meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ-ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: "ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟ "ΛΙΩΜΑ ΣΕ ΓΚΡΕΜΟ""

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μαζί με τον Παντελή Παντελίδη και το υπογεγραμμένο cd

«Δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο τραγούδι σου. Αγαπάω όλα τα κομμάτια το ίδιο. Έχω όμως μια αδυναμία στο «Λιώμα Σε Γκρεμό» που είναι στο πρώτο μου CD».

27.1.2013 στην πρεμιέρα του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού thisisradio.gr, στην πρεμιέρα και της δικής μου εκπομπής «Με Άλλα Μάτια», ο Παντελής Παντελίδης είχε δεχτεί να μας παραχωρήσει μια μικρή συνέντευξη για «Καλή Επιτυχία». Συνέντευξη που της μοίρας το γραμμένο, της δίνει πια πολύ μεγαλύτερη αξία. Δυστυχώς…

 «Παρά την κρίση ο κόσμος μέσα από τη μουσική προσπαθεί να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα του, να βρει μια διέξοδο. Πρόκειται για αξέχαστες βραδιές που θα τις θυμόμαστε για χρόνια».

Ο Παντελής Παντελίδης μου μιλούσε για τη συνεργασία του με την Πάολα και το Βασίλη Καρρά στο Teatro Music Hall, στο νυχτερινό κέντρο που πριν λίγες μέρες έκανε πρόβες, αλλά ποτέ πρεμιέρα…

Πώς πιάνει εκατομμύρια views στο Youtube, τον είχα ρωτήσει:

 «Δεν είναι κάτι. Ανάλογα με την ψυχολογική μου κατάσταση κάθε φορά, είναι κάτι που θέλω να βγάλω από μέσα μου. Τα κομμάτια τα γράφω εγώ ο ίδιος. Άλλος ζωγραφίζει, άλλος γράφει ένα ποίημα, εγώ γράφω μουσική».

-«Η αγάπη σου για τη μουσική προέκυψε αυθόρμητα στη ζωή σου ή ήταν κάτι που με κάποιον τρόπο το κυνήγησες»;

 «Δεν έχω πάει ποτέ σε ωδείο. Ζήτησα από τον πατέρα μου που παίζει πλήκτρα και έχει πολύ ωραία φωνή, να μου πάρει μια κιθάρα και μου έδειξε τα πρώτα 2-3 πραγματάκια. Συνέχισα να παίζω μόνος μου, ώσπου μου ήρθε μετά και η έμπνευση να γράψω και κάποια τραγούδια δικά μου και κάπως έτσι κύλησε το πράγμα. Δεν άφησα ποτέ την κιθάρα. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, από την έκτη Δημοτικού μέχρι σήμερα, κάθε μέρα ήταν  ανάγκη μου να παίξω και να τραγουδήσω».

Μιλήσαμε για την Κρήτη και τη λύρα του Νίκου Ζωιδάκη, για τον Πασχάλη Τερζή, κάναμε πλάκα με την πιπεράτη φράση από το τραγούδι του Παντελή «Πάμε Στοίχημα», νοσταλγήσαμε τις νεανικές μας τρέλες σε αυτή τη ραδιοφωνική μας κουβέντα με τον Παντελή. Μα ξαφνικά ο Θεός, σε ένα αναπάντητο για τις ανθρώπινες δυνάμεις «Γιατί;», με έφερε να του γράψω ένα άρθρο, ένα τελευταίο αντίο που δεν το έχω πιστέψει ακόμα ότι του το είπα του Παντέλου:

Και η συνέντευξη έκλεισε συγκλονιστικά, αξίζει να την ακούσετε: Ο Παντελής δεν κώλωσε και χάρισε στους φίλους του, στους θαυμαστές του, στη μεγάλη μας ραδιοφωνική παρέα, ακαπέλα ένα ρεφρέν του από το «Παραμυθιάζομαι». Έτσι αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα. Γιατί έτσι, ένα κύμα αγνότητας, ανιδιοτέλειας, πάθους, έμπνευσης  και αγάπης ήταν ο Παντελής για όλους, σε όλη του τη ζωή.

«…παραμυθιάζομαι…» και πάω στοίχημα θα ξαναρθείς…

Ακούστε όλη τη συνέντευξη, αμοντάριστη και για πρώτη φορά δημοσιευμένη, εδώ:


ΑΝΑΓΛΥΦΟΙ-ΟΜΙΛΟΥΝΤΕΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕ ΤΥΦΛΩΣΗ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Οπτικοακουστικός χάρτης για άτομα με τύφλωση (μακρινή)Οπτικοακουστικός χάρτης για άτομα με τύφλωση (κοντινή)


Ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο, σε διεθνές επίπεδο, σύστημα καθοδήγησης των τυφλών ατόμων στο εσωτερικό κτιρίων, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και λειτουργεί στους χώρους του, καθιστώντας το Ίδρυμα το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με αυτήν τη δυνατότητα και μεταξύ των λιγοστών Πανεπιστημίων παγκοσμίως που λειτουργούν προηγμένα συστήματα πλοήγησης των ατόμων με τύφλωση.

Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 10 ειδικές συσκευές (touchpads) σε κομβικά σημεία του κτιρίου, πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένοι ανάγλυφοι χάρτες (αφής). Αγγίζοντας τους χάρτες, ο χρήστης ακούει επιπροσθέτως φραστικές πληροφορίες και περιγραφές για χώρους και διαδρομές σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή και Αναπληρωτή Πρύτανη Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.

Στους χάρτες, που διαβάζονται μέσω της αφής, απεικονίζονται με λεπτομέρεια όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου, όπως η βιβλιοθήκη, το εστιατόριο, το κυλικείο, τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες διδασκαλίας, οι γραμματείες, τα εργαστήρια, τα γραφεία των καθηγητών και του προσωπικού, σκαλιά, ράμπες, ανελκυστήρες, είσοδοι, έξοδοι κινδύνου, αλλά και η θέση εμποδίων που δυσχεραίνουν την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Πέρα, από τις πληροφορίες που διαβάζει μέσω της αφής, ο τυφλός χρήστης ακούει ταυτόχρονα ηχητικά μηνύματα και περιγραφές, που βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της δομής του χώρου και στον προγραμματισμό της πορείας του. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει περιγραφές πιθανών διαδρομών που επιθυμεί να ακολουθήσει - όπως την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής, με τα σημεία που πρέπει να στρίψει, τα σημεία αναφοράς, τα εμπόδια - καθώς και αναλυτικές περιγραφές αμφιθεάτρων και αιθουσών, που αναφέρουν τις σειρές και τη θέση των καθισμάτων, τα σκαλιά, τη θέση του πίνακα και των εισόδων. Επίσης, ακούει ποια είναι η χρήση το κάθε γραφείου (π.χ. την υπηρεσία ή το όνομα του καθηγητή που στεγάζεται σε αυτό), περιγραφές εμποδίων, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των σκαλοπατιών της κάθε σκάλας.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και αλλά παρόμοια που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση, τόσο για τη βασική προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να παρέχει συνεχή υποστήριξη στους φοιτητές με αναπηρία, όσο και για τη στόχευση του Πανεπιστημίου να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο προσβάσιμα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.


Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ



AMBASSADORS IN CONCERT IN ATHENS
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ

Τα Παιδικά Χωριά SOS για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οργανώνουν την ξεχωριστή μουσική εκδήλωση Ambassadors in Concert in Athens, ένα διπλωματικό φιλανθρωπικό μουσικό θεσμό που δημιουργήθηκε στη Βιέννη πριν 12 χρόνια και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το Μάρτιο του  2014.

Με παρακαταθήκη τη μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών, η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 και ώρα 20:00, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος από την Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Αυστρία, Γεωργία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Λιθουανία, Σλοβακία και Τσεχία, θα προσφέρουν την τέχνη τους, επί σκηνής προκειμένου να ενισχυθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS σε όλη την Ελλάδα. Μαζί τους συμμετέχουν  διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες, η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη,  ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου και το Jazz τρίο του Τάκη Φαραζή (John Balikos Jazz τρίο) και η χορωδία του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες.

Θα ακουστούν έργα των Schubert, Dvorak, Grieg, Lehar, Verdi, Θεοδωράκη αλλά και Jazz πινελιές των Keith Jarret, Bart Howard, Antonio Karlos Jobim και η βραδιά θα κλείσει με μία «πρωτότυπη» χορωδία, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Το σχεδιασμό του φωτισμού της βραδιάς και φέτος θα προσφέρει η διεθνούς φήμης και βραβευμένη με ΕΜΜΥ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 Ελευθερία Ντεκώ.

Την επιμέλεια και την οργάνωση παραγωγής έχει ο καλλιτέχνης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίκος Τσαούσης.

Προσκλήσεις για την εκδήλωση μόνο από τα γραφεία των Παιδικών Χωριών SOS, Καρ. Σερβίας 12-14 (1ος όροφος) στο τηλ. 210-3313661. Η διάθεση των προσκλήσεων έχει ξεκινήσει, κοστίζουν 35,00 Ευρώ και περιλαμβάνουν τη δεξίωση, που θα ακολουθήσει μετά την εκδήλωση.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι GROUPAMA, PHARMATHEN, SUBARU και CD MEDIA

Υποστηρικτές: COCA-COLA,  ΚΑΥΑΚ, ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΙΜΙΚΟΥ, NADIA BELLE ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ, CHRISTOS COSTARELLOS, ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.

Xoρηγοί επικοινωνίας:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, MEGA, EASY 97.2,  INSIDER

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 134 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των παιδιών, τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών.
Η προστασία και φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρεται σε μακρόχρονη, συνεχή, σταθερή βάση.  Ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται έως ότου το παιδί, προετοιμασμένο κατάλληλα, ηθικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, είναι ικανό να σταθεί μόνο του στην κοινωνία.

Τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρινόμενα στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας και τη δραματική αύξηση των οικογενειών σε φτώχεια λειτουργούν οκτώ Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας για τη στήριξη αυτών των οικογενειών.  

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS και για τη συμβολή της εκδήλωσης στο έργο τους, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 210-3313661-3 ή στο www.sos-villages.gr .



Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

9 ΑΠΡΙΛΗ ΔΕΙΠΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"!

Στρωμένα τραπέζια πριν να ξεκινήσει το δείπνο


Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το «Δείπνο Στο Σκοτάδι» της Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο βιωματικό Δείπνο που θα γίνει μετά από καιρό στη Βόρεια Ελλάδα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών «Dinner In The Dark»!

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το βράδυ της 9ης Απριλίου 2016 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» υπό το συντονισμό του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά και η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» υπό την αιγίδα του Θέματος 117 Ελλάς-Κύπρος των «Lions Clubs International».

Η εκδήλωση τελεί υπό την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το 7ο Δείπνο Στο Σκοτάδι που συντονίζει ο κ. Αυγουλάς, μετά από επισκέψεις της πρωτότυπης αυτής βιωματικής εκδήλωσης δύο φορές στο Ηράκλειο Κρήτης, μια στο Ρέθυμνο, δύο φορές στην Αθήνα και μια στην Τρίπολη.

Δείτε ενδεικτικά ρεπορτάζ από το 6ο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα στις 20/12/2014:
Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner In The Dark».

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει ενώ έχουν ανοίξει τα φώτα στο πρώτο δείπνο της Αθήνας

Μετά το δείπνο θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή μουσική και τους «Ξανά Μανά» να διασκεδάζουν τους παρευρισκόμενους. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Σχολή Τυφλών Β. Ελλάδος για τον εκσυγχρονισμό και την αγορά ειδικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικό Εργαστήρι Πληροφορικής.

Η ορχήστρα στο 6ο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα

Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν δύο Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, μεταφέρει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης δύο φορές, η Αθήνα δύο φορές και η Τρίπολη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών αυτών εκδηλώσεων του «Με Άλλα Μάτια» στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Εθελοντές στο Ηράκλειο ΚρήτηςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς ενημερώνει τους εθελοντές στο 6ο Δείπνο στο σκοτάδι

Συνδιοργανωτές:
Λίγα λόγια για την Διεθνή Οργάνωση των «Lions Clubs International»

H Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Lions είναι, καθαρά, μία εθελοντική ανθρωπιστική οργάνωση. Με ενεργή παρουσία σε 208 χώρες και με 1,35 εκ. μέλη είναι η μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση παροχής υπηρεσιών σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Κάθε χρόνο και για 1 ημέρα, οι Lions καλούνται να πάρουν την έδρα των Η.Ε. και να προεδρεύσουν, εκπροσωπώντας όλες τις ΜΚΟ. Το Ίδρυμα των Lions, που εν συντομία ονομάζουμε LCIF, διαχειρίζεται τις δωρεές προς την Οργάνωση. Από την ίδρυσή του, το 1968, έως σήμερα έχει προσφέρει πάνω από 700 εκ. δολάρια ενισχύοντας το έργο των Lions σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Lions είναι παντού παρόντες με προγράμματα για την όραση, βοηθώντας τους νέους, επεμβαίνοντας και ανακουφίζοντας πληγέντες μετά από φυσικές καταστροφές, υπάρχουν επίσης προγράμματα για την ακοή, τον διαβήτη, περιβαλλοντολογικά προγράμματα και άλλα πολλά. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο η Οργάνωση έκλεισε 60 χρόνια συνεχής παρουσίας και προσφοράς.

Λίγα λόγια για το κοινωνικοπολιτικό blog «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ» και τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά

Το meallamatia.blogspot.com δημιουργήθηκε  στα τέλη του 2011 ως Ένα βήμα για κάθε υγιώς σκεπτόμενο, πνευματικά και κριτικά ανήσυχο πολίτη και σήμερα μετρά περίπου 2.000 αναρτήσεις και 300.000 επισκέψεις!

Αναδεικνύει καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από το χώρο της αναπηρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θετικά παραδείγματα και ευρύτερα κοινωνικά, πολιτιστικά  και εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και καλές πρακτικές και αισιόδοξες ειδήσεις, χωρίς εξαρτήσεις και αποκλεισμούς. Πρόκειται για δημοσιεύσεις που αλλού περνούν στα «ψιλά» και δεν τις βρίσκει κανείς στην αναπαραγόμενη από τα μεγάλα ΜΜΕ επικαιρότητα.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988 με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας και τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ήλιος" (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη). Το 2006 Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.

Δικηγόρος πλέον σήμερα, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του ίδιου Συνδέσμου.

Επίσης, ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στο Αστικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ Παράλληλα διατελεί Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» και από τον Ιανουάριο του 2015 έχει οριστεί μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό για εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα, ενώ είναι και ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο "Δώδεκα".

Από το 2012 έως σήμερα εκλέγεται μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ενώ από το 2010 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον, όπου τα έτη 2011-2014 διετέλεσε και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διαφάνειας, Διά Βίου Μάθησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ήταν ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και  ο μόνος με αναπηρία σε αυτή τη θέση πανελλαδικά. (περισσότερα στο www.avgoulas.gr ).

Δίπλα σε αυτό το Δείπνο Στο Σκοτάδι που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη τεθεί ως χρυσός χορηγός το γνωστό Οφθαλμολογικό Κέντρο «Ophthalmica», www.ophthalmica.gr

Το OPHTHALMICA αποτελεί τη πρώτη ολοκληρωμένη ιδιωτική οφθαλμολογική κλινική (ΜΗΝ) στη Β . Ελλάδα. Δημιουργήθηκε για να μπορεί να δώσει λύση στο οφθαλμολογικό πρόβλημα όλων των οφθαλμολογικών ασθενών, κάθε ηλικίας.

Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος
Τ.Κ. 54655 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 263063
Fax 2310 279362

Αγίας Σοφίας 40
Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 251501, 2310 221001
Fax 2310 286974

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 09:00 - 21:00

Οι γιατροί δέχονται επισκέψεις με ραντεβού.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι επίσης: Avance rent a car, Φωτογραφείον Stefanos Tsakiris, The Met Hotel, Stream Team.

Δείτε επίσης τι έγινε στο Δείπνο Στο Σκοτάδι στην Τρίπολη, όπου ο χορός κράτησε ως το ξημέρωμα!
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αφίσα της εκδήλωσης, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις  προετοιμασίες μας και στο event της εκδήλωσης στο Facebook:
Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η αγορά πρόσκλησης πριν από την ημέρα της εκδήλωσης. Η προπώληση ξεκινάει από το Σάββατο 5 Μαρτίου και η τιμή είναι -25€/άτομο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων (περίπου 300). Σταθερά σημεία προπώλησης θα είναι το "Πρακτορείο ΟΠΑΠ ΤΣΕΝΤΟΣ" (Ι. Δραγούμη 43) και το Κατάστημα Ανδρικών - Γυναικείων Ενδυμάτων "SOLERIO" (Μητροπόλεως 90). Για περισσότερες πληροφορίες και την προπώληση προσκλήσεων μπορείτε να επικοινωνείτε επίσης στα τηλέφωνα 6972872931 ή 6972276600

9 Απριλίου 2016, 20:00 στο «The Met Hotel», δειπνούμε στη Θεσσαλονίκη «Με Άλλα Μάτια»!


Τραπέζια αφού έχουν ανάψει τα φώτα σε Δείπνο της ΚρήτηςΕθελοντές στο πρώτο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ-«ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Θεανώ Φωτίου


Θεανώ Φωτίου: Στόχος μας να δομήσουμε νέα κουλτούρα αλληλεγγύης

Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν πρέπει να είναι εκτός της κοινωνίας, δεν πρέπει να είναι άνθρωποι εξαρτώμενοι από το κράτος. Το κράτος οφείλει να τους βοηθήσει και να τους δώσει τα εφόδια ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν και να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Όταν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα δείτε ότι και η κοινωνία θα αλλάξει, θα δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους ως ισότιμους πολίτες, που είναι. Γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε έναν νέο νόμο-πλαίσιο, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δεν είναι λίγες οι μικρές ή και μεγάλες πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εδώ και ένα χρόνο: η Κάρτα Αλληλεγγύης, το δωρεάν ρεύμα και νερό, η επιδότηση ενοικίου, τα γεύματα στα σχολεία, το λεωφορείο αστέγων, τα Κέντρα Κοινότητας κ.λπ. Οι περισσότερες από αυτές περνούν «στα ψιλά» των ειδήσεων. Συζητάμε με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου για το νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζεται και θα θεσμοθετήσει για πρώτη φορά ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου.

Συμπληρώνετε ένα χρόνο στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έχει δοθεί η εντύπωση, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, πως το χαρτοφυλάκιό σας περιλαμβάνει μόνο τη στήριξη όσων ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τι άλλο περιλαμβάνει;

Η κοινωνική προστασία στην Ελλάδα, όπως δομήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα κουβάρι επιδοματικών παροχών, ιδρυμάτων και νόμων, που πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονται ή είναι αντιπαραθετικοί. Το αποτέλεσμα είναι να στήνεται ένα κράτος πρόνοιας για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς να τις στηρίζει ουσιαστικά. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως πράγματι το υπουργείο αυτό δεν έχει μόνο την ευθύνη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά είναι αφιερωμένο στις ευάλωτες ομάδες. Αυτές είναι επτά, με την πρώτη να αφορά το παιδί, το ορφανό, το εγκαταλελειμμένο, το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, το παιδί που ζει σε κακοποιητικό περιβάλλον, το παιδί που στερείται όσα δικαιούται και έχει ανάγκη. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τον ηλικιωμένο, που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας είτε νοητικά είτε κινητικά, που ζει μόνος του. Η Τρίτη περιλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία, η τέταρτη τα εξαρτημένα άτομα, η Πέμπτη  τους άστεγους, η έκτη τις ειδικές πολιτισμικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι Ρομά και η τελευταία αφορά τους άπορους, που η κρίση διόγκωσε τον αριθμό τους, αφού σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 50% της ελληνικής κοινωνίας. Επομένως, καταλαβαίνετε πως το υπουργείο αυτό δεν είναι υπεύθυνο μόνο για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των θυμάτων της, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.


Αναφερθήκατε και στην επιδοματική πολιτική. Μπορεί η οικονομική στήριξη –και μάλιστα με ελάχιστα ποσά- να στηρίξει ουσιαστικά αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

Σαφώς και η επιδοματική πολιτική είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως είναι άκαρπη αν δεν έχεις τις απαραίτητες υπηρεσίες και δομές για να την υποστηρίξεις. Αν, για παράδειγμα, δίνουμε ένα επίδομα για το παιδί, το οποίο μάλιστα είναι και εξαιρετικά χαμηλό, δεν λύνουμε το πρόβλημα για τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σε αυτά τα παιδιά οφείλουμε να προσφέρουμε δωρεάν όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να προβλέψουμε να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες, ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον προστασίας και μάθησης. Αυτά δεν μπορεί να καλυφθούν από το οικογενειακό επίδομα των σαράντα ευρώ.

Κουλτούρα κοινωνικών συνεργασιών και έγερσης.

Αυτά που αναφέρετε προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός κράτους πρόνοιας, το οποίο έχει ξηλωθεί τα τελευταία έξι χρόνια…

Κάνετε λάθος. Ποτέ δεν υπήρξε κράτος πρόνοιας, καθώς δεν υπήρξε η αντίληψη πως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν ανάγκη σειράς υπηρεσιών, με στόχο να ενταχθούν στην κοινωνία και στην εργασία. Κοινωνική προστασία δεν είναι ούτε τα επιδόματα, ούτε τα ιδρύματα. Στην πραγματικότητα είναι η αποϊδρυματοποίηση και η ίδρυση ενός κράτους υπηρεσιών. Γι’ αυτό εμείς προσπαθούμε να κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις, από τη μια να νομοθετούμε άμεσα πυροσβεστικά μέτρα, όπως είναι ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, και από την άλλη να χτίζουμε το κράτος πρόνοιας.

Υπάρχει ένας απολογισμός των προγραμμάτων που έχουν ήδη τρέξει, όπως για  παράδειγμα η Κάρτα Αλληλεγγύης;

Κοιτάχτε πρέπει πρώτα να πούμε πως η Κάρτα Αλληλεγγύης δεν είναι πια αυτό που ξεκίνησε, αλλά έχει συμπαρασύρει και πολλές παράλληλες δράσεις. Ο κάτοχος της Κάρτας Αλληλεγγύης δικαιούται τώρα πια δωρεάν νερό, είσοδο στα μουσεία, ακόμα και την διαχείριση του κόκκινου δανείου. Η κίνησή μας να φτιάξουμε την Κάρτα Αλληλεγγύης έφερε στην επιφάνεια νέες ανάγκες, οι οποίες σιγά σιγά καλύπτονται για τους 300.000 δικαιούχους της. Αυτό το ρεύμα στήριξης που δημιουργείται μας δίνει ελπίδα, καθώς δημιουργεί κουλτούρα κοινωνικών συνεργασιών και έγερσης, η οποία περνά στο κράτος,  αλλά και στην κοινωνία.

Σίτιση στα σχολεία.

Εδώ και λίγες μέρες έχουν ξεκινήσει πιλοτικά τα σχολικά γεύματα στα εννιά δημοτικά σχολεία του Περάματος. Πώς λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα;

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που το κράτος παρέχει ζεστά γεύματα σε μαθητές των δημοτικών σχολείων. Και πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου εύκολο να χτίσουμε αυτό το πρόγραμμα, καθώς υπήρχαν πολλές ενστάσεις, οι οποίες λύθηκαν την μέρα που προσφέραμε το πρώτο γεύμα οπόταν όλοι οι φόβοι διαψεύστηκαν. Θέλω κατ’ αρχάς να πω πως την ιδέα αυτή την άκουσα από δασκάλους στη Γκράβα, οι οποίοι συνέλεγαν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ, τα έδιναν στο Βρεφοκομείο Αθηνών που τα μαγείρευε. Οι δάσκαλοι είχαν ζητήσει από τα παιδιά να φέρνουν στο σχολείο ένα τάπερ και μαχαιροπήρουνα. Κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι ερχόταν το βανάκι με τα φαγητά, τα παιδιά κάθονταν στις τάξεις τους και έτρωγαν, ενώ αν περίσσευε φαγητό το έπαιρναν μαζί τους στα τάπερ. Όταν απότρωγαν, είχαν μάθει να καθαρίζουν το θρανίο τους και το τάπερ τους, μέχρι την επόμενη μέρα. Αυτές τις εικόνες είχα στο νου μου όταν έκανα την περιβόητη δήλωση για τα γεμιστά. Γιατί πράγματι είναι θαυμάσιο να εξοικονομείς από το τίποτα. Γι’ αυτό βάλαμε στόχο τη σίτιση στα σχολεία, που είναι προτεραιότητά μας, καθώς η Ελλάδα έχει με 28,8% το υψηλότερο ποσοστό παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη, ενώ έχει πρωτιά και στην παιδική παχυσαρκία. Αρχίσαμε, λοιπόν, με το πρόγραμμα για το κολατσιό, που ετοιμάζεται δωρεάν από εταιρείες με μικρογεύματα και μοιράζεται σε 64 σχολεία της Αθήνας που δεν έχουν κυλικείο, δηλαδή σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες. Όταν λειτούργησε αυτό το πρόγραμμα σχεδιάσαμε το επόμενο που αφορά τα ζεστά γεύματα και σιτίζει δωρεάν 1.400 παιδιά. Τα γεύματα τα ετοιμάζουν Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης, δηλαδή συνεταιρισμοί στους οποίους το 40% των μελών ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Τα χρήματα συλλέγονται μέσω της πλατφόρμας act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει όσα χρήματα θέλει. Αυτό το σύστημα, που θεσπίστηκε με νόμο από το υπουργείο, είναι εξαιρετικά διαφανές, καθώς ο καθένας από κάθε γωνιά του πλανήτη δηλώνει επώνυμα πόσα χρήματα καταθέτει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος μας είναι το νέο σχολικό έτος να επεκταθεί το πρόγραμμα και να καλύψει το 1/3 των δημοτικών σχολείων της χώρας στις πιο φτωχές περιοχές.

Πόσες ΚΟΙΣΠΕ υπάρχουν; Πώς μπορεί αυτό το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλη τη χώρα;

Σήμερα υπάρχουν μονάχα τρεις στην Αττική. Όμως, θέλουμε να δημιουργηθούν νέες ΚΟΙΣΠΕ για να δοθούν έτσι και θέσεις εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα σε άνεργες γυναίκες, αλλά και για να στηρίξουμε την κοινωνική οικονομία. Άλλωστε, η υποδομή υπάρχει, καθώς πολλά ιδρύματα έχουν κουζίνες με πιστοποίηση ISO. Μένει να φτιαχτούν ΚΟΙΣΠΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ που θα αναλάβουν να τις λειτουργήσουν και να εργαστούν ώστε να μαγειρεύονται τα γεύματα.

Περί χορηγιών.

Ορισμένα από τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν ή ήδη τρέχουν χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί το κράτος δεν χρηματοδοτεί την κοινωνική πολιτική που σχεδιάζει και στρέφεται σε χορηγούς, με αποτέλεσμα κάποια προγράμματα, όπως το κολατσιό στα σχολεία, να είναι με ημερομηνία λήξης;

Να σας πω, το λεωφορείο για τους άστεγους είναι χορηγία της Παπαστράτος, η οποία όμως περιορίζεται στην ανακατασκευή του λεωφορείου. Το πρόγραμμα θα το τρέξει ο ΟΑΣΑ, που είναι εποπτευόμενος φορέας του δημοσίου, παρέχοντας  οδηγούς, καύσιμα και σχεδιάζοντας τη διαδρομή. Το πρόγραμμα για το δωρεάν νερό το ξεκίνησε, με δική της πρωτοβουλία, η ΕΥΔΑΠ, που είναι επιχείρηση του Δημοσίου. Αυτά τα προγράμματα κινούνται με συντονιστή του κράτος που εγγυάται ότι θα έχουν συνέχεια. Εμείς θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους πάντες ώστε να συνδράμουν, καθώς στόχος μας είναι να δομήσουμε νέα κουλτούρα στην κοινωνία, αυτή της αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνει κατανοητό στους επικριτές μας πως κάθε τέτοια μικρή πράξη έχει πολλαπλασιαστική ισχύ. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα με τα γεύματα δίνουμε δύναμη στους  δάσκαλους και τους γονείς να κινητοποιηθούν και να σκεφτούν και να υλοποιήσουμε και άλλες δράσεις. Από την άλλη, δεν είναι οι ιδιώτες αυτοί  που τρέχουν το πρόγραμμα. Το χρηματοδοτούν μονάχα. Την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της επίβλεψης την έχει το υπουργείο και οι υπηρεσίες του. Και όταν καταφέρουμε να επανασχεδιάσουμε το κράτος κοινωνικής προστασίας, όλα αυτά τα προγράμματα θα τα εποπτεύει το κράτος σε συνεργασία με την κοινωνία. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και το όραμά μας.

Δια του παραδείγματος.

Ποιες είναι οι καλές πρακτικές που εφαρμόσατε στο υπουργείο και θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό και για τα άλλα υπουργεία ή υπηρεσίες του κράτους;

Προέρχομαι από τον πανεπιστημιακό χώρο, ο οποίος λειτουργεί με σαφές οργανόγραμμα και χρονοδιάγραμμα. Αυτή την εμπειρία έφερα και στο υπουργείο. Συνειδητοποιώ ότι δεν είναι εύκολο να περάσει αυτή η κουλτούρα του προγραμματισμού, καθώς η δημόσια διοίκηση διαβρώθηκε για να μην λειτουργεί έτσι. Όμως, σιγά σιγά το αλλάζουμε αυτό. Φτιάχνουμε συνεχώς ad hoc ομάδες εργασίας από στελέχη των υπουργείων, εξωτερικούς ειδήμονες και πολιτικά στελέχη, που αναλαμβάνουν να μελετήσουν και να σχεδιάσουν κάθε ιδέα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενδιάμεσων παραδόσεων. Έτσι μαθαίνουν να συνεργάζονται άνθρωποι από διάφορες υπηρεσίες και χώρους, να αξιοποιούν τη διεθνή εμπειρία, αλλά και να είναι αποδοτικοί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα δημοκρατική αποτελεσματικότητα. Μέχρι σήμερα, πολλές ανάλογες μελέτες δίνονταν ιδιωτικές εταιρείες και εν μέρει ακύρωναν τη δουλειά, αλλά και τις ικανότητες του υπάρχοντος προσωπικού. Όπως έχει πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος η νοοτροπία στο δημόσιο θα αλλάξει δια του παραδείγματος. Ελπίζουμε ότι ο τρόπος που δουλεύουμε, το πάθος πουδείχνουμε για να ολοκληρώσουμε το όραμά μας, θα εμπνεύσει το προσωπικό, ανεξαρτήτως βαθμίδας και σε όλους τους τομείς.

Το σχέδιο για Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι είτε πυροσβεστικά είτε μεμονωμένα. Υπάρχει στιγμή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης της κοινωνικής πολιτικής;

Εάν οργανώσετε τις επτά κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σχεδιάζοντας  τρία επίπεδα, τότε θα έχετε σχηματοποιήσει το όραμά μας. Στο πρώτο επίπεδο  είναι η καθημερινή άμεση παρέμβαση, που περιλαμβάνει επιδόματα, δομές και προγράμματα. Πρόκειται για τις άμεσες ενέργειες πρόληψης και στήριξης όσων  έχουν ανάγκη, με τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων και των πρώτων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να τους οδηγήσουμε στα επόμενα βήματα. Σε αυτό το  επίπεδο εντάσσονται και τα Κέντρα Κοινότητας που θεσμοθετήσαμε, τα οποία αλλάζουν την κουλτούρα των δήμων και θα καταγράφουν όσους έχουν ανάγκη, την ίδια ώρα που θα τους παρέχουν τις πρώτες υπηρεσίες στήριξης. Στο δεύτερο επίπεδο είναι τα ιδρύματα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα οποία έχουν ανεκμετάλλευτο, ακόμα και μη καταγεγραμμένο πλούτο και είναι κλειστά στην κοινωνία. Αυτό το επίπεδο θα το αναμορφώσουμε. Στο τρίτο επίπεδο βρίσκεται η αποϊδρυματοποίηση και η ένταξη στην κοινωνία και την εργασία. Διότι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν πρέπει να είναι εκτός της κοινωνίας, δεν πρέπει να είναι άνθρωποι εξαρτώμενοι από το κράτος. Το κράτος οφείλει να τους βοηθήσει και να τους δώσει τα εφόδια ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν και να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Όταν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα  δείτε ότι και η κοινωνία θα αλλάξει, θα δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους ως ισότιμους πολίτες, που είναι. Γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε έναν νέο νόμο-πλαίσιο, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν εργασία όταν, για παράδειγμα οι απεξαρτημένοι ή οι πρώην κρατούμενοι, κουβαλάνε το στίγμα των κοινωνικά αποκλεισμένων;

 Το κράτος οφείλει να διαπαιδαγωγεί την κοινωνία. Δείτε το εμβληματικό  παράδειγμα της αλληλεγγύης που έχει δείξει ο κόσμος στους πρόσφυγες. Ο  λόγος των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ήταν ακραία ρατσιστικός και έσπερνε το φόβο. Αυτή η ρητορική  έθρεψε το φασισμό, γέννησε τις εικόνες κυνηγητού ανθρώπων επειδή είχαν άλλο χρώμα δέρματος, έχτισε τείχη ανάμεσα σε ανθρώπους. Εμείς δηλώσαμε από  την αρχή πως θα σκύψουμε πάνω στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δώσαμε το σήμα στην ελληνική κοινωνία να κάνει το ίδιο. Και σήμερα βλέπουμε αντί για πογκρόμ, να στήνονται χωριά αλληλεγγύης, να φιλοξενούνται σε σπίτια  άνθρωποι διωγμένοι από τη χώρα τους, να ετοιμάζονται φαγητά και να συλλέγονται ρούχα και απαραίτητα είδη. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε σε όλη την κοινωνία, ώστε κανένας να μην είναι απόβλητος. Θα δώσουμε, λοιπόν, κίνητρα να προσληφθούν άνθρωποι από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα δημιουργήσουμε προγράμματα κατάρτισης, την ίδια ώρα που θα έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και υποστηρικτικές ομάδες στο πλευρό τους.

Αυτό το σχέδιο που ετοιμάζετε πότε θα αποτυπωθεί υπό τη μορφή νόμου;

Ο νόμος πλαίσιο για Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ετοιμάζουμε ελπίζω πως πριν το τέλος του χρόνου θα αποτελεί νόμο του κράτους. Και σπεύδοντας να προλάβω τους πρόθυμους επικριτές σας λέω πως το σχέδιό μας θα είναι υπό την πλήρη εποπτεία του κράτους, σε κάθε ένα από τα τρία αυτά επίπεδα. Θα ορίζει τις υποχρεώσεις του κράτους, των δικαιούχων και των ωφελούμενων. Ακόμα θα ορίζει τις διαδικασίες πρόσληψης και εξέλιξης του προσωπικού, που ήδη εργάζεται σε όλα αυτά τα ιδρύματα, που λειτουργούν σήμερα, αλλά κανείς ποτέ δεν οργάνωσε ούτε επίβλεψε. Καταλαβαίνετε,   λοιπόν, πως θα υπάρχει πλήρης επίβλεψη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους για τον κάθε έναν ωφελούμενο, αλλά και για την κάθε υπηρεσία και δομή που βρίσκεται υπό την εποπτεία μας. Έτσι, θα χτίσουμε και μια νέα κουλτούρα διοίκησης, αποτρέποντας τη δημιουργία ενός νέου πελατειακού συστήματος σε κάθε ένα από τα τρία επίπεδα.

Πηγή: Εφημερίδα «Η εποχή»


Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΦΩΝΗ

Οθόνη πληροφόρησης λεωφορείου

Ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων θα έχουν οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών από τα τέλη Μαρτίου, οπότε και ξεκινά η εφαρμογή της τηλεματικής και των «έξυπνων» στάσεων. Ύστερα από περίπου δέκα χρόνια καθυστέρησης το έργο λαμβάνει σάρκα και οστά, βελτιώνοντας τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επιβατών λεωφορείων και τρόλεϊ. Οι χρήστες, που βιώνουν καθημερινά σημαντικές καθυστερήσεις και μακρά αναμονή στις στάσεις των λεωφορείων, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουν την ακριβή ώρα άφιξης του μέσου.

Η εφαρμογή του έργου ξεκινά στις 21 Μαρτίου και στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη Απριλίου. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα και έχουν τοποθετηθεί ήδη οθόνες πληροφόρησης σε 700 στάσεις. Το έργο αφορά την εγκατάσταση δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την Αττική.

Παράλληλα, προβλέπεται η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού σε 2.000 οχήματα (1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ). Μέσω του κέντρου ελέγχου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα καλύτερου συντονισμού και βελτιστοποίησης του συγκοινωνιακού έργου.

Ο τηλεματικός εξοπλισμός του οχήματος αποτελείται από τον υπολογιστή οχήματος, την κονσόλα του οδηγού (μέσο επικοινωνίας του οδηγού με τα κέντρα διαχείρισης του ΟΑΣΑ και των ΟΣΥ) και την οθόνη. Η οθόνη στα οχήματα θα ενημερώνει για την επόμενη στάση, ενώ σε αυτήν θα αναγράφονται χρήσιμες πληροφορίες. Ανακοινώσεις προς τους επιβάτες αλλά και η αναγγελία της επόμενης στάσης θα γίνονται και μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Ένα μέρος του στόλου θα διαθέτει καταμετρητή επιβατών, ώστε τα στοιχεία που θα συλλέγονται να αξιοποιούνται για τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών.

Οι «έξυπνες» στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από τη συγκεκριμένη στάση. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης, μέσω σχετικού κουμπιού στον στύλο της στάσης, ενώ οθόνες επί των στάσεων θα παρέχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται και από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέσω των λειτουργιών του συστήματος της τηλεματικής. Η εφαρμογή θα ενημερώνει, μέσω έξυπνων συσκευών, για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη, καθώς και για τη βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.

Μ.Ε.Σ.Α.- ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ

Μέλη της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α. (από αριστερά Σοφοκλής Αλέπης, Γιώργος Χρηστάκης, Πολυχρόνης Πολίτσης, Ελένη Χαλβαδάκη) έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας μετά από τη δράση που πραγματοποίησαν

O προπονητής αθλητών με αναπηρία Πολυχρόνης Πολίτσης εδώ και περίπου τρεις  μήνες έχει κάνει αίτηση στον Δήμο Αθηναίων για να του δοθεί μία θέση  στάθμευσης για αναπηρικό αυτοκίνητο στην περιοχή όπου μένει, στου Ψυρρή.  Το αίτημά του όμως όχι μόνο δεν έχει ικανοποιηθεί έως τώρα αλλά και  «κλήσεις μου έχουν κόψει», όπως τονίζει.

Την Τρίτη ο Πολυχρόνης επισκέφτηκε μαζί με τον Γιώργο Χρηστάκη, τον  Σοφοκλή Αλέπη και τη Ελένη Χαλβαδάκη το Δημαρχείο της Αθήνας. Όλοι τους  είναι μέλη της νεοσύστατης διαδικτυακής πρωτοβουλίας «Μ.Ε.Σ.Α. -  Μαζί  Ενάντια Στην Αδικία». Με την επίσκεψη στον Δήμο ήθελαν να εκφράσουν τη  διαμαρτυρία τους για το πρόβλημα του Πολυχρόνη αλλά και για όσους  αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.

«Το αίτημα που απευθύναμε στη γραμματεία του Δημάρχου ήταν σε ανάλογες  περιπτώσεις που ένας πολίτης με αναπηρία κάνει μία αίτηση για να του δοθεί  αναπηρική θέση να επιταχύνονται οι διαδικασίες προκειμένου να αποφεύγεται  η ταλαιπωρία γι΄ αυτούς τους ανθρώπους» τονίζει ο χορογράφος - χορευτής  Γιώργος Χρηστάκης που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και αναπηρικό  αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Όπως λέει Σοφοκλής Αλέπης που είναι  και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών η έλλειψη θέσεων  στάθμευσης για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις  πόλεις της Ελλάδας. «Σκεφτείτε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις  προβλέπεται μία θέση για αναπηρικό αυτοκίνητο ανά 2 τετράγωνα. Κάτι που  όμως δεν συμβαίνει εδώ» προσθέτει ο κ.Χρηστάκης.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι με  αναπηρίες στο θέμα της στάθμευσης είναι αυτό που συνέβη όση ώρα τα μέλη  της πρωτουβουλίας ήταν στο Δημαρχείο. Χώρος στάθμευσης στο Δημαρχείο για  αναπηρικό αυτοκίνητο δεν υπάρχει. Έτσι, ο Γιώργος Χρηστάκης το είχε σταθμεύσει επί της Αθηνάς έχοντας βέβαια στο παρμπρίζ το μπλε, ειδικό  δελτίο στάθμευσης για ΑΜΕΑ (με το χαρακτηριστικό αμαξίδιο). Στοιχείο που  αποδεικνύει ότι είναι άνθρωπος με αναπηρία. Όμως, στο διάστημα που ή ο  κ.Χρηστάκης ήταν στο Δημαρχείο πέρασε αστυφύλακας της Τροχαίας τού έκοψε  κλήση τοποθετώντας την πάνω στο μπλε σήμα και του πήρε και τις πινακίδες...

Η ομάδα «Μ.Ε.Σ.Α» - «Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά»

Προς το παρόν η απάντηση που πήρε από τον Δήμο η ομάδα από την κίνηση  «Μ.Ε.Σ.Α» είναι πως το αίτημα του Πολυχρόνη Πολίτση για τη θέση στάθμευσης  θα εξεταστεί σε περίπου 10 μέρες σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πεποίθηση της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α είναι πάντως πως όταν η διεκδίκηση ζητημάτων  - όπως αυτό του Πολυχρόνη - γίνεται συλλογικά τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα. «Προσπαθούμε να λύσουμε τα άλυτα. Όμως όσο πιο πολλοί είμαστε  τόσο πιο καλά» σημειώνει ο Ελένη Χαλβαδάκη. Ο Γιώργος Χρηστάκης από την  πλευρά του συμπληρώνει μάλιστα πως η κίνηση «Μ.Ε.Σ.Α» θα ασχολείται  γενικότερα με θέματα που αφορούν του πολίτες. «Δεν αφορά μόνο τα θέματα  αναπηρίας».

Σκοπός της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α - Μαζί Ενάντια στην Αδικία είναι να δώσει έδαφος  σε όλους όσους θεωρούν ότι αδικούνται στα πεδία της δραστηριότητάς τους,  δηλαδή στη δουλειά τους από τους εργοδότες, ή προϊσταμένους τους, στις  κοινωνικές τους σχέσεις, από άλλους ανθρώπους, από υπηρεσίες, οργανισμούς η εταιρείες (κοινής ωφελείας - ΔΕΗ,ΟΤΕ κλπ - ιδιωτικές, ή δημόσιες, ή  άλλες). «Σε όσους αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση εξ αιτίας τρίτων, όσους βιώνουν αδιέξοδα εξ αιτίας κάποιας αδικίας εις βάρος τους»  τονίζεται από την ομάδα.

Με τη συμμετοχή του στο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο facebook θα  μπορεί κανείς να εκθέτει το πρόβλημά του όχι απλά για να το μοιραστεί -  η  ομάδα δεν λειτουργεί σαν γραφείο παραπόνων - «αλλά για να στείλει ένα  "κάλεσμα", σε όλους όσους αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα, με μοναδικό  στόχο να δράσουν συλλογικά για να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Δικηγόροι και άλλοι ειδικοί θα είναι στην διάθεση της ομάδας για να βοηθήσουν».

Η συλλογική αντίδραση μπορεί να ακολουθήσει την νόμιμη οδό για την λύση  των θεμάτων, αλλά όταν οι συνθήκες το απαιτούν μπορεί να πάρει την μορφή  ακτιβιστικών δράσεων σημειώνουν οι άνθρωποι  συμμετέχουν στην ομάδα  Μ.Ε.Σ.Α. Όπως λένε τα παραδείγματα είναι πολλά. «Πρόσφατα στην Γερμανία  συγκεντρώθηκαν μαζικά 47.000 άνθρωποι, μέσω καλέσματος από τα κοινωνικά  δίκτυα, για να διαμαρτυρηθούν στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών "o2" για  φουσκωμένους λογαριασμούς. Μπροστά σε αυτή την πίεση η εταιρεία έκανε πίσω  κι άρχισε να επιστρέφει χρήματα Δηλαδή, η ισχύς εν τη ενώσει».

Η ομάδα αυτή, αναφέρουν, θα είναι ανοιχτή σε όλους, και θα λειτουργεί σαν  πλατφόρμα συγκέντρωσης ανθρώπων που βιώνουν αδικία, και ως αφετηρία συλλογικών δράσεων με στόχο να την αντιμετωπίσουν. Γι΄ αυτό καλούν τους  πολίτες να μη διστάσουν να συμμετέχουν. «Η ζωή είναι μια σκληρή μάχη και  απαιτεί αγωνιστές που διεκδικούν τα δίκαιά τους για να γίνει πιο όμορφη».

Η ομάδα Μ.Ε.Σ.Α. με μία ματιά

-2.500 άνθρωποι έχουν γίνει εώς τώρα μέλη της διαδικτυακής πρωτοβουλίας Μ.Ε.Σ.Α.
-1 μήνα δραστηριότητας συμπληρώνει η ομάδα
-Δικηγόροι, ψυχολόγοι, μηχανικοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες κάθε είδους  είναι μέλη της κίνησης
-Γύρω στα 15 άτομα - έως τώρα - είναι ο βασικός πυρήνας της ομάδας
-Για να συμμετάσχει κάποιος στην ομάδα μπορεί να κάνει join στο γκρουπ

Πηγή : www.tanea.gr

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΦΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΑΣΗΣ



Οι εκδόσεις Πατάκη, το κέντρο εκπαιδεύσεως και αποκαταστάσεως Τυφλών Καλλιθέας (Κ.Ε.Α.Τ.) και το βιβλιοπωλείο IANOS ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Φένια, η αγαπημένη των ήχων», σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά, το πρωί του Σαββάτου 5 Μαρτίου 2016.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βύρωνα, ο συγγραφέας κ. Μάνος Κοντολέων, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές με και χωρίς αναπηρία.

Η συγγραφέας μαζί με εμψυχωτές  δραματοποίησαν την ιστορία του βιβλίου και μέσα από παιχνίδια με τις αισθήσεις, βοήθησε τους παρευρισκόμενους να ανακαλύψουν πως θα ήταν ο κόσμος μας αν είχε μόνο ήχους, μυρωδιές και αγγίγματα! Η Φένια με το φωτεινό χαμόγελο και τη ζωντάνια της, ήταν εκεί για να διατρανώσει μέσα από την επαφή της με το κοινό και τη βιωματική της παρουσίαση, την ομορφιά της διαφορετικότητας.
Στο πιάνο συγκίνησαν με το παίξιμό τους ο μαθητής του ΚΕΑΤ  Αλέξανδρος Καπελιάν και ο συνθέτης Γιάννης Μυγδάνης  με το τραγούδι της ιστορίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η διοικήτρια του Κ.Ε.Α.Τ. κ. Παναγιώτα Λεωτσάκου, η οποία τόνισε την ευεργετική προσφορά της ομάδας των ανώνυμων εθελοντών του ΚΕΑΤ, χάρη στην οποία το βιβλίο με την ιστορία της Φένιας μεταγράφηκε και σε γραφή Braille για τυφλούς και εικονογραφήθηκε ανάγλυφα για να διασκεδάζει όλα τα μικρά παιδιά, με και χωρίς πρόβλημα όρασης.

Ευχόμαστε καλό ταξίδι στην ιστορία της Φένιας, στα μάτια και στα δάκτυλα εκατοντάδων παιδιών!




ΕΣΑΜΕΑ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΠΕΡΙ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε, και ορθώς, για τη σύνδεση της κινητικής αναπηρίας με «καθηλωμένες ιδέες». Στηλιτεύτηκαν τόσο η άποψη πίσω από τις λέξεις όσο και η ίδια η ορολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε με τρόπο λανθασμένο, εάν όχι ρατσιστικό. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναγκάζεται να επανέλθει στη χρήση των λέξεων, με αφορμή το άρθρο του γνωστού και έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» στις 2 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν νομίζω πως όσα χρόνια είμαι δημοσιογράφος έχω συναντήσει άλλον Πρωθυπουργό τόσο έγκλειστο σε ένα τόσο υποκειμενικό σύστημα πρόσληψης της πραγματικότητας. Καταντάει σχεδόν αυτισμός (ολόκληρο το άρθρο http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5339405/gatakia/ ».

Φαίνεται ότι ο κ. Πρετεντέρης έπεσε στην «παγίδα» που έπεσαν και άλλοι πριν από αυτόν, χρησιμοποιώντας τη λέξη «αυτισμός» με αρνητική σημασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο αυτισμός, μία βιολογική κατάσταση, - τα εμπόδια της οποίας γονείς, ειδικοί επιστήμονες και πάνω από όλα τα ίδια τα άτομα με αυτισμό αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους- χρησιμοποιείται με αρνητικό πρόσημο, τεκμηριώνοντας δήθεν ένα δυσάρεστο γεγονός.

Με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, που έρχεται να προστεθεί σε πλείστα άλλα παραδείγματα, και επειδή τείνει να γίνει σύνηθες αυτή η εντελώς λάθος χρήση της λέξης «αυτισμός», συνιστούμε για ακόμη μία φορά σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, σε καθέναν και σε καθεμιά που αρθρώνει δημόσιο λόγο, να χρησιμοποιεί σωστά την πλούσια έτσι κι αλλιώς ελληνική γλώσσα.

Η χρήση των λέξεων  «αυτισμός» και «αυτιστικός» ως αρνητικές έννοιες και επίθετα  προωθεί στιγματική και ρατσιστική κατάσταση για τα άτομα με αυτισμό που αγωνίζονται καθημερινά. Δεν είναι «ψιλά γράμματα».