meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΛΙΟΥ: 11.500 ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑΤο Ιατροκοινωνικό Κέντρο (ΙΑΚ) Ιλίου είναι υπηρεσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υγείας (Primary Health care), που υλοποιεί προγράμματα και εφαρμόζει επιχειρησιακά σχέδια δράσης και στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες. Λειτουργεί με την έγκριση και τη στήριξη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Διοικητή του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ιλίου αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής και προαγωγής υγείας της μητέρας και του παιδιού (αλλά και στους ενήλικες) με τις εξής δράσεις:

1)      Εντός του ιατρείου.

α) κλινική εξέταση βρέφους-παιδιού, σωματομέτρηση, ανιχνευτικές δοκιμασίες όρασης, έλεγχος βιβλιαρίων, εμβολιασμοί , (παιδιών και ανηλίκων) συμβουλευτική διατροφής, ψυχοσωματικής ανάπτυξης, θηλασμού, οικογενειακού προγραμματισμού, χορήγηση ατομικών δελτίων υγείας μαθητών, λήψη τεστ pap, εκπαίδευση για αυτοεξέταση μαστού, παρακολούθηση εγκύου.

β)  εκπαίδευση φοιτητών ΤΕΙ Αθήνας τμημάτων Μαιευτικής και Νοσηλευτικής στο μάθημα «Προαγωγή Υγείας». 

γ) επιστημονικές δημοσιεύσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Παιδιατρικά συνέδρια.

2)      Εκτός του Ιατρείου.

α) συστηματικός αντιφυματικός εμβολιασμός με επισκέψεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιλίου, αλλά και όμορων δήμων, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης.

β) επισκέψεις σε σχολεία για έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών και χορήγηση ατομικών δελτίων υγείας σε συνεννόηση με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

γ) ομιλίες σε σχολεία για θέματα αγωγής  και προαγωγής υγείας.

δ) συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς της περιοχής όπως ορφανοτροφεία, ιδρύματα, παράρτημα «Χαμόγελο του παιδιού», Κέντρα Νεότητας, ξενώνες μεταναστών για την κάλυψη των αναγκών των μητέρων και των παιδιών τους σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ε) υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Π.Γ.Ν. Αττικόν σε απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ως άνω αναφερόμενες υπηρεσίες δεν απευθύνονται μόνο στους κατοίκους του Δήμου Ιλίου, αλλά και σε κατοίκους όμορων δήμων, καθώς τα κοντυνότερα ΙΑΚ Πετρούπολης και Ζεφυρίου υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ειδικοτήτων.

Συνοπτικά η ετήσια κίνηση στο ΙΑΚ Ιλίου κατά τα έτη 2012 και 2013 ήταν:

2012
- Παιδιατρικό : 4790 παιδιά,
- Μαιευτικό-Γυναικολογικό: 1203 γυναίκες
Σύνολο 5.993 άτομα

2013
- Παιδιατρικό: 4390 παιδιά,
- Μαιευτικό-Γυναικολογικό: 1105 γυναίκες
Σύνολο 5495 άτομα

Οι υπηρεσίες του ΙΑΚ Ιλίου απευθύνονται κυρίως σε άπορα ή ανασφάλιστα παιδιά Ελλήνων, οικονομικών μεταναστών, πολιτικών προσφύγων, παιδιά που ανήκουν στην κοινωνική ομάδα των ROM, σε παιδιά που αν και ασφαλισμένα δε μπορούν να αξιοποιήσουν τις ασφαλιστικές δυνατότητές τους λόγω οικογενειακών προβλημάτων, καθώς και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που εγκρίνει η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Διεύθυνση: Θέτιδος 24, Ίλιον
Τηλέφωνο: 210 2619772
φαξ : 210 2619772


ΥΦΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣΎφασμα που εντοπίζει τραυματισμούς

Η φόρμα "BRUISE” (μελανιά) θα φορεθεί από αναβάτες με ειδικές ανάγκες που δεν έχουν καμία αίσθηση των νεύρων στα χέρια και τα πόδια τους. Σε περίπτωση πτώσης, η λευκή φορεσιά βάφεται με κόκκινα σημάδια στο αντίστοιχο σημείο.
Στη Μεγάλη Βρετανία σχεδιάστηκε μια στολή που φοριέται κάτω από την δερμάτινη φόρμα και σημαδεύεται με κόκκινη μπογιά σε περίπτωση πτώσης.
Σκοπός της να βοηθά τους παράλυτους αναβάτες και τις ιατρικές ομάδες.

Ο σχεδιασμός του ανήκει σε σπουδαστές εφαρμοσμένης μηχανικής του Imperial College στο Λονδίνο ως μέρος του Rio Tinto Sports Innovation Challenge, ένα πρόγραμμα που δημιουργεί εξοπλισμό για αθλητές με ειδικές ανάγκες για χρήση στην προπόνηση και τους αγώνες τους.

Ο Talan Skeels-Piggins, Βρετανός αθλητής των Παραολυμπιακών αγώνων που το 2003 παρέλυσε μετά από σύγκρουση με την μοτοσικλέτα του, βοήθησε στην εξέλιξη της φόρμας αυτής τους τελευταίους μήνες. Ο Skeels-Piggins δήλωσε: “Κάθε μηχανοκίνητο άθλημα έχει προφανώς κάποια στοιχεία κινδύνου και πτώσεων.”

“Εκεί που οι υπόλοιποι ικανοί αναβάτες είναι σε θέση να αισθανθούν άμεσα την σοβαρότητα ενός τραυματισμού, αναβάτες όπως εγώ όμως δεν μπορούν να γνωρίζουν την έκτασή του. Μόνο αν το πόδι μου εξέχει σε παράξενη γωνία μπορώ να δω ότι τραυματίστηκα, κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έχω ιδέα αν έσπασα κάποιο κόκαλο ή αν είναι απλά ένα χτύπημα.”

“Η τεχνολογία που έχουν δημιουργήσει οι φοιτητές θα είναι ζωτικής σημασίας για τους αναβάτες και τους θεράποντες γιατρούς.”

Ο Adam Kong, ένας από τους τέσσερις μεταπτυχιακούς φοιτητές που μελέτησε το πρωτότυπο, είπε: “Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ειδικό φιλμ που έχει εισαχθεί μέσα στο ύφασμα, ώστε να είναι πρακτικό και άνετο όταν φορεθεί."

Το σύστημα ανίχνευσης ονομάζεται Bruise Injury Detection. Το φιλμ εξελίσσεται και χρησιμοποιείται από την Fuji για τον έλεγχο πίεσης των ρολών εκτύπωσης. Σε αυτή την περίπτωση οι μεμβράνες τοποθετούνται σε ειδικές "τσέπες" ραμμένες στο ύφασμα. ΄Οταν κάποιο από τα φιλμ χτυπηθούν, το σημείο αυτό κοκκινίζει και αναλόγως την ένταση του χτυπήματος, το κόκκινο χρώμα γίνεται πιο έντονο ώστε ο αναβάτης και ο γιατρός να ελέγξουν άμεσα το σημείο.

Πέρα από τους οδηγούς μοτοσικλέτας, η στολή αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει ανάπηρους αθλητές ράγκμπι, μπασκετμπολίστες και sit-skiers. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες αυτού του project” συμπλήρωσε ο Kong.

Πηγή: http://www.mototriti.gr/


Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΝΑΝΙΣΜΟ ΦΟΡΑΕΙ ΚΡΥΦΗ ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΦορά κρυφή κάμερα και δείχνει πώς τον χλευάζουν άγνωστοι!

Ο Jonathan Νovick είναι νάνος: κάθε μέρα, καθώς ζει τη ζωή του στη Νέα Υόρκη, παρενοχλείται, φωτογραφίζεται από αγνώστους, χλευάζεται…

Ο 22χρονος που έχει ένα είδος νανισμού που ονομάζεται αχονδροπλασία, λέει ότι έχει βαρεθεί με αυτές τις αμέτρητες αρνητικές συναντήσεις και τελικά αποφάσισε να κάνει κάτι γι ‘αυτό. «Ήθελα να σταματήσω να λέω στους ανθρώπους τι συμβαίνει σε εμένα και να αρχίσω να τους δείχνω », είπε. «Σκοπός μου ήταν να δείξω σε όλους πώς είναι μια μέρα από τη ζωή μου».

Έτσι, πήρε μια κάμερα και την έκρυψε στα ρούχα του πριν βγει μια βόλτα στο «Μεγάλο Μήλο». Αφού πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε μια σειρά από γυρίσματα, τιτλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του «Don’t Look Down on me»

Ο νεαρός δεν ήθελε να υποδείξει σε κανέναν τι να κάνει ή τι να σκεφτεί ή πώς να αισθάνεται. Αντ’ αυτού, ελπίζει να δείξει στον κόσμο πώς είναι μια ζωή σαν και αυτή ενώ δηλώνει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται δύο φορές κάθε φορά που συναντούν κάποιον που έχει μια διαφορετική από αυτούς εμφάνιση.

Παρακολουθήστε το video: https://www.youtube.com/watch?v=mD_PWU6K514

Πηγή: Newsitamea.gr


Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

SOLIDARITY NOW: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣΙατρικές εξετάσεις σε ανασφάλιστους

Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έφθασαν στα γραφεία του Κέντρου. Δέχθηκε την ιατρική φροντίδα της ομάδας και η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για υποψία κακοήθειας στον λάρυγγα. Ο 65χρονος ασθενής όμως δεν πήγε στα δύο προγραμματισμένα ραντεβού στο νοσοκομείο που του είχαν κλείσει οι άνθρωποι του Κέντρου για περαιτέρω έλεγχο. Ήταν ανασφάλιστος και όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του δεν μπορούσαν να τον βρουν επειδή στο σπίτι του είχαν κόψει το ρεύμα και το τηλέφωνο.

Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά τα οποία από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν στο Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο του δικτύου Solidarity Now, ενός δικτύου ανθρώπων και οργανώσεων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα.

Στη συμβουλευτική επιτροπή του δικτύου, μάλιστα, βρίσκονται επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, μεταξύ αυτών ο καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, αλλά και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και αυτή του 65χρονου είχε αίσιο τέλος, καθώς κανονίστηκε νέο ραντεβού στο Νοσοκομείο Παπανικολάου όπου επιβεβαιώθηκε η αρχική διάγνωση και υπεβλήθη σε ολική λαρυγγεκτομή. Μόλις πριν από λίγο διάστημα ο άνθρωπος αυτός πέρασε από το Κέντρο Αλληλεγγύης για να ευχαριστήσει την ομάδα που τον βοήθησε, όχι μόνο για το ιατρικό κομμάτι, αλλά και γιατί πλέον με ενέργειές τους έχει πρόνοια και θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο χωρίς πρόβλημα για τις εξετάσεις που θα χρειαστούν από ‘δώ και πέρα.

SOLIDARITY NOW

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Πιστεύουμε ότι, για να ανακάμψει από αυτή την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου το όραμα μιας κοινότητας η οποία θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη.

Το Solidarity Now υποστηρίζει τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στην Ελλάδα και δημιουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης – έναν τόπο συνάντησης όλων όσοι έχουν πληγεί από την κρίση προκειμένου να βρουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

Το Solidarity Now ιδρύθηκε από το δίκτυο Open Society Foundations και αποτελεί μια πρωτοβουλία συνεργατικής χρηματοδότησης, η οποία συγκεντρώνει τόσο μικρές δωρεές από ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη όσο και μεγαλύτερες συνεισφορές από φιλανθρωπικούς φορείς και ιδιώτες.
To Solidarity Now καθοδηγείται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή που εμπλέκεται ενεργά στη στρατηγική πολιτική και εκτέλεση των δραστηριοτήτων του οργανισμού στην Ελλάδα.

ΚEΝΤΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓYΗΣ

Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα προσφέρουν χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Κάθε τοπικό Κέντρο θα εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της κοινότητας στην οποία βρίσκεται. Ανάμεσα στις βασικές υπηρεσίες που θα παρέχονται στα Κέντρα Αλληλεγγύης ενδέχεται να θα περιλαμβάνονται υπηρεσίες υγείας, θέρμανσης, στέγασης, νομική βοήθεια, βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας και υποστήριξη ευπαθών ομάδων όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Θεσσαλονίκη
Λέοντος Σοφού 26 & Εγνατία
Θεσσαλονίκη, τκ. 54625, Ελλάδα
phone +30 231 050 1030
fax +30 231 052 7518

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από το πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα:

Οι φορολογούμενοι μισθωτοί. Οι άνεργοι και οι άστεγοι. Οι συνταξιούχοι και οι χρεωκοπημένοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Τα υποσιτιζόμενα παιδιά. Οι μαθητές που κρυώνουν μέσα σε σχολικές αίθουσες χωρίς θέρμανση. Οι νέοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Τα άτομα με διανοητική και σωματική μειονεξία. Οι ηλικιωμένοι που δεν είναι σε θέση να αυτοσυντηρούνται. Οι ασθενείς σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι μετανάστες και όσοι αναζητούν άσυλο, οι οποίοι υποφέρουν στα κέντρα κράτησης.

Οι ιστορίες τους δεν είναι ιστορίες απόγνωσης ή μοιρολατρίας.

Οι νέοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον, με τους ανέργους ανάμεσά τους να ξεπερνούν το 60%. Επίδοξοι Έλληνες γιατροί, δάσκαλοι και μηχανικοί –μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων πανεπιστημίου με υψηλά προσόντα– εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα, καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα στην πατρίδα τους.

ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΤΕ

Ενώστε κι εσείς τη φωνή σας και δείξτε την υποστήριξή σας διαδίδοντας το μήνυμα. Πιστεύουμε ότι, για να ανακάμψει από αυτή την κρίση, η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου το όραμα μιας κοινότητας η οποία θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Γίνετε μέλος του αναπτυσσόμενου δικτύου μεμονωμένων ατόμων και οργανισμών που συνεργάζονται προκειμένου να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr, www.solidaritynow.org


ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΦΙΑ 95000 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"Ζητούν 95.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ από το Χαμόγελο του Παιδιού!
Το θέμα πήρε δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και παραμένει ανοιχτό, με τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά όσων το δημιούργησαν να προκαλούν εντύπωση συγκρινόμενα με τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr, Σε απόγνωση δηλώνουν ότι είναι οι υπεύθυνοι του Χαμόγελου του Παιδιού αφού όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος καλείται να πληρώσει 94.996.52 ευρώ για ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας στο πρωινό του ΑΝΤ1 στις 14/08/2014 είπε:
"Ήρθε στο Χαμόγελο να πληρώσει για τα διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούμε όλα αυτά τα παιδιά, χαράτσι, ΕΝΦΙΑ, κανονικά. Το κράτος δίνει 80.000 ευρώ για όλα τα έξοδα μας όταν τα κόστη λειτουργίας μας είναι ένα εκατομμύριο τον μήνα. Δεν έχουμε να τα πληρώσουμε. Το πρώτο εξάμηνο του '14 στηρίξαμε 57.000 παιδιά. Μόνο για ένα παιδί που χρειάστηκε μεταμόσχευση στη Γαλλία, χρειαστήκαμε 200.000 ευρώ. Δεν μας βοήθησε κανένα κράτος. Υπάρχει ένα κράτος απρόσωπο που δεν στηρίζει τους θεσμούς. Οι κινητές μας μονάδες κοστίζουν 2.600.000 ευρώ το χρόνο και μαζί με τις μονάδες που μας δώρισαν ομογενείς, τις διαθέτουμε στο ΕΚΑΒ».

Πρόσθεσε ότι το Χαμόγελο του Παιδιού είναι Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος.
«Μας παραχώρησαν ακίνητα, όπως το τελευταίο που μας κατασκεύασε η κα Αρβανίτη, πρώην διευθύντρια του Υγεία. Γιαγιάδες και παππούδες μας άφησαν διαμερίσματα που τα έχουμε κλειστά χωρίς ρεύμα και τα διαθέτουμε στα παιδιά μας που μεγαλώνουν. Τώρα, βγάζουμε 41 παιδιά στην κοινωνία, σε αυτά τα παιδιά δίνουμε τα διαμερίσματα που μας φορολογούνε τώρα με τον ΕΝΦΙΑ».

Ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης 19 Αυγούστου 2014 με τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Γιαννόπουλο για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για την κυβερνητική στάση και με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκε από τα πλέον επίσημα και αρμόδια χείλη ότι το θέμα παραμένει!

Χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε: «το θέμα δεν έχει κλείσει, αναμένουμε απάντηση και ίσως συνάντηση από υψηλόβαθμους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι μας  είπαν ότι θα εξετάσουν το θέμα και θα μας ενημερώσουν». Δηλαδή, η απαλλαγή του μη κερδοσκοπικού αυτού φορέα από τον ΕΝΦΙΑ είναι ακόμη υπό εξέταση και καθόλου αυτονόητη!

Τι και αν το Χαμόγελο Του Παιδιού αγκαλιάζει αποτελεσματικά και με ποικίλους τρόπους καθημερινά δεκάδες παιδιά; Τι και αν παρόμοιες κρατικές δομές παιδικής προστασίας είναι ανύπαρκτες και το Ελληνικό κράτος βολεύεται με την πολύ καλή δουλειά του μη κερδοσκοπικού αυτού φορέα; Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα του 2014, στη χώρα της «ανάκαμψης» και της «αλλαγής», όσοι κάνουν δουλειά πληρώνουν και τη νύφη...

Η ομάδα του «Με Άλλα Μάτια» σας διαβεβαιώνει ότι το θέμα δε θα φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας εάν δεν κλείσει κατά πώς το επιβάλλει η κοινωνική συνείδηση όλων μας.


Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ο ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΥ ΛΥΤΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝΟ λευκός άγγελος λυτρώνει τα παιδιά που υποφέρουν

Καληνύχτα, Λούνα... ακούγεται μια παιδική φωνούλα μέσα στο σκοτάδι. Την αμέσως επόμενη στιγμή το λευκό λαμπραντόρ πηδάει από το κρεβάτι και βγαίνει από το δωμάτιο, το ίδιο αθόρυβα όπως μπήκε. Λίγα λεπτά αργότερα το μικρό κορίτσι που πάσχει από καρκίνο θα έχει αποκοιμηθεί βαθιά. Εκείνο το βράδυ θα κάνει τα πιο όμορφα όνειρα... Είναι ένα μόνο από τα δεκάδες παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, αναπηρίες ή νοητική υστέρηση που έχουν πάρει αγάπη από το ενάμισι έτους λαμπραντόρ, το οποίο μάλιστα έγινε πρόσφατα «πτυχιούχος» σκύλος θεραπείας, περνώντας με επιτυχία όλα τα τεστ της ειδικής επιτροπής στην Ιταλία. Δουλειά της Λούνα, που -σε αντίθεση με τα άλλα δύο σκυλιά της ίδιας ειδικότητας στη χώρα μας- εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα, είναι να προσφέρει τα χάδια της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επίσκεψη σε σχολεία.

Γι΄ αυτό τον σκοπό η εκπαιδεύτριά της, η κυρία Σοφία Μιχαηλίδου της φοράει το κατακόκκινο γιλεκάκι της κι επισκέπτονται κάθε εβδομάδα σχολεία, γηροκομεία, πάρκα, ακόμη και σπίτια όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να αγγίξουν την αξιολάτρευτη σκυλίτσα, να παίξουν μαζί της και να την πάρουν αγκαλιά.

«Η Λούνα εκπαιδεύεται από 50 ημερών στο Ειδικό Σχολείο Γιαννιτσών. Επειδή κάποια παιδιά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον λόγο, είναι πολύ σημαντική η σωματική επαφή. Αυτή τη δυνατότητα προσφέρει η Λούνα» τονίζει στην «Espresso» η κυρία Μιχαηλίδου, η οποία είναι εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη στη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Callibra, στο Ροδοχώρι Νάουσας. Όπως μας πληροφορεί αμέσως μετά, η ιδέα να εκπαιδεύσει έναν σκύλο θεραπείας γεννήθηκε πριν από περίπου επτά χρόνια, από ένα τυχαίο γεγονός που έμελλε να στιγματίσει για πάντα τη ζωή της.

«Είχε έρθει στη σχολή ένα εννιάχρονο κοριτσάκι που πάσχει από καρκίνο και μου ζήτησε να χαϊδέψει έναν σκύλο. Τότε εκπαίδευα σκυλιά-φύλακες. Σκέφτηκα λοιπόν να της φέρω τη Βικτόρια, ένα ροντβάιλερ πολύ ήσυχο. Βλέποντας τον σκύλο, το παιδί δίστασε να απλώσει το χέρι του και τότε έγινε κάτι που με συγκίνησε πολύ. Ο σκύλος χαμήλωσε το κεφάλι μπροστά στο κοριτσάκι, δείχνοντας ότι μπορεί να τον χαϊδέψει. Εκείνη τη στιγμή πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την εκπαίδευση σκύλων θεραπείας. Πήρα την πρώτη μου σκυλίτσα που λεγόταν επίσης Λούνα και ξεκίνησα να επισκέπτομαι σπίτια όπου ζουν παιδάκια με προβλήματα υγείας, όπως παιδιά με καρκίνο, σύνδρομο Down ή αυτισμό. Όταν δηλητηριάστηκε, πήρα τη Λουνίτσα μου που τώρα είναι 19 μηνών» λέει συγκινημένη η κυρία Μιχαηλίδου.

Εκτός από σκύλος θεραπείας, η Λούνα βοηθάει άτομα με κινητικά προβλήματα ανοίγοντας, για παράδειγμα, το ψυγείο ή φέρνοντας με το καροτσάκι ξύλα για το τζάκι. «Δεν μπορούν όλα τα σκυλιά να κάνουν αυτό που κάνει η Λούνα» θα πει η εκπαιδεύτρια από τη Νάουσα, η οποία είναι όλη μέρα στον δρόμο ή κάνει 50 χιλιόμετρα έως τα Γιαννιτσά -με δικά της έξοδα- προκειμένου να προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά της. «Τα λαμπραντόρ είναι καλόβουλα ζώα, όμως αυτό δεν αρκεί. Ψάχνουμε ένα κουτάβι με... χρυσή καρδιά»!

Όταν η Ραφαέλα συνάντησε τον μικρό Πάρη.

Η ΣΟΦΙΑ Μιχαηλίδου δεν εκπαιδεύει μόνο σκύλους θεραπείας, αλλά δωρίζει όταν της δίνεται η ευκαιρία- και κουταβάκια σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Έχοντας τη βοήθεια της Αγγελικής Γραμμένου, πρωταθλήτριας Ελλάδος στη σκοποβολή στην κατηγορία skeet, προσφέρει χαρά σε αγόρια και κορίτσια που ψάχνουν έναν πιστό σύντροφο για να στηριχθούν πάνω του και να πάρουν αγάπη. «Η βοήθεια της Αγγελικής είναι πολύ σημαντική. Είναι η μόνη που προθυμοποιείται να κάνει δώρο κουτάβι. Πριν από λίγο καιρό, όταν γέννησε η σκυλίτσα της, δώρισε με μεγάλη χαρά ένα κουταβάκι σε ένα κορίτσι που πάσχει από το σύνδρομο Down, τη Ραφαέλα. Σήμερα ο Πάρης και η Ραφαέλα είναι αχώριστοι» λέει η εκπαιδεύτρια σκύλων από το Ροδοχώρι, συμπληρώνοντας ότι πρόσφατα χάρισε ένα σκυλάκι σε ένα μικρό κορίτσι με προβλήματα ακοής, τη Δέσποινα.

Στο τέλος, θυμάται την περίπτωση ενός αυτιστικού αγοριού που γινόταν συχνά επιθετικό στις συναναστροφές του με άλλους ανθρώπους. Όταν γνώρισε τη Λούνα όλα άλλαξαν και πλέον δεν είναι το ίδιο παιδί, θα πει: «Κάποια στιγμή τον είδα που καθόταν κι έτρωγε πατατάκια. Πήγα και του έβαλα δίπλα το σκυλί, όμως εκείνος του τράβηξε το αυτί. Τότε η λογοθεραπεύτρια προσπάθησε να τον σταματήσει. "Ασ΄ το" της είπα κι όντως, λίγα λεπτά αργότερα το παιδί όχι μόνο σταμάτησε να τσιμπάει το σκυλί και να φωνάζει, αλλά άρχισε να το χαϊδεύει και να το κερνάει πατατάκια. Μάλιστα το ακούσαμε να λέει "Μπράβο, Λούνα". Επί δέκα χρόνια δεν είχε μιλήσει, απλώς μούγκριζε...»!

Εκτός από το να εκπαιδεύει σκύλους, η Σοφία Μιχαηλίδου τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τα γεράκια! Οταν δεν επισκέπτεται σχολεία ή πάρκα με τη Λούνα, φοράει το ειδικό γάντι, παίρνει τον ιπτάμενο φίλο της, τον Σήφη και παραδίδει μαθήματα για φιλόδοξους γερακάρηδες. Περιγράφει στους μικρούς εξερευνητές που παρακολουθούν με γουρλωμένα μάτια πώς τρέφεται το περήφανο αρπακτικό, πώς αναπαράγεται ή κυνηγάει και στο τέλος τούς το δίνει να το κρατήσουν για λίγο στο χέρι τους.

«Τα βοηθά να κοινωνικοποιούνται και επίσης να νιώθουν ασφάλεια».

ΣΥΜΦΩΝΑ με την ψυχολόγο Νεκταρία Παπαδοπούλου, η οποία είναι στενή συνεργάτιδα της κυρίας Μιχαηλίδου, η επαφή με σκύλους θεραπείας βοηθάει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να ξεπεράσουν τις φοβίες τους: «Τα σκυλιά θεραπείας μεταδίδουν το αίσθημα ασφάλειας σε παιδιά με κυνοφοβία. Αυτό που καταφέρνουν είναι να τα εξοικειώσουν με την επαφή, καθώς βλέπουν ότι μπορούν να τα χαϊδέψουν.

Το ίδιο συμβαίνει με τα αυτιστικά παιδιά και τα παιδιά με σύνδρομο Down. Ειδικά τα τελευταία, που δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα το ζήτημα της επαφής, μαθαίνουν από τα σκυλιά να μη φοβούνται το άγγιγμα και να εξωτερικεύουν τα αισθήματά τους» λέει στην «Espresso» η κυρία Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας πως οι αντιδράσεις των περισσότερων παιδιών, όταν βλέπουν τη Λούνα, είναι ενθουσιώδεις. Οι σκύλοι επιδρούν το ίδιο ευεργετικά και στην ψυχολογία των ηλικιωμένων, θα καταλήξει: «Απαλύνουν τη μοναξιά που νιώθουν τα μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας και τα βγάζουν από την απομόνωση. Είναι πολύ καλή συντροφιά για μικρούς και μεγάλους»!

Μαρία Μεϊμάρη


Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ '112'Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τον κοινό ευρωπαϊκό αριθμό 112

Οι κλήσεις προς το 112 απαντώνται δεόντως και διεκπεραιώνονται τουλάχιστον τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο και οι κλήσεις προς τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, η πρόσβαση στο 112 των χρηστών με αναπηρία είναι ισότιμη με την πρόσβαση των άλλων τελικών χρηστών. Είναι σημαντικό ότι οι επιχειρήσεις (τηλεπικοινωνιών) διαθέτουν ατελώς πληροφορίες για τον εντοπισμό του καλούντος στην αρχή που διαχειρίζεται τις κλήσεις και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αμέσως όταν η κλήση έκτακτης ανάγκης ληφθεί από την εν λόγω αρχή, τότε οι πολίτες ενημερώνονται επαρκώς για την ύπαρξη και τη χρήση του 112.

Το 112, είναι από το 1991 ο κοινός ευρωπαϊκός αριθμός κλήσεως έκτακτης ανάγκης. Από το 2000 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ορισμένα μάλιστα και ως ο μόνος εθνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία) μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων.

Οι κλήσεις προς το 112 απαντώνται δεόντως και διεκπεραιώνονται τουλάχιστον τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά όσο και οι κλήσεις προς τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, η πρόσβαση στο 112 των χρηστών με αναπηρία είναι ισότιμη με την πρόσβαση των άλλων τελικών χρηστών.

Είναι σημαντικό ότι οι επιχειρήσεις (τηλεπικοινωνιών) διαθέτουν ατελώς πληροφορίες για τον εντοπισμό του καλούντος στην αρχή που διαχειρίζεται τις κλήσεις και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αμέσως όταν η κλήση έκτακτης ανάγκης ληφθεί από την εν λόγω αρχή, τότε οι πολίτες ενημερώνονται επαρκώς για την ύπαρξη και τη χρήση του 112.

Πώς λειτουργεί όμως το 112 στην ΕΕ;

Σε κάθε χώρα της ΕΕ το 112 λειτουργεί με βάση τα εθνικά δεδομένα. Σε ορισμένες χώρες (π.χ. Δανία, Κάτω Χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία), το 112 είναι ο μοναδικός αριθμός επειγόντων που καλύπτει και τις τρεις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία). Σε άλλες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία) το 112 λειτουργεί παράλληλα με τον μοναδικό εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης προς τον οποίο και διαβιβάζονται αυτόματα όλες οι κλήσεις. Τέλος σε άλλες οι κλήσεις προς το 112 απαντώνται από μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (π.χ. στην Γερμανία και το Βέλγιο από την πυροσβεστική που διαχειρίζεται και τα ασθενοφόρα, στην Ιταλία από την αστυνομία) που εξασφαλίζει τον συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Γενικά το επίπεδο της πληροφόρησης των πολιτών σχετικά με το 112 και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω του εν λόγω αριθμού δεν είναι ενιαία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την ενημέρωση των πολιτών και πρέπει να δοθεί έμφαση το ταχύτερο δυνατόν, στην στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τις απαιτήσεις αξιοπιστίας και ποιότητας για ολόκληρη την αλυσίδα της υπηρεσίας 112 και να καθιερωθούν δείκτες επιδόσεων και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ποιότητα της υπηρεσίας 112, όπως τη βιώνουν οι πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για προσβασιμότητα, διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, πολυγλωσσία και έγκαιρες και ποιοτικές παρεμβάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχει πρόβλημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων λόγω του εντοπισμού της θέσης του καλούντος το 112;

Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα που είναι εξοπλισμένα με γεωεντοπισμό (GPS) επιτρέπουν την προσφορά υπηρεσιών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με βάση την θέση. Η οδηγία 2002/58/ΕΚ για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ) προβλέπει ότι ο χρήστης ή ο συνδρομητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα, με απλά μέσα και ατελώς, να αρνείται προσωρινά την επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν τη θέση του για κάθε σύνδεση με το δίκτυο ή για κάθε μετάδοση μιας επικοινωνίας. Όμως σε περίπτωση κλήσης σε αναγνωρισμένες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (διωκτικές αρχές, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβεστικές υπηρεσίες,) η εταιρεία τηλεπικοινωνιών μπορεί να εξουδετερώσει την προσωρινή άρνηση ή έλλειψη συγκατάθεσης ενός συνδρομητή ή χρήστη για την επεξεργασία δεδομένων θέσης. Η εξουδετέρωση αυτή πρέπει να γίνεται με διαφανείς διαδικασίες που έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη.

Θα έχουν τα αυτοκίνητα τη δυνατότητα να καλούν το 112 σε περίπτωση ατυχήματος;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί το eCall, ένα έργο που αποβλέπει στην παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση σύγκρουσης αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι να εγκατασταθεί σε κάθε όχημα ένα κουτί που θα καλεί αυτόματα το 112 σε περίπτωση οδικού ατυχήματος και θα στέλνει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεδομένα για τους αερόσακους που άνοιξαν, πληροφορίες από αισθητήρες σύγκρουσης και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ατυχήματος.

Πώς όμως λειτουργεί το 112 στην Ελλάδα;

Αρμόδια για το 112 είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λειτουργεί αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια. Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντά αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο είναι δυνατή η επικοινωνία σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες. H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη είναι χωρίς χρέωση. Το 112 λειτουργεί στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα. Λειτουργεί με ή χωρίς κάρτα SIM.

Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
chryssa.tsiotsi@gmail.com


Πηγή: http://www.news.gr/


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ VOJTA ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣΗ θεραπεία VOJTA  σε ενήλικες
Πληροφορίες για ασθενείς: Η αρχή Vojta
Διεθνής Εταιρεία Vojta

Η θεραπεία Vojta και τι κρύβεται  από πίσω.                                                      
Με το φυλλάδιό μας θέλουμε όχι μόνο να σας παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας Vojta, αλλά να σας παροτρύνουμε πέραν αυτού και στη θεραπεία, η οποία εδώ και πάνω από 50 χρόνια βοηθάει πολλά νεογνά, παιδιά και ενήλικες να ανταπεξέλθουν στη ζωή τους πιο εύκολα.
Σήμερα υπάρχει σε διαθεσιμότητα ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών φυσιοθεραπευτικών μεθόδων για την αποκατάσταση νευρολογικών, ορθοπεδικών ή τραυματολογικών παθήσεων και διαταραχών του μηχανισμού κίνησης.  Η πλειοψηφία αυτών των θεραπειών στοχεύει στη διόρθωση λάθος στάσεων μέσα από μια διαδικασία συνειδητής άσκησης φυσιολογικών κινητικών μοντέλων.  Έναν διαφορετικό, εντελώς δικό της τρόπο, χαράζει η μέθοδος Vojta.
Στο χρονικό διάστημα από το 1950 έως το 1970, ο Νευρολόγος και Παιδονευρολόγος Καθηγητής Δρ. Václav Vojta (1917-2000), ο οποίος γεννήθηκε στην τσέχικη πόλη Mokrosuky/Boehmen, ανέπτυξε τις αρχές μιας θεραπείας για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Ο Δρ. Vojta παρατήρησε στα παιδιά με αυτές τις κινητικές διαταραχές την ύπαρξη εκ γενετής κινητικών μοντέλων, τα οποία μπορούσε να ενεργοποιήσει σε συγκεκριμένες στάσεις του σώματος και εφαρμόζοντας πίεση σε συγκεκριμένες ζώνες. Κάθε παιδί εκτελούσε αυτές τις ενεργοποιημένες κινήσεις ακούσια, τις επαναλάμβανε  πάντοτε με τον ίδιο τρόπο και εμπεριείχαν όλες τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μεταφοράς και μετακίνησης του σώματος.  Οι συνέπειες αυτής της ενεργοποίησης ήταν καταπληκτικές:  Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση μπόρεσαν αρχικά να μιλήσουν πιο καθαρά και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να σηκωθούν όρθια πατώντας πιο σταθερά ή ακόμα και να περπατήσουν. Διενεργώντας επιπλέον εξετάσεις μπόρεσε ο Δρ. Vojta να αποδείξει ότι οι κινήσεις αυτές μπορούσαν να ενεργοποιηθούν επίσης  σε υγιή  νεογνά  και υγιείς ενήλικες μέσω πολλαπλής, επαναλαμβανόμενης έκλυσης, αυτή τη φορά με πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Έτσι είδε ο Δρ.  Vojta τη θεωρία των εκ γενετής κινητικών μοντέλων, τα οποία είναι σταθερά «προγραμματισμένα» μέσα  στον εγκέφαλο, να επιβεβαιώνεται.
Ο Δρ. Vojta ανέπτυξε τη βάση της θεραπείας του χρησιμοποιώντας την κλινική του εμπειρία   και τη θεωρία ότι σε νευρολογικές κινητικές διαταραχές υπάρχουν βλάβες στον "προγραμματισμό" του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης διαπίστωσε ότι η ορθοπεδικά λάθος στάση του σώματος συνδέεται συχνά με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Στη θεραπεία Vojta η τοποθέτηση των ασθενών σε συγκεκριμένες θέσεις εκκίνησης και η άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένες ζώνες στο σώμα ενεργοποιεί στον ασθενή τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα. Με επαναλαμβανόμενες ενεργοποιήσεις μπορούν αυτά τα φυσιολογικά μοντέλα να ενσωματωθούν στην αυθόρμητη κινητική συμπεριφορά των ασθενών και να διορθώσουν με αυτόν τον τρόπο κακές στάσεις του σώματος και κινητικές διαταραχές.
Η θεραπεία Vojta έχει αποδειχθεί από τη δεκαετία του εξήντα του 20ου αιώνα ότι είναι μια συστηματική, καθολική θεραπεία για βρέφη, παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση. Επιπλέον, η θεραπεία αποδείχθηκε επίσης ως μια ευρέως εφαρμόσιμη θεραπεία για ασθενείς όλων των ηλικιών στους τομείς της Νευρολογίας, της Ορθοπεδικής, Χειρουργικής, Τραυματολογίας και  Παθολογίας.

Δρ. Friedemann Schulze                                                       Wolfram Müller
         Παιδίατρος,                                                                 Φυσικοθεραπευτής
Νευρολόγος και Ψυχίατρος στο Erfurt                       Εκπαιδευτής-VOJTA στο Siegen
   1. Πρόεδρος της  IVG                                                      2. Πρόεδρος της  IVG


Ο Καθηγητής Δρ. Václav Vojta                                                                             
Ο Καθηγητής Δρ. Václav Vojta μετανάστευσε το 1968 από την πρώην Τσεχοσλοβακία στη Γερμανία, εργάστηκε στην Ορθοπεδική Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας και στην Παιδιατρική Κλινική του Μονάχου και δίδαξε από το 1990 ξανά στο Πανεπιστήμιο Karl στην Πράγα. Ο Δρ. Vojta έλαβε πολυάριθμες επιστημονικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων και το βραβείο Heine-Preis της γερμανικής Ορθοπεδικής. Απεβίωσε το 2000 στο Μόναχο σε ηλικία 83 χρόνων.

Η θεραπεία Vojta και ποιους βοηθάει.                                                                  
Η θεραπεία Vojta δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες κλινικές εικόνες νόσων, αλλά εφαρμόζεται ποικιλοτρόπως. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασική θεραπεία σχεδόν σε κάθε διαταραχή της κίνησης και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Θεωρείται συχνά λανθασμένα ότι η θεραπεία κατά Vojta επιτυγχάνει τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα μόνο κατά τη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι πολύ πιο εύπλαστο στη βρεφική και παιδική ηλικία σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι εφικτό να «ανοίξουν» οι οδοί επικοινωνίας των  υγιών κινητικών μοντέλων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η θεραπεία Vojta προϋποθέτει απλά μια νευρομυϊκή σύνδεση, δηλαδή μια υπάρχουσα σύνδεση μεταξύ νευρικών οδών και μυών. Σε νόσους που δεν μπορεί να θεραπευτεί η αιτία τους όπως π.χ. στη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της λεγόμενης αντανακλαστικής κινητοποίησης, στα πλαίσια της θεραπείας Vojta, κάθε υπάρχον νευρολογικό δυναμικό.

Τομείς εφαρμογής
Από το ευρύ φάσμα χρήσεων της θεραπείας Vojta επωφελούνται ενήλικες ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις, όπως π.χ.
 • Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης (π.χ. σκολίωση)
 • Περιορισμοί στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων ή περιορισμοί του κινητικού μηχανισμού διαφορετικής αιτιολογίας  (τραυματισμοί, πόνοι, λανθασμένη επιβάρυνση κ.α.)
 • Νευρολογικές διαταραχές όπως π.χ.:
-μυϊκές παθήσεις
-περιφερικές  παραλύσεις
-ημιπαρέσεις  / εγκεφαλικό επεισόδιο
-σκλήρυνση κατά πλάκας
-παραπληγία
 • Καταστάσεις πόνου, υπολειμματική πάρεση μετά από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγίες κ.α.

Η θεραπεία Vojta δεν ενδείκνυται σε:
 • Οξείες εμπύρετες ή φλεγμονώδεις νόσους
 • Συγκεκριμένες νόσους όπως π.χ. νόσος των εύθραυστων οστών
 • Συγκεκριμένες  καρδιακές  και μυϊκές παθήσεις
 • Εγκυμοσύνη

Η θεραπεία Vojta και σε τι στηρίζεται                                          

Όλοι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση κατά τη διάρκεια του καθημερινού τους προσανατολισμού σε όλα τα δομικά στοιχεία της ανθρώπινης ανέγερσης και μετακίνησης. Αντίθετα, σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μηχανισμού της στάσης και κίνησης, τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα για τη σύλληψη των αντικειμένων, το γύρισμα και τη μετάβαση στην όρθια θέση, τη βάδιση και το τρέξιμο είναι μόνο εν μέρει διαθέσιμα.
Με τη λεγόμενη «αντανακλαστική κινητοποίηση» δημιουργεί η θεραπεία Vojta τον νευρολογικό θεμέλιο λίθο, ώστε να μπορούν τα χαμένα ή περιορισμένα εκ γενετής κινητικά μοντέλα να "ανοίξουν ξανά ένα δρόμο"  μέσα στο  κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο όρος  «αντανακλαστική κινητοποίηση»  συμπεριλαμβάνει ήδη τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας Vojta. Με τον όρο «αντανακλαστική» εννοείται επιστημονικά μια συνεχώς ίδια ανταπόκριση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, η οποία δεν δημιουργείται συνειδητά. Η «κινητοποίηση» χαρακτηρίζει γενικά την ικανότητα της μετακίνησης.
Δημιουργία νέων συνδέσμων
Στην αντανακλαστική κινητοποίηση ασκεί ο θεραπευτής Vojta μια  πίεση σε συγκεκριμένα σημεία-ζώνες  του σώματος σε πρηνή, ύπτια και  πλάγια θέση. Το ερέθισμα αυτό οδηγεί –ανεξάρτητα από τη θέληση του ασθενή- σε δυο κινητικά συμπλέγματα, δηλ. την «αντανακλαστική έρπυση» και το «αντανακλαστικό ρολάρισμα», στις οποίες περιλαμβάνονται όλοι οι θεμέλιοι λίθοι του ανθρώπινου ευθειασμού και της μετακίνησης.
Έτσι εξασφαλίζεται ο αυτόματος έλεγχος της ισορροπίας στις κινήσεις («έλεγχος στάσης»), ο ευθειασμός του σώματος ενάντια στη βαρύτητα όπως και οι στοχευμένες κινήσεις αδράγματος και βηματισμού των άκρων του σώματος («φασική κινητικότητα»).
Με την επαναλαμβανόμενη έκλυση αυτών των αυτόματων ρυθμίσεων και κινήσεων του σώματος οδηγείται ο ασθενής στην απελευθέρωση ή τη δημιουργία νέων οδών εντός των νευρικών δικτύων μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί λειτουργικά. «Ξεκλειδώνεται» η πρόσβαση σε μυϊκές λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις αυθόρμητες ενέργειες της καθημερινότητας, αλλά και σε μυϊκές λειτουργίες που κινητοποιούνται ασυνείδητα. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούνται τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα.
Τα κινητικά μοντέλα, τα οποία έχουν αναλυθεί με επιστημονική ακρίβεια, μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή. Δείχνουν στον θεραπευτή την επίδραση της θεραπείας που εφάρμοσε. Ο θεραπευτής μπορεί να αναγνωρίσει μέσω των κινητικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει εάν έχουν ενεργοποιηθεί στον ασθενή τα εκ γενετής κινητικά μοντέλα. Στην περίπτωση που έχουν ενεργοποιηθεί, η «σύνδεση» των αντίστοιχων νευρικών δικτύων θα είναι επιτυχής.

Η θεραπεία Vojta και σε τι στηρίζεται                              
Η έκλυση των επιθυμητών μοντέλων κίνησης στον ασθενή προκαλείται κατά κύριο λόγο από τις τρεις βασικές στάσεις του σώματος την πρηνή, την ύπτια και την πλάγια θέση.  Ο καθηγητής Vojta περιγράφει δέκα περιοχές-ζώνες έκλυσης στο σώμα, μέσω των οποίων μπορεί να ενεργοποιηθεί η “αντανακλαστική κινητοποίηση“.
Σε υγιή νεογνά η πλήρης ενεργοποίηση του μοντέλου κίνησης «αντανακλαστική έρπυση»  είναι δυνατή από μία και μόνο ζώνη πίεσης. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες πρέπει να ερεθιστούν περισσότερες ζώνες για την ενεργοποίηση της “αντανακλαστικής κινητοποίησης”. Συνδυάζοντας και μεταβάλλοντας τις ζώνες έκλυσης στο σώμα καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες γωνίες τοποθέτησης των άκρων, η θεραπεία Vojta προσαρμόζεται ανάλογα με τα συμπτώματα κάθε ασθενούς και έτσι μπορεί να τεθεί γι'- αυτόν ένας συγκεκριμένος, εξατομικευμένος στόχος.
Ο ασθενής στα πλαίσια της ενεργοποίησης απαντά με κινήσεις, τις οποίες ο θεραπευτής ενδεχομένως να τις ανακόψει ή να διατηρήσει. Αν για παράδειγμα παρατηρείται στροφή της κεφαλής ή έκταση του ποδιού, ο θεραπευτής εφαρμόζει μια αντίσταση σε αυτές τις κινήσεις. Οι μύες γύρω από τα «φρεναρισμένα» μέρη του σώματος δημιουργούν στη συνέχεια μια ισομετρική τάση.
Έτσι αθροίζεται χρονικά και δυναμώνει η μυϊκή δραστηριότητα ακόμα και των πιο απομακρυσμένων μερών του σώματος όπως π.χ. η κοιλιά, η πλάτη, τα χέρια και τα πόδια. Η αντίσταση ενάντια στην ενεργοποιημένη κίνηση επηρεάζει ταυτόχρονα την ποιότητα της κάθε κίνησης. Ο ασθενής τις εκτελεί πιο αργά, πιο σκόπιμα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Στη συνέχεια περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες τα δύο τεχνητά μοντέλα κίνησης: η «αντανακλαστική έρπυση» και το «αντανακλαστικό ρολάρισμα».

Αντανακλαστική έρπυση
Η αντανακλαστική έρπυση περιγράφει μια αλληλουχία κινήσεων, η οποία εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ανθρώπινης μετακίνησης:
 1. Συγκεκριμένος έλεγχος στάσης,
 2. Ευθειασμός  ενάντια στη βαρύτητα
 3. Στοχευμένες  κινήσεις βηματισμού  των χεριών και των ποδιών.
Η ενεργοποίηση γίνεται από την πρηνή θέση, με το κεφάλι να βρίσκεται σε στροφή πάνω στην επιφάνεια στήριξης. Η κίνηση ακολουθεί κυρίως το λεγόμενο χιαστό μοντέλο. Συγχρόνως κινούνται τα διαγωνίως ευρισκόμενα απέναντι άκρα, δηλ. το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι και αντίστροφα. Το ένα πόδι μαζί με το απέναντι ευρισκόμενο χέρι στηρίζουν το σώμα, και ο κορμός κινείται έτσι προς τα εμπρός. Καθώς στρέφει ο ασθενής το κεφάλι, ο θεραπευτής εμποδίζει την κίνηση αυτή ασκώντας μια αντίσταση. Ως αποτέλεσμα, δυναμώνει η μυϊκή ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος και επιτυγχάνονται  έτσι οι προϋποθέσεις για τη διαδικασία του ευθειασμού.
Το θεραπευτικό όφελος της  αντανακλαστικής έρπυσης συνίσταται μεταξύ άλλων:
 1. στην ενεργοποίηση των αναγκαίων μυϊκών μηχανισμών στήριξης, για τη στήριξη και τη σύλληψη, την ανύψωση στην όρθια θέση και τη βάδιση.
 2. στην ενεργοποίηση της λειτουργίας ισορροπίας και στήριξης της σπονδυλικής στήλης καθώς και των κινήσεων βηματισμού των χεριών και των ποδιών.
 3. στην ενεργοποίηση των μυών της αναπνοής, των κοιλιακών μυών, των μυών της πυελικής ζώνης καθώς και των μυών του σφιγκτήρα της κύστης και του εντέρου.
 4. στην πρόκληση σημαντικών κινήσεων για τη διαδικασία της μάσησης, της κατάποσης καθώς και της ομιλίας.
 5. στην ενεργοποίηση στοχευμένων κινήσεων των ματιών.

Η θεραπεία Vojta και σε τι βασίζεται
Αντανακλαστικό ρολάρισμα
Το αντανακλαστικό ρολάρισμα πραγματοποιείται από την ύπτια στην πλάγια θέση και καταλήγει στο μπουσούλισμα. Σε ένα υγιές βρέφος, ένα μέρος αυτής της διαδικασίας κίνησης είναι αυθόρμητο και παρατηρείται στον 6ο μήνα της ζωής, και το επόμενο μέρος παρατηρείται στον 8ο/9ο μήνα. Θεραπευτικά, το αντανακλαστικό ρολάρισμα ενεργοποιείται σε διάφορες φάσεις, αρχής γενομένης από την ύπτια θέση (1η φάση) και συνεχίζεται στην πλάγια θέση (2η έως 4η φάση).
Αντανακλαστικό ρολάρισμα στην  ύπτια θέση
Η 1η φάση ξεκινά στην ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια του ασθενή να βρίσκονται σε έκταση. Πιέζοντας τη θωρακική ζώνη, η οποία βρίσκεται στο έβδομο μεσοπλεύριο διάστημα (μεταξύ 7ης  και 8ης  πλευράς), ο θεραπευτής προκαλεί γύρισμα του σώματος στο πλάι. Η στροφή της κεφαλής εμποδίζεται από την αντίσταση που εφαρμόζει ο θεραπευτής.
Η θεραπευτική αξία της 1ης φάσης του αντανακλαστικού ρολάρισματος συνίσταται μεταξύ άλλων στα εξής:
 • στην έκταση  της σπονδυλικής στήλης
 • στην κάμψη  των ποδιών στις αρθρώσεις του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής
 • στη διατήρηση των ποδιών σε αυτήν τη θέση ενάντια στη βαρύτητα και έξω από τη βάση στήριξης της πλάτης
 • στη συντονισμένη και διαφοροποιημένη διάταση των κοιλιακών μυών
 • στην ενεργοποίηση των μυϊκών μηχανισμών στήριξης και ευθειασμού των χεριών καθώς και των κινήσεων συλλήψεως των χεριών
 • στην ενεργοποίηση της κίνησης των ματιών προς μία πλευρά
 • στην ενεργοποίηση των κινήσεων μάσησης και κατάποσης
 • στην ενεργοποίηση των μυών  της  αναπνοής, των κοιλιακών μυών και των μυών της πυελικής ζώνης καθώς και των μυών του σφιγκτήρα της κύστης και του εντέρου
 • στην εμβάθυνση και ομαλοποίηση  της αναπνοής.

Αντανακλαστικό ρολάρισμα στην πλάγια θέση
Η 2η έως 4η φάση του αντανακλαστικού γυρίσματος ξεκινάει από την πλάγια θέση του ασθενή.
Ο κάτω ευρισκόμενος βραχίονας και το κάτω ευρισκόμενο πόδι στηρίζουν το σώμα. Πάνω από τα δυο αυτά μέλη του σώματος κινείται το σώμα ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας προς τα πάνω και προς τα εμπρός, ενώ ο θεραπευτής ενεργοποιεί τις συγκεκριμένες ζώνες πίεσης του σώματος.
Συγχρόνως προχωράει η μυϊκή ενεργοποίηση του κάτω ευρισκόμενου χεριού από τον ώμο έως τον αγκώνα και τελικά στην άκρα χείρα. Καταλήγει στη στήριξη στην άκρα χείρα, μεταβαίνοντας έτσι στο μπουσούλισμα.
Η θεραπευτική αξία της 2ης έως 4ης φάσης του αντανακλαστικού ρολαρίσματος συνίσταται μεταξύ άλλων στα εξής:
 • στην ενεργοποίηση των μυϊκών μηχανισμών στήριξης και ευθειασμού των  χεριών και των ποδιών
 • στην πρόκληση των κινήσεων κάμψης και έκτασης των πάνω και κάτω ευρισκόμενων  χεριών και ποδιών
 • στην έκταση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας γυρίσματος
 • στην ενεργοποίηση του μυϊκού συστήματος της αναπνοής, των κοιλιακών μυών  των μυών της  πυελικής ζώνης καθώς και των μυών του σφιγκτήρα της κύστης και του εντέρου
 • στη διατήρηση του κεφαλιού σε πλάγια θέση ενάντια στη βαρύτητα.

Μετά τη θεραπεία Vojta παραμένει για χρονικό διάστημα ποικίλης διάρκειας ενεργό το «πρόγραμμα» της ιδανικής κίνησης στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ασθενή. Σε μια αυθόρμητη κίνηση του ασθενή, καταφεύγει το νευρικό σύστημα στα ενεργοποιημένα φυσιολογικά μοντέλα  κίνησης.  Έτσι «αλλάζουν» οι διαταραχές  της στάσης και κίνησης και συχνά μεταβάλλονται θετικά, για ολόκληρες μέρες.
Πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτήν την κατάσταση ως μεγαλύτερη «ευκολία» στην κίνηση τους.

Η θεραπεία Vojta και η καθολική δράση της                                           
Η μέθοδος Vojta επιδρά στις υπάρχουσες νευρικές οδούς στα διαφορετικά επίπεδα του σώματος: από τους σκελετικούς μύες μέσα από τα εσωτερικά όργανα μέχρι τις υψηλότερες λειτουργίες του εγκεφάλου και τη ψυχή του ασθενούς. Έχει καθολική επίδραση.
Έτσι, η θεραπεία Vojta  δρα συνοπτικά:

Σκελετικοί μύες
 • Η σπονδυλική στήλη εκτείνεται και περιστρέφεται τμηματικά και είναι λειτουργικά πιο ευέλικτη.
 • Το κεφάλι μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα.
 • Οι αρθρώσεις διατηρούνται σε καλύτερη θέση, ιδίως στα ισχία και στον ώμο. Η κακή στάση του σώματος και οι πόνοι υποχωρούν με αυτόν τον τρόπο.
 • Τα χέρια και τα πόδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν  πιο στοχευμένα και εκτεταμένα για τη λειτουργία της στήριξης και  της σύλληψης.
Περιοχή προσώπου και στόματος
 • Οι κινήσεις των ματιών γίνονται πιο συντονισμένα.
 • Διευκολύνονται οι λειτουργίες θηλασμού, κατάποσης και μάσησης.
Έτσι:
 • η μάσηση της τροφής και η κατάποση υγρών πραγματοποιούνται πιο συντονισμένα.
 • Η φωνή γίνεται πιο δυνατή και ισχυρή.
 •  Η ομιλία γίνεται πιο εύκολη και κατανοητή.
Λειτουργία αναπνοής
 • Στα πλαίσια της έκτασης της σπονδυλικής στήλης εκπτύσσεται ο θωρακικός κλωβός.
 • Η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά και πιο αρμονική.
Αυτόνομο νευρικό σύστημα
 • Καλύτερη αιμάτωση του δέρματος.
 • Ο ρυθμός του ύπνου-εγρήγορσης γίνεται όλο και πιο κανονικός.
 • Πραγματοποιείται ενεργοποίηση των ρυθμιστικών λειτουργιών του εντέρου και της κύστης.
Αντίληψη
 • Η αντίδραση ισορροπίας είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη.
 • Ο προσανατολισμός στο χώρο επηρεάζεται θετικά.
 • Οι αισθήσεις - κρύο, ζέστη, μυτερό ή αμβλύ – γίνονται εντονότερες και πιο ακριβείς.
 • Η προσωπική αντίληψη του σώματος γίνεται πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη.
 • Η αναγνώριση μορφών και κατασκευών αποκλειστικά και μόνο μέσω ψηλάφησης (στερεογνωσία) βελτιώνεται.
 • Η ικανότητα συγκέντρωσης γίνεται πιο σταθερή και ευέλικτη.
Ψυχή
·         Ο ασθενής δείχνει  πιο ισορροπημένος, ικανοποιημένος και συναισθηματικά ανθεκτικότερος.
Ατομικό πρόγραμμα θεραπείας
Η θεραπεία Vojta συνταγογραφείται από το θεράποντα ιατρό και εκτελείται από έναν εξειδικευμένο και πιστοποιημένο στη θεραπεία Vojta φυσικοθεραπευτή. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα: δίνεται βαρύτητα στο κύριο πρόβλημα του και σύμφωνα με τη βασική πάθηση, τις προκύπτουσες δυνατότητες και όρια που προκύπτουν από τη νόσο πραγματοποιείται η θεραπεία.
Εκτός από τη βασική ασθένεια, η ένταση της άσκησης, η συχνότητα και η ακρίβεια, καθορίζουν την αποτελεσματικότητα και έτσι την επιτυχία της θεραπείας.
Σύμφωνα με την κατάλληλη εντολή από το θεράποντα γιατρό, ο θεραπευτής Vojta δημιουργεί ένα ατομικό πρόγραμμα και καθορίζει από κοινού με τον ασθενή ή τους συγγενείς του τους στόχους της θεραπείας.
Ο θεραπευτής Vojta προσαρμόζει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους θεραπευτικούς στόχους της, το πρόγραμμα θεραπείας, τη δοσολογία καθώς και ενδεχομένως τις παύσεις θεραπείας βάσει της εξέλιξης του ασθενή.

Η θεραπεία Vojta και τα πλεονεκτήματά της με μια ματιά                                 
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια εφαρμόζεται επιτυχώς η αντανακλαστική κινητοποίηση για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών καθώς και διαταραχών του μυοσκελετικού συστήματος σε ασθενείς κάθε ηλικίας.
Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας Vojta συνοψίζονται ως ακολούθως:
Ευρύτατο αποτέλεσμα
Η επιτυχία της θεραπείας δεν περιορίζεται στη βελτίωση των κινητικών λειτουργιών. Επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα και η ψυχολογική κατάσταση βελτιώνονται. Συχνά οι ασθενείς μπορούν ξανά να κοιμηθούν καλά και είναι πιο ισορροπημένοι.
Μόνιμο αποτέλεσμα
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διατηρείται η «σύνδεση» των λειτουργιών στάσης και κίνησης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και σε διαστήματα που ο ασθενής δε λαμβάνει θεραπεία. Η βελτιωμένη αυθόρμητη κινητική δραστηριότητα, χωρίς  πόνο, η καθαρή ομιλία ή η πιο σωστή σύλληψη αντικειμένων είναι αποδείξεις ενός μόνιμου αποτελέσματος.
Η λειτουργική εξάσκηση γίνεται ευκολότερη
Η θεραπεία Vojta βασίζεται στα έμφυτα κινητικά μοντέλα και καθιστά το κεντρικό νευρικό σύστημα ξανά προσβάσιμο –ανεξάρτητα από το συνειδητό έλεγχο– στον ασθενή.
Η θεραπευτική-λειτουργική εκπαίδευση ή εξάσκηση του ασθενούς είναι συχνά μετά τη θεραπεία Vojta ευκολότερη και πιο ολοκληρωμένη.
Βάση για άλλες θεραπείες
Η βελτίωση του ελέγχου της στάσης και της κίνησης με τη θεραπεία Vojta αυξάνει επίσης την αντοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης των ασθενών. Η θεραπεία Vojta δημιουργεί έτσι σημαντικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν άλλες θεραπείες όπως π.χ. λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.
Αποδεδειγμένα αξιόπιστη θεραπεία
Η θεραπεία Vojta έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί σε αμέτρητους ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Οι αντανακλαστικές μετακινήσεις που παρατήρησε ο Δρ. Vojta, οι επιδράσεις και τα θεραπευτικά αποτελέσματα τους έχουν μελετηθεί επιστημονικά ευρέως και έχουν επιβεβαιωθεί εμπειρικά. Πέραν τούτου υπάρχουν και μεμονωμένες τεκμηριωμένες μελέτες.
Οικονομική θεραπεία
Η αναμετάδοση της θεραπευτικής τεχνικής κατά Vojta σε συγγενείς/φροντιστές καθιστά μεταξύ άλλων δυνατό την εκτέλεση της θεραπείας Vojta και στο σπίτι, οδηγώντας έτσι σε εντατικοποίηση της θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η θεραπεία Vojta είναι παράλληλα πολύ οικονομική.

Ποιοτική εξασφάλιση και συμβεβλημένη με ταμεία
Η θεραπεία Vojta είναι αναγνωρισμένη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι θεραπευτές Vojta έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μια αναγνωρισμένη επαγγελματική μετεκπαίδευση σύμφωνα με τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Εταιρείας Vojta  για τη θεραπεία Vojta. Το παραπεμπτικό για τη θεραπεία Vojta εκδίδεται από το θεράποντα γιατρό.

Εξειδικευμένοι θεραπευτές
Στους θεραπευτές Vojta τίθενται υψηλές απαιτήσεις. Οι φυσικοθεραπευτές και οι γιατροί πρέπει να έχουν τουλάχιστον διετή εργασιακή εμπειρία πριν συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε θεραπευτές Vojta. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε πολλαπλά συνεχόμενα σεμινάρια, με βάση τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Εταιρείας Vojta (IVG).
Η Διεθνής Εταιρεία Vojta (IVG) ιδρύθηκε το 1984 από τον Καθηγητή Václav Vojta με μια τότε μικρή διδακτική ομάδα στο Μόναχο. Σήμερα, στην Εταιρεία IVG έχουν ενωθεί περίπου 70 γιατροί και θεραπευτές από τη Γερμανία και το εξωτερικό που ασχολούνται με την κατάρτιση, τη συνεχή εκπαίδευση, την έρευνα, τη διάγνωση και τη διασφάλιση της ποιότητας.
Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν ειδικοί θεραπευτές και γιατροί Vojta, καθώς και θεραπευτικά κέντρα, κλινικές και εργαστήρια φυσικοθεραπείας, όπου εφαρμόζεται η θεραπεία Vojta.

Περισσότερες πληροφορίες και επαφές επικοινωνίας:
Διεθνής Εταιρεία Vojta
(Internationale Vojta Gesellschaft  e.V.)
 Wellersbergstrasse 60
D-57072 Siegen
Τηλ.: +49/(0)271/30 38 39-99
Φαξ: +49/(0)27/30 38 39-98


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥΤο Δήμο Ιλίου και την Κοινωνική Υπηρεσία της πόλης επισκέφθηκε την Τρίτη 12 Αυγούστου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς.

Τον κ. Λουκά και τους συνεργάτες του, υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου, ο οποίος σε πολύωρη συνάντηση τους ανέλυσε τη λειτουργία των πρότυπων δομών, δράσεων και προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας που υλοποιεί ο Δήμος Ιλίου και διευκόλυνε το νέο Δήμαρχο Λαυρεωτικής σε διαδικαστικά θέματα, προκειμένου να ξεκινήσουν παρόμοια προγράμματα και στην περιοχή της Λαυρεωτικής.

Ο κ. Λουκάς αποχωρώντας δήλωσε ότι καταλαβαίνει πλέον πλήρως γιατί οι πολίτες του Ιλίου επιβράβευσαν τη δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και συμπλήρωσε ότι ο Δήμος Ιλίου κατέχει δίκαια μια υψηλή πανελλαδικά θέση στους δήμους πρότυπα για την κοινωνική τους πολιτική και φροντίδα όσων έχουν ανάγκη.