meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ;


Μέσα Αυγούστου 2015. Η Ελλάδα «βουλιάζει» από κάθε λογής μετανάστες, χιλιάδες πρόσφυγες, «λαθραίους» , παράνομους, απλώς απελπισμένους, ολόκληρες οικογένειες- θύματα πολέμου , φτώχειας και δυστυχίας, διωγμένους από τη Συρία, «φευγάτους» από το Αφγανιστάν,  ανεπιθύμητους ή αποξενωμένους από το Πακιστάν ή απογοητευμένους  από τις προοπτικές τους εκεί κι από άλλες, γειτονικές χώρες, καταληστευμένους από φρικτά κυκλώματα δουλεμπόρων  που μέσω της …φιλικής Τουρκίας σκυλοπνίγονται στο Βόρειο Αιγαίο αναζητώντας σωτηρία. Η Κως , ένα από τα κυριότερα «καταφύγια» τους, αθώο, ήδη μισο- κατεστραμμένο  «θύμα» των περιστάσεων. Όπως κι η Λέσβος. Κι η Λέρος. Κι άλλα νησιά μας. Η Ελλάδα ζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Όχι σαν κι αυτόν που ζουν οι χιλιάδες «διωγμένοι», άμεσα ή έμμεσα. Διαφορετικό. Αλλά εφιάλτη.

Κι εγώ, μαζί με τους στολίσκους των υποψήφιων θυμάτων, τέσσερις  μέρες στην Κω, στο μέσο του Αυγούστου. Τέσσερις  μέρες, συνέχεια όσων ζει η οικογένεια μου που αναγκάζεται να κατοικεί εκεί μόνιμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μαθαίνω όλα τα «νέα» τηλεφωνικά. Και παρέα με όλους τους Έλληνες,  παρακολουθώ με έντονο προσωπικό «χρώμα» τα συμβαίνοντα τους τελευταίους μήνες.

Τα «συμβαίνοντα»; Η ζωή, μπορεί να πασχίζει να βρει τις ισορροπίες της, αλλά σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεται. Σ' όλα τα νησιά μας που έκαναν το «έγκλημα» να βρίσκονται δίπλα στα Τουρκικά παράλια.

Οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική; Δεν είχαμε ποτέ ως χώρα. Πόσα λεφτά παίρνουμε από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αν μας φτάνουν; Δεν έχει απαντηθεί αυτό ακόμα συγκεκριμένα και υπεύθυνα, από κανέναν. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ. Ο αρμόδιος Επίτροπος στην Ε.Ε.; Θα τον ήθελα πιο δυναμικό τον κ. Αβραμόπουλο. Η αρμόδια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής; Φιλότιμη και εργατική σίγουρα. Αλλά ανέλαβε καθήκοντα λιγότερο προετοιμασμένη ή διαβασμένη από όσο θα έπρεπε.

Ήξερα ότι πάω κοντά στους δικούς μου και παράλληλα κοντά στην αγωνία των μόνιμων κατοίκων του νησιού για την επιστροφή τους σε μια πιο λειτουργική καθημερινότητα. Κοντά σε χιλιάδες πρόσφυγες που ταλαιπωρούνται, ταλαιπωρώντας παράλληλα – χωρίς να το θέλουν- τους κατοίκους, έχοντας ωστόσο διασφαλίσει στην Ελλάδα το πολυτιμότερο αγαθό: Τη ζωή τους.

Βράδυ Δευτέρας 17 Αυγούστου. Πλησιάζω το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που γεννά κάποιες ελπίδες. Περίπου 1.200 είχαν ήδη επιβιβαστεί .Από το πλοίο ακούγονταν τραγούδια, ρυθμικά χειροκροτήματα, χαρούμενες φωνές. Άγνωστο το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Ελλάδα. Αλλά το καθήκον μας, το κάναμε.  Με μεγάλο κόστος. Αλλά το κάναμε.

«Τόσες χιλιάδες άνθρωποι πού πλένονται; Πού αφοδεύουν»; Ένας ηλικιωμένος μας πλησιάζει και αναρωτιέται φωναχτά, δείχνοντας μας τα αντίσκηνα που έχουν παραμείνει σ όλη την παραλία. «Σε λίγο έρχεται Χειμώνας. Έτσι όπως πάμε, σύντομα θα  αντιστοιχεί ένας μετανάστης σε έναν μόνιμο κάτοικο του νησιού. Φοβόμαστε. Η ζημιά μας είναι ανυπολόγιστη» . Αγανακτισμένος τόνος στη φωνή του. «Έχουν έρθει και άνθρωποι που πεινάνε. Αλλά έχουν έρθει και άνθρωποι με χρήματα, που κάνουν τζίρο στα μαγαζιά μας και τους χαλάμε συχνά 500ευρα», μου εξηγεί ένας άλλος. Π.χ. Κάποια εστιατόρια προσαρμόστηκαν αμέσως και ενέταξαν στο μενού τους Ανατολίτικη κουζίνα.

Έμαθα πολλά και από αυτή την επίσκεψή μου στην Κω. Αλλά γύρισα χωρίς απάντηση στο καίριο ερώτημα: «ΚΑΝΕΙΣ δεν το περίμενε»;


ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΣΤΟ "ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΤΕΤΑΡΤΟ" ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



«Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο»! Μια τηλεοπτική παραγωγή από το Κανάλι της Ελληνικής Βουλής, η οποία μέσω μιας σειράς σύντομων ντοκιμαντέρ, προβάλλει σε ολιγόλεπτα αυτοτελή επεισόδια ανθρώπους που με την καθημερινή τους ζωή, εκπέμπουν μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας στο μουδιασμένο από τα όσα συμβαίνουν κοινωνικό σύνολο.


Αυτή την Κυριακή 23 Αυγούστου, στις 17:00 θα προβληθεί από το Κανάλι της Βουλής ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στην καθημερινή δραστηριότητα του 27χρονου δικηγόρου Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος αν και έχει γεννηθεί τυφλός, διατηρεί το δικό του δικηγορικό γραφείο, τελειώνει το μεταπτυχιακό του στο Αστικό δίκαιο, ενώ παράλληλα σήμερα είναι μεταξύ άλλων, Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον, Αντιπρόεδρος στο Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος»  και επικεφαλής της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Στον ελεύθερο χρόνο του, όπως θα δείτε, δίνει «ομηρικές μάχες» με φίλους του παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ εντύπωση αναμένεται να προκαλέσει πώς ένας ολικά τυφλός βγαίνει για καφέ με έναν κινητικά ανάπηρο φίλο του, κόντρα στις δυσκολίες των αφιλόξενων και συχνά απροσπέλαστων πόλεων!



Επίσης, στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται σκηνές από την εργασία του κ. Αυγουλά στο δικηγορικό γραφείο με τους συνεργάτες του, από την προετοιμασία της διπλωματικής του εργασίας στη Νομική Σχολή, από την προεργασία των δημοσιεύσεων στο κοινωνικοπολιτικό του blog «Με Άλλα Μάτια», ενώ μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στη Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών ( http://access.uoa.gr )  παρουσιάζοντας τα οφέλη που οι εργαζόμενοι της κοπιωδώς, παρά την κρίση, προσπαθούν να προσφέρουν στους εκατοντάδες φοιτητές με αναπηρία του ΕΚΠΑ.

Αυτή την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 17:00 «Στο Ακαδημαϊκό τέταρτο» -Κανάλι της Βουλής.







Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ 985 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ



Πράσινο φως για 985 θέσεις

Προβλέπονται 19 θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, 12 θέσεις για πολύτεκνους, έξι θέσεις για την κατηγορία Εθνικής Αντίστασης, έξι θέσεις στην κατηγορία έμμεση ΑμεΑ, έξι θέσεις για αναπήρους πολέμου και τα τέκνα τους και 20 θέσεις για τρίτεκνους.

Πακέτο προσλήψεων θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη αναγκών σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες δομές σε αυτόν τον τομέα. Η επικείμενη προκήρυξη θα αφορά την πλήρωση 985 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

Οι προσλήψεις είναι για ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, και ήδη το σχετικό αίτημα έχει σταλεί από το υπουργείο Υγείας προς το ΑΣΕΠ μετά και το πράσινο φως που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο ή άλλη δομή Υγείας θα προσδιοριστεί με την έκδοση της προκήρυξης. Μεταξύ των θέσεων που θα καλυφθούν πάντως είναι ιατρών ΠΕ διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακοποιών ΠΕ, βιοχημικών ΠΕ, βιολόγων ΠΕ, νοσηλευτικής ΤΕ, μαιών - μαιευτών ΤΕ, ιατρικών εργαστηρίων ΤΕ, ραδιολογίας - ακτινολογίας ΤΕ, διοίκησης μονάδων υγείας ΤΕ.

Επίσης, θα προκηρυχθούν θέσεις βοηθών νοσηλευτικής ΔΕ, αδελφών νοσοκόμων  ΔΕ, βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων ΔΕ, χειριστών εμφανιστών ΔΕ, βοηθών φαρμακείου ΔΕ, βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ΥΕ, βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας μεταφορέων ασθενών ΥΕ και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας βοηθών θαλάμου ΥΕ.

Από τις προκηρυσσόμενες θέσεις, οι 69 θα πληρωθούν από προστατευόμενα άτομα του ΟΑΕΔ του Ν. 2643/1998. Για αυτές δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του υπουργείου Εργασίας με την κατανομή των θέσεων ανά κατηγορία προστατευόμενων ατόμων και ανά νοσοκομείο.

Προβλέπονται συγκεκριμένα 19 θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, 12 θέσεις για πολύτεκνους, έξι θέσεις για την κατηγορία Εθνικής Αντίστασης, έξι θέσεις στην κατηγορία έμμεση ΑμεΑ, έξι θέσεις για αναπήρους πολέμου και τα τέκνα τους και 20 θέσεις για τρίτεκνους.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των θέσεων, θα προκηρυχθούν σε διάφορες δομές όπως για παράδειγμα στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Κηφισιάς Οι Άγιοι Ανάργυροι, Παίδων Αθηνών Η Αγία Σοφία, Αττικής ΚΑΤ, Αντικαρκινικό Αθηνών Άγιος Σάββας, Αθηνών Γ. Γεννηματάς, θώρακος Αθηνών Η Σωτηρία, Αθηνών Κοργιαλένειο - Μπενάκειο ΕΕΣ, Αθηνών Ιπποκράτειο, Αττικής Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμιγκ, Πειραιά Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας και Ελευσίνας Θριάσιο.

Παράλληλα, θέσεις προβλέπονται και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Ανδρέας Παπανδρέου, Γενικό Νοσοκομείο Σάμου Άγιος Παντελεήμων, Γενικό Νοσοκομείο Χίου Σκυλίτσειο, Κρατικό Θεραπευτήριο - ΚΥ Λέρου, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ. Γεννηματάς, Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας και Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας.

Ανάγκες θα καλυφθούν και σε άλλες δομές της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας Παναγία η Βοήθεια, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η Ευαγγελίστρια, Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου Αγιος Διονύσιος, Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και Γενικό Νοσοκομείο Χανίων Άγιος Γεώργιος. Θέσεις θα προκηρυχθούν και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Προκήρυξη αναμένεται να προωθηθεί σύντομα και για την πρόσληψη διασωστών στο ΕΚΑΒ προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»


Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩ: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ



Πως να τις περιγράψεις αυτές τις εικόνες; Αχάραγα στα παράλια της Κω. Ακόμη μια λέμβος με 40 μετανάστες από τη Συρία φτάνει στο νησί. Ανάμεσά τους μια τυφλή γυναίκα που στα 70 της χρόνια αναγκάστηκε να ξεριζωθεί.Πρόσφυγας ξανά.

Η Αμούν ήταν ανάμεσα στους περίπου 40 πρόσφυγες από τη Συρία που έφτασαν τα ξημερώματα στην Κω. Ήταν στοιβαγμένοι σε μια λέμβο. Ο φακός του Γιάννη Μπεχράκη αλλά και του Άλκη Κωνσταντινίδη για το Reuters ήταν εκεί για να τους “υποδεχτεί” και να “πει” την ιστορία τους.

Η 70χρονη Αμούν είναι τυφλή. Είναι Παλαιστίνια αλλά ζούσε στο Χαλέπι της Συρίας. Έφυγε από την Παλαιστίνη, έφυγε και από τη Συρία. Ψάχνει τη νέα της πατρίδα, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Η φωτογραφία της να κάθεται στην αμμουδιά συγκλονίζει. Δεν μπορεί να δει αλλά μπορεί να νιώσει την ελευθερία. Γι’ αυτό και στο γαλήνιο πρόσωπό της, σχηματίζεται ένα χαμόγελο. Ο πόλεμος είναι μακριά πια. Δυστυχώς, η ταλαιπωρία της δεν έχει τελειώσει.

Ο φωτογραφικός φακός έχει “αιχμαλωτίσει” κι άλλες συγκλονιστικές αντιδράσεις. Πραγματική γροθιά στο στομάχι. Ειδικά εκείνες με τους Σύρους πρόσφυγες να χοροπηδούν από τη χαρά τους την ώρα που κατεβαίνουν από τη βάρκα που τους μετέφερε στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας.



Πανηγυρίζουν γιατί είναι ζωντανοί. Γιατί οι δουλέμποροι δεν τους έπνιξαν, δεν βούλιαξαν τη λέμβο που τους μετέφερε. Πανηγυρίζουν γιατί μπορούν ακόμη να ελπίζουν. 

Άλλοι, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι να αλλάξουν ρούχα και να βάλουν στεγνά ή να τηλεφωνήσουν τους συγγενείς που έμειναν πίσω για να τους πουν ότι έφτασαν σώοι. 





Πηγή: http://www.nostimonimar.gr/%CE%BE%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%89-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%AC/