meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

www.avgoulas.gr - ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΓΩΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!Φίλες και φίλοι,

Κοινωνικές, πολιτιστικές, νεανικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές, βιωματικές, δημοσιογραφικές δράσεις της καθημερινότητας μου, συνθέτουν το puzzle της ζωής μου 25 χρόνια τώρα!
            
Από σήμερα, όσοι θέλετε, θα μπορείτε να βλέπετε αυτό το puzzle να συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.avgoulas.gr !

Αν πλοηγηθείτε στο www.avgoulas.gr θα βρείτε:


  • Βιογραφικά μου στοιχεία
  • Πληροφορίες για την επαγγελματική μου δραστηριότητα
  • Video και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Αναπηρικό Κίνημα, στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, στο Διαδίκτυο, στα ΜΜΕ κ.α.
  • Προσωπικά μου άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά, blogs και ιστοσελίδες με διάφορα θέματα που κατά καιρούς με οδηγούσαν στο να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου, προβληματισμούς, προσδοκίες, ανησυχίες και προτάσεις μου
  • Συνεντεύξεις και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
  • Νews-letter όπου έχετε τη δυνατότητα μόνο με τη χρήση της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης –e-mail- να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τις νέες καταχωρήσεις μας στο site από εδώ και στο εξής
  • Βιβλίο Επισκεπτών όπου μπορείτε να γράφετε τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να πηγαίνουμε κάθε φορά ένα βήμα πιο μπροστά!
  • Διασυνδέσεις –links- για το Facebook, το Youtube και το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» το οποίο διαχειρίζομαι.

Καλή μας αντάμωση λοιπόν στη νέα διαδικτυακή γωνιά, www.avgoulas.gr !

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Ιλίου,
Αναπλ.Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών
Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης “VIEWS» για νέους με προβλήματα όρασης,
Γραμματέας Επιτροπής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,
Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ: ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ!Το ακατανίκητο πνεύμα της χαράς και της δημιουργίας, η καταξίωση της ελευθερίας και της έμπνευσης, η πηγαία έκφραση των ταλέντων είναι από τις καθημερινές εμπειρίες της κατασκηνωτικής ζωής, που προσφέρει με αγάπη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αθηναγόρας στις μαθήτριες του γυμνασίου και του λυκείου, οι οποίες απέδρασαν φέτος το καλοκαίρι στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις στον Αυλώνα για το οκταήμερο 4-11 Αυγούστου 2014.

Όλος αυτός ο κρυμμένος όμορφος κόσμος των νέων φανερώθηκε  στην γιορτή λήξης της Α' αυτής κατασκηνωτικής περιόδου το Σάββατο το βράδυ στις 9 Αυγούστου 2014.Εκεί η αρχηγός κα. Μαρία Νταλιάνη, Καθηγ. ΤΕΙ Χαλκίδος, με το επιτελείο των στελεχών και την συνεργασία των κατασκηνωτριών παρουσίασαν σε όλους την ζωντάνια και τη δύναμη της κατασκήνωσης. Έδειξαν ότι η κατασκήνωση χαράσσεται ανεξίτηλα μέσα στην καρδιά και την κάνει να μπορεί να ζει και να ελπίζει μέσα στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Αρκεί να υπάρχει θυσία, πίστη και εμπιστοσύνη.

Στην περίοδο αυτή φιλοξενήθηκαν περίπου 140 παιδιά, εθελοντές και στελέχη. Το σύνθημα που χαρακτήριζε την Α' Κατασκηνωτική Περίοδο ήταν «Αρμενίζοντας..»! Το καράβι της κατασκήνωσης ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα Ελληνικά Νησιά με καπετάνισσα την Παναγιά, δεδομένου ότι διανύουμε την περίοδο του 15-Αύγουστου. Οι ομάδες έλαβαν τα ονόματα νησιών της πατρίδος μας και κάθε ομάδα είχε για προστάτιδά της την Παναγιά του κάθε νησιού.

Τα θεατρικά, τα τραγούδια, τα λόγια, οι παραδοσιακοί χοροί της κατασκηνωτικής εορτής μετέφεραν σε όλους το κατασκηνωτικό μήνυμα.Με την παρουσία τους και τον θερμό λόγο τους τίμησαν τη γιορτή ο εκπρόσωπος του Γρ.Νεότητος της Ιεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών π. Αντώνιος Μπεζαΐτης και ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Ευάγγελος Αυγουλάς.

Καλή απήχηση είχε στο ακροατήριο η ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Ιλίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ότι από το φθινόπωρο το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο www.thisisradio.gr του οποίου τη διοίκηση στελεχώνει ο κ. Αυγουλάς, παραχωρεί εβδομαδιαία στο Γραφείο Νεότητος μιά ολόκληρη ραδιοφωνική ώρα!
Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μίλησε για το καράβι της Εκκλησίας, που αρμενίζει προς την σωτηρία και την ελευθερία με οδηγό τον Χριστό και την Παναγία Μητέρα του, ευχαρίστησε το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, για την φιλοξενία των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα, επαίνεσε όλους όσους συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην οργάνωση και διεξαγωγή της Α΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου και τέλος μοίρασε στις κατασκηνώτριες και τα στελέχη από ένα ενθύμιο.Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣΨηφιακός χάρτης για ανάπηρους
Η ιδέα προέκυψε από την ιστορία ενός νέου ανθρώπου. Έπειτα από ένα ατύχημα που του προκάλεσε κινητικά προβλήματα, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, ενώ ήταν αδύνατον να βγει από το σπίτι του για να πιει έναν καφέ ή να μείνει σε ένα ξενοδοχείο. Και σίγουρα δεν ήταν ο μόνος.

Της Νικολέττας Μπούκα,
nikolettabouka@yahoo.gr

Τελικώς, έπειτα από εντατική δουλειά, αγάπη και μεράκι, μια ομάδα τεσσάρων φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κατάφερε να βρει μια πρωτότυπη στη λύση, για να βγουν από το αδιέξοδο τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η Έφη Δασκαλοπούλου, ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος, ο Νίκος Φαζάκης και η Έλενα Καζία δημιούργησαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα Prosvasis (www.prosvasis.co), που έχει χαρτογραφήσει τα προσβάσιμα για άτομα με αναπηρίες εστιατόρια / καφέ, ξενοδοχεία, χώρους πολιτισμού (μουσεία), θέσεις παρκαρίσματος, χώρους «περιπάτου», κινηματογράφους / θέατρα και σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC.

Επίσης, μέσω της υπηρεσίας Αccessible Βooking (www.accessiblebooking.com), τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αναζητήσουν και να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία που πληρούν τις προδιαγραφές για ΑμεΑ. Μάλιστα, το εγχείρημα των τεσσάρων φοιτητών βρέθηκε μέσα στις δέκα καλύτερες προτάσεις στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

«Το Prosvasis.co ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013. Ήταν ένας τρόπος έκφρασης της διάθεσής μας να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας σε έναν διεθνή διαγωνισμό και της θέλησής μας να πάρουμε το βάφτισμα του πυρός, όσο το δυνατόν πιο ενεργά, στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, η ενασχόλησή μας αυτή, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, έβγαλε στην επιφάνεια την ανάγκη μας για προσφορά και δημιουργία», δηλώνει στη «Θ» η εκπρόσωπος της ομάδας Έφη Δασκαλοπούλου και συμπληρώνει ότι «την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις. Έτσι κάναμε κι εμείς με το Prosvasis και στη συνέχεια δημιουργήσαμε ακόμα μια υπηρεσία, το accessible booking. Σκοπός μας είναι η παροχή βοήθειας στα ΑμεΑ με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα, μέσω της τεχνολογίας».

Σύμφωνα με την ίδια, ο χρόνος που δαπάνησαν οι τέσσερις φοιτητές για τη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ποσότητα δουλειάς που είχαν αυτούς του περίπου 6 μήνες και ακόμα συνεχίζουν.

«Σε λίγο χρόνο κληθήκαμε να μπούμε σε σχετικά βαθιά νερά, με την έννοια ότι όταν έχεις να κάνεις με την προσβασιμότητα και με ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και δικαίωμα στη μετακίνηση, όπως όλοι μας, απαιτείται αξιοπιστία και ποιότητα στις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε. Επίσης, θέλαμε από την αρχή να αναπτύσσουμε το προϊόν μας παράλληλα με τις υποδείξεις των δυνητικών χρηστών, πράγμα δύσκολο αλλά και πολύ σημαντικό για το ξεκίνημα μιας δουλειάς, κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο», εξηγεί η Έφη Δασκαλοπούλου.

Μεγάλη ανταπόκριση.

«Ως πλατφόρμα, πολύ πρόσφατα αρχίσαμε να την προωθούμε και να χτίζουμε, αργά αλλά σταθερά, την ολοένα αυξανόμενη βάση των χρηστών μας. Ως ιδέα, όμως, καθώς προσεγγίσαμε ΑμεΑ και στο χρονικό διάστημα πριν από την υλοποίηση, είχε σημαντικά μεγάλη αποδοχή. Απομένει όλοι αυτοί και άλλοι να γνωρίσουν ότι πλέον η ιδέα έγινε πράξη. Μένει να βοηθήσουμε όλοι κι όσα σημεία γνωρίζουν στην πόλη τους που είναι προσβάσιμα, να μας τα αναφέρουν. Την πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή την αναπτύσσουμε παρέα με τους ίδιους τους χρήστες. Αυτοί μας παρουσιάζουν τα προβλήματα προσβασιμότητας και την έλλειψη γνώσης που έχουν, έστω και για τις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Γι’ αυτό μας στηρίζουν και με το παραπάνω σ’ αυτή την προσπάθεια», επισημαίνει η Έφη Δασκαλοπούλου. Παράλληλα, τονίζει ότι «εάν το κράτος ή οποιοσδήποτε άλλος θελήσει να στηρίξει την κίνησή μας αυτή, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας και να διευρύνουμε το Prosvasis, αλλά και να προσφέρουμε τα μέγιστα, προφανώς και θα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο. Μέχρι στιγμής και εμείς οι ίδιοι δεν την προβάλαμε και δεν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον από φορείς δημοσίου κτλ. Φλερτάρουμε με την ιδέα να συνεργαστούμε με κάποιον φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα».

Πώς λειτουργεί: Πληροφορίες, αλλά και online κρατήσεις

Για να μπει κάποιος στον κόσμο του Prosvasis.co και να αρχίσει το δικό του ταξίδι, αρκεί ένα απλό… κλικ. Σύμφωνα με την Έφη Δασκαλοπούλου, τo Prosvasis προσπαθεί να καλύψει πεδία όπως τα ταξίδια, παρέχοντάς τους πιο προβάσιμους προορισμούς και την online κράτηση αποκλειστικά σε ξενοδοχείο που διαθέτει υποδομές ΑμεΑ. Επιπλέον, δίνει πληροφορίες για μια περιοχή σχετικά με το πού μπορεί ένα άτομο με αναπηρία ή γενικώς κάποιος που έχει δυσκολία στην κίνησή του να φάει, να πιει καφέ, να διασκεδάσει, να ψυχαγωγηθεί, να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, να εκκλησιαστεί, αλλά ακόμα και να μετακινηθεί (πάρκιγκ-πεζόδρομοι).

Η βάση δεδομένων του Prosvasis.co συνεχώς γεμίζει, αλλά υπάρχει και δυνατότητα ο ίδιος ο χρήστης να προσθέσει κάποιο σημείο, ακόμα και να σχολιάσει και να βαθμολογήσει σημεία. Έτσι, βοηθάει σημαντικά στην προσπάθεια του Prosvasis και στον καθολικό σχεδιασμό του. Επιπλέον, σε λίγο καιρό θα βγουν στην πλατφόρμα του accessiblebooking και μερικά πακέτα διακοπών προσβάσιμα σε ΑμεΑ. Το μόνο που μένει είναι να μπουν και να την ανακαλύψουν, να την τεστάρουν και φυσικά όλες οι υποδείξεις και τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και σημαντικά για τους δημιουργούς του πολύτιμου αυτού διαδικτυακού εργαλείου.

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»


ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΛΙΟΥ


ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην τελετή ορκωμοσίας
του Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου,
που θα γίνει την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 και ώρα 7:00 μ.μ.
στο Δημαρχείο Ιλίου (Κάλχου 48 - 50)

Ο εκλεγείς Δήμαρχος Ιλίου
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ

Τηλ. Επικοινωνίας: 2102618642 - Fax: 2102696863 - email: ilion@ilion.grΤρίτη 12 Αυγούστου 2014

10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ: ΣΕΡΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!Μια μαθητική επιχείρηση που προωθεί την έννοια της ποδηλασίας, της οικολογίας και φυσικά της οικονομίας κατάφερε να διακριθεί ως η καλύτερη εταιρεία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» στο πλαίσιο των Εμπορικών Εκθέσεων Μαθητικών Επιχειρήσεων Athens Trade Fair 2014. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή!!!

Η μαθητική επιχείρηση Eco-Biking του 10ου Γυμνασίου Ιλίου ξεκίνησε με σύνθημα «Κινούμαστε με ασφάλεια, κινούμαστε με ευκολία», βασισμένη στις γνώσεις των μαθημάτων Γ’ Γυμνασίου της Τεχνολογίας και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αποτελούμενη από τους μαθητές Μάσσιου Εύη, Μενύχτα Κατερίνα, Μυρσιάδη Δημήτρη, Κοντογιαννάτου Νεφέλη, Κώστα Δημήτρη, Κυριακόπουλο Νίκο και Μαρούλη Μάρκο.

30 Νοεμβρίου 2013, τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για το διαγωνισμό και οι μαθητές του Γ3 του 10ου Γυμνασίου Ιλίου έστειλαν ένα φαξ στο όνειρο! Υπό την καθοδήγηση του διευθυντή του σχολείου κ. Γραμματικού και της καθηγήτριας τους κας Μαρκοπούλου, οι μαθητές δημιούργησαν δύο καινοτόμα προϊόντα «για όσους αγαπούν την ποδηλασία», όπως αναφέρουν. Πρόκειται για την πλατφόρμα «Easy Riding Kit» (ERK), η οποία εφαρμόζεται στο ποδήλατο και προσφέρει θέσεις για κλειδιά, κινητό και αναψυκτικό, καθώς και μια μπλούζα στην πλάτη της οποίας έχει τοποθετηθεί μια led φωτιστική αποσπώμενη λωρίδα για κατά το δυνατόν ασφαλέστερη οδήγηση τις νυχτερινές ώρες. «Πρόκειται για δύο προϊόντα εργονομικά για τον ίδιο τον χρήστη καθώς η πλατφόρμα αυτή τοποθετείται πάνω στο τιμόνι του ποδηλάτου. Προωθεί κατάλληλα την ιδέα της ποδηλασίας, της οικονομίας και της οικολογίας» εξηγεί ο κ. Γραμματικός.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων διοργάνωσε για όγδοη συνεχή χρονιά δύο εμπορικές μαθητικές εκθέσεις Trade Fairs σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες έλαβαν μέρος όλες οι μαθητικές ομάδες από γυμνάσια και λύκεια της χώρας που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Οι μικρότεροι σε ηλικία συμμετέχοντες, παρά το επιβαρυμένο εξωσχολικό τους πρόγραμμα καθημερινά και ενάντια στην έλλειψη πόρων και τεχνολογικών μέσων, είχαν τη δυνατότητα να μάθουν τα στάδια και τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας αλλά και το τι ακριβώς χρειάζεται για να βρεθεί κανείς στις αντίστοιχες θέσεις των στελεχών. Μέσα από την «Εικονική Επιχείρηση» οι μαθητές έπρεπε να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία κατανοώντας τα στάδια λειτουργίας και ρευστοποίησής της. Ταυτόχρονα απέκτησαν και ενίσχυσαν τις ικανότητες επικοινωνίας, οργάνωσης και διαπραγμάτευσης μαθαίνοντας πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες για την πραγματοποίηση του στόχου τους.

Το λογότυπο της εταιρείας, το διαφημιστικό σποτ των προϊόντων της, το πλήρες πλάνο λειτουργίας της, οι αφίσες και το περίπτερο για την παρουσίαση της, ο ρεαλιστικός σχεδιασμός επί χάρτου των τμημάτων Marketing, Παραγωγής και Δημοσίων σχέσεων –βασισμένος σε διεθνής προδιαγραφές-, όλα από τα μυαλά και τα χέρια των δεκαπεντάχρονων παιδιών στον ελεύθερο τους χρόνο και με αποκλειστικό εφόδιο το άφθονο μεράκι τους και τα λίγα ευρώ των γονιών τους.
           
Και έτσι, με οργάνωση, καλό συντονισμό, πειθαρχία, ζήλο και συστηματική προσπάθεια, οι μικροί μαθητές από το Ίλιον και η Eco-Biking βγήκαν πρώτοι μεταξύ των 51 μαθητικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας την καλύτερη βαθμολογία και στις τρεις κατηγορίες αξιολόγησης (Καλύτερη Εταιρεία, Καινοτόμο Προϊόν και Καλύτερο Περίπτερο)!Επόμενος σταθμός;;; Ο αντίστοιχος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός JA-YE Europe και JA-Young Entrepreneurs Israel Trade Fair που διεξήχθη στη Χάιφα του Ισραήλ στις 2-4 Απριλίου 2014.

Εκεί συμμετείχαν όλες οι μαθητικές επιχειρήσεις που βγήκαν πρώτες στις χώρες τους και πλέον διεκδικούσαν και την Πανευρωπαϊκή πρωτιά.
           
Και η Ελληνική πολιτεία απούσα. Καμία στήριξη, καμία χρηματοδότηση και έτσι δε μπορούν να ταξιδέψουν όλοι οι μαθητές της ομάδας για να χαρούν την επιτυχία τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ο διαγωνισμός δικαιολογούσε τα έξοδα ενός καθηγητή και ενός μαθητή μόνο. Αλλά τα παιδιά ξεκίνησαν Ομάδα και ήθελαν έτσι να συνεχίσουν και όπου φτάσει. Το Υπουργείο Παιδείας απαιτούσε δύο δασκάλους συνοδούς, χωρίς να πληρώνει τα έξοδα κανενός! Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς ξεκινούν έρανο. Κατά την παράδοση των βαθμών του Α’ Τριμήνου βγαίνει κουμπαράς στο σχολείο. Μοιράζονται ακόμη και μετοχές της εταιρείας –συμβολικά-! Πολύτιμη η βοήθεια της εθελόντριας σχολικής συμβούλου κας Λάπα και της κας Λαινά Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού. Ταξιδεύουν εν τέλει πέντε μαθητές με την καθηγήτρια τους κα Μαρκοπούλου.

Η στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ και η ευχή που πήρε η ομάδα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, πολύτιμη κινητήρια δύναμη για να βγουν οι νεαροί Έλληνες πρώτοι για την ιδέα τους στον Περιβαλλοντικό Τομέα ανάμεσα σε 38 χώρες!!!

Στην επιστροφή τους στην Ελλάδα; Κανείς από την Ελληνική πολιτεία στο αεροδρόμιο για να τους υποδεχθεί. Ο εκπαιδευτικός κόσμος βουβός. Ο πολιτικός κόσμος ακόμη αναζητείται… Τα Σαββατοκύριακα, οι αργίες, οι ατελείωτες ώρες εκτός ωραρίου των παιδιών και της εθελόντριας πλέον καθηγήτριας τους και εν τέλει οι τόσες διακρίσεις, για τους ιθύνοντες δε σήμαιναν τίποτα…

«Δύο τηλεοπτικά κανάλια, το Άλφα και το Σταρ, ήρθαν επί ώρες να κάνουν ρεπορτάζ στο σχολείο μας και τελικά δεν έπαιξαν τίποτα γιατί δεν τα λέγαμε όπως τα ήθελαν και δεν ευλογήσαμε συγκεκριμένα συμφέροντα», λένε επί λέξει οι μικροί μαθητές στο «Με Άλλα Μάτια» και απαιτούν από τον Βαγγέλη Αυγουλά: «Να το γράψετε αυτό, μην κωλώσετε».

Ήδη με επίσημο έγγραφο της από τις 4/4/2014 προς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, η Ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίδ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό περίπτερο προσέλκυσε σημαντικό αριθμό επισκεπτών και τα προϊόντα  ‘Eco-Biking’ απέσπασαν θετικότατες εντυπώσεις για την ευρηματικότητα, όσο και την πρακτική τους χρήση. Κατά εκτίμηση της Πρεσβείας, η οποία παρέστη κατά την τελετή απονομής βραβείων, η ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση απετέλεσε σημαντική εμπειρία για τους μαθητές του 10ου Γυμνασίου Ιλίου, καθώς τους έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσουν την παρουσίαση / προβολή των προϊόντων τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα της επιχειρηματικότητας, καθώς και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους ερχόμενοι σε επαφή με συνομήλικους τους από μαθητικές εταιρείες άλλων χωρών. Παράλληλα, οι μαθητές μας πρόβαλαν υποδειγματικά τη χώρα μας, προετοιμάζοντας και διανέμοντας ειδικό οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό, που αναδεικνύει τις ιδιότητες προϊόντων τους έχοντας σαν επίκεντρο την Ελλάδα, με αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τα ελληνικά τοπία μέσα από ποδηλατικές διαδρομές.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, φρονούμε ότι επέκταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη, παρέχοντας τη δυνατότητα στους νέους μας να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες – επαγγελματικές / επιχειρηματικές, προσωπικές, ερευνητικές – καλλιεργώντας την ευρηματικότητα, την κλίση τους προς την έρευνα και την εμπορική αξιοποίηση αποτελεσμάτων αυτής».
Αυτό το έγγραφο το διάβασε άραγε κανείς;;;

Για τη συμμετοχή στο Ισραήλ ο μαθητής Μαρούλης Μάρκος δηλώνει στο «Με Άλλα Μάτια»: «Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι διαγωνίστηκαν πάνω από 30 ομάδες από διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 140 μαθητές απ’ όλη την Ευρώπη και όλα στην Αγγλική γλώσσα».

«Βέβαια η επιστροφή της ομάδας μας στην Ελλάδα δεν σήμανε το τέλος των δραστηριοτήτων. Οι μαθητές μας, με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και γεμάτοι νέες εμπειρίες, προχώρησαν την κατάθεση του διευρυμένου επιχειρηματικού τους πλάνου και όλων των καινοτόμων δράσεών τους για την τελική φάση του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση της Χρονιάς» 2013-2014, όπου όπως ήταν αναμενόμενο προκρίθηκαν στους 13 finalist.

Η συμμετοχή στον τελικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014 στο DEERE ήταν και πάλι θριαμβευτική, αφού οι μαθητές μας κατέκτησαν αξιοζήλευτη θέση και διθυραμβικές θα έλεγε κανείς κριτικές», αναφέρει στο «Με Άλλα Μάτια» η καθηγήτρια κα Ελένη Μαρκοπούλου.

«Η ιδέα για να φτιάξουμε τα προϊόντα που προστατεύουν έναν ποδηλάτη μας ήρθε σκεπτόμενοι ένα συμμαθητή μας που τον χτύπησε αυτοκίνητο ένα βράδυ καθώς έκανε ποδήλατο», μας εξηγεί ο μαθητής Νίκος Κυριακόπουλος.

«Αναγκαστικά διδαχτήκαμε και ύλη Γ’ Λυκείου όπως Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Διοίκηση Επιχειρήσεων, για να μπορέσουμε να εξελίξουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο, να κάνουμε προϋπολογισμό και μελέτη κατασκευής των προϊόντων μας, να ολοκληρώσουμε το προφίλ της επιχείρησης και να μπορέσουμε να γίνουμε το μοναδικό Γυμνάσιο πανευρωπαϊκά που διακρίθηκε σε αυτό το πρόγραμμα, μιας και ο διαγωνισμός γίνεται συνήθως σε επίπεδο Λυκείου», σημειώνει και εκπλήσσει ευχάριστα η μαθήτρια Εύη Μάσσιου.

«Στο διαγωνισμό για την καλύτερη μαθητική εταιρεία της χρονιάς οι μαθητές μας κατέλαβαν την 7η θέση και πήραν υποτροφία από το Αμερικανικό Κολλέγιο, για την οποία χρειάστηκε ειδική ρύθμιση για να ισχύει σε τέσσερα χρόνια, αφού οι μαθητές μας δεν τελειώνουν το Λύκειο αλλά το Γυμνάσιο», συμπληρώνει ο διευθυντής του 10ου Γυμνασίου Ιλίου κ. Γραμματικός.

«Μάθαμε τι σημαίνει συνεργασία και συνέπεια. Μάθαμε να αναγνωρίζουμε ο ένας τα λάθη του άλλου και όλοι μαζί να δουλεύουμε για να τα διορθώσουμε. Μάθαμε να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι πραγματικά δίπλα μας και ποιοι όχι. Και τώρα η Eco-Biking σταματά εδώ, οι δρόμοι μας χώρισαν και όλοι έχουμε γραφτεί στο λύκειο. Αλλά ότι ζήσαμε δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», μας λέει ο μαθητής Μάρκος Μαρούλης.

«Δεν έχουμε σκεφτεί ακόμη τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Το μόνο που είχαμε αποφασίσει ήταν ότι άμα βγαίναμε «Εταιρεία Της Χρονιάς» θα παρουσιάζαμε τα πάντα στον επόμενο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στα Ελληνικά τιμώντας τη χώρα μας», δηλώνει κλείνοντας την ομαδική συνέντευξη ο μαθητής Νίκος Κυριακόπουλος.Η συνάντηση του Βαγγέλη Αυγουλά με τους τρεις μαθητές, με τον διευθυντή του σχολείου κ. Γραμματικό και την υπεύθυνη καθηγήτρια κα Μαρκοπούλου έγινε αρχές Ιουλίου. Και μετά το τέλος αυτού του ταξιδιού, μετά το τέλος και της συνάντησης, λίγο πριν τη δημοσίευση αυτού του εκτενούς ρεπορτάζ, ο κ. Αυγουλάς και το «Με Άλλα Μάτια» έλαβαν από τον κ. Γραμματικό και την κα Μαρκοπούλου μια επιστολή η οποία έκλεινε ως εξής:

«θα θέλαμε να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ολόθερμη υποστήριξη σας. Χωρίς αυτή θα ήταν σχεδόν αδύνατη τόσο η υλοποίηση της ιδέας των παιδιών όσο και η προβολή της σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Οι δυσκολίες ήταν πολλές και συχνά ανυπέρβλητες, αλλά η δική σας αμέριστη συμπαράσταση αναπτέρωνε τους μαθητές, τους έδινε κέφι να συνεχίσουν και κυρίως να βελτιωθούν, μια και ένιωθαν ότι πια δεν ήταν απλοί εκπρόσωποι ενός σχολείου, αλλά και της ίδιας τους της χώρας. Ένιωθαν, εντολοδόχοι δικοί σας, έβρισκαν σε εσάς τον υποστηρικτή, τον αρωγό, τον πολύτιμο συνεργάτη, αυτόν που τους πίστεψε και τους εμπιστεύτηκε και έτσι συνεχίζουν με θάρρος και υπομονή τον αγώνα τον καλό. Το αποτέλεσμα τιμά και την ομάδα και εσάς.

Τόσο στο σχολείο όσο και η Ομάδα-Επιχείρηση των μαθητών θεωρούν ότι χωρίς την συμβολή σας δεν θα κατάφερναν τόσα πολλά.

Ένα ευχαριστώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε.

Είναι όμως ταυτόχρονα και το πιο ουσιώδες».

Και σας ρωτάω τώρα ως Βαγγέλης: Εγώ πόσα Ευχαριστώ οφείλω να πω σε αυτά τα παιδιά που τους γνώρισα;;; Πόσα Ευχαριστώ χρωστάω σε όλη την ομάδα που με πήραν απλό συνεπιβάτη σε αυτό τους το ταξίδι;;;

Παιδιά καλή συνέχεια και καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνετε στη ζωή σας! Και την επιτυχία σας, αλλά και την Ελλάδα μας, μην τα χαρίσετε σε κανέναν, τα δικαιούστε και σας ανήκουν!!!


Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΠΙΘΗΚΟΙ ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑΠίθηκοι βοηθούν ανθρώπους με αναπηρίες

Η θερμοκρασία στο δωμάτιο του Νεντ Σάλιβαν στο Κόνκορντ των ΗΠΑ ανεβαίνει επικίνδυνα. Τότε επεμβαίνει η Κέισι, ένα 29χρονος καπουτσίνος πίθηκος ηλικίας 29 ετών. Η Κέισι παίρνει στα χέρια της το τηλεχειριστήριο του συστήματος κλιματισμού και επαναφέρει τη δροσιά στο χώρο. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα άφησε πριν από εννέα χρόνια ανάπηρο το Νεντ Σάλιβαν, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Από τότε που ξύπνησε από το κώμα μπορεί να κουνήσει μόνο τον δείκτη του. Ένα χρόνο μετά το ατύχημα ήρθε στη ζωή του η Κέισι και όπως λέει ο ιδιοκτήτης της, «με βοήθησε πολύ. Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ αν δεν υπήρχε αυτή».

Η αμερικανική οργάνωση Helping Hands εκπαιδεύει πιθήκους ως βοηθούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι πίθηκοι χειρίζονται, για παράδειγμα, ηλεκτρονικές συσκευές ή ανακουφίζουν τους ανθρώπους από τη… φαγούρα.

Η θερμοκρασία στο δωμάτιο του Νεντ Σάλιβαν στο Κόνκορντ των ΗΠΑ ανεβαίνει επικίνδυνα. Τότε επεμβαίνει η Κέισι, ένα 29χρονος καπουτσίνος πίθηκος ηλικίας 29 ετών. Η Κέισι παίρνει στα χέρια της το τηλεχειριστήριο του συστήματος κλιματισμού και επαναφέρει τη δροσιά στο χώρο. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα άφησε πριν από εννέα χρόνια ανάπηρο το Νεντ Σάλιβαν, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Από τότε που ξύπνησε από το κώμα μπορεί να κουνήσει μόνο τον δείκτη του. Ένα χρόνο μετά το ατύχημα ήρθε στη ζωή του η Κέισι και όπως λέει ο ιδιοκτήτης της, «με βοήθησε πολύ. Δεν θα ήμουν σήμερα εδώ αν δεν υπήρχε αυτή».

Η Κέισι μπορεί να του φέρει το τηλέφωνό του, τα τηλεχειριστήρια και μπορεί να αναβοσβήσει το φως, τον υπολογιστή και το dvd-player. Επίσης ξέρει να τοποθετεί γυαλιά οράσεως στο πρόσωπο, να γυρίζει σελίδα στο βιβλίο, να ανοίγει μπουκάλια, να τοποθετεί καλαμάκι και να κρατάει το ποτό για όση ώρα επιθυμεί ο Νεντ Σάλιβαν.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο προηγήθηκε πολύ σκληρή εκπαίδευση. Η Κέισι παρακολούθησε πέντε χρόνια το πρόγραμμα της σχολής πιθήκων που ανήκει στην οργάνωση Helping Hands (σε ελεύθερη μετάφραση: χείρα βοηθείας) στη Βοστόνη. Πρόκειται για τη μοναδική σχολή παγκοσμίως που εκπαιδεύει πιθήκους με σκοπό να βοηθούν ανθρώπους με αναπηρίες. Όπως λέει η Μέγκαν Τάλμπερτ, διευθύντρια της οργάνωσης, οι πίθηκοι εκπαιδεύονται μιμούμενοι τους ανθρώπους. «Και όταν υπάρχουν δυσκολότερα καθήκοντα, τα χωρίζουμε σε μέρη και τους εκπαιδεύουμε βήμα-βήμα».

Πολλή υπομονή και φροντίδα.

Η Μέγκαν Τάλμπερτ τονίζει όμως ότι ένας καπουτσίνος χρειάζεται πολλή υπομονή και φροντίδα. «Σαν ένα τρίχρονο παιδάκι» Επίσης έχει αυστηρό πρόγραμμα φαγητού, το οποίο πρέπει να τηρείται ειδάλλως μπορεί να προσβληθεί από διαβήτη. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που πρέπει να προσέχει κανείς στην περίπτωση που θέλει να αποκτήσει έναν ειδικά εκπαιδευμένο πίθηκο από την οργάνωση Helping Hands, η οποία δίνει τη συγκατάθεσή της μόνο εφόσον υπάρχει κάποιος που να εγγυάται ότι θα φροντίζει το ζώο στο σπίτι. Επόμενο στάδιο είναι η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου πιθήκου. Για παράδειγμα, υπάρχουν πίθηκοι που προτιμούν τις γυναίκες και άλλοι που τα πηγαίνουν καλύτερα με άντρες.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στην οποία χρησιμοποιούνται πίθηκοι ως ζώα υπηρεσίας. Η Helping Hands εκπαίδευσε τον πρώτο πίθηκο το 1979. Σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες του 32 καπουτσίνοι ενώ άλλοι εννέα βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης στη σχολή της οργάνωσης. Ωστόσο, οι πίθηκοι δεν επιτρέπονται σε όλα τα αμερικανικά κρατίδια, καθώς η σχετική νομοθεσία έχει αποκλίσεις. Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τη διαμονή πιθήκων σε ανθρώπινη κατοικία. "Σωστά", λέει η Λίζα Βάτνε, ειδική σχετικά με άγρια ζώα σε αιχμαλωσία. Όπως εξηγεί, «οι πίθηκοι είναι, όπως και οι άνθρωποι, πολύ κοινωνικά ζώα. Χρειάζονται τη συντροφιά άλλων πιθήκων».

Viktoria Kleber / Άρης Καλτιριμτζής


Πηγή: http://www.dw.de/


ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣΜε λουκέτο απειλούνται φορείς Πρόνοιας

Τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς με τεράστια κοινωνική προσφορά όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων που δικαιούνται από την αρχή του χρόνου, με συνέπεια να αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό αλλά και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Κώστας Παπαντωνίου.

Τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς με τεράστια κοινωνική προσφορά όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων που δικαιούνται από την αρχή του χρόνου, με συνέπεια να αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό αλλά και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Στις 6 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του για τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας (Φ.Τ.Ε), έφερε το θέμα στη Βουλή. Οι ερωτώντες βουλευτές Κ. Ζαχαρίας, Π. Κουρουμπλής, Β. Κυριακάκης, Δ. Στρατούλης, Ε. Αυλωνίτου, Α. Μητρόπουλος, Β. Κατριβάνου και Σ. Παναγούλης υπογράμμισαν στους αρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Εργασίας, Εθνικής Άμυνας) το αυτονόητο. Δεν αφήνεις να κλείσει ένα ίδρυμα τυφλών, με 27 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία στους τυφλούς φτάνει το 95%, καθώς στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εργάζονται μόλις 150 άτομα.

Πρώτα ψαλίδισαν την επιχορήγηση, τώρα δεν τη δίνουν.

"Αναλαμβάνουμε να κάνουμε τη δουλειά που δεν κάνει το κράτος και στηρίζουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ας μας δώσουν έστω τα λεφτά", λέει στην "Αυγή" ο Μανώλης Μπασιάς, πρόεδρος του ΦΤΕ. Μέχρι το 2009 δεν υπήρχε πρόβλημα. "Τότε η επιχορήγηση ήταν στα 570.000 ευρώ". Σήμερα η οικονομική βοήθεια είναι σχεδόν το 1/3, καθώς φτάνει τα 220.000 ευρώ. "Το ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι δεν παίρνουμε τα χρήματα εγκαίρως". Ο Μ. Μπασιάς κατανοεί ότι "η δραματική αύξηση των ΜΚΟ δημιούργησε την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των πόρων και να μη δίνονται λεφτά σε νομικά πρόσωπα που δεν πρέπει, αλλά είμαστε ο Φάρος, είμαστε πιστοποιημένοι, ξέρουν την πορεία μας".

Η ιστορία του Φ.Τ.Ε είναι μεγάλη. Δημιουργήθηκε το 1948 και είναι ένας από τους λίγους χώρους εργασίας και μάθησης για τυφλούς. Σε αυτό το διάστημα έχει αναπτύξει πληθώρα δραστηριοτήτων, από τη λειτουργία της μοναδικής μονάδα παραγωγής σκουπών και βουρτσών στην ελληνική επικράτεια μέχρι κοινωνική υπηρεσία που υποδέχεται και ενημερώνει τα άτομα με προβλήματα όρασης για τα δικαιώματά τους και τις παροχές του κράτους. Έπειτα από 66 χρόνια λειτουργίας, ο ΦΤΕ κινδυνεύει ακόμα και να κλείσει. "Με τις συνταξιοδοτήσεις το προσωπικό μειώθηκε, αλλά δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε, όταν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους ανθρώπους που συνεχίζουν να δουλεύουν" αναφέρει ο Μ. Μπασιάς, τονίζοντας ότι η μη καταβολή της επιχορήγησης ισοδυναμεί με καταδίκη για το σωματείο.

Σε ανάλογα δύσκολη θέση βρίσκεται και το Εθνικό Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. "Βγάλανε από το συρτάρι έναν παλιό νόμο και πλέον δίνουν στα ιδρύματα το 30% του προϋπολογισμού. Αν δεν κάνεις, με άλλα λόγια, ψεύτικο προϋπολογισμό, δεν μπορείς να κρατηθείς", λέει στην "Αυγή" η Ηρώ Ζερβάκη από το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. Το ΠΕΝ υποστηρίζει δεκάδες παιδιά, ανάμεσά τους πολλά που έχουν κακοποιηθεί, άλλα που ζουν σε φτωχές οικογένειες με γονείς που δεν μπορούν να τα κρατήσουν όλη μέρα.

Οι ανάγκες είναι πολλές. Αφορούν το κτήριο: πετρέλαιο, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, συντήρηση ψύξης - θέρμανσης, κλιματισμός, γενική κτηριακή ανακαίνιση, προσαρμογή των περιπτέρων κατοικιών στη σύγχρονη οικοδομική τεχνολογία. Αφορούν τις εξωτερικές εγκαταστάσεις, όπως τη συντήρηση των παιδικών χαρών, τη συντήρηση - αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, τον εξοπλισμό γραφείου κ.ά. Σε αυτά προστίθενται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, "φεύγουν οι άνθρωποι με άδεια και δεν έχουμε να τους δώσουμε κάτι", μας λένε, οι οφειλές στο ΙΚΑ, "που άμα δεν τις πληρώνεις, σου έρχεται πρόστιμο και με τόκο", οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, "η οποία δεν δέχτηκε να μπούμε σε κοινωνικό τιμολόγιο".

Γ.Γ. υπ. Εργασίας: Ζητά έξτρα δικαιολογητικά για εγκεκριμένο κονδύλι.

Η επιχορήγηση θα αποτελούσε βαθιά ανάσα για τους φορείς. Ωστόσο, έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθιξαν το ζήτημα και πολλοί περισσότεροι από τότε που άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κατάσταση φορείς και σωματεία. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει έγκριση και από την Περιφέρεια, αλλά και δύο υπουργικές αποφάσεις που εγκρίνουν το κονδύλι ύψους συνολικά 2.322.000 ευρώ, η μία στις 8 Μαΐου του 2014, υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, και η άλλη στις 30/6 από τον υπουργό Γ. Βρούτση.

Το θέμα φαίνεται να "κολλάει" στη γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, η οποία ζητάει την υποβολή έξτρα δικαιολογητικών. Η αντιπεριφερειάρχης Λιλίκα Βασιλάκου απάντησε με επιστολή της υπογραμμίζοντας πώς βάσει νόμου δεν απαιτείται η υποβολή έξτρα δικαιολογητικών. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση σχετική εντολή για τη μεταβίβαση των χρημάτων στην Περιφέρεια "για να αποδοθούν στα ΝΠΙΔ και σωματεία χωρικής μας αρμοδιότητας που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση". Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί το απαγορευτικό που μπαίνει από τη γ.γ του υπουργείου για την εκταμίευση του ποσού υπερισχύει των υπουργικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι τα λεφτά δεν έρχονται και οι φορείς, διανύοντας τον 8ο μήνα του έτους με άδεια ταμεία, βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν απελπιστικά.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»