meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ


Το ανίατο Άσυλο

Χωρίς άδεια λειτουργεί το Άσυλο Ανιάτων. Σε έκθεση της Περιφέρειας Αττικής διαπιστώνεται σωρεία παρανομιών αλλά και διοικητικές δυσλειτουργίες. Ας όψεται η ανοχή της πολιτείας.


Της Ντάνι Βέργου

 
Παράνομα - με την ανοχή της πολιτείας - λειτουργεί το Ασυλο Ανιάτων, καθώς δεν έχει άδεια ίδρυσης, ούτε λειτουργίας. Ωστόσο, κατάφερε αργά προχθές το βράδυ να «κερδίσει» την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την εξαίρεσή του από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το claw back (η αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης των δαπανών). Το κοινωφελές ίδρυμα επικαλείται οικονομικές δυσχέρειες, παρ’ ότι έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία - περισσότερα από 1.300 ακίνητα που του αποφέρουν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από τα ενοίκια - και απειλεί ότι θα βάλει λουκέτο εάν υποχρεωθεί να εφαρμόσει το claw back.
 
Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Ιωάννα Ηλιάδη επισήμαινε τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της Μονάδας αν εφαρμοζόταν η διάταξη! Η έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2012, έδειξε ότι το Φιλανθρωπικό Σωματείο Άσυλο Ανιάτων δεν έχει ούτε άδεια ίδρυσης, ούτε άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, το κλιμάκιο των δύο κοινωνικών συμβούλων του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής που πραγματοποίησε αιφνίδια την επίσκεψη, διαπίστωσε ότι ούτε άδεια λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) διαθέτει το φιλανθρωπικό σωματείο.

 
Μετά τον έλεγχο η Περιφέρεια στέλνει έγγραφο προς το Άσυλο Ανιάτων (11 Ιουλίου 2012) κοινοποιώντας την έκθεση και ζητώντας στοιχεία. «Σας υπενθυμίζουμε τα επανειλημμένα έγγραφά μας για υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτηρίου χρονίων παθήσεων, χωρίς καμία ενέργειά σας μέχρι και σήμερα». Επιπλέον, ζητείται να υποβληθεί βεβαίωση πυρασφάλειας για όλες τις εγκαταστάσεις και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς το πολύ σε τετράκλινους θαλάμους, σύμφωνα με τις διατάξεις για τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων. Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση διαπιστώνεται η ύπαρξη εξάκλινων δωματίων στο Άσυλο.
 
Το κείμενο εστάλη στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος στη συνέχεια με δικό του έγγραφο (24 Απριλίου 2013) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με τις ενέργειες «για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την εφεξής καλή λειτουργία του Ιδρύματος» αναφερόμενος στην έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σωματείου, η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

 
Τα προβλήματα στο κοινωφελές ίδρυμα δεν σταματούν εδώ. Με την επισήμανση «Εξαιρετικώς Επείγον» η Νομαρχία Αθηνών στις 5 Οκτωβρίου 2010 ζητούσε από την Περιφέρεια Αττικής τη «διενέργεια οικονομικού – διαχειριστικού και διοικητικού ελέγχου». Σύμφωνα με τη νομαρχία, κρίνεται ότι «αφ’ ενός υπάρχει τουλάχιστον δυσλειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, που βλάπτει τα συμφέροντα του ιδρύματος και που οδηγεί σε δυσλειτουργία και του κυρίαρχου οργάνου της Γενικής Συνέλευσης. Αφ’ ετέρου, πιθανώς κάποιες αποφάσεις του σωματείου δεν λαμβάνονται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα». Η νομαρχία επισημαίνει ότι το καταστατικό του σωματείου προβλέπει τη σύγκληση τακτικού διοικητικού συμβουλίου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Μέχρι την ημερομηνία αποστολής του εγγράφου, το 2010 είχαν συγκληθεί μόλις τρία διοικητικά συμβούλια, όπως επισημαίνεται, ενώ ήταν απολύτως απαραίτητο να είχε συγκληθεί μετά την ποινική δίωξη κατά του προέδρου και την προθεσμία που πήρε για να λογοδοτήσει, η γενική συνέλευση που ζητήθηκε από τη νομαρχία τον Αύγουστο του 2010 κ.ο.κ. «Για ευνόητους λόγους θα έπρεπε να είχε συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο και να είχαν τεθεί όλα τα παραπάνω υπόψη του», σημειώνει η νομαρχία και προσθέτει ότι κοινοποιεί το έγγραφο και στο υπουργείο Υγείας «για τυχόν δικές του ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του».
 
Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ!


Από τον παππού… στον εγγονό …

 
Εκδήλωση ευρέος κοινού στο Αμφιθέατρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά- ΣΑΙΣΠ (ευγενής παραχώρηση με δωρεάν χώρο διπλανού parking).
 
Σε μια κατάμεστη αίθουσα (140 άτομα) παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το Alzheimer στα πλαίσια της ΨυχοΓηριατρικής Υπηρεσίας Πειραιά (Ν. Δέγλερης) αφού προηγήθηκε 30΄βιντεο –ταινία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού σχετική με τα προβλήματα ασθενών και συγγενών . Ο Κος Βουτυράκος ολοκλήρωσε με μια σύντομη αναδρομή στα 40χρόνια λειτουργίας της ΙατροΠαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά , παράλληλα με τις εν   εξελίξει πρωτοβουλίες της.

 
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ,  Δ/ντής του ΚΕΚ/ΕΚεΨΥΕ κ. Τίμος ΓΟΝΗΣ παρουσίασε εν συντομία το υπό υλοποίηση πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ (εκπαίδευση φροντιστών ενηλίκων με άνοια και αυτισμό)

 
Βραβεύτηκαν :

 
α) ο Α΄ Δ/ντής της ΙΠΥ Πειραιά Δρ. Σωτήρης Ι. Κωτσόπουλος , που μετέφερε γλαφυρά στο ακροατήριο συγκινητικές αναμνήσεις και εμπειρίες από τα πρώτα βήματα της Ιατροπαιδαγωγικής   Υπηρεσίας  Πειραιά (1973) , τα οποία εύστοχα συμπλήρωσε  η τότε συνεργάτης του Κα Μαρία  ΧΑΡΙΤΑΚΗ , Κοινωνική Λειτουργός 

 
β) η Ελληνική ΨυχοΓηριατρική Εταιρεία για την συμβολή της στην οργάνωση και λειτουργία της αντίστοιχης Υπηρεσίας του ΕΚεΨΥΕ Πειραιά. Το Βραβείο παρέλαβε ο γραμματέας της -Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης ΠΟΛΙΤΗΣ , Δ/ντής της Μονάδας ΨυχοΓηριατρικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ) , ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην πενταετή συνεργασία μας σε προγράμματα ψυχοεπιδημιολογίας της Γ΄ Ηλικίας  (ILIONHELIOPOULIS-BYRON COMMUNITY STUDY) εκπαίδευσης στελεχών και εκπόνησης ψυχοεκπαιδευτικών προγραμμάτων .

 
Τα βραβεία απένειμε,   ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ ΕΚεΨΥΕ Κος Γιώργος Κυδωνάκης, (Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας).

 
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση κρητικής παραδοσιακής μουσικής από ερασιτέχνες λυράρηδες ευγενώς προσφερθέντες (Κοι  Κλάδος και Νικηφοράκης ) . Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση   γνωριμίας και εξαιρετικά εδέσματα  , τα οποία είχε επιμεληθεί προσωπικά  η Κα Πόλα Νικολάου και οι συνεργάτες της (Κοι.Σ.Π.Ε. του Κέντρου μας).

 
Ευχαριστούμε θερμά τον Κων/νο Μπουρλετίδη , πρόεδρος τους ΣΑΙΣΠ για τον άψογο συντονισμό της Ημερίδας καθώς και τον έφορο εκδηλώσεων Δημήτρη Πετσετάκη  και τα υπόλοιπα μέλη ΣΑΙΣΠ για την συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης . Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Βασιλική Ροδοπούλου , Υποδιευθύντρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αρσακείου Ψυχικού και τον Δρ. Παναγιώτη Δέγλερη , Καθηγητή  Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,  για την δημιουργία της καλαίσθητης αφίσας και πρόσκλησης της ημερίδας καθώς και τους εθελοντές συνεργάτες (Α. Σόλιας, Μ. Καραμπέρη, Ε. Μαντέλου, Α. Ντουντουλάκη).

 
Παρευρέθησαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων,  ενεργοί πολίτες ( Συνήγορος του Παιδιού, ΑΜΚΕ ΕΨΥΜΕ) ,αλλά και συνάδελφοι του ΕΚεΨΥΕ από πολλές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου με σύσσωμο το Δ.Σ του Συλλόγου των  Εργαζομένων. 

 
Μας τίμησαν ο πρωτοπρεσβύτερος παπα-Γίωργης Καλαμάρης , του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Πειραιά  , ο αρχίατρος του Δήμου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης , η Δρ. Αγγελική Σεληνίδου, αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά , οι Δ/ντές  Χειρουργοί Αλέκος και Ελευθέριος Γιάγκος, εκπρόσωποι του Π.Ι.Σ.  , η παιδοψυχίατρος Τζένη Σουμάκη ,ο Κος Μάνος Κοζαδίνος , που προσέφερε τις υπηρεσίες του επί δεκαετίες στην ΙΠΥ Πειραιά , ο Αεροπαγίτης Κος Βασίλης Πέππας, ο ταξίαρχος ( Π.Ζ.)  Κων/νος Ροδόπουλος , ο Επ. Καθηγητής  Παύλος Μαραγκουδάκης , η ψυχολόγος Δρ. Σοφία Πορτινού, ο Δ/ντής του Πειραϊκού Θεραπευτηρίου κ. Θεοδωρουλέας, ο Μιχάλης και η Ευγενία Πιαγκου (ανώτερα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας  ELETSON Corporation) κ.α.

 
Δικαιολόγησαν λόγω κωλύματος την απουσία τους ο καθηγητής Κων/νος Αρβανιτόπουλος Υπουργός  Παιδείας , ο Καθηγητής Νευρολογίας Γιάννης Ευδοκιμίδης , πρόεδρος της Β΄ΔΥΠΕ , ο αναπληρωτής καθηγητής Κων/νος Πόταγας , ο επίκουρος καθηγητής Γίωργος Μουσσάς , η Δρ. Αργυρώ Βούλγαρη , Επ/κη Υ/Δντρια ΕΚΠΥΕ , ο συντονιστής Δ/ντής Επαμ. Παπαμιχαήλ Νοσοκομείου Μεταξά , ο καθηγητής ΕΜΠ Δρ. Γιάννης Μηλιός , ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας , ο πρ. βουλευτής Δημήτρης  Καρύδης , ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης , η Κα  Θέκλα Φούντου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης  , η Κα Ευα Στεφανάκη (λόγω ασθενείας) και οι Δικηγόροι Στέλιος και Γρηγόρης Μανουσάκης.   
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδίας τους αποδέκτες της παρούσας έκθεσης πεπραγμένων  για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης . Σας επισυνάπτουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση . Το ψηφιακό υλικό (βίντεο και  σύνολο φωτογραφιών ) θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΕΚεΨΥΕ .

 

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ 3Η ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ


Μεγάλη επιτυχία είχε για 3η συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Έγκαιρης Διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) που διεξήχθη στο Δήμο Ιλίου μέσω των Δημοτικών του Ιατρείων και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, από 22-26 Απριλίου 2013, με τη συνεργασία της Β’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟ» και υπό την αιγίδα της ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.


Συνολικά σπιρομετρήθηκαν δωρεάν 380 άτομα, την ίδια στιγμή που η σχετική εξέταση κοστίζει 50 και πλέον ευρώ σε ιδιωτικό ιατρείο, ενώ ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλος.Από τους προσερχόμενους διαγνώστηκε –ευτυχώς έγκαιρα- το 13,1% με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ενώ βρέθηκαν και πολλά περιστατικά άσθματος καθώς και περιστατικά που χρήζουν μελέτης ύπνου.


Παρόντες για τις διαγνώσεις και για σωστές κατευθύνσεις και ιατρικές συμβουλές εξατομικευμένα σε κάθε εξεταζόμενο, ήταν οι Καθηγητές Πνευμονολόγοι Άννα Καρακατσάνη και Στέλιος Λουκίδης, καθώς και οι Πνευμονολόγοι Αθηνά Τσουλιάγκα και Κώστας Κωνσταντόπουλος, τους οποίους ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Αυγουλάς ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για την εθελοντική τους προσφορά και για το επιστημονικό κύρος με το οποίο περιέβαλαν όλη τη διαδικασία.

 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από πέρυσι κάθε ένας εξεταζόμενος που καταγράφεται με κάποιο πνευμονολογικό πρόγραμμα, καλείται εκ νέου και υπόκειται σε δεύτερο δωρεάν επανέλεγχο της κατάστασης του από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου με σπιρόμετρα που έχει αγοράσει ο Δήμος με ιδίους πόρους, χάρη στην εθελοντική συμβολή του Πνευμονολόγου κ. Αλέξη Κροκίδη.
 

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ - ΜΑΝΙΟΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;;;


Πώς εκδηλώνεται η διπολική διαταραχή;
Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)


Η Διπολική Διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, θεωρείται μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία φέρει ασυνήθιστες εναλλαγές της συναισθηματικής διάθεσης, της δραστηριότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ατόμου. Σε αντίθεση με τη συνήθη μεταβλητότητα της διάθεσης, τα “πάνω” και τα “κάτω”, στην περίπτωση της διπολικής διαταραχής, οι εναλλαγές αυτές έχουν ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα. Συνοδεύονται από σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα της ζωής του ατόμου ή στη σχολική επίδοση, ακόμη και μερικές φορές και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ωστόσο, η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δίνοντας στο άτομο τη δυνατότητα να έχει μια παραγωγική ζωή.


Γράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριος Πέτρος Σκαπινάκης. 


Ο κίνδυνος νόσησης από μανιοκατάθλιψη ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 1% στην διάρκεια τη ζωής. Μια δεδομένη χρονική στιγμή, 0.3%-0.5% του γενικού πληθυσμού μπορεί να πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα μπορεί να πάσχουν από 10.000-20.000 από το πρόβλημα αυτό. Εμφανίζεται συνήθως περί το τέλος της εφηβείας ή ενωρίς στην ενήλικη ζωή, ενώ δεν αποκλείεται τα πρώτα συμπτώματα να παρουσιαστούν κατά την παιδική ηλικία ή ακόμη και πολύ αργότερα στη ζωή. Συνήθως δε γίνεται άμεσα αντιληπτή η νοσηρότητα των συμπτωμάτων.


Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν χρόνια, πριν γίνει η διάγνωση και εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία. Όπως και με τον σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια καρδιολογικά νοσήματα, η διπολική διαταραχή έχει χρόνιο χαρακτήρα και απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η μανιοκατάθλιψη επηρεάζει τόσο τη συναισθηματική διάθεση όσο και τη λογική σκέψη. Κινητοποιεί ανεπιθύμητες ή ακραίες συμπεριφορές και συχνά περιορίζει την ίδια την επιθυμία, τη θέληση του ατόμου να ζήσει. Αν και θεωρείται ότι έχει κυρίως νευροβιολογική βάση, το άτομο βιώνει την ψυχολογική διάσταση του προβλήματος. Ακόμη και στις περιπτώσεις που το άτομο παρουσιάζει ευφορία, αυτή δεν είναι ευχάριστη και το άτομο πραγματικά υποφέρει.

"Έχω την τύχη να έχω επιβιώσει από την αρρώστια μου, έχω την τύχη να έχω δεχθεί την καλύτερη δυνατή θεραπευτική φροντίδα, έχω την τύχη να έχω αυτούς τους φίλους, τους συναδέλφους και την οικογένεια που έχω…". Αυτά γράφει η K. Jamison, μια κλινική ψυχολόγος καθηγήτρια στην Αμερική, που έχει μανιοκατάθλιψη και έχει περιγράψει το πρόβλημά της στο έξοχο βιβλίο "An unquiet mind".

Ποια είναι τα συμπτώματα της Διπολικής Διαταραχής;

Η Διπολική Διαταραχή προκαλεί έντονες μεταβολές της συναισθηματικής διάθεσης, από ευφορία ή/και ευερεθιστότητα σε μελαγχολία και απελπισία. Πρόκειται για επεισόδια μανίας και κατάθλιψης αντίστοιχα, τα οποία έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται διαδοχικά, συχνά με μεσοδιαστήματα φυσιολογικής διάθεσης. Παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στην ενεργητικότητα και τη συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα του μανιακού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν:

* Αυξημένη δραστηριότητα και ανησυχία
* Υπερβολικά ευφορική διάθεση
* Ακραία ευερεθιστότητα
* Γρήγορη σκέψη, γρήγορος λόγος και εναλλαγές ιδεών
* Διάσπαση της προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης
* Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
* Διογκωμένη αυτοεκτίμηση
* Χαμηλή κριτική ικανότητα
* Άκριτη αύξηση των δαπανών για αγορές κ.λ.π
* Ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά την τελευταία περίοδο
* Αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα
* Κατάχρηση ουσιών (πχ. κοκαΐνη, αλκοόλ, ηρεμιστικά)
* Παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά
* Άρνηση του ασυνήθιστου χαρακτήρα της διάθεσης και συμπεριφοράς

Προκειμένου να είναι δυνατή η διάγνωση της μανίας, 3 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας. Στην περίπτωση που η διάθεση χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, 4 επιπλέον συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τη διάγνωση

Τα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν:

* Καταθλιπτική διάθεση, άγχος, αίσθηση κενού
* Απελπισία ή απαισιοδοξία
* Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, αβοηθητότητας
* Απώλεια ενδιαφέροντος ή ικανοποίησης από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που θεωρούνταν προηγουμένως ευχάριστες
* Απώλεια ενέργειας, κόπωση, αίσθηση “επιβράδυνσης”
* Δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη, μειωμένη αποφασιστικότητα
* Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
* Διαταραχές του ύπνου
* Διαταραχές της όρεξης
* Χρόνιος πόνος ή άλλα επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν παθολογικά
* Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας

Προκειμένου να είναι δυνατή η διάγνωση της κατάθλιψης, 5 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων.

Ένα ήπιο ή μέτριας βαρύτητας επεισόδιο μανίας ονομάζεται υπομανία. Πρόκειται για μια αίσθηση ευφορίας, η οποία είναι δυνατό να συνδέεται με ικανοποιητική λειτουργικότητα και αυξημένη παραγωγικότητα. Έτσι, ακόμη κι αν το στενό περιβάλλον του ατόμου μάθει να αναγνωρίζει αυτή τη μεταβολή της διάθεση ως πιθανή διπολική διαταραχή, το ίδιο το άτομο μπορεί να συνεχίσει να αρνείται αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, χωρίς τους κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς, η υπομανία είναι πιθανό να εξελιχθεί σε σοβαρή μανία ή να μετατραπεί σε κατάθλιψη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, βαριά επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης συνοδεύονται από ψυχωτικά συμπτώματα, όπως είναι οι ψευδαισθήσεις (ακουστικές, οπτικές ή γενικότερα η αντίληψη, μέσω των αισθήσεων, αντικειμένων που δεν είναι στην πραγματικότητα παρόντα) και οι παραληρητικές ιδέες (εσφαλμένες πεποιθήσεις που δεν είναι απόρροια λογικής σκέψης ή είναι ασυνήθιστες για το άτομο). Η παρουσία ψυχωτικών συμπτωμάτων αποκαλύπτει τις πιο ακραίες μορφές της μεταβαλλόμενης διάθεσης στη διπολική διαταραχή.

Για παράδειγμα, ιδέες μεγαλείου, όπως η πεποίθηση, ότι το άτομο είναι ένα σημαντικό πρόσωπο ή ότι διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες ή πλούτο, είναι δυνατό να υπάρξουν κατά τη μανία. Αντίθετα, ιδέες αναξιότητας ή ενοχής, όπως η πεποίθηση, ότι το άτομο είναι απένταρο ή έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό αδίκημα, μπορούν να είναι παρούσες κατά την κατάθλιψη. Η διπολική διαταραχή παρουσία των ψυχωτικών συμπτωμάτων μπορεί να διαγνωστεί εσφαλμένα ως σχιζοφρένεια, μια άλλη σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Θα ήταν ίσως χρήσιμο, να σκεφτούμε τις ποικίλες μεταβολές της διάθεσης στη διπολική διαταραχή ως ένα φάσμα ή ένα συνεχές, στο ένα άκρο του οποίου βρίσκεται η βαριά κατάθλιψη, κατόπιν η ήπια κατάθλιψη, κάπου στο μέσο η ισορροπημένη διάθεση, στη συνέχεια η υπομανία και, τέλος, στο άλλο άκρο, η μανία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, συμπτώματα μανίας μπορεί να συνυπάρχουν με συμπτώματα κατάθλιψης, έχοντας ως αποτέλεσμα αυτό που καλείται μεικτό επεισόδιο. Τα συμπτώματα του μεικτού επεισοδίου συμπεριλαμβάνουν την ανησυχία, τις διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, την ψυχωτική συμπτωματολογία και σκέψεις αυτοκτονίας. Έτσι, η διάθεση του ατόμου μπορεί να χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη και απελπισία αλλά και από αυξημένη ενεργητικότητα την ίδια στιγμή.

Η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να εκληφθεί ως ένα πρόβλημα άλλου τύπου πέραν της ψυχικής ασθένειας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, λόγω της τάσης του ατόμου να επιδίδεται σε συμπεριφορές που θεωρούνται δυσπροσαρμοστικές, όπως η χρήση ουσιών, ή να εκδηλώνει περιορισμένη σχολική επίδοση, επαγγελματική δραστηριότητα και διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, προβλήματα, όπως τα παραπάνω, μπορεί να είναι οιωνοί μιας υποβόσκουσας διαταραχής της διάθεσης.

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής;
Όπως και με όλες τις ψυχικές νόσους, η διπολική διαταραχή δεν είναι δυνατό να διαγνωστεί με τη βοήθεια ενός εργαστηριακού ελέγχου (πχ. εξέταση αίματος) αλλά μόνο βάσει της συμπτωματολογίας, της πρόγνωσης και του οικογενειακού ιστορικού, όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, άνθρωποι με διπολική διαταραχή εκδηλώνουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Κάθε σκέψη περί αυτοκτονίας χρήζει άμεσης προσοχής και είναι προτιμότερο αυτή να δοθεί από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ή γιατρό. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εκείνος/η που κάνει λόγο για αυτοκτονία, καθώς ο κίνδυνος να εκδηλωθεί αυτού του τύπου η συμπεριφορά είναι υψηλός, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου. Συνεπώς, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής σχετικά νωρίς και μαθαίνοντας τους τρόπους, με τους οποίους η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον αυτοκτονικό ιδεασμό μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

* Λεκτικές ενδείξεις για επιθυμία θανάτου ή αυτοκτονίας
* Αίσθηση απελπισίας (πχ. τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο)
* Αίσθηση αβοήθητου (πχ. ό,τι κι αν κάνω, δε θα να φέρει αποτέλεσμα)
* Πεποίθηση ότι συνιστά κανείς εμπόδιο στη ζωή της οικογένειας και των φίλων
* Κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών
* Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων (πχ. οργάνωση των οικονομικών, προσφορά πολύτιμων αντικειμένων)
* Προετοιμασία ενός σημειώματος για επικείμενη αυτοκτονία
* Ατυχήματα και τάση για ατυχήματα (δηλ. έκδηλη απροσεξία σε καταστάσεις που ενέχουν κίνδυνο)

Σε περίπτωση που αισθάνεται κανείς έντονη την επιθυμία θανάτου ή γνωρίζει κάποιον/α που εκδηλώνει ανάλογη επιθυμία, είναι εξαιρετικά σημαντικό:

* Να καλέσει άμεσα ένα γιατρό ή τα Έκτακτα Περιστατικά
* Να μη μείνει μόνος/η
* Να μην έχει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων ή σε αντικείμενα που μπορεί προκαλέσουν βλάβη (πχ. όπλο)

Παρόλο που, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόπειρα αυτοκτονίας έχει προσχεδιαστεί, συχνά μπορεί να αποτελέσει μια παρορμητική ενέργεια, η οποία εκτελείται χωρίς δεύτερη σκέψη. Συνεπώς, η φροντίδα να μην υπάρχουν στη διάθεση του ατόμου με διπολική διαταραχή αντικείμενα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την πρόκληση βλάβης, όπως αναφέρεται παραπάνω, μπορεί να αποβεί ένας πολύτιμος τρόπος πρόληψης τυχόν αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

Ποια είναι η πρόγνωση της Διπολικής Διαταραχής;

Τα μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια, τυπικά, αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της ζωής. Μεταξύ των επεισοδίων, συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν, αν και, στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων, ορισμένα συμπτώματα εμμένουν. Σε ένα μικρό ποσοστό, η συμπτωματολογία βρίσκεται μάλλον σε έξαρση, παρά τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Η τυπική μορφή της νόσου, η οποία συμπεριλαμβάνει διαδοχικά επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, ονομάζεται Διπολική Ι Διαταραχή. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν εκδηλώνονται επεισόδια βαριάς μανίας αλλά ήπια υπομανιακά επεισόδια που εναλλάσσονται με καταθλιπτικά επεισόδια, η νόσος καλείται Διπολική ΙΙ Διαταραχή. Στην περίπτωση, ωστόσο, που εκδηλώνονται 4 ή περισσότερα επεισόδια σε διάστημα 12 μηνών, θεωρείται ότι πρόκειται για Ταχεία Εναλλαγή Φάσεων. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ακόμη και μιας ημέρας. Εναλλαγές τις διάθεσης με αυτή τη συχνότητα τείνουν να εκδηλώνονται πολύ μετά την έναρξη της νόσου και είναι περισσότερο συχνές μεταξύ των γυναικών παρά των ανδρών.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής συνιστά βασική προϋπόθεση για μια υψηλής ποιότητας ζωή. Χωρίς θεραπεία, η νόσος τείνει να χειροτερεύει: παρατηρείται ταχεία εναλλαγή φάσεων ολοένα και βαρύτερης μορφής στο χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας συμβάλει σημαντικά στη μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της βαρύτητας των επεισοδίων.

Είναι δυνατό τα παιδιά και οι έφηβοι να νοσήσουν από Διπολική Διαταραχή;
Η διπολική διαταραχή είναι δυνατό να εκδηλωθεί τόσο στην παιδική όσο και στην εφηβική ηλικία. Το ποσοστό αυξάνει, στην περίπτωση που οι ίδιοι οι γονείς νοσούν από διπολική διαταραχή.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι εκδηλώνουν σαφώς ξεκάθαρα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, τα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι παρουσιάζουν συνήθως ταχείες εναλλαγές της διάθεσης, πολλές φορές την ημέρα. Τα παιδιά σε φάση μανίας εκδηλώνουν περισσότερο στοιχεία ευερεθιστότητας με αρκετά ξεσπάσματα παρά ευφορική διάθεση. Η μεικτή συμπτωματολογία είναι, επίσης, κοινή μεταξύ των νέων, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι εκδηλώνουν περισσότερο την τυπική μορφή της νόσου.

Στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων, η διάγνωση της διπολικής διαταραχής συναντά ορισμένες δυσκολίες, καθώς άλλες διαταραχές, που εκδηλώνονται στο ίδιο φάσμα ηλικιών, μπορεί να έχουν, ως κάποιο βαθμό, κοινή συμπτωματολογία. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα ευερεθιστότητας και επιθετικότητας μπορεί να συνιστούν ενδείξεις τόσο της διπολικής διαταραχής όσο και της διαταραχής της ελαττωματικής προσοχής / υπερκινητικότητας, της εναντιωτικής προκλητικής διαταραχής ή άλλων ψυχικών διαταραχών (πχ. μείζων καταθλιπτική διαταραχή, σχιζοφρένεια), καθώς και της κατάχρησης ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί συνάρτηση της κατάλληλης διάγνωσης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι υπεύθυνοι για την προσεκτική εκτίμηση παιδιών και εφήβων με έκδηλη συμπτωματολογία στο επίπεδο του συναισθήματος και της συμπεριφοράς. Οπωσδήποτε, στην περίπτωση που ένα παιδί ή έφηβος εκδηλώνει αυτοκτονικό ιδεασμό ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ζητηθεί άμεσα η βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

Ποια είναι τα αίτια της Διπολικής Διαταραχής;

Στον επιστημονικό χώρο, η διερεύνηση των πιθανών αιτιολογικών παραγόντων για την εκδήλωση της διπολικής διαταραχής πραγματοποιείται με τη βοήθεια διαφόρων τύπων επιστημονικών μελετών. Επί του παρόντος, υπάρχει μια σχετική ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων ως προς το γεγονός, ότι δεν έχει απομονωθεί ένας συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας αλλά, αντιθέτως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που βρέθηκε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της διπολικής διαταραχής.

Το γεγονός, ότι περισσότερες από μια περιπτώσεις διπολικής διαταραχής συχνά εκδηλώνονται στην ίδια οικογένεια, όπως αποδεικνύεται από το οικογενειακό ιστορικό, οδήγησε τους επιστήμονες στη διερεύνηση γενετικών παραγόντων και συγκεκριμένα ορισμένων γονιδίων, τα οποία επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική λειτουργία. Βεβαίως, σχετικές μελέτες σε διδύμους έδειξαν, ότι τα γονίδια δε συνιστούν το μοναδικό αιτιολογικό παράγοντα, καθώς δεν εμφανίζουν όλοι οι δίδυμοι αδελφοί ατόμων με διπολική διαταραχή τη νόσο, αν και η συχνότητα εμφάνισης, σε αυτή την περίπτωση, αυξάνει.

Επιπλέον, σχετικά ευρήματα έχουν δείξει, ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γονίδιο αλλά μάλλον για την αλληλεπίδραση πολλών, τα οποία, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το άτομο ή το οικογενειακό του περιβάλλον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διπολικής διαταραχής. Η απομόνωση αυτών των συγκεκριμένων γονιδίων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αν και η πρόοδος της επιστήμης θα επιτρέψει ίσως στο μέλλον αυτού του τύπου ανακαλύψεις, καθώς και την συνεπακόλουθη ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων.

Η διερεύνηση νευροβιολογικών παραγόντων, με τη βοήθεια των νευροαπεικονιστικών τεχνικών, έχει συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των εγκεφαλικών εκείνων περιοχών που πιθανώς δυσλειτουργούν, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της μανιοκατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Οι τεχνικές αυτές επιτρέπουν στους επιστήμονες να έχουν μια απεικόνιση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε λειτουργία και να εξετάσουν τη δομή και τη δραστηριότητά του, χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης ή ανάλογων τεχνικών. Πρόκειται κυρίως για μια ειδική εφαρμογή της μαγνητικής τομογραφίας (functional MRI) και την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές, ο εγκέφαλος ατόμων με διπολική διαταραχή συχνά διαφέρει από εκείνον υγιών ατόμων, εύρημα, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της νόσου και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για την έρευνα και δεν εξυπηρετούν διαγνωστικούς σκοπούς. Η διάγνωση της νόσου είναι αποκλειστικά κλινική με βάση την συμπτωματολογία.

Ποια είναι η θεραπεία της Διπολικής Διαταραχής;.

Στις περισσότερες περιπτώσεις διπολικής διαταραχής, ακόμη και στις πιο βαριές, μια ουσιώδης εξισορρόπηση των εναλλαγών της διάθεσης και μια ύφεση των σχετικών συμπτωμάτων είναι δυνατό να επιτευχθεί με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Το γεγονός, ότι η διπολική διαταραχή αφορά σε ένα κύκλο διαδοχικών επεισοδίων, απαιτεί, σχεδόν πάντα, μια χρόνια, προληπτική χορήγηση φαρμάκων. Ένα θεραπευτικό σχήμα, που συμπεριλαμβάνει τόσο τη φαρμακευτική αγωγή όσο και την ψυχοκοινωνική παρέμβαση, θεωρείται το βέλτιστο για τη αντιμετώπιση της νόσου στο χρόνο.

Η συνεχιζόμενη, χωρίς διακοπές, θεραπευτική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βεβαίως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να παρατηρηθούν αλλαγές στη διάθεση. Κάτι τέτοιο οφείλει να γίνεται άμεσα γνωστό στον θεράποντα ιατρό, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή έξαρση της νόσου, με κατάλληλες τροποποιήσεις του θεραπευτικού σχήματος. Η στενή συνεργασία με το γιατρό, καθώς και η ανοιχτή επικοινωνία μαζί του, για τυχόν προβληματισμούς που αφορούν στη θεραπεία, είναι δυνατό να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της.

Επιπλέον, η καθημερινή καταγραφή των παρατηρούμενων συμπτωμάτων, του θεραπευτικού σχήματος, πιθανών διαταραχών του ύπνου και στρεσσογόνων γεγονότων στη ζωή του ατόμου είναι δυνατό να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της νόσου τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και στην παροχή εξατομικευμένης και, συνεπώς, πιο αποτελεσματικής θεραπευτικής φροντίδας.

Α. Φαρμακευτική Αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή για τη διπολική διαταραχή παρέχεται από ψυχιάτρους, οι οποίοι έχουν ειδικευθεί στη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών. Παρόλο που άλλοι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι οποίοι δεν έχουν την ειδικότητα του ψυχιάτρου, είναι σε θέση να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, συνιστάται η επίσκεψη σε ψυχίατρο για τον καθορισμό της θεραπείας.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων, γνωστών και ως “φάρμακα σταθεροποιητικά της διάθεσης”, που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα (δηλ. χρόνια). Στην περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο, επιπλέον φάρμακα προστίθενται για τυπικά μικρότερες χρονικές περιόδους, προκειμένου να ελέγξουν μια πιθανή έξαρση της νόσου παρά τη χρήση των “σταθεροποιητικών της διάθεσης”.

Για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής αναφέρονται:

* Το λίθιο (π.χ. Milithin, Lithiofor) ήταν το πρώτο σταθεροποιητικό της διάθεσης σκεύασμα που κυκλοφόρησε και θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της μανίας, καθώς και στην πρόληψη τόσο των μανιακών όσο και των καταθλιπτικών επεισοδίων.
* Τα αντιεπιληπτικά, όπως η καρβαμαζεπίνη (π.χ. Tegretol) και το βαλπροϊκό νάτριο (π.χ. Depakine), έχουν, επίσης, και σταθεροποιητικές ιδιότητες και μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε δύσκολα αντιμετωπίσιμα διπολικά επεισόδια. Η χρήση τους σε συνδυασμό με το λίθιο ενισχύει τα αντιμανιακά του αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση τα αντιεπιληπτικά που αναφέρθηκαν αλλά και άλλα, να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία στην διπολική διαταραχή, ιδιαίτερα εκεί που το λίθιο δεν μπόρεσε να ελέγξει με επιτυχία τα επεισόδια.

Στην περίπτωση παιδιών και εφήβων με διπολική διαταραχή, χρησιμοποιείται κυρίως το λίθιο αλλά και ορισμένα αντιεπιληπτικά, η ασφαλής και επαρκής χρήση των οποίων διερευνάται συστηματικά. Οι γυναίκες με διπολική διαταραχή, οι οποίες επιθυμούν να συλλάβουν, οφείλουν να συμβουλευθούν τον γιατρό τους σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει, σε αυτή την περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή. Η μελέτη νέων, ασφαλέστερων φαρμάκων, που θα μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια τόσο της κύησης όσο και της γαλουχίας, πραγματοποιείται στις ημέρες μας.

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κρίνεται, επίσης, απαραίτητη σε οξέα καταθλιπτικά επεισόδια. Ωστόσο, σχετικές μελέτες στο χώρο έχουν δείξει, ότι άτομα με διπολική διαταραχή που βρίσκονται σε αντικαταθλιπτική αγωγή αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο εκδήλωσης υπομανιακού / μανιακού επεισοδίου ή ταχείας εναλλαγής φάσεων. Για το λόγο αυτό, η χορήγηση “σταθεροποιητών της διάθεσης” είναι αναγκαία είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με τα αντικαταθλιπτικά.

Σε οξέα μανιακά επεισόδια, όπου η ταχεία θεραπεία κρίνεται αναγκαία, ή σε περιπτώσεις που το άτομο με διπολική διαταραχή δεν αντιδρά σε αγωγή με λίθιο και αντιεπιληπτικά, χορηγούνται αντιψυχωτικά φάρμακα, όπως η αλοπεριδόλη (Aloperidine), η ρισπερισδόνη (Risperdal) και η ολανζαπίνη (Zyprexa). Σε περίπτωση που παρατηρείται αϋπνία, δηλαδή το άγχος του ατόμου δε μειώνεται, είναι δυνατό να χορηγηθούν βενζοδιαζεπίνες (π.χ. Tavor, Stedon).
Πιθανές τροποποιήσεις της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι αναγκαίες κατά την πορεία της νόσου, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της. Για τις τροποποιήσεις αυτές, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος, ο οποίος πρέπει να ενημερώνεται και για τυχόν χρήση άλλων φαρμάκων ή φυσικών συμπληρωμάτων της διατροφής παράλληλα με την αγωγή για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής. Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της υποτροπής, είναι σημαντικό να ακολουθείται πιστά το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα;

Η διπολική διαταραχή συχνά συνδέεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Το γεγονός, ότι η παρουσία υποθυρεοεισμού ή υπερθυρεοειδισμού δύναται να φέρει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη διάθεση και την ενεργητικότητα, καθιστά αναγκαία την ιατρική παρακολούθηση για τη ρύθμιση των επιπέδων λειτουργίας του.

Στην περίπτωση της ταχείας εναλλαγής φάσεων, συχνά παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη φαρμακευτική ρύθμισή του παράλληλα με την αγωγή για τη διπολική διαταραχή. Επιπλέον, η χορήγηση λιθίου μπορεί να προκαλέσει υπολειτουργία του θυρεοειδή, με αποτέλεσμα την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση των επιπέδων λειτουργίας του και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τυχόν δυσλειτουργίας.

Β. Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση
Επιπρόσθετα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης, η ψυχοκοινωνική προσέγγιση ατόμων με διπολική διαταραχή και των οικογενειών τους συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη και την εκπαίδευσή τους αναφορικά με τα συμπτώματα των μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Σχετικές μελέτες στο χώρο έδειξαν, ότι η ψυχοκοινωνική παρέμβαση συνδέεται με αυξημένη σταθερότητα της διάθεσης, μειωμένη ανάγκη νοσηλείας και αυξημένη λειτουργικότητα σε ποικίλους τομείς. Ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός ή ένας σύμβουλος τυπικά παρέχει αυτού του τύπου θεραπείες, συχνά σε συνεργασία με τον ψυχίατρο για τη στενή παρακολούθηση της προόδου του ατόμου με διπολική διαταραχή. Η διάρκεια, η συχνότητα εφαρμογής και ο τύπος της θεραπείας αποτελεί συνάρτηση των εξατομικευμένων αναγκών του ατόμου.

Η ψυχοκοινωνική προσέγγιση ατόμων με διπολική διαταραχή αναφέρεται κυρίως στην υποστηρικτική θεραπεία, τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, την οικογενειακή θεραπεία και την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα,

* Η Υποστηρικτική Θεραπεία συμβάλλει στη διαχείριση των ανεπιθύμητων συνεπειών της νόσου στους διάφορους τομείς της ζωής, καθώς και στην ενίσχυση της εκδήλωσης συνέπειας στη θεραπευτική αγωγή.

* Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία βοηθάει στην εκμάθηση τεχνικών τροποποίησης των δυσλειτουργικών ή αρνητικών δομών σκέψης και συμπεριφοράς σε σχέση με τη νόσο.
* Η Οικογενειακή Θεραπεία κάνει χρήση συγκεκριμένων στρατηγικών, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του άγχους που βιώνει η οικογένεια, το οποίο μπορεί να ενισχύει ή να απορρέει από τα συμπτώματα του μέλους με διπολική διαταραχή.
* Η Εκπαίδευση του ατόμου με διπολική διαταραχή ή και της οικογένειάς του, σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου, καθώς και τη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ως προς την πιθανότητα υποτροπής με την αναγνώριση των συμπτωμάτων του αρχόμενου επεισοδίου.

Οπως και με την φαρμακευτική αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να ακολουθείται πιστά ο θεραπευτικός σχεδιασμός οποιασδήποτε ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Είναι η Διπολική Διαταραχή μια χρόνια νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά;

Παρόλο που τα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης έρχονται και φεύγουν, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε, ότι η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια νόσος, η οποία, για την ώρα, δεν επιδέχεται πλήρους και ριζικής ίασης. Ακολουθώντας, ωστόσο, πιστά την προτεινόμενη θεραπεία, ακόμη και σε περιόδους που η συμπτωματολογία δεν είναι έκδηλη, είναι δυνατό να ελέγξουμε τη νόσο και να περιορίσουμε το ενδεχόμενο υποτροπής.

Είναι δυνατό άλλες διαταραχές να συνυπάρχουν με τη Διπολική Διαταραχή;

Η κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών παρατηρείται συχνά μεταξύ ατόμων με διπολική διαταραχή. Τα ερευνητικά δεδομένα στο χώρο προτείνουν τη συμβολή ποικίλων παραγόντων στην εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας αυτοϊασης των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που συνυπάρχει πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η αντιμετώπισή του θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο γενικότερο θεραπευτικό σχεδιασμό.

Ορισμένες αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, είναι δυνατό, επίσης, να εκδηλωθούν μεταξύ ατόμων με διπολική διαταραχή. Η υπάρχουσα θεραπευτική αγωγή συχνά καλύπτει και τις αγχώδεις διαταραχές. Σε αντίθετη περίπτωση, η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του θεραπευτικού πλάνου.

Πως μπορούν να βοηθούν τα άτομα με Διπολική Διαταραχή και οι οικογένειές τους;

Κάθε άτομο με διπολική διαταραχή πρέπει να λαμβάνει τη φροντίδα ενός ψυχιάτρου, ειδικευμένου στη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα, άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως οι ψυχολόγοι και οι ψυχιατρικοί νοσηλευτές, συμβάλλουν στη διαχείριση της νόσου, με την εφαρμογή επιπρόσθετων τύπων θεραπείας.

Για την παροχή βοήθειας μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε

* Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές
* ΨυχιατρικούςΤομείς Νομαρχιακών ή Περιφερειακών Νοσοκομείων
* Κέντρα Ψυχικής Υγείας
* Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (στις περιοχές, όπου υπάρχουν)
* Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές
Ιδιώτες Ψυχίατρους
Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, προκειμένου να αντιληφθούν, ότι έχουν πράγματι ανάγκη την παρέμβαση ενός ειδικού.

Συγκεκριμένα,
* Συχνά δεν αντιλαμβάνονται το βαθμό της διαταραχής ή αποδίδουν την ευθύνη των προβλημάτων τους σε άλλους παράγοντες πέραν της νόσου.
* Συνήθως έχουν ανάγκη τη στήριξη της οικογένειας, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια. Ο οικογενειακός γιατρός, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, συστήνοντας συγκεκριμένους Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, όπου μπορούν να απευθυνθούν.
* Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιο άλλο άτομο από το στενό περιβάλλον ίσως χρειαστεί να τους οδηγήσει στον ειδικό για διάγνωση και θεραπεία.

* Σε περίπτωση που ένα επεισόδιο βρίσκεται σε έξαρση, η νοσηλεία μπορεί να είναι αναγκαία, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο είναι ενάντια στη θέλησή τους.
* Συνεχής ενθάρρυνση και στήριξη είναι αναγκαία, μέχρις ότου βρεθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.
* Ορισμένες φορές, μπορεί να συμφωνήσουν σε περιόδους ύφεσης της νόσου ως προς τον πιο κατάλληλο τρόπο παρέμβασης σε περίπτωση υποτροπής.

Όπως και με άλλες σοβαρές ψυχικές νόσους, η διπολική διαταραχή μπορεί να αποβεί δύσκολα αντιμετωπίσιμη από το σύντροφο, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους εργοδότες. Η οικογένεια του ατόμου με διπολική διαταραχή έχει συχνά να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά του, όπως την αλόγιστη διασκέδαση σε περιόδους μανίας ή την έντονη αίσθηση απόρριψης από τους άλλους σε περιόδους κατάθλιψης, καθώς και τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς.

Σημείωση: Το παραπάτω κείμενο αποτελεί επιλογή διαφόρων Αγγλικών κειμένων για την διπολική διαταραχή κατάλληλα τροποποιημένων και συμπληρωμένων για την Ελληνική πραγματικότητα. Ευχαριστώ πολύ την ψυχολόγο Άννα Καλτσούδα για την βοηθειά της στην μετάφραση.

Πηγή: http://boro.gr

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
(Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)
 
Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος)
 
Χειμερινού Εξαμήνου 2013-2014

 
Μυτιλήνη, 2013


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΕΚ ΟΡΑΜΑ

 
Υπό την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 2013-2014


Ο κόσμος μας είναι μια σκηνή, όπως όλοι λένε, όπου ο καθείς σκηνοθετεί τους ρόλους του, λαμβάνοντας υπόψιν το απρόβλεπτο παίξιμο των άλλων, τις πράξεις, που ήδη έχουν διαδραματιστεί και το επισφαλές σενάριο, έτσι που κανείς δεν γνωρίζει ποιος επίλογος θα δοθεί-ούτε καν αν θα μας φανερωθεί στο τέλος. Ένα είναι βέβαιο, πως όλοι οι ηθοποιοί θα αποχωρήσουν αναγκαστικά, ενώ ο θίασος διαρκώς θα εμπλουτίζεται από νέους. 


Κι έτσι όλοι θα μεταμορφωθούμε σε θεατές, κριτικούς, παραγωγούς και ενίοτε πρωταγωνιστές. Εάν εντέλει αισθανόμαστε τραγωδοί, αθύρματα, πιόνια, κομπάρσοι ή κωμικοί, αυτό εξαρτάται από το ποιόν της σοφίας, που έχουμε αποκτήσει και από την εμβάθυνση στην πεμπτουσία της παράστασης.


Στην κοινωνία, όπως και στο θέατρο, η γνώση και η αξιολόγηση των κινήτρων (τόσο των δικών μας, όσο και των άλλων), αποτελεί την κορωνίδα της κοσμοθεωρίας μας και στοιχειοθετεί τις κρίσεις, που μορφοποιούν την αντίληψη της πραγματικότητας. Άλλοι το ονομάζουν εμπειρία, άλλοι γνώση και μάθηση, μα σίγουρα, πέρα από όλα αυτά, είναι μέθεξη. Δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο να κατανοήσουμε τον άλλο, παρά μόνο αν λησμονήσουμε προς στιγμήν τις δικές μας γραμμές και ατάκες και εμβαθύνουμε φαντασιακά στο είναι και στην ουσία του διπλανού ή του απρόσιτου. Ή ακόμα καλύτερα, εάν εγκαίρως αποδεχθούμε πως ο άλλος και εμείς είμαστε όχι ουσία, αλλά γίγνεσθαι, μία διαρκής δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση, μια αέναη διαλεκτική. Πώς καταφέρνει κανείς να μετέχει του άλλου. Εύκολο με λόγια να ειπωθεί και δυσχερές να επιτευχθεί. Αν υπάρχει ουσία στους ανθρώπους, ψυχή, σθένος, ενέργεια, αυτή είναι κοινή μοίρα. Ο ηθοποιός- καθημερινός παρατηρητής πρέπει να αποβάλλει τις ιδιότητες, τις κοινωνικές συμβάσεις, τα θέσφατα και, αγνός, να εισέλθει στην αλήθεια του συνανθρώπου, υιοθετώντας τις αξίες, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις ελπίδες του ξένου αρχικά, αλλά του τόσο όμοιου με μας πλησίον. Η αυτο-κάθαρση στο αρχικό αυτό στάδιο φαντάζει παράδοξη, ανοίκεια, μακρινή, αλλά πυροδοτείται από τη συνειδητοποίηση πως, εάν δεν μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ύπαρξή μας μέσα από τα σενάρια και τα ιδανικά των άλλων, ουσιαστικά ζούμε σε έναν παράδεισο δυνατοτήτων, και εμείς έχουμε εγκλωβιστεί σε μια απόμερη γωνιά του.

 
Με Θέατρο και Ψυχολογία θα ασχοληθούμε αυτό το εξάμηνο, με έμφαση στο Ψυχόδραμα, τη Δραματοθεραπεία, την Ψυχανάλυση, αλλά και την Ομαδική Συμβουλευτική.


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


Η Ακαδημία των Πολιτών διαπιστώνοντας ότι αρκετά από τα μέλη της θα επιθυμούσαν μία πιο εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση προτίθεται για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 να διαφοροποιήσει τα προγράμματα των Ανοιχτών Λαϊκών Πανεπιστημίων βάσει τεσσάρων επιπέδων:

 

Ø       ΕΠΙΠΕΔΟ Α: 10 τρίωρες εβδομαδιαίες κοινωνικές συζητήσεις για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γενικές γνώσεις και βεβαιώσεις παρακολούθησης (κόστος 50 ευρώ/ εξάμηνο)

 
Θεματική Ενότητα:

 
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ - ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ.

 
Η ενότητα αυτή συμπληρώνεται από μία συνάντηση ανά μήνα (Πρωινό Κυριακής) για διοργάνωση και συντονισμό φιλανθρωπικών δράσεων, θεατρικών έργων κλπ.
 

Ø        ΕΠΙΠΕΔΟ Β: Εξειδικευμένη παρακολούθηση με τελικές εξετάσεις και e-εργασία (δέκα τρίωρες εβδομαδιαίες κοινωνικές συζητήσεις in vivo και πέντε τρίωρες εβδομαδιαίες συμπληρωματικές διαδικτυακές συναντήσεις {κόστος 150 ευρώ/ εξάμηνο}) με χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης, κατόπιν επιτυχούς εξέτασης και με αναγραφή ωρών.

 
Θεματική Ενότητα:

 
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ - ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

 
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το «ΚΕΚ ΟΡΑΜΑ»

 
Στην ενότητα αυτή χορηγούνται διαδικτυακά βιβλία και σημειώσεις

 

Ø        ΕΠΙΠΕΔΟ Γ: Πέντε Συμβουλευτικές Συναντήσεις, διάρκειας 90΄, των 10 ατόμων -ομαδική συμβουλευτική για αντιμετώπιση προσωπικών προβλημάτων-

 
(Συνολικό κόστος: 100 ευρώ).   *Δείτε λεπτομέρειες στην υποσημείωση 1.

 

Ø        ΕΠΙΠΕΔΟ Δ: Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στο ετήσιο διαδικτυακό πρόγραμμα ψυχολογίας 300 ωρών με θεματική: «Ειδική Αγωγή». Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το «ΚΕΚ Όραμα». Οι κοινωνικές συζητήσεις πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης με πλούσιο οπτικοακουστικό  υλικό και εξειδικευμένους διδάσκοντες. Το κόστος ανέρχεται στα 200 ευρώ ετησίως. Για την εγγραφή απαιτείται γνώση Η/Υ. Η διαδικασία εγγραφής παραμένει ίδια.

 
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τέλος Αυγούστου.

 

 
Οι εγγραφές θα διαρκέσουν από 01/07 έως και 15/09/2013. Οι κοινωνικές συζητήσεις πλαισιώνονται από κοινωνικές δράσεις, επιπρόσθετα ψυχοθεραπευτικά σεμινάρια και συμμετοχή με κείμενα στην κοινωνική εφημερίδα της Ακαδημίας (www.a-typos.gr):

 
Παράλληλα, θα χορηγείται online επιμορφωτικό υλικό και κάρτα συμμετοχής μέλους με εκπτώσεις σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις.

 
Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι κοινωνικές συζητήσεις είναι: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΒΕΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ,  ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΑΡΤΑ, ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, ΒΟΛΟΣ, ΔΡΑΜΑ, ΕΔΕΣΣΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΗΒΑ, ΚΑΒΑΛΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΛΑΜΙΑ, ΛΑΡΙΣΑ, ΠΑΤΡΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΠΑΡΓΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΤΡΙΠΟΛΗ, ΦΑΡΣΑΛΑ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

 
Σημείωση: Στις περιοχές στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της Ψυχολογίας θα συνεχιστούν κανονικά οι διαλέξεις από το Σεπτέμβριο (Γιάννενα, Κομοτηνή, Ναύπλιο, Άργος, Νάουσα, Ξάνθη, Καστοριά, Αίγινα).


Διαδικασία Εγγραφής:


Τηλέφωνα επικοινωνίας: Καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου

 
Πουλερού Πηνελόπη: 09:00-12:00 (6941657126) για γραμματειακά–διοικητικά θέματα

 
Κατερίνα Μπαλάσα: 12:00-15:00 (6941657145) για γραμματειακά–διοικητικά θέματα

 
Καταγάς Γιώργος για οικονομικά θέματα

 

Εναλλακτικοί τρόποι εγγραφής

 
- Είτε στέλνοντας ιδιόγραφη αίτηση εγγραφής στο academy@aigaion.org, αναγράφοντας: Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, την πόλη που επιθυμούν, ΔΟΥ, ΑΦΜ, ΑΔΤ, Διεύθυνση κατοικίας, Ηλεκτρονική διεύθυνση, Τηλέφωνα επικοινωνίας.

 
-  Είτε συμπληρώνοντας την αίτηση που βρίσκεται διαδικτυακά στην εξής διεύθυνση:
http://civilacademy.ucoz.org/index/prokhryxh_anoichtwn_laikwn_panepisthmiwn_2013_2014/0-120

 

Διαδικασία εξόφλησης: Απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό

 
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 
ΑΡ. ΛΟΓ. 5709-051890-458 EUR

Ι
ΒΑΝ GR80 0172 7090 0057 0905 1890 458

 
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 
ΑΦΜ 997817198

 

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ:

 
Το αποδεικτικό κατάθεσης θα σταλεί με φαξ και θα αναγράφει χειρόγραφα το ονοματεπώνυμο, αιτιολογία: όνομα προγράμματος π.χ. ΑΛΠ Χαϊδαρίου ή διαδικτυακή ακαδημία και το ποσό που θα κατατεθεί με μαύρο στυλό.

 
Σημείωση:  Ο αριθμός φαξ είναι 2118000593

 

Άμα άνθρωπος,
άμα μέλος ομάδας
Ηράκλειτος

 

*Υποσημείωση 1:

Σκοπός της ομάδας βιωματικής εκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης είναι η αναθεώρηση και αξιολόγηση του τρόπου συμπεριφοράς και αντίδρασης στο πλαίσιο των οικογενειακών σχέσεων. Μέσα από την παρουσίαση των θεωρητικών αρχών που διέπουν τα δυναμικά των ανθρωπίνων σχέσεων, οι συμμετέχοντες θα βοηθηθούν να:

·       ν’ αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και διαπροσωπικής επικοινωνίας,

·       να καλλιεργήσουν  ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων,

·       ν’ αναπτύξουν γνώση και δεξιότητες χειρισμού των παραγόντων  που ενδεχομένως κωλύουν την ομαλή τους εξέλιξη και αυτοπραγμάτωση,

·       να αντιληφθούν και άλλες εκφάνσεις και ερμηνείες των συνθηκών που μπορεί να εμφανίζονται ως αγχογόνοι.

 

Όροι συμμετοχής στην ομάδα

§      Η διάρκεια κάθε συνάντησης ορίζεται στα 90’ χωρίς διάλειμμα. 

§      Εάν ο συντονιστής της ομάδας ακυρώσει εκτάκτως την ίδια μέρα μια συνάντηση, τότε παρέχει την επόμενη συνάντηση δωρεάν.

§      Αν οι συμμετέχοντες καθυστερήσουν την προσέλευσή τους,  ο χρόνος της συνάντησης δεν παρατείνεται.

§      Η ημέρα και η ώρα που καθορίζονται από την αρχή δεν αλλάζουν εκτός
 αμοιβαίων σοβαρών λόγων.

§      Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, το φαγητό και η χρήση του κινητού.

§      Αν σκεφτεί κάποιος συμμετέχοντας  για οποιονδήποτε λόγο να διακόψει τη συμμετοχή του στις συναντήσεις, είναι χρήσιμο, πριν πάρει την απόφαση, να το συζητήσει με τους άλλους συμμετέχοντες.