meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Η ΦΛΟΓΑ ΑΝΑΨΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
Η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens βρέθηκε δίπλα στα παιδιά της «Φλόγας» το βράδυ της Τετάρτης 1/4/2015 στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και πλήθους κόσμου.

O Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα, στο πλαίσιο της στήριξης του παιδιού με καρκίνο πραγματοποίησε την 1η Απριλίου 2015 συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αιθ, Χρήστος Λαμπράκης) με την Metropolitan Symphony Orchestra of Athens υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης πιανίστα ,συνθέτη και αρχιμουσικού Βασίλη Τσαμπρόπουλου και σολίστ την κορυφαία ερμηνεύτρια βυζαντινής Υμνωδίας Νεκταρία Καραντζή.

Μια μεγαλειώδης συναυλία από την Ορχήστρα που ιδρύθηκε από τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο, επιχειρώντας μια ανατρεπτική, ανανεωτική και ελπιδοφόρα εμφάνιση στο μουσικό τοπίο της χώρας, σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα.

Τη συναυλία παρακολούθησαν επίσης μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας που ως χορηγοί στηρίζουν το Σύλλογο, καθώς και ο Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου υπό την Πρόεδρο κα Μαρία Τριφωνίδη έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Απριλίου, ώστε να θέσουν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προτάσεις τους στον Υπουργό.


Την ατμόσφαιρα στο κατάμεστο Μέγαρο μουσικής ζέστανε ήδη εξ αρχής ο λόγος της Προέδρου της Φλόγας:

"Εμείς, οι γονείς της Φλόγας, διαφυλάξαμε και κρατήσαμε ζωντανή τη ΦΛΟΓΑ της αγάπης και της συμμετοχής. Καταφέραμε να κάνουμε την πρώτη σπίθα που άναψε πριν 31 χρόνια στο Νοσοκομείο Παίδων Π.&.Α. Κυριακού, ΦΛΟΓΑ ολόκληρη, που φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας.

Μετά την πρώτη άρνηση, το θυμό και την απόγνωση της διάγνωσης, ο κάθε ένας από μας, κοιτάζει γύρω του και βρίσκει μια ΦΛΟΓΑ που καίει διακριτικά, έτσι ακριβώς όπως την έχει ανάγκη ετούτη την ώρα. Βρίσκει μια Φλόγα που ταιριάζει στην οικογένειά του και την αξιοπρέπειά της. Βρίσκει ενδιαφέρον και αγάπη και όχι φιλανθρωπία και ελεημοσύνη. Βρίσκει εκτός από την όποια υλική - κατά το δυνατόν - βοήθεια, σεβασμό και ισότητα και νοιώθει μέρος ενός συνόλου.

Και όσο τα δύσκολα διαδέχονται το ένα το άλλο, ο κάθε ένας και η κάθε μία από μας, παραμένει στη ΦΛΟΓΑ. Μένουμε δίπλα στους άλλους γονείς γιατί νοιώθουν όλα αυτά που νοιώθουμε και εμείς χωρίς να χρειαστεί να μας τα πούμε. Με τον καιρό, στεκόμαστε στα πόδια μας και χωρίς να καταλάβουμε πότε, στεκόμαστε εμείς στους επόμενους γονείς.

Έτσι υπάρχει η Φλόγα, κι έτσι συνεχίζει να υπάρχει. Έτσι γονείς έρχονται και φεύγουν και παίρνουν άλλοι τη σκυτάλη και η Φλόγα των εθελοντών γονιών συνεχίζει και γίνεται όλο και πιο μεγάλη, με τη βοήθεια των χιλιάδων φίλων εθελοντών που χωρίς προσωπική εμπειρία στέκονται δίπλα μας. Και το έργο της ΦΛΟΓΑΣ μεγαλώνει και συνεχίζεται και τα παιδιά, που όλο και πιο πολλά ιώνται παραμένουν δίπλα μας και μαζί μας σ' ένα δικό τους πια φορέα το ΚΥΤΤΑΡΟ.

31 χρόνια πριν, θέσαμε στόχους και ζητήσαμε τη συμπαράσταση των γιατρών, των νοσηλευτών μας, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Η συγκινητική ανταπόκριση, η αγάπη και η στήριξη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί για μας τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Οι στόχοι που θέσαμε ήταν δύσκολοι. Πετύχαμε πολλούς από αυτούς. Βελτίωση της ιατρικής φροντίδας και των θεσμικών παροχών στις οικογένειες, ανέγερση και λειτουργία του Σπιτιού των παιδιών μας, Νοσηλεία στο σπίτι, Ακτινοθεραπευτικό τμήμα, Registry, οικονομική στήριξη των οικογενειών, ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας για να διαλυθούν οι προκαταλήψεις. Πέρασαν χρόνια δύσκολα. Είχαμε να παλέψουμε με πολλά, ακόμα και με μας τους ίδιους. Όμως δεν εγκαταλείψαμε. Παραμένουμε εδώ ακόμα πιο μάχιμοι, ακόμα πιο δυνατοί. Άλλοι, καινούργιοι στόχοι έχουν τεθεί κι αποτελούν για μας προτεραιότητες.

Η Φλόγα των εθελοντών γονιών έχει αναδειχθεί μέσα από τις οργανωμένες δράσεις της, σε σημαντικό πυλώνα στήριξης για τη λειτουργία των Ογκολογικών Τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων και την αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Εθελοντές γονείς, εθελοντές φίλοι σε μια αρμονική συνεργασία προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχετε στηρίξει το έργο μας. Όλους εσάς που μας δώσατε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να τιμούμε την αγάπη και την προσφορά σας, με σεβασμό, συνέπεια και ευθύνη.

Διεκδικούμε:

Ουσιαστική παρουσία και δυνατότητα παρέμβασης στα θέματα της ιατρικής ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών μας.

Στις βασικές επιδιώξεις μας περιλαμβάνονται:

• Θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τη νοσηλεία του παιδιού.
• Εκπαίδευση παιδιάτρων στα ογκολογικά τμήματα.
• Φροντίδα εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
• Ψυχολογική στήριξη των οικογενειών.
• Σαφής, ειλικρινής ενημέρωση του γονιού.
• Κοινωνική φροντίδα.
• Ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον καρκίνο στο παιδί.

Η Φλόγα θα συνεχίσει:

• Όσο ο καρκίνος σκοτώνει το ένα από τα τρία παιδιά που νοσούν.
• Όσο ο καρκίνος θεωρείται επάρατος και όσο ο λαός μας φοβάται ακόμα και να προφέρει το όνομα του.
• Όσο η πολιτεία δεν ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της".
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 77.000€ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΦΑΕΘΩΝ
Συνεδρίασε την 1η Απριλίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΦΑΕΘΩΝ» υπό την προεδρία του Δημοτικού Συμβούλου Ιλίου και εκπροσώπου του Δήμου Ιλίου στο Κέντρο κ. Βαγγέλη Αυγουλά, και με την υπ’ αριθμ. 7/2015 απόφαση του όρισε ομόφωνα τα εξής:


  • Aπόδοση οφειλομένων αναδρομικών από το κέντρο στους εργαζομένους κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 4320/2015, από 1/1/2014 έως και 18/03/2015.
  •  Εξουσιοδοτεί τον Λογιστή του Κέντρου Πρόληψης κ. … …, να προβεί σε όλες τις νόμιμες σχετικές ενέργειες, για την καταβολή των ως άνω οφειλόμενων ποσών στις ανάλογες απαιτούμενες δόσεις, εντός του 2015.


Η εναρμόνιση με το νόμο και η εφαρμογή της ως άνω φιλεργατικής απόφασης ήδη ξεκίνησε στο Κέντρο και το τελικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 76.926,59 ευρώ και περιλαμβάνει τις μεικτές διαφορές στις μισθοδοσίες των εργαζομένων από 01/01/2014 έως και 18/03/2015, το Δώρο Πάσχα, Επίδομα Αδείας και Δώρο Χριστουγέννων έτους 2014 καθώς και αναλογία Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας για το έτος 2015. Οι ανωτέρω μεικτές αποδοχές είναι επιβαρυμένες και με το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς.

Η αναλογία Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας έτους 2015, θα κατατεθούν στις 08/04/2015 και με την μισθοδοσία Απριλίου και κάθε επόμενου μήνα θα συμπεριλαμβάνονται δόσεις, οι οποίες θα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ώστε να μην ξεπερνούν το ανώτερο όριο του ΙΚΑ και μέχρι εξαντλήσεως των μεικτών αποδοχών του κάθε υπαλλήλου.

 «Με το άρθρο 41 του ν. 4320/2015 η Κυβέρνηση έλυσε πλέον αποφασιστικά το γόρδιο δεσμό της ένταξης των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης στο Ενιαίο Μισθολόγιο, όχι σύμφωνα με τις διοικητικές ερμηνείες του ΟΚΑΝΑ και τις εκάστοτε πολιτικές παρ-ερμηνείες, αλλά οριστικά, ουσιαστικά, ενιαία και με σαφήνεια, τελειώνοντας πλέον το φαινόμενο των κέντρων πρόληψης πολλών ταχυτήτων και την ψυχολογική και οικονομική ομηρία των εκατοντάδων εργαζομένων πανελλαδικά.

Η πολιτική ηγεσία καλείται με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ρεαλισμό να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στο χώρο των εξαρτήσεων με ανθρωποκεντρική και επιστημονική δίκαιη και αξιολογική προσέγγιση, κόντρα στην προχειρότητα του παρελθόντος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Παρόντες στη λήψη της ιστορικής αυτής ομόφωνης απόφασης από το Δ.Σ. του Κ.Π. «Φαέθων» ήταν:

Αυγουλάς Ευάγγελος – Πρόεδρος
Παντελιάς Νικόλαος – Αντιπρόεδρος (Δήμος Αγ. Αναργύρων – Καματερού)
Δανάκος Χριστόφορος – Γραμματέας (Περιφέρεια Αττικής)
Φίλιου Ελένη – Ταμίας (εκπρόσωπος εργαζομένων)
Ψυρρόπουλος Δημήτριος – Μέλος του Δ.Σ. (Δήμος Πετρούπολης)
Φραγκάκης Γεώργιος – Μέλος του Δ.Σ. (Ένωση Κρητών Ιλίου)
Δεδεμάδη Αναστασία – Μέλος του Δ.Σ. (Ένωση Γονέων Πετρούπολης)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση των αναδρομικών δε βάζει σε κίνδυνο το οικονομικό αποθεματικό ασφαλείας που θα εξακολουθεί να διατηρεί το Κέντρο, ιδίως χάρη στη χρηστή διαχείριση όλων των προηγούμενων ετών και στη σταθερή και απολύτως συνεπή επί χρόνια χρηματοδότηση του από όλους τους συμπράττοντες δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Πρόεδρος του Κ.Π. «Φαέθων» κ. Αυγουλάς, ως δικηγόρος, έχει σταθεί αγωνιστικά στο πλευρό του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ήδη από το Καλοκαίρι του 2014 μαχόμενος για τα δίκαια αιτήματα τους και για την επιβολή οριστικής καθολικής νομοθετικής διαύγειας και σαφούς λειτουργίας σε κάθε επίπεδο των εξαρτήσεων και της πρόληψης στην Ελλάδα.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΠΑΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟΟ Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει την 2η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Ειδικότερα, ο ΟΗΕ "καλεί τα Κράτη Μέλη με κάθε μέσο να φροντίσουν στις 2 Απριλίου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το πρόβλημα του Αυτισμού, σαν πρώτο βήμα για την υιοθέτηση θετικών δράσεων και πρακτικών για την κατάργηση των διακρίσεων και την διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με Αυτισμό σε μία αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα".

Παγκόσμια ημέρα για τον Αυτισμό λοιπόν χθες και μια λαμπρή πνευματικά ημερίδα με την προσέλευση πλήθους κόσμου και πολλές αξιόλογες εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων με ποικίλα μα ουσιαστικά θέματα να αναπτύσσονται, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπό τη διοργάνωση της ΕΕΠΑΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1992 αποκλειστικά από γονείς ατόμων με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Η ΕΕΠΑΑ είναι πανελλήνιος φορέας, έχει έδρα την Αθήνα και έχει παραρτήματα στον Πειραιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Βόλο, στην Λάρισα, στα Γιάννενα, στην Κοζάνη, στην Βέροια και στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της, "σκοπός της εταιρίας είναι να εργαστεί για τα δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων στη ζωή, δηλαδή ατόμων που εμφανίζουν το σύνδρομο του αυτισμού και άλλες συναφείς καταστάσεις στις οποίες τα αυτιστικά στοιχεία προέχουν και καθορίζουν τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, εκπαίδευσης, θεραπείας και της δια βίου προστασίας τους".

Η ΕΕΠΑΑ μέχρι σήμερα, σταθερά δραστηριοποιείται προς κάθε κατεύθυνση ώστε να συμβάλλει στη προάσπιση των δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους, στην προαγωγή της επιστήμης σε σχέση με την διαταραχή καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.

Στην ημερίδα τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή εκπροσώπησε ο ειδικός του συνεργάτης Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος σημείωσε ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο Υπουργός έχει συναντηθεί και ανοίξει διαρκή διάλογο με την ΕΕΠΑΑ και τα παραρτήματα της, με σκοπό την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό και οι οικογένειες τους. 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ
Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπου μετείχε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησαν ομιλία στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου. Ακολουθούν τα κείμενα των ομιλιών του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 


Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, εργαζόμενοι στο υπουργείο και πολίτες με ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Δηλαδή, το πώς  θα εργαστούμε  άυπνα το επόμενο διάστημα για να ανατρέψουμε αυτό το εξαιρετικά άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε  προβλήματα και πριν το μνημόνιο, όμως είναι φανερό πως τα τέσσερα – πέντε τελευταία χρόνια, μια «πυρηνική βόμβα» στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν οι μνημονιακές  επιλογές και οι μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις απορρύθμισης και διάλυσης. Και σήμερα όλοι και όλες βιώνουμε μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Διότι η παραμονή και η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., δεν είναι μόνο ένα ζήτημα συμβάσεων και αριθμών. Έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κοινωνικό κράτος. Και αν κανείς επισκεφθεί ένα νοσοκομείο σε μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης και ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, βλέπει τη διαφορά.

Αυτή την πραγματικότητα, εμείς θέλουμε να την ανατρέψουμε. Έχουμε σχέδιο να την ανατρέψουμε. Έχουμε όραμα να την ανατρέψουμε. Έχουμε βούληση να την ανατρέψουμε. Χρειάζεται, βέβαια, συντονισμένη προσπάθεια. Χρειάζεται η προσπάθεια όλων μας.

Θέλω, όμως, πριν ξεκινήσω να πω ότι τα τελευταία χρόνια, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κρατιούνται όρθια, χάρη στην καθημερινή προσπάθεια, την υπέρβαση δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού, γιατρών, νοσηλευτών, του προσωπικού, μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Φίλες και φίλοι

Ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες την εφαρμογή μας πολιτικής που μετέτρεψε την υγεία και την πρόνοια από κοινωνικό αγαθό, από δικαίωμα, σε εμπόρευμα.

Ζήσαμε την τελευταία πενταετία των Μνημονίων τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις  που καθιέρωσαν τον όρο και την βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας.

Αυτό που επιδίωξαν οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, δεν ήταν η εξοικονόμηση πόρων. Αυτό που επιδίωξαν ήταν το ιδιωτικό κεφάλαιο, η ιδιωτική σφαίρα να εισβάλει στη δημόσια σφαίρα σε πρωτοφανές εύρος και βάθος, οδηγώντας εν τέλει στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Και όταν αυτό γίνεται στο χώρο της Υγείας έχει οδυνηρές επιπτώσεις, τόσο στην ίδια την υγεία των πολιτών, όσο και στο περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Δεν έγινε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας.

Έγινε μια συνειδητή επιλογή παθητικής ιδιωτικοποίησης:

Μέσω της συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης οι κυβερνήσεις των Μνημονίων επεδίωξαν την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία.

Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην περίθαλψη έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Ό,τι συνθέτει την  ανθρώπινη αξιοπρέπεια πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο χώρο της υγείας  -όπως τα περιγράφει το πόρισμα μίας συγκριτικής μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- είναι: 

η μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας,
η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών,
η μείωση του ιατρικού προσωπικού ,
η συρρίκνωση των υποδομών,
η αύξηση του χρόνου αναμονής, 
η μείωση της προληπτικής ιατρικής.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής.

Γιατί στην χώρα μας η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή.

Ένας στους 4, δηλαδή δυόμιση εκατομμύρια πολίτες, είναι σήμερα ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Είχαμε δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών. Κύριο όχημα γι’ αυτή τη μείωση ήταν η μείωση η μισθολογική των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όμως μειώθηκαν και πολλές άλλες δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές.

Έτσι, η χώρα μας είναι η χώρα με τον μικρότερο προϋπολογισμό σε δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Είχαμε διεύρυνση της «αγοράς» της Υγείας μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων.

Ταυτόχρονα είχαμε και μία ατελείωτη προπαγάνδα που καθιέρωσε ένα νέο λεξικό και νέους όρους για να κρύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Η απορρύθμιση έγινε μεταρρύθμιση. Οι απολύσεις ονομάστηκαν κινητικότητα και διαθεσιμότητα. Το λουκέτο στα νοσοκομεία έγινε αλλαγή χρήσης.

Αυτή είναι η σκληρή και πολλές φορές απάνθρωπη πραγματικότητα που παραλάβαμε, μετά από 5 χρόνια διάλυσης στη δημόσια υγεία.

Πρωταρχικό μας μέλημα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε βήμα βήμα, με σκληρή προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα και να ανακουφίσουμε την κοινωνία.
 
Να ανατρέψουμε κάθε αποκλεισμό από την πρόσβαση σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, ένα σχέδιο εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών και στρεβλώσεών του.

Καθήκον και προτεραιότητα της  κυβέρνησης είναι να ανατρέψει τα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου στον χώρο της υγείας και να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κυρίως αλλά όχι μόνο για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για όλους τους πολίτες.


Φίλες και φίλοι,

Σε πλήρη εναρμόνιση με τις προτεραιότητες μας για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στροφή της ελληνικής κοινωνίας στην ανάπτυξη, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, ανακοινώνουμε σήμερα τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας στο χώρο της Υγείας.

Ξεκινάμε με την υλοποίηση του προγράμματος μας για ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα υγείας και το φάρμακο.

Πολύ σύντομα θα βγει σε Δημόσια Διαβούλευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει επεξεργαστεί η ομάδα Εργασίας για τους ανασφάλιστους. 

Οι στόχοι μας είναι:

Η  ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους: ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Η  διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.
Η κατάργηση των τριμελών επιτροπών
Η θέσπιση μιας ευρύτερης λογικής πρόνοιας σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Επεξεργαζόμαστε επίσης τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάρρευσης των δημόσιων δομών με την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το σχέδιο που θα υλοποιήσουμε  θα καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες και θα εξασφαλίσει την επιβίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας που σήμερα είναι υπό αίρεση.

Γι’ αυτό, λοιπόν, κατά προτεραιότητα, προσανατολιζόμαστε να ενισχύσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσωπικό. Γι’ αυτό, λοιπόν, και το σχέδιό μας περιλαμβάνει την πρόσληψη 4500 ατόμων, εξειδικευμένου προσωπικού με στόχο την στελέχωση των κενών, νευραλγικών θέσεων σε  Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας  και οργανισμούς. Με μία μόνο κίνηση αναμένουμε άμεση επίδραση στην ποιότητα του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας. 

Από τις θέσεις αυτές, οι 700 θα είναι μόνιμες γιατρών, νοσηλευτών καθώς και παραϊατρικού προσωπικού.

Θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη , την Δυτ. Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα.

Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης αποτελεί όμως και  η πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. 

Επίσης άμεσα προχωράμε στην διασφάλιση της λειτουργίας όλων των ΜΕΘ και των ΜΑΦ  με ενίσχυση του προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει άμεσα η φρικτή ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν  ανάγκη εντατικής και αυξημένης φροντίδας.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε τη λειτουργία των ογκολογικών νοσοκομείων και  των δομών Ψυχικής  Υγείας.

Η Ενίσχυση και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως βασικού πυλώνα του ΕΣΥ είναι επίσης άμεση προτεραιότητα. 

Και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η παρέμβαση που θα ανακουφίσει το σύστημα, καθ’ ότι στη χώρα μας, δυστυχώς, ελλείψει Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έχουμε αυτό τον υπερβολικό φόρτο εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία, πράγμα που δυσχεραίνει εξαιρετικά τη δυνατότητα ανταπόκρισης του συστήματος  σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

Στο πρώτο Ν/Σ του Υπουργείου, θα υπάρχουν διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.
 
Συγκεκριμένα, ήδη επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν συντελέσει στη διάλυση του ΕΣΥ,
για την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ,
για το φάρμακο και τα φαρμακεία,
για την ψυχική υγεία,
για την κάλυψη των θέσεων γιατρών στην περιφέρεια,
για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών
και τη διοίκηση των νοσοκομείων.

Φίλες και φίλοι,

Δεν κάνουμε σήμερα την αρχή των παρεμβάσεων στην Υγεία.Έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κατάργηση της απαράδεκτης υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

Στα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν πλέον δωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη όλοι οι πολίτες.

Ενώ άμεσα θα καταργήσουμε και το χαράτσι του 1€ ανά συνταγή. 

Ολοκληρώνουμε την νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Επανασχεδιάζουμε τη λειτουργία και τα αντικείμενα των Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναβαθμίζοντάς τα σε Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών σε συνεργασία με τον Συνήγορο για την Κοινωνική Πολιτική.

Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης για τον εθνικό ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο που αποτελεί εξάλλου και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα βελτιωθεί εντυπωσιακά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η μείωση του κόστους υγείας.

Έχουμε επίσης ήδη ανοίξει το διάλογο με τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να  εξετάσουμε την αξιοποίηση και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην δημόσια Υγεία για την ενίσχυση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό. 

Την ίδια στιγμή επεξεργαζόμαστε πλαίσιο κινήτρων για την ενίσχυση των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό ενώ πρόκειται να προωθήσουμε την εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε αυτές τις περιοχές.

Ήδη επίσης καταργήσαμε την Υγειονομική Διάταξη 39Α , την διάταξη  στην οποία βασίστηκε η ρατσιστική διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών προσβάλλοντας την ίδια την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.   

Φίλες και φίλοι.

Στον τομέα του φαρμάκου η προσέγγισή μας λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας, την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντοςκαι της επάρκειας ελεγμένων και ποιοτικώς άρτιων προϊόντων.

Η αναβάθμιση και η αναδιοργάνωση του ΕΟΦ  αποτελεί άμεση προτεραιότητα, καθώς ο Οργανισμός θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την υλοποίηση της πολιτικής μας.

Ταυτόχρονα δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας Βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής με απώτερο στόχο την ενίσχυση την ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και των εξαγωγών της με άμεση επίδραση στις θέσεις εργασίας και στο ΑΕΠ της χώρας.Φίλες και φίλοι,

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η κυβέρνηση  κοινωνικής σωτηρίας η κυβέρνηση που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έχει προτεραιότητά της τον άνθρωπο.

Για αυτό και δεν θα ανεχτούμε, για αυτό και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε  τη διαφθορά, την απάτη και τη σπατάλη σε κανένα πεδίο πόσο μάλλον στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για να πλουτίζουν κάποιοι. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή  σε σκάνδαλα και σε σχέδια κερδοσκοπίας. Εδώ υπήρξε κερδοσκοπία, με σχέδιο και κατ’ εξακολούθηση.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο άμεσα προωθούμε την ενιαιοποίηση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου  και την υιοθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στο σύστημα υγείας.

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι καθώς τα χρήματα που χάνονται από αυτή την πανευρωπαϊκή - παγκόσμια μάστιγα - και τελικά μετακυλίονται στους πολίτες - μπορούν να φτάνουν μέχρι και το 10% του προϋπολογισμού Υγείας.  Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε, ιδίως σε μια χώρα που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, σε κοινωνική κρίση.

Η υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας, θα γίνει ξανά θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Με όποιο κόστος.

Αλλά και με στρατηγικό σχέδιο και όραμα.

Διαθέτουμε τη δύναμη, αλλά και την αποφασιστικότητα και αυτό είναι το κλειδί της παρέμβασής μας στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας, ιδιαίτερα όμως στο χώρο της υγείας, διαθέτουμε την αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα λογής συμφέροντα που στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια από τους Έλληνες πολίτες, από τους πολίτες αυτής της χώρας, το βασικότερο, το πολυτιμότερο αγαθό. Το αγαθό της Δημόσιας Υγείας.

Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το χώρο της Υγείας, βήμα το βήμα και σε συνεργασία με τους ανθρώπους, το βασικό κύτταρο, το δυναμικό στο χώρο της Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικό προσωπικό. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους πολίτες, γιατί η αναβάθμιση, η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι και υπόθεση των ίδιων των πολιτών, μέσα από την καθημερινή τους επαφή και συναναστροφή με τους γιατρούς, το προσωπικό στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας, αυτό είναι το μεγάλο μας όραμα: να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να ανατρέψουμε αυτές τις συνθήκες της βαρβαρότητας και της  κοινωνικής διάλυσης. Συνθήκες που τις βλέπουμε, πρωτίστως, στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Με αυτό το όραμα, με αυτή την αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε βήμα το βήμα, να φτιάξουμε μια χώρα που θα αξίζει σε όλους εμάς να ζούμε και να είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι, όπου βρισκόμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και μια κοινωνία των συλλογικών αγαθών,  των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Από την υγεία λοιπόν θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανατροπή, τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία της κοινωνίας και των πολιτών από τα δεινά της μνημονιακής λαίλαπας, που βρήκαν τον τόπο μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απτά, συγκεκριμένα, πρακτικά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ θερμά

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας


Ως χαρίεν άνθρωπος όταν άνθρωπος ει. Με αυτές τις λίγες λέξεις η αρχαία διανόηση αποτύπωσε την αξία και την αυταξία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριοι Γενικοί Διευθυντές, κύριοι Διευθυντές του Υπουργείου, κυρίες και κύριοι, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή  για την πολιτική ηγεσία, για το Υπουργείο και όλους τους σχηματισμούς που αποτελούν το δημόσιο σύστημα Υγείας, η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας σε αυτό τον χώρο.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί συγκεκριμένες απτές και εύληπτες επιλογές μίας Κυβέρνησης, που όσο και αν βρίσκεται κάτω από ένα αφόρητο καθεστώς πιέσεων, διαθέτει το πολιτικό κουράγιο να προκρίνει συγκεκριμένες πολιτικές που άπτονται της ζωής του ανθρώπου.

Διότι όλοι κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε ότι το πιο κρίσιμο σημείο της ζωής μας είναι όταν έχουμε ανάγκη μίας νοσηλευτικής, νοσοκομειακής φροντίδας.

Και αυτή η Κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια όχι των πλεονασμάτων αλλά των υστερημάτων της οικονομίας για να μπορέσει να αιμοδοτήσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι, λοιπόν, συγκεκριμένη η επιλογή απέναντι σε μία υγειονομική φτώχεια, -όπως πολύ έντονα επεσήμανε ο Ανδρέας Ξανθός,-απέναντι σε μία δεινή και οδυνηρή πραγματικότητα, που έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα σύστημα που με συνειδητές επιλογές οδηγείτο στην πλήρη κατάρρευσή του. Η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, να αναχαιτίσει αποφασιστικά αυτή την απειλή, γιατί θέλουμε κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα να αισθάνεται ότι είναι πολίτης μίας κοινωνίας που εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις μπροστά στη ζωή και στο θάνατο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι για εμάς ιδιαίτερη στιγμή, για όλους μας εδώ, για ένα Υπουργείο που έζησε και αυτό τις επιπτώσεις των περικοπών, για εργαζόμενους που ουσιαστικά ήταν εκτός της διαδικασίας που επέλεγε η εκάστοτε προκάτοχη ηγεσία.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, και είναι μάρτυρες, αισθάνονται ότι συμμετέχουν όχι μόνο στις διεργασίες που εξελίσσονται. Ακόμη και στις διαπραγματεύσεις με τις πολυεθνικές εταιρείες η παρουσία του υπηρεσιακού παράγοντα ήταν έντονη, ακριβώς γιατί θέλουμε τους ανθρώπους αυτούς ως συνεργάτες σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ και συνολικά την Κυβέρνηση αλλά πάνω από όλα αφορά τον ελληνικό λαό.  Είναι υπόθεση όλων μας να υπηρετήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο αυτό τον πολύ ευαίσθητο τομέα που πραγματικά έχει να κάνει με την αξία και την αυταξία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να καλέσω τον Πρωθυπουργό να πάρει το λόγο, να κάνει τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό. Και να διευκρινίσω ότι την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει ένας κύκλος συνεντεύξεων της πολιτικής ηγεσίας που θα εξειδικεύει τα κομμάτια αυτής της πολιτικής που σήμερα ο Πρωθυπουργός θα αναπτύξει.

Έτσι λοιπόν αποκαθίσταται και μία αν θέλετε «αταξία» στη σχέση μας με τους υγειονομικούς συντάκτες και το παράπονό τους αλλά δεν θέλαμε να λέμε λόγια, θέλαμε να ετοιμαστούμε, να ενημερωθούμε, να διεισδύσουμε στην  πραγματικότητα ώστε να μπορέσουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο κομμάτι-κομμάτι να την αποκωδικοποιούμε  για να λέμε στον κόσμο αλήθειες και όχι ωραία λόγια χωρίς περιεχόμενο.

Σας ευχαριστώ.Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑΣ
Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια κληρονομική πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων του οφθαλμού και άρα σε απώλεια της όρασης. Συγκεκριμένα, η πάθηση προκαλεί σταδιακή απώλεια και των δύο ειδών κυτταρικών φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή, των κωνίων και των ραβδίων. Η βλάβη συνήθως ξεκινά από την περιφέρεια του φακού προς το κέντρο, με συνέπεια ο ασθενής να βλέπει πλέον σαν μέσα από ένα... τούνελ, καθώς χάνει την περιφερειακή όρασή του. Ωστόσο, πέρα από τα κωνία και τα ραβδία, άλλα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα γαγγλιακά και τα διπολικά, παραμένουν ανέπαφα.

Νέα Υόρκη

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει την όραση σε τυφλά πειραματόζωα, χάρη σε μια υβριδική θεραπεία που συνδυάζει γενετικά και χημικά «όπλα»

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), ο δρ Εχούντ Αϊσακοφ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλει  ευελπιστούν ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουν να προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση σε ασθενείς που πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια κληρονομική πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων του οφθαλμού και άρα σε απώλεια της όρασης. Συγκεκριμένα, η πάθηση προκαλεί σταδιακή απώλεια και των δύο ειδών κυτταρικών φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή, των κωνίων και των ραβδίων. Η βλάβη συνήθως ξεκινά από την περιφέρεια του φακού προς το κέντρο, με συνέπεια ο ασθενής να βλέπει πλέον σαν μέσα από ένα... τούνελ, καθώς χάνει την περιφερειακή όρασή του. Ωστόσο, πέρα από τα κωνία και τα ραβδία, άλλα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα γαγγλιακά και τα διπολικά, παραμένουν ανέπαφα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές λοιπόν σκέφτηκαν να επικεντρωθούν στα γαγγλιακά και στα διπολικά κύτταρα, τα οποία κατάφεραν να μετατρέψουν - με τη βοήθεια ενός γονιδίου - σε φωτοευαίσθητα. Στη συνέχεια εισήγαγαν σε αυτά μια χημική ουσία ώστε να βοηθήσουν το φως να μετατραπεί σε νευρικό σήμα προς τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε σκύλους και ποντίκια με παρόμοια πάθηση με την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και τα πειραματόζωα κατάφεραν τελικά να ανακτήσουν μέρος της όρασής τους.

Συγκεκριμένα, τα τυφλά ποντίκια ήταν σε θέση να βρουν το δρόμο τους μέσα σε έναν λαβύρινθο, τον οποίο προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να διασχίσουν. Επιπλέον, και οι σκύλοι, που έχουν αμφιβληστροειδή κοντινό με τον ανθρώπινο, μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τις λάμψεις στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ παράλληλα βρίσκονται υπό δοκιμή διαφορετικού τύπου θεραπείες κατά της τύφλωσης από άλλες επιστημονικές ομάδες.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»