meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη: Ο αυθορμητισμός και η εξαγγελία του Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Εν βρασμώ ψυχής έγινε το δίχως άλλο τις προάλλες, αυτή η πολύ σημαντική και κρίσιμη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα social media  με την οποία, χωρίς περιστροφές, χωρίς πολιτικαντισμούς , χωρίς δισταγμούς  αλλά με ειλικρίνεια, θυμό, μέχρι και απόγνωση εξέφρασε την απόλυτη αγανάκτησή του για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 34 άτομα μόνο στην Κρήτη. Τον καταλαβαίνω απόλυτα και συντάσσομαι . Μου έχει συμβεί κι εμένα αρκετές φορές να αισθανθώ δυσφορία, θυμό και απόγνωση για τη θλιβερή κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους όπου χάνονται άδικα, μάταια και παράλογα ζωές όχι μόνο στην Κρήτη αλλά παντού στη χώρα μας. Μόνο που εγώ δεν είμαι αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια ιδιότητα που θα μπορούσε –ίσως και να έπρεπε- να τον «φρενάρει» σε μια αποκλειστική επιλογή ενός τραγικού φαινομένου σε έναν τόπο και να τον οδηγήσει σε μια πιο εμπεριστατωμένη δήλωση που είμαι βέβαιος ότι θα κάνει πολύ σύντομα αφού μια ανάρτηση στα social media δεν μπορεί να έχει μεγάλη έκταση.
Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης είναι και – κατά πάσα πιθανότητα- ο αυριανός πρωθυπουργός. Και με αυτή την έννοια δεσμεύτηκε , ίσως υπό το κράτος του θυμού και της απογοήτευσης αλλά και απόλυτα δικαιολογημένα , με αμεσότητα ότι αυτό το τραγικό φαινόμενο που δεν εξελίσσεται μόνο στην Κρήτη, θα το πολεμήσει όταν βρεθεί στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης. Κρατώ λοιπόν την ουσία της απόφασης και της  αυθόρμητης  όσο και δεσμευτικής πρωτοβουλίας του και αφήνω απέξω τις επιμέρους σκοπιμότητες που συνήθως προσάπτονται στις σοβαρές πρωτοβουλίες σοβαρών πολιτικών προσώπων και που στην περίπτωση των τροχαίων δυστυχημάτων που στοιχίζουν ζωές. Γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες  σπανίως λαμβάνονται από άλλους υπεύθυνους πολιτικούς που ουδέποτε «κατεβαίνουν» στην τραγωδία της καθημερινότητας και περιορίζονται στην έκφραση πολιτικής γνώμης και άποψης «περί διαγραμμάτου» με ασάφειες και έωλες υποσχέσεις και εξαγγελίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Μητσοτάκης άφησε παράμερα τα τεράστια πολιτικά, διεθνή και κοινωνικά προβλήματα του Έλληνα με τα οποία ασχολούνται ΟΛΟΙ και «μπήκε» στην καθημερινότητα.
Τα λόγια του ήταν ανθρώπινα, γεμάτα οργή και απέχθεια : « Φτάνει πια. Δυο σοβαρά τροχαία έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη αφήνοντας πίσω έναν νεκρό 18χρονο και δυο βαριά τραυματισμένους συμπολίτες μας. Από την αρχή του χρόνου η αλυσίδα των μάταιων θανάτων στην άσφαλτο της Κρήτης μετράει, δυστυχώς, 34 θύματα. Είμαι πολύ θυμωμένος και θα το γράψω όπως το αισθάνομαι και δεν με νοιάζει αν με παρεξηγήσουν οι συντοπίτες μου. Στην Κρήτη πολλοί οδηγούν άθλια. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Αν είναι μαγκιά αφού έχεις κατεβάσει καμιά δεκαριά κούπες να βγεις στον δρόμο και να οδηγείς σαν τρελός».
Περιμένω λοιπόν πολλά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν γίνει πρωθυπουργός. Ασχολούμαι ΠΟΛΛΑ χρόνια με την Οδική Ασφάλεια. Και ως δημοσιογράφος και ως βουλευτής και ως δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας. Τόσο με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και –κυρίως- τη διαδικασία για την εφαρμογή του, όσο και για την θεσμοθετημένη και σοβαρή εισαγωγή της Οδικής Ασφάλειας ως μαθήματος στα σχολεία. Να ελπίζω ότι έρχεται η ώρα να το ξαναδούμε το θέμα; Σοβαρά;

Περίπου το προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης : « Προσωπικά δεσμεύομαι ότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη θα είναι πρώτη προτεραιότητα. Αλλά όλα αυτά δεν αρκούν αν δεν αλλάξουμε μυαλά. Αν δεν αφυπνιστεί και η ίδια η τοπική κοινωνία». Βγάλτε τρεις λεξούλες :  «Στην Κρήτη» και «τοπική». Διότι το τεράστιο πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικότητα της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου