 66 του τελευταίου νομοσχεδίου για την παραβατικότητα της κοινωνικής ασφάλισης και προτίθεται να το διορθώσει. Πρέπει να αναμορφωθεί συνολικά το σύστημα».
Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος ΟΚΕ «Η ΟΚΕ συμφωνεί να ληφθεί πρωτοβουλία άμεσα, σε συννενοήση με την ΕΣΑμεΑ, για να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν το σύστημα από πελατειακές σχέσεις. Θα εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας».
Μιχαήλ Βλασταράκος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «Είναι αδιανόητο να διακόπτεται η σύνταξη ή το επίδομα μέχρι την κύρωση της επανεξέτασης. Μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας».
Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών «Πρέπει άμεσα να δούμε την απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΕΠΑ. Να προσκληθούν να στελεχώσουν τις επιτροπές άνεργοι γιατροί, και οι γιατροί να είναι αυτοί που θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας».
Γεώργιος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ «Βιώνουμε την αγωνία και την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία για την κατάσταση. Υπάρχει ανυπαρξία οργανωτικής δομής και δεν κατανοούμε γιατί δεν λαμβάνεται υπ όψιν η εμπειρία άλλων κρατών που έχουν εφαρμόσει αξιόπιστα συστήματα».
Διονύσιος Πατσούρης, Υποδιοικητής ΙΚΑ «Λόγω εμπειρίας το ΙΚΑ ανέλαβε την ευθύνη για την εφαρμογή του συστήματος. Από την έναρξή του έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις. Τα αίτια της σημερινής κατάστασης είναι ότι το ΚΕΠΑ λειτουργεί με γιατρούς άλλων φορέων, δεν προβλέφτηκε μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο θα μελετούνταν ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, δεν υπάρχει ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για το σύνολο των μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών. Δεν διατέθηκε πρόσθετο προσωπικό για τη λειτουργεία του ΚΕΠΑ. Η ταλαιπωρία οφείλεται στο ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν θέλουν να εναρμονιστούν με τη νέα αντίληψη και φιλοσοφία του ΚΕΠΑ. Πάντως, σε λίγο καιρό θα υπάρχει η δυνατότητα οι γνωματεύσεις να αποστέλλονται ηλεκτρονικά».
Ακολούθησε συζήτηση και παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους.
Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τη συστηματική της προσπάθεια προκειμένου να δωθεί λύση. Αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα: α) Τη συνεδριαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα, β) Συνάντηση όσων έλαβαν μέρος στην ειδική συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Τέλος καλεί τους φορείς της σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για να αναδείξουν το θέμα.
Θα συνεχίσει την προσπάθεια συγκρότησης μιας ευρείας συμμαχίας του αναπηρικού κινήματος με φορείς επιστημονικούς, κοινωνικούς κλπ., προκειμένου το ζήτημα της πιστοποίησης της αναπηρίας να αποκτήσει τον αντικειμενικό, επιστημονικό και ανθρωπιστικό του χαρακτήρα.
Το αναπηρικό κίνημα της χώρας δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σύστημα πιστοποίησης να γίνει δημοσιονομική γκιλοτίνα.
Πηγή: http://www.esaea.gr/