meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ 'ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ'

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αυτή την Κυριακή 6-8 το απόγευμα στο ραδιοφωνικό «Με Άλλα Μάτια» και στο www.thisisradio.gr 

Ο νεαρός ιατρός Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ιατρών, συζητά μαζί σας και σχολιάζει ουσιαστικά, καυστικά και αντικειμενικά την κοινωνική επικαιρότητα και βλέπει τα καθημερινά προβλήματα «Με Άλλα Μάτια».

Παράλληλα, ο Στέλιος απαντά απρόσκοπτα και χωρίς δισταγμό ή κόμπλεξ σε όποια απορία των ακροατών του “Thisisradio” σχετικά με την αναπηρία, με την οποία ο ίδιος ζει από τη γέννηση του.

«Έχοντας γεννηθεί χωρίς να μπορώ να κουνήσω τα χέρια και τα πόδια μου, μου λείπει να μη μπορώ να μεταφέρω ένα χάδι, να μη μπορώ να χαρίσω μια αγκαλιά», λέει χαρακτηριστικά στην ταινία «Με Λένε Στέλιο» η οποία έχει γυριστεί για τη ζωή του, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κασπίρη.  

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ήταν ο μαθητής που κατήργησε στην πράξη και μέσα σ’ένα βράδυ έναν αναχρονιστικό, προπολεμικό νόμο της Ελλάδας, όταν ως αριστούχος παρέλασε σημαιοφόρος μεταφέροντας τη σημαία στο αναπηρικό του αμαξίδιο, στέλνοντας σαφές και αδιαπραγμάτευτο το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Αυτή την Κυριακή 3 Μαρτίου, 6-8 το απόγευμα συντονιστείτε στο www.thisisradio.gr και δείτε την ουσιαστική πλευρά της ζωής «Με Άλλα Μάτια»!


Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 18:00
 ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ
 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ -
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
&
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
 
 • ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ
 • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
 • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ
 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
 • Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 
 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΩΝ ΙΛΙΟΥ
 • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
 • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΛΙΟΥ
 • ΑΝ. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ''ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ''
 • ΚΟΙΝ.ΣΥΝ.ΕΠ. ''ΚΟΙΝ.ΣΥΝ.ΔΡΑΣΗ''
 • ΚΟΙΝ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ''ΕΔΡΑ''
 • ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
 
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
 • WEB RADIO ''This is Radio''
 • Blogspot ''PINAKIO'' 


2500 ΔΙΑΥΛΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ''ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ'' ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ ''ΤΥΡΤΑΙΟΣ''


2.500 φορές ακόμη εξέφρασαν το «Με Άλλα Μάτια» και ο Βαγγέλης Αυγουλάς τησ συμπαράστασή τους στο έργο του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», το οποίο έχει έδρα των πολλών πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων του, το Κέντρο ΑμεΑ του Δήμου Ιλίου. 
 
Το http://meallamatia.blogspot.com έκανε δωρεά στον Τυρταίο, σύλλογο που αναδεικνύει τα τελευταία χρόνια παραολυμπιονίκες και κορυφαίους αθλητές με αναπηρία, την επανεκτύπωση 2.500 φυλλαδίων του Συλλόγου, ώστε το έργο του «Τυρταίου» να μπορέσει να γίνει ευρύτερα γνωστό στον κόσμο και ο Σύλλογος να αποκτήσει νέους φίλους και μέλη.
 
Το Αθλητικό Σωματείο «Τυρταίος», ιδρύθηκε το 2005 από εκπαιδευτικούς και φίλους ατόμων με αναπηρία. Είναι δωματείο αναγνωρισμένο με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, εγγεγραμμένο στην Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Προωθεί αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν νέοι και νέες που παρουσιάζουν από ελαφριά έως και πολύ βαριάς μορφής κινητική αναπηρία.
 
Το Σωματείο πήρε το όνομά του από τον Έλληνα Ελεγειακό Ποιητή Τυρταίο. Κατά το Β΄ Μεσσηνιακό πόλεμο, οι Σπαρτιάτες ήταν πολύ απογοητευμένοι και ζήτησαν βοήθεια από την Αθήνα. Οι Αθηναίοι τους έστειλαν το χωλό (κουτσό) ποιητή Τυρταίο. Ο Τυρταίος με τα ποιήματά του, τους ενέπνευσε προκειμένου να κερδίσουν τον πόλεμο.
 
Το Σωματείο διοργανώνει μαθήματα στους σύγχρονους και τους παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα μέλη που προπονούνται στην κολύμβηση, το Boccia, την Άρση Βαρών σε Πάγκο και το Στίβο.
 
Μέσα από τη χορηγία του «Με Άλλα Μάτια», 2.500 φυλλάδιαθα φτάσουν στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να στηρίξουν τις δράσεις του Σωματείου, αλλά και ΑμεΑ που θέλουν μέσα από τα προγράμματα του Τυρταίου να βρουν αδιέξοδο στην Άθληση και την Ψυχαγωγία.
 
«Είμαι πολύ χαρούμενος που τόσο ως Αντιδήμαρχος όσο και προσωπικά, μπορώ στο μέτρο του δυνατού να στέκομαι τα τελευταία τρία χρόνια αρωγός στο αξιόλογο έργο ενός τόσο δραστήριου Συλλόγου», δήλωσε σχετικά ο Βαγγέλης Αυγουλάς.
 


 
 
 

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ


Αγροτικά προϊόντα θα διαθέσουν οι παραγωγοί, απευθείας στους καταναλωτές, στο πλαίσιο της τρίτης δράσης των Εθελοντών Αιγάλεω, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στο υπαίθριο πάρκινγκ του ΤΕΙ Αθηνών.
 
Τα προϊόντα που θα διατεθούν θα είναι: αλεύρι, προϊόντα ελιάς, λαχανικά, εσπεριδοειδή, ρύζι διαφόρων τύπων, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, ξίδι, κρασί, τυροκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, μέλι - πετιμέζι, γλυκά κουταλιού, δημητριακά, υγρά πιάτων, υγρά γενικού καθαρισμού - πατώματος, υγρά τζαμιών, μαλακτικό ρούχων, χαρτί κουζίναςκαι πολλά άλλα προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας.
 
Στο χώρο της δράσης το εθελοντικού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως είχε συμβεί και τις δύο προηγούμενες φορές, θα τοποθετηθούν πλαστικοί κλωβοί, στους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αφήσουν ορισμένες ποσότητες από τα προϊόντα που θα αγοράσουν, για την ενί9σχυση της Εθελοντικής Τράπεζας Αλληλεγγύης που διαχειρίζονται οι Εθελοντές Αιγάλεω. Τα προϊόντα αυτά αναμένεται να διατεθούν από την ομάδα σε τρεις ενορίες της πόλης του Αιγάλεω (Εσταυρωμένου, Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίας Τριάδας) για την ενίσχυση των συσσιτίων.
 
Η δράση αυτή των Εθελοντών Αιγάλεω, είναι η τρίτη που σχεδιάστηκε, μετά από δύο επιτυχημένες ανάλογες δράσεις που υλοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο, στις 16 Δεκεμβρίου και στις 20 Ιανουαρίου.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τις παραγγελίες τους απ΄ ευθείας στην ιστοσελίδα των Εθελοντών Αιγάλεω ή μέσω τηλεφώνου στο 210-5697350 (από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το πρωί) και 2105903518 (από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ), όπως επίσης και στους αριθμούς τηλεφώνου: 6944269359 και 6971913112. Τέλος, μπορούν να παραδώσουν το έντυπο παραγγελίας στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου Αιγάλεω "Ιερά Οδός" που βρίσκονται στην οδό Νικολάου Πλαστήρα αριθ. 53 στο Αιγάλεω (έναντι Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αιγάλεω).
 
 
Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231237135

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ''ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ''


Ερώτηση:
Κύριε Δήμαρχε, αφού σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξή σας στο This is Radio, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Γνωρίζουμε τη μεγάλη οικολογική αξία που έχει για τη Δυτική Αθήνα και το γεγονός ότι είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει με τη διαχείρισή του;
Έχουμε παρατηρήσει μια κινητικότητα στο Πάρκο από προσωπικό που το φροντίζει και τώρα μαθαίνουμε ότι έχει μείνει χωρίε ρεύμα και νερό.
 
Δήμαρχος Ιλίου:
Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα στην Αττική, ένας υπερτοπικός χώρος πρασίνου στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου. Έχει έντονη ποικιλομορφία, με τρία οικοσυστήματα, το δάσος, τις λίμνες και τις καλλιέργειες και εκτός από την πλούσια πανίδα και τα σπάνια είδη πουλιών, η χλωρίδα του Πάρκου περιλαμβάνει πλήθος κωνοφόρων και φυλλοβόλων δέντρων (ελιές, φυστικιές, αμυγδαλιές, κυπαρίσσια, πεύκα, πλατάνια, ευκάλυπτοι, θαμνοειδή).
Η αξία αυτού του θαυμαστού υδροβιότοπου δεν περιορίζεται όμως στην οικολογική του σπουδαιότητα, αλλά έχει και μία κοινωνική διάσταση, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης πολιτών από όλη την Αττική, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Η μέχρι τώρα διαχείριση του Πάρκου, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Αποδείχθηκε πλέον, ότι το εγχείρημα της διαχείρισής του είτε από την Κεντρική Διοίκηση, είτε από το Φορέα Διαχείρισης που εποπτεύει το ΥΠΕΚΑ, απέτυχε.
Μετά την αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης, παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις με επιστολές, άκαρπες συναντήσεις και προειδοποιήσεις για επερχόμενη καταστροφή του Πάρκου, καθώς και τις ανεπανόρθωτες οικολογικές συνέπειες από αυτήν, αποφασίσαμε να επέμβουμε δυναμικά. Έτσι, τον Αύγουστο, οι δύο όμοροι Δήμοι και ο ΑΣΔΑ ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχοτου Πάρκου, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την καταστροφική του πορεία.
Εκεί διαπιστώσαμε το μέγεθος της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, που δεν είναι ορατές από το κοινό, όπως αντλίες νερού και γεώτρηση, το οποίο δικαιολογούσε μεγάλο μέρος της εικόνας που παρουσίαζε το Πάρκο.
Μετά την επέμβασή μας, η εικόνα του Πάρκου έχει βελτιωθεί αισθητά, το ικανό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας φρόντισε το πράσινο, αποκατέστησε τις αντλίες νερού, τη στάθμη του στις λίμνες, τη λειτουργία του καναλιού και επισκεύασε τη γεώτρηση.
Μάλιστα, στην προσπάθεια διασφάλισης της βιωσιμότητας του Πάρκου, έχουμε εντάξει στον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Ιλίου, μαζί με το πότισμα των δέντρων που έχουμε φυτέψει και όλα όσα έχουν ανάγκη.
Διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό, ενώ με τη συνδρομή του γεωπόνου, των υδροφόρων και των Υπολοίπως Υπηρεσιών του Δήμου μας, φροντίζουμε το πράσινο και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα, διαθέσαμε δέντρα και θάμνους στο Φορέα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με τη σημαντική συμβολή του οργανωμένου φυτώριου του Δήμου, ενώ συνεχίζουμε να παρέχουμε σχετικά αναλώσιμα υλικά.
Από τότε λοιπόν, μέχρι σήμερα, του μόνο που έμεινε στο ΥΠΕΚΑ, είναι να φροντίζει για την ηλεκτροδότηση και υδροδότησή του, για να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις. Το Πάρκο όμως, αυτή τη στιγμή, δεν έχει ούτε ρεύμά, ούτε νερό.
Ο απλήρωτοι λογαριασμοί από το Φορέα Διαχείρισής του, τον οποίο εποπτεύει το ΥΠΕΚΑ και η αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης, το φέρνει για άλλη μια φορά σε κατάσταση συναγερμού και υπονομεύει την προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει ως τώρα.
 
Ερώτηση:
Η διακοπή ηλεκτροδότησης, σημαίνει ότι δε λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του, σωστά; 
 
Δήμαρχος Ιλιου:
Έτσι είναι. Για την ακρίβεια, η διακοπή παροχής ρεύματος σημαίνει διακοπή της λειτουργίας των αντλιών νερού, κατά συνέπεια, το κανάλι σταματά να τροφοδοτεί τις λίμνες με νερό, η ανακύκλωση του νερού διακόπτεται και η γεώτρηση σταματά να λειτουργεί και όπως και το σύνολο των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, σημαίνει και μεγαλύτερη συσκότιση στο χώρο του Πάρκου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων.
 
Ερώτηση:
Ποιά πιστεύετε ότι είναι η λύση στο πρόβλημα διαχείρισης του Πάρκου; Τί προτείνετε;
 
Δήμαρχος Ιλίου:
Εμείς έχουμε την άποψη ότι είναι ουτοπία, να πιστεύει η Κεντρική Διοίκηση πως μπορεί να διχειριστεί μόνη της το Πάρκο.
Η συντήρησή του προϋποθέτει ένα τέτοιο μέγεθος επένδυσης, που ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι δύσκολο να γίνει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο προς την εξεύρεση λύσης, επειδή αφενός έχει τη βούληση, αφετέρου έχει κάνει ήδη αυτήν την επένδυση. Διαθέτει τον εξοπλισμό και την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς και έναν ικανό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να διασφαλίσει τη συνεχή φροντίδα που χρειάζεται το Πάρκο και την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά το σημαντικότερο, μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Ο Δήμος Ιλίου, από την άλλη, αξίζει να σημειώσουμε, ότι εκτός από όλα τα προαναφερόμενα, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στη συντήρηση του μεγαλειώδους αυτού Πάρκου σε βάθος χρόνου.
Συνεπώς, δε χρειάζεται να γίνει καμία νέα επένδυση από κάποιον Φορέα Διαχείρισης ή από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ. Οι λύσεις είναι απλές και ορατές.
Λογικά σκεπτόμενοι, θα πρέπει να γίνει μια τεχνοοικονομική μελέτη, προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό που χρειάζεται για τη συντήρηση και επιβίωσή του και στη συνέχεια η δική μας πρόταση είναι να αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η Κεντρική Διοίκηση να έχει επίσημα την ευθύνη των υποχρεώσεών της, όπως τους λογαρισμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.
Εν κατακλείδι, εμείς λέμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της οριστικής λύσης στη διαχείριση του Πάρκου και είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε το γόνιμο και από κοινού διάλογο που κάτι τέτοιο προϋποθέτει.
Πιστεύουμε πως το Κράτος πρέπει να ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως η εξωτερική πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική κλπ. και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα μικρά, για να μπορεί να είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Ας αναλάβουμε εμείς λοιπόν, το πότισμα των δέντρων και των πάρκων και ας δώσει εκείνο απερίσπαστα, όλη του την προσοχή στις μεγάλες και σημαντικές υποθέσεις της χώρας.
 
Ερώτηση: Κύριε Δήμαρχε, κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον κόσμο που το επισκέπτεται. Τι εισπράττετε και τί προτίθεστε να κάνετε από εδώ και πέρα;
 
Δήμαρχος Ιλίου:
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θερμή. Εισπράττουμε την αγάπη του για το Πάρκο, γεγονός που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία του. Καθημερινά, χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αττική, κάθε ηλικίας, το επισκέπτονται, μικρά παιδιά χαίρονται το παιχνίδι τους εκεί και οι οικογένειές τους ευχαριστιούνται τη βόλτα τους σε αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών, τους οδηγεί να επικοινωνούν μαζί μας, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες του, όπως η φύλαξη και ο φωτισμός, νομίζοντας ότι το Πάρκο ανήκει στο Δήμο Ιλίου.
Σε αυτό πιστεύω ότι εντοπίζεται η ειδοποιός διαφορά μας με την Κεντρική Διοίκηση.
Εμείς κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, αισθανόμαστε την ανάσα τους, κινούμαστε μέσα στις πόλεις και γινόμαστε αποδέκτες των αναγκών τους. Έχουμε ιδία άποψη του τί ακριβώς συμβαίνει. Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται μαικριά από τους πολίτες, μέσα από τα γραφεία, οι αποφάσεις δε μπορούν πάντα να είναι σωστές. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει με το Πάρκο, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα λανθασμένων αποφάσεων, αλλά και τρόπου με τον οποίο χειρίζονται το όλο ζήτημα.
Εμείς πιστεύουμε ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα Μητροπολιτικό Πάρκο και πρέπει να έχει την ανάλογη μεταχείριση.     
Η φύση υπομένει για λίγο μόνο τις ανθρώπινες αδυναμίες. Δε μπορεί να περιμένει πότε εμείς θα πράξουμε το σωστό. Κατά συνέπεια, η επέμβαση στο Πάρκο ήταν για εμάς μονόδρομος, όπως και το να παραμείνουμε εκεί μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Η διαπραγμάτευση της φροντίδας, της ασφάλειας και της επιβίωσής του πρέπει να σταματήσει.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το οικολογικό αυτό στολίδι της Δυτικής Αθήνας, γιατί δικαιούνται να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.
 
 
 


Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Μ. ΝΙΚΟΛΕΛΗΣ


Ποιος είναι ο Μ. Νικολέλης.
Είναι ο πιο γνωστός επιστήμονας της Βραζιλίας και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίωςειδικούς στη δημιουργία διεπαφών (interface) ''εγκεφάλου - μηχανής'' και ''εγκεφάλου - εγκεφάλου''.
 
Ο ομογενής τρίτης γενιάς, με παππού από τη Μυτιλήνη, γεννήθηκε (1961) και σπούδασε βιοϊατρική στην Πρωτεύουσα Μπραζίλια.
 
Ίδρυσε το Κέντρο Νευρομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Duke στη Β. Καρολίνα και προωθεί με την έρευνά του ένα νέο τρόπο επιστημονικής προσέγγισης για τη λειτουργία του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας ότι οι φυσικές και νοητικές διεργασίες δεν ελέγχονται από συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, αλλά από μεγάλους πληθυσμούςνευρώνων που συμμετέχουν ταυτόχρονα σε πολλές λειτουργίες.
 
Ο Νικολέλης υποστηρίζει ότι η έρευνα σε αυτόν τον άξονα ανοίγει το δρόμο για πολλές και διαφορετικές ιατρικές εφαρμογές που θα ''γιατρεύσουν'' νευρολογικές ασθένειες, θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς το Πάρκινσον, θα χαρίσουν την όραση σε άτομα που την έχουν χάσει.
 
Πηγή: Εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία''.

 
 
 

ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΠΑΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Ρεκόρ στο ρεκόρ η συμμετοχή στις εθελοντικές αιμοδοσίες του Δήμου Ιλίου!
Μετά την αιμοδοσία τον Οκτώβρη του 2012, το φράγμα των 200 φιαλών ξαναέσπασε στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, στην τελευταία διήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε η Κοινωνική Αιμοδοσία που διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2013.
 
Παρά την πρωτοφανή κακοκαιρία της πρώτης ημέρας, αυτή τη φορά προσήλθαν πάνω από 250 άτομα και συγκεντρώθηκαν 222 φιάλες αίματος, 9 περισσότερες από το ιστορικό ρεκόρ 25ετίας που επετεύχθη τον περασμένο Οκτώβρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 222 συμπολίτες μας που αιμοδότησαν, οι 77 ήταν νέοι αιμοδότες και κατέθεσαν την προσφορά ζωής τους για πρώτη φορά στη Δημοτική Τράπεζα Αίματος Ιλίου.

 
 
Η Τράπεζα Αίματος του Δήμου Ιλίου λειτουργεί από το 1987 σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το υπόλοιπό της αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 650 φιάλες, ενώ μόνο το 2012 διατέθηκαν πάνω από 260 φιάλες σε συμπολίτες μας που τις είχαν ανάγκη.
 
Τη φιάλη υπ΄ αριθμ. 222 που έγραψε το ιστορικό ρεκόρ κοινωνικής προσφοράς, κατέθεσε στην Τράπεζα Αίματος του Δήμου Ιλίου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος με μεγάλη χαρά εντάχθηκε στους νέους αιμοδότες, όπως και σύσσωμη η ομάδα των προσωπικών του συνεργατών αλλά και πολλά ακόμη στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου.

 
 
Η επόμενη Εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Ιλίου είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του Ιουνίου 2013.
 
Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου με την υπ΄ αριθμ. 409/2012 Απόφασή του ενέκρινε τον Κανονισμό Λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος του Δήμου, ο οποίος έχει ως ακολούθως:
 
 
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ
 
Άρθρο 1
Στο δήμο Ιλίου λειτουργεί Δημοτική Τράπεζα Αίματος, που έχει ιδρυθεί από το 1987 και υποστηρίζεται από τους Δημότες,τους κατοίκους και τους φίλους του Δήμου Ιλίου.
Η εποπτεία και η διαχείριση της δημοτικής Τράπεζας Αίματος υπάγονται απευθείας στο Δήμαρχο Ιλίου, ενώ υπεύθυνη για την οργάνωση των τακτικών Εθελοντικών Αιμοδοσιών είναι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
 
Άρθρο 2
Σκοποί της Δημοτικής Τράπεζας αίματος είναι:
 • Η δημιουργία διαρκούς παρακαταθήκης αίματος για την αντιμετώπιση των αναγκών των Δημοτών και των κατοίκων του Δήμου.
 • Η μέσω του απορρήτου οργανωμένου αρχείου των καταγεγραμμένων Εθελοντών Αιμοδοτών, παροχή βοήθειας και η συμπαράσταση για την περαιτέρω εξεύρεση αίματος και παραγώγων αυτού στις έκτακτες ανάγκες των Δημοτών και των κατοίκων, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης από τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος.
 • Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς α'ιματος στο κοινωνικό περιβάλλον των Δημοτών και των κατοίκων του Δήμου.
Άρθρο 3
Τα μέλη της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος διακρίνονται σε τακτικά, μη τακτικά και αρωγά.
Τακτικά μέλη θεωρούνται οι αιμοδότες που προσφέρουν αίμα, με συχνότητα τουλάχιστον μια φορά ανά έτος, ενώ, κατ΄ αντιδιαστολή, αρωγά μέλη θεωρούνται οι αιμοδότες που προσφέρουν αίμα με συχνότητα μικρότερη της μιας φοράς ανά ημερολογιακό έτος, λόγω επιλογής τους.
Όλα τα μέλη με την εγγραφή και την πρώτη αιμοδοσία τους χαρακτηρίζονται ως αρωγοί αιμοδότες. Χαρακτηρίζονται ως τακτικοί αιμοδότες μετά από δύο συνεχόμενες αιμοδοσίες, που πραγματοποιούνται εντός μέγιστου χρονικού διαστήματος δύο ετών από την εγγραφή τους.
Μη τακτικά μέλη ονομάζονται όλοι οιι Δημότες και οι κάτοικοι που δεν είναι εθελοντές αιμοδότες.
Για την εγγραφή στο μητρώο μελών της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, απαιτείται η συμπλήρωση έγγραφης αίτησης, όπου οι ενδιαφερόμενοι αναφέρουν και βεβαιώνουν:
 1. Τα πλήρη και ακριβή στοιχεία τους (όνομα, επίθετο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας).
 2. Ότι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και
 3. ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους όρους του παρόντος κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Τάπεζας Αίματος.
Από τη θέση του παρόντος κανονισμού σε ισχύ, μετά την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι ήδη εγγεγραμμένοι Εθελοντές Αιμοδότες στα αρχεια του Δήμου Ιλίου λογίζονται ως τακτικά μέλη της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.
 
Άρθρο 4
Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών:
 1. Οι τακτικοί αιμοδότες έχουν απεριόριστη κάλυψη μονάδων αίματος. Επίσης, για κάθε μονάδα αίματος που χορηγούν, κατοχυρώνουν δικαίωμα χρήσης διπλάσιων μονάδων στα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγος, παιδιά, γονείς, συγγενείς Α΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας).
 2. Οι αρωγοί αιμοδότες, για κάθε μονάδα αίματος που χορηγούν, έχουν κάλυψη διπλάσιων μονάδων αίματος. Επίσης, για κάθε μονάδα αίματος που χορηγούν, κατοχυρώνουν δικαίωμα χρήσης ίσων μονάδων στα μέλη της οικογένειάς τους.
 3. Τα μη τακτικά μέλη της Δημοτικής Τράπεζας, εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχει απόθεμα αίματος. Κάθε μη τακτικό μέλος της Τράπεζας που εξυπηρετήθηκε, αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέφει την ποσότητα αίματος που χρησιμοποίησε μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών.
 4. Τακτικοί αιμοδότες που προσέρχονται για αιμοδοσία, χωρίς αυτή να γίνει εφικτή κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης για λόγους υγείας, θεωρούνται ότι έχουν καλύψει την τρέχουσα υποχρέωσή τους και συνεχίζουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα.
 5. Όταν συντρέχουν λόγοι ασθένειας ή ορίου ηλικίας, τα τακτικά και αρωγά μέλη της τράπεζας, οφείλουν να προσκομίσουν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στοιχεία που δικαιολογούν τη διακοπή της αιμοδοσίας τους. Τα μέλη αυτά συνεχίζουν να έχουν τις παροχές και τα δικαιώματα που είχαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι άμεσοι συγγενείς τους.
 6. Κάθε μέλος είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στις ετήσιες τακτικές αομοδοσίες που οργανώνει ο Δήμος Ιλίου για τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος ή μεμονωμένα, τουλάχιστον μία (1) φορά το χρόνο, στο συνεργαζόμενο με τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος νοσοκομείο.
 7. Κάθε μέλος είναι υποχρεωμένο να φροντίζει για την απρόσκοπτη λειτουργία τηε Δημοτικής Τράπεζας Αίματος και να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία κλίματος που ευνοεί την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Άρθρο 5
Η Δημοτική Τράπεζα Αίματος λειτουργεί σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου "Ιπποκράτειο'' που τηρεί αρχείο αιμοδοτών και παρακολουθεί τα υπάρχοντα αποθέματα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των μελών της.
Την ευθύνη της αιμοδοσίας για τους όρους και τις συνθήκες υγιεινής έχει το Νοσοκομείο.
Κάθε αιμοδότης δίνει αίμα ύστερα από οδηγίες του Νοσοκομείου.
 
Άρθρο 6
Κάθε οικονομική υποχρέωση της Δημοτικής Τράπεζας και κάθε δαπάνη για τη διοργάνωση, την προώθηση και την προβολή των ετήσιων Εθελοντικών Αιμοδοσιών καλύπτονται από τον ετήσιο Προϋπολογισμό του Δήμου Ιλίου.
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου τηρεί οργανωμένο, απόρρητο αρχείο Εθελοντών Αιμοδοτών και έχει την ευθύνη για την οργάνωση εκδηλώσεων και την περιοδική έκδοση ανακοινώσεων, με σκοπό την υπογράμμιση της ανάγκης για εθελοντική αιμοδοσία και την καταπολέμηση των επιφυλάξεων και των προκαταλήψεων που είναι εμπόδια και βασικές αιτίες ανάσχεσης της εθελοντικής προσφοράς αίματος για τη σωτηρία των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.
 
Άρθρο 7
Κάθε ζήτημα που προκύπτει και δε ρυθμίζεται από τον παρόντα κανονισμό ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί υπηρεσιακά ή με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, αντιμετωπίζεται κατόπιν εισήγησης του κ. Δημάρχου Ιλίου ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Άρθρο 8 
Ο κανονισμός αυτός τίθεται σε ισχύ κατόπιν εγκρίσεως από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τροποποίηση του κανονισμού γίνεται κατόπιν νέας απόφασης του Δημοιτκού Συμβουλίου.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την απαραίτητη παρατήρηση - επισήμανση, ότι λόγω του ιδιαίτερου κοινωνικού ρόλου της τράπεζας, είναι δυνατή η παρέκκλιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για εξαιρετικές και επείγουσας αντιμετώπισης περιπτώσεις, χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση αυτού του προνομίου και με την προϋπόθεση της έγκρισης των σχετικών ενεργειών από την Εκτελεστική Επιτροπή.
 
Άρθρο 9
Σε περίπτωση διάλυσης της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, το εναπομείναν αποθεματικό της παραμένει στο συνεργαζόμενο με το Δήμο Νοσοκομείο.

 
 

 
 


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΛΛΟΥΡΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ«Για ακόμα μια φορά τα άτομα με προβλήματα όρασης και οι οικογένειες μας βγαίνουμε στους δρόμους και δεδομένης πλέον της αδιάλλακτης στάσης της Κυβέρνησης, είμαστε αναγκασμένοι ως κίνημα να επιλέξουμε αυτή την ακραία μορφή πανελλαδικής κινητοποίησης γιατί δεν αρκούμαστε πια σε μια απλή υπόσχεση του Υπουργού Οικονομικών ή κάποιου στελέχους του οικονομικού επιτελείου.
           
Ζητάμε μια σαφή, ουσιαστική και άμεση δέσμευση για την προστασία των τυφλών εργαζομένων που την τελευταία τριετία υφίστανται σφοδρές περικοπές και χωρίς κανένα έλεος οδηγούνται στην εξαθλίωση, αλλά και για την επέκταση των εξαιρέσεων των τυφλών συνταξιούχων και στον ιδιωτικό τομέα.
Θα διανυκτερεύσουμε έξω από το Υπουργείο εάν χρειαστεί».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Κ. ΑΜΥΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ


Θα θέλαμε να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα σας που είναι απαραίτητος και δίκαιος. Η κοινωνία μαστίζεται από τη λιτότητα και οι θεσμικά πιο αδύναμοι βάλλονται περισσότερο από όλους. Τα αιτήματά σας δεν απαιτούν ούτε μεγάλα κονδύλια, ούτε γενναίες αποφάσεις, ζητάτε το αυτονόητο. Το Κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ισότητα μεταξύ των πολιτών. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζετσε και ζείτε είναι δύσκολες.
 
Θέλουμε να γνωρίζετε ότι οι τυφλοί και τα άτομα με μειωμένη όραση μαε έχουν σύμμαχο στον αγώνα που δίνουν για τη βελτίωση της ζωής τους. Ήδη έχουμε προχωρήσει με τη σηματοδότηση δώδεκα (12) δημοσίων κτηρίων με πινακίδες Braille, ξεκινήσαμε τη διάθεση σε εστιατόρια και καφετέριες καταλόγων σε γραφή Braille και συνεχίζουμε με πρακτικές λύσεις για την απελευθέρωση των πεζοδρομίωναπό εμπόδια. Σκοπός μας είναι οι τυφλοί συμπολίτες μας να κινούνται ευκολότερα και με ασφάλεια. Θέλουμε να κάνουμε την πόλη προσβάσιμη σε όλους.
 
Με εκτίμηση,
 
Γιώργος Αμυράς
Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων -
Επικεφαλής του συνδυασμού ''Επιμένουμε Αθήνα''
 
Υ.Γ.: Θα θέλαμε να μας ενημερώνετε για τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων.
 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ


Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας
Κώστα Παπαντωνίου

Προς: την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Περιστέρι, 25-02-2013
 
Αγαπητοί φίλοι,
Οι αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα των τελευταίων χρόνων, έχουν επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης της ελληνικής κοινωνίας.
 
Η λαίλαπα των μέτρων έχει συμπαρασύρει και τιε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χωρίς να έχει καμιά ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία τους.
 
Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει αν επανεξετάσει τη στάση της, να επανασχεδιάσει την κοινωνική πολιτική, να πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης.
 
Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στον αγώνα που κάνετε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας.
 
Με την ελπίδα ότι ο αγώνας σας θα δικαιωθεί, εύχομαι το αύριο να είναι καλύτερο και πιο δίκαιο για όλους μας.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας
 
Κώστας ΠαπαντωνίουΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 25-2-2013
 
 
ΘΕΜΑ: Ο ΙΣΑ στηρίζει τα δίκαι αιτήματα των ΑμεΑ.
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έλαβε γνώση του Δελτίου Τύπου τηε Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, για την πανελλαδική κινητοποίησή τους την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα στους αδύναμους και να μην προβαίνει σε ορίζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεών τους.
 
Το κράτος δικαίου πρέπει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες του αλλά και να μεριμνά για τα Άτομα με Αναπηρία που χρήσουν απαραιτήτως βοηθημάτων και επιδομάτων.
 
Ενόψει των ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι ο ΙΣΑ στηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των συμπολιτών μας με διαταραχές όρασης, καθώς και όλων των συμπολιτών μας με αναπηρία και καλεί την Πολιτεία να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, σήμερα που περισσότερο από ποτέ δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, επιζητώντας το αυτονόητο: μια ισότιμη και προσβάσιμη ζωή για όλους.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 
 
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                                          ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
 
 
 

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΕΚΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Προς την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.
Υπ΄ όψιν Αντιδημάρχου κ. Ευάγγελου Αυγουλά.

Από τον Αντιδήμαρχο Πρόνοιας της Κεφαλονιάς
κ. Ευάγγελο Κεκάτο.

Θέμα: Μήνυμα Συμπαράστασης για την Πανελλαδική Κινητοποίηση της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου 2013 στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Με την ελπίδα ότι ο κ. Υπουργός των Οικονομικών θα διορθώσει άμεσα όλα τα μέτρα που θίγουν την αξιοπρέπεια κυρίως των Συνανθρώπων μας, που είναι Μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, συμπαραστεκόμεθα στα δίκαια αιτήματά τους και ζητούμε τη συγγνώμη της Πολιτείας για την απρέπεια της παραβίασης των κόκκινων γραμμών του Ανθρωπισμού, της Κοινωνικής Δικαιωμάτων των Τυφλών Συνανθρώπων μας και την απόσυρση όλων των κοινωνικώς οικονομικά ανάλγητων διατάξεων.
 
Θεωρούμε απαράδεκτη και απάνθρωποη την πολιτική, που στο πλαίσιο των Μνημονίων ισοπεδώνει πανανθρώπινες αξίες υποστήριξης, συμπαράστασης και φροντίδας Ατόμων με ειδικές ανάγκες, που η Πολιτεία έχει ηθικό χρέος να περιβάλλει με τον πρέποντα σεβασμό, που μεταφράζεται σε κοινωνικές δομές ουσιαστικής πρόνοιας.
 
Συνυπογράφουμε και τα πέντε (5) δίκαια αιτήματα των τυφλών Συνανθρώπων μας, όπως αυτά ορίζονται στο με αριθμό πρωτοκόλλου 158/22-2-13 Έγγραφο του Τομέα: Γραμματείας και είμαστε βέβαιοι ότι ο αγώνας των Μελών της Ομοσπονδίας θα δικαιωθεί πλήρως ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού της Πολιτείας, που οφείλει να αναγνωρίζει και να διορθώνει έγκαιρα τις όποιες λάθος Νομοθετικές Διατάξεις, που στα πλαίσια της αρνητικής εν γένει οικονομικής κατάστασης της Χώρας μας, συμπαρασύρουν κάθε έννοια ευγένειας και ανθρωπισμού.
 
Τέλος, η όραση ως λειτουργία επαφής με την πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τα υψηλόβαθμα Στελέχη του Υπουργείου, έτσι ώστε να δουν και να διορθώσουν έγκαιρα τις Νομοθετικές αβλεψίες, πριν τις καταγγελίες, στα ανάλογα Όργανα και Υπηρεσίες Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης, που εκθέτουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και την τρικομματική Κυβέρνηση στο σύνολό της.
 
    

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ ΔΕΛΑΣΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ


 
Έφθασε λοιπόν ο καιρός που οι τυφλοί...ανέβλεψαν,

μπήκαν μπροστά και δείχνουν σ' όλους μας το φως,

ενώ οι βλέποντες τυφλώθηκαν κι ακούν μόνο τις φωνές του σκοταδιού

που ζητούν να γυρίσουν πίσω τους πολλούς,

για να μπορούν να αλωνίζουν οι λίγοι.

Ομότιμος Καθηγητής Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας
 

10 ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.


10 Θέσεις για το Συνέδριο
 
 1.  Όλοι φέρουμε ένα ιστορικό βάρος ευθύνης. Να επινοήσουμε τους όρους επιβίωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην επόμενη φάση στο ρόλο του στην ανασυγκρότηση της Παράταξης. Αυτή είναι η ιστορικότητα του Συνεδρίου. Συνέδρια χωρίς ένα κεντρικό ερώτημα δεν έχουν περιεχόμενο. Όπως και Συνέδρια με λάθος ερωτήματα είναι χαμένες ευκαιρίες.
 2. Διατρέχουμε δύο κινδύνους. Πρώτον, το Συνέδριο να αποτελέσει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα για ένα μη θέμα (ρόλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη διακυβέρνηση της χώρας). Δεύτερον, η μάχη των ιδεών να ηττηθεί από παλαιού τύπου εσωτερικούς ανταγωνισμούς για συσχετισμούς που δεν έχουν κανένα κοινωνικό σημείο αναφοράς.
 3. Οφείλουμε απάντηση στο ερώτημα ''τι έγινε;''. Όλοι κάναμε άθη. Έχουμε την τόλμη να μιλήσουμε για αυτά, γιατί έχουμε ηθικό έρμα. Βιώσαμε στιγμές που το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον δε συ μβάδιεσε με το βραχυπρόθεσμο κομματικό συμφέρον. Ξέραμε ότι οι αποφάσεις που πήραμε ακόμα και αν δικαιωθούν ιστορικά, πολιτικά τιμωρούνται.
 4. Το μέγεθος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αλλάξει. Ωστόσο, ο λόγος και οι πράξεις μας δεν μας κάνουν ''μικρότερους'', ούτε μειώνουν την ευθύνη μας. Απεναντίας, την καθιστούν πολλαπλάσια και έναντι της Δημοκρατικής Παράταξης, που τα μεγέθη της παραμένουν μεγάλα, και έναντι της χώρας.
 5. Η οπτική μας για τα πράγματα δεν καθορίζεται από τη συγκυρία των δημοσκοπικών επιρροών, αλλά από την ελπίδα της κοινωνίας για σταθερότητα και ανάπτυξη και την προσδοκία μίας κρίσιμης κοινωνικής πλειοψηφίας - με ''αίσθηση του ανήκειν'' στη Δημοκρατική Παράταξη - για πολιτική εκπροσώπηση στη νέα πραγματικότητα της χώρας.
 6. Η πολιτική, οι ιδέες και η προοδευτική ματιά στο τι συμβαίνει, έχουν υποχωρήσει. Όταν οι ιδέες υποχωρούν, η Δημοκρατία απειλείται. Η ανασυγκρότηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Παράταξης είναι πρωτίστωνς εγχείρημα ιδεολογικό. Είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό. Είναι η πολιτική και η προγραμματική συγκρότηση της κοινωνικής μεταρρύθμισης απέναντι στον - γχειριδιακού τύπου - μεταρρυθμισμό χωρίς κοιινωνική αναφορά.
 7. Ο ιδεολογικός, αξιακός και πολιτικός πυρήνας αυτού του προγραμματικού πλαισίου είναι οι μεγάλες ανακατανομές ισχύος, πόρων και ευκαιριών που χρειάζεται η χώρα: από την οικονομία του παεασιτικού κεφαλαίου της ανομίας και των πελατειακών σχέσεων, στην πραγματική, εξωστρεφή οικονομία των εργαζομένων και των παραγωγών, από την παρεοκρατία των λίγων ισχυρών στην αξιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες για τους πολλούς.
 8. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να υπηρετήσει την κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να πάρει οριστικό διαζύγιο από τον κρατισμό. Η νέα σχέση εμπιστοσύνης με τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας περνά μέσα από την πολιτική και θεσμική υπεράσπιση της ''σιωπηλής πλειοψηφίας'' που παραδοσιακά βρίσκεται ''εκτός των τειχών'' του συστήματος.
 9. Η ανανέωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αίτημα και όχι άλλοθι. Δεν διεκδικείται ως όχημα απαλλαγής από το λεγόμενο ''κυβερνητισμό'', αλλά ως αίτημα αποκατάστασης του ιστορικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Παράταξης σε ιδέες και ανθρώπους.
 10. Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική ενότητα και δημιουργική συλλογική ηγεσία. Η Εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση και η ενότητα της Παράταξης δε χωρούν σπατάλη δυνάμεων. Είναι ευθύνη όλων μας.
 
Πηγή: Εφημερίδα ''Το Καρφί''
 
  


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΑΠΥΣΠΕ ΚΡΗΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΨΑΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

Ζαχαρίας Καψαλάκης 
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης                                                                   Μεσαρά Φλεβάρης 2013
Email: zkapsala@otenet.gr                                                                                                   Ως εκπαιδευτικός που εργάζομαι στην ειδική αγωγή, αλλά και ως αιρετός στο Ανώτερο Περιφερειακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης Κρήτης. 

Στηρίζω  

την πανελλαδική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να σταματήσει ο κυβενρητικός εμπαιγμός στους ανθρώπους με Αναπηρία.

Όσοι βρισκόμαστε δίπλα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, βιώνουμε αυτήν την εποχή τον πολιτικό ρατσισμό στα πλαίσια των πολιτικών που εξασκούνται, αλλά και μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης των τυφλών συνανθρώπων μας και γενικά του αναπηρικού κινήματος.

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στα Ειδικά Σχολεία είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ...Εκατοντάδες Τμήματα Ένταξης κλειστά σε όλη την την Ελλάδα, κωφοί και βαρήκοοι μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα σε τμήματα ακουόντων, τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό και και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία μας και χιλιάδες χαμένες εκπαιδευτικές ώρες...

Πού η πολιτική ευαισθησία;

Πού το κράτος πρόνοιας;

Πού η στήριξη και η αλληλεγγύη;

Πουθενά...

Χαιρετίζω τον αγώνα τους, την προσπάθεια τους για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία με ισονομία και ισοπολιτεία, για την προστασία ΟΛΩΝ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝΔήλωση απόλυτης συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών από τον Δημήτρη Κωνσταντάρα δημοσιογράφο, συγγραφέα, δημοτικό σύμβουλο Δήμου Αθηναίων και πρώην βουλευτή.

Θεωρώ απόλυτα αυτονόητη την έκφραση συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ώστε να σταματήσει επί της ουσίας ο κυνερνητικός εμπαιγμός  που υφίστανται οι τυφλοί,  ιδίως την τελευταία Τριετία.

Η κυβέρνηση τους εμπαίζει και τους οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση,  έχοντας υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα, έχοντας  κουρελιάσει  και σε αυτή την περίπτωση το Σύνταγμα και κάθε έννοια Δικαίου και έχοντας υιοθετήσει ανεπίτρεπτη παρελκυστική πολιτική.

Με τις παλινωδίες και τις δήθεν τηλεοπτικές εξαγγελίες της, η κυβέρνηση που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ανάλγητη, αδιάφορη, αντικοινωνική και αντιλαική, κοροιδεύει τους πάντες με τις...υποσχέσεις της  περί προστασίας των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οδηγώντας τον κοινωνικό ιστό σε πλήρη διάλυση και τη χώρα σε εσωτερική και διεθνή κατάρρευση προς χάριν ύποπτων και ανθελληνικών  συμφερόντων «τρίτων».

Είθε ο αγώνας και ο μαζικός, αγωνιστικός ξεσηκωμός του Αναπηρικού Κινήματος να βοηθήσει την  ουσιαστικά «ανάπηρη» ηγεσία της χώρας να συνειδητοποιήσει τα αυτονόητα.

Δημήτρης Κωνσταντάρας


Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ - ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ 200.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ


Ρύθμιση - ανάσα για 200.000 δανειολήπτες.
Σε ότι αφορά τη νέα ρύθμιση για το πάγωμα των δόσεων από οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία, η αντικειμένική αξία της οποίας δε θα ξεπερνά 180.000 ευρώ, αυτή θα συμπεριλαμβάνει (μεταξύ άλλων) ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία, καθώς και πολύτεκνους. Να σημειωθεί ότι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τους δικαιούχους ένταξης, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά. Όσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση αποπληρωμής κεφαλαίου και θα καταβάλουν για δύο χρόνια (με δυνατότητα επανεξέτασης για άλλα δύο), μόνο τόκους με χαμηλό επιτόκιο 1,5%.
 
Ευγενία Τζώρτζη.
 
Διακόσιες χιλιάδες δανειολήπτες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για διετές πάγωμα των δόσεων από ενυπόθηκες οφειλές, που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Ανάπτυξη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάρτιο.
 
Την εκτίμηση έκανε χθες σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος απατώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Ελ. Αυγενάκης, επιβεβαίωση σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής». Η ρύθμιση θα προβλέπει και βελτιώσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μεταξύ των οποίων η πρόβλεψη ότι για να ενταχθεί κάποιος στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, δε θα απαιτείται ομοφωνία των πιστωτών, αλλά η σύμφωνη γνώμη του 50% + 1. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η περαιτέρω διευκόλυνση όσων επιδιώνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και συναντούν αντιστάσεις από μερίδα των τραπεζών, ενώ προς την κατεύθυνση της αποτροπής της καταχραστικής συμπεριφοράς από μερίδα δανειοληπτών, θα λειτουργήσει η υποχρέωση του να καταβάλει το 10% της οφειλόμενης δόσης, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Σε ότι αφορά τη νέα ρύθμιση για τια το πάγωμα των δόσεων από οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας δε θα ξεπερνά 180.000 ευρώ, αυτή θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010.
 
Επιπλέον, θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία, καθώς και πολύτεκνους. Να σημειωθεί ότι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τους δικαιούχους ένταξης, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά. Όσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση αποπληρωμής κεφαλαίου και θα καταβάλλουν για δύο χρόνια (με δυνατότητα επανεξέτασης για άλλα δύο), μόνο τόκους με χαμηλό επιτόκιο 1,5%. Η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει επίσης τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου της Τειρεσίας , έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τις τράπεζεσ, ανάλογα με «το συνολικό τους προφιλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά».
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»     

TO ''THIS IS RADIO'' ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Το ''This is radio'' στέκεται έμπρακτα αλληλέγγυο δίπλα στους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και στα δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.
 
Την Τρίτη 26 Φλεβάρη, το ''This is radio'' καλύπτει καρέ - καρέ την πανελλαδική κινητοποίηση χωρίς αύριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Οι τυφλοί και οι οικογένειές τους έχουν αποφασίζουν να συγκεντρωθούν στο Υπουργείο και να διανυκτερέυσουν εκεί αν χρειαστεί, εφόσον ο Υπουργός κ. Στουρνάρας δεν προχωρήσει μετά τις ανούσιες τηλεοπτικές του εξαγγελίες και σε λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της αναπηρικής οικογένειας και της αξιοπρεπούς καθημερινής διαβίωσης των τυφλών εργαζομένων και ανέργων.
 
Την Τρίτη 26 Φλεβάρη, μέσα από το www.thisisradio.gr, με ζωντανές συνδέσεις, θακαλύπτουμε όλη τη μέρα και όλη τη νύχτα τον πανελλαδικό αγώνα των τυφλών και των οικογενειών τους, ενώ από τις 15:00 έως τις 17:00 σε ειδική εκπομπή που θα παρουσιάσουν για το ''This is radio'' ο Μπάμπης Καρπούζος, ο Δημήτρης Αμπατζής και η Ελεάννα Φίλιου, θα γίνει συζήτηση, με πολλούς καλεσμένους για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους, ενώ θα υπάρχει και εκτενές ρεπορτάζ από το Υπουργείο Οικονομικών και το μέτωπο του αγώνα των ατόμων με προβλήματα όρασης.
 
Παράλληλα, μέσα από την ειδική εκπομπή στο www.thisisradio.gr θα δημοσιοποιηθούν και όλα τα μηνύματα συμπαράστασης που λαμβάνει για τον αγώνα της η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και προέρχονται από ανθρώπους της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Δημοσιογραφίας, των τεχνών και των κοινωνικών αγώνων.
 
 

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ-"ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ"Σκωτσέζικο ντους! Να μιλάς με τον Γιάννη Ζουγανέλη έχει υγρασία και εναλλαγές θερμοκρασίας, από το θερμό, στο παγωμένο, αλλά ποτέ στην έρηκαι στην αμμοθύελλα. Είναι όλο παραδοχές, καταιγιστικός, αχολογάς όσο και η αστραπιαία σκέψη του. Γελάς ενώ βουρκώνεις και αντίστροφα! Ένα παιδί που πριν χρόνια του έκανε ιδιαίτερα. Δεν μίλαγε, δεν άκουγε και δεν έβλεπε. Η κηδεία του πάππου του που ξεσκέπασαν το φέρετρο και ήταν μέσα άλλο πεθαμένος. Το Πανεπιστήμιο και η ακαδημαϊκή του πλευρά που δεν έχει δημοσιοποιήσει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που γέλασαν χυδαία όταν ένας τυφλός έπεφτε πάνω σε μια κολόνα ενώ προσπαθούσε να πληρώσει. Όλο εικόνες. Όλο συναισθήματα. Και όλο αλήθεια. Η αλήθεια ενός καλλιτέχνη...

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

-Ηθοποιός, μουσικός, τραγουδιστής, συγγραφέας των κειμένων, αλλά και δάσκαλος στην -ανώτατη να πω;- εκπαίδευση;

«Στην ανύπαρκτη εκπαίδευση να πεις. Στην εκπαίδευση που προβοκάρει ο ένας τον άλλον με πρώτους τους εξουσιάζοντες. Και ειδικά στην Ελλάδα αυτοί που προβοκάρουν περισσότερο τα της παιδείας, είναι οι ίδιοι οι της παιδείας. Οι κορυφαίοι της αλλά και οι εφαρμοστές της, που δεν αντιδρούν. Τα προγράμματα εκπαίδευσης είναι για να φτιάχνουν μορφώματα και όχι για μορφωμένους και καλλιεργημένους. Σαν να χουν στόχο όλα στον αφελληνισμό, πράγμα που βολεύει κατά όπως φαίνεται και το παγκόσμιο σύστημα. Ένα παγκόσμιο σύστημα που είναι πιο ισχυρό από όποιο κράτος. Σκέψου λοιπόν,την κατάσταση εδώ που ούτε κράτος υπάρχει αλλά ούτε και σύστημα! Και η ζωή πάει μπροστά από κάτι δασκάλους αφοσιωμένους, από κάτι διανοούμενος μοναχικούς. Ο πολύ αγαπημένος μου και σεβαστός Γιανναράς, είπε κάποτε μια τεράστια αλήθεια. Είπε πως αν στην Ελλάδα κλείναν όλα μαζί τα σχολεία δεν θα το παίρναμε χαμπάρι».  

- Ακαδημαϊκά, σε τι επικεντρώνεσαι;

«Άρχισα κάνοντας «Φιλοσοφία των τεχνών», μέσα από το σύστημα Ορφ, για απελευθέρωση εκφραστικών μέσων. Μόνο έτσι μπορούμε να εκτεθούμε γιατί πρέπει. Μόνο έτσι είμαστε άνθρωποι. Χωρίς αυτοέκθεση είμαστε φοβικά όντα. Η φοβία μας γίνεται άρνηση, ένα δηλητήριο δηλαδή. Ασχολήθηκα μετεκπαίδευση από Νηπιαγωγείο μέχρι Πανεπιστήμιο. Έκανα τη διατριβή μου και διδακτορικό για διαφορετικότητα μέσα από τις προσωπικότητες των αναπήρων, που ήταν πάντα περιθωριοποιημένοι. Δεν υπάρχει ισότητα για αυτούς φυσικά. Η νέα κοινωνία δεν έχει θέση να τους δώσει, ούτε τους υπολογίζει. Και ούτε αστική ευγένεια δεν παρατηρείται καν. Προσπαθώ, όμως, να είμαι καλλιτέχνης σε όλα. Και με τις δυο μου καλλιτεχνικές υποστάσεις. Υπηρετώ την υποκριτική που αν και λέγεται έτσι, μόνο υποκρισία δεν έχει, αλλά αλήθεια. Και είναι φαιδρές κάτι λογικές που χρησιμοποιούν την «υποκριτική» για να παρομοιάσουν καταστάσεις στη Βουλή, κυρίως. «Μη παίζετε» λένε ως κατηγόρια, «θέατρο». Και ποιοι το λένε; Τα εθνικά μιάσματα! Και βγαίνουν οι ίδιοι και στις τηλεοράσεις και τους αντιμετωπίζουν οι ψευτοδημοσιογράφοι με σοβαρό τρόπο».

-Με όλες αυτές τις ανησυχίες και ασχολίες, η ταυτότητα σου τι επάγγελμα γράφει;

 «… Άμα σου πω δεν το χω κοιτάξει;… Μάλλον καλλιτέχνης. Την περίοδο της Αναγέννησης πάντως θα γράφε το όνομα μου στο επάγγελμα».
       
-Και εσύ; Τι λες για τον εαυτό σου;

«Τίποτα δεν έχω για τον εαυτό μου να πω. Είμαι ένας παρατηρητής και βλέπω ότι συμβαίνει και προσπαθώ να το εκφράσω μέσα από τις υποστάσεις της τέχνης, του λαού μας που είμαστε μέρος του. Ενός λαού που αγωνίστηκε πολύ. Ειδικά οι προηγούμενοι, οι γονείς μας, οι παππούδες μας. Αγωνιστήκαν, προδόθηκαν, δεν τους φροντίσαμε. Ενός λαού που δεν έχει, όμως, σοφία. Και πώς να χει; Με συνεχή λογική σκλαβιάς, είτε από ξένους, είτε από έλληνες;».    

-Πόσα χρόνια έχεις στη μουσική;

«Είμαι 56 χρονών –και ακόμα δεν το ΄χω πιστέψει- και στα 15 μου ήμουν μουσικός. Πριν 40 χρόνια! Και σ΄ αυτά τα χρόνια, ορίζομαι, πασχίζω, αντιλαμβάνομαι, αυτοαναιρούμαι, αλλάζω. Και φυσικά έκανα και τρομερά λάθη που δεν αποποιούμαι. Και πώς να τα αποποιηθώ κιόλας. Μπορώ; Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως είμαι ανώτερος. Αρχ@@δια είμαι! Αυτό που έχει αντιληφθεί ο κόσμος για μένα είναι ανάλογο και της δικής του αντιληπτικότητας και αντίστροφα. Έχω ευρεία παιδεία, δυο καλλιτεχνικές υποστάσεις, άρα είμαι πολυτελέστερος απ΄ αυτό, αλλά δεν είμαι της ματαιοδοξίας και άλλα τέτοια…».

-Έχεις γενικά καλή σχέση με τον χρόνο;

«Τον προσέχω τον χρόνο. Ενεργώ όμως με τον χώρο περισσότερο παρά με τον χρόνο. Φτιάχνω χώρους μέσα στον χρόνο, για να μη διαλύομαι, ούτε και ναποσπώμαι. Άρα λέω πως έχω σχέση ουσιαστική με τον χρόνο και τον εαυτό μου και τους ανθρώπους».
       
-Τους θες τους ανθρώπους, ε;

«Ναι. Δεν είμαι της μοναξιάς καθόλου. Μόνο να πιω νερό και να πάω στην τουαλέτα αντέχω μόνος μου. Όλα τα άλλα γίνονται με ανθρώπους. Πώς να φας μόνος; Χωρίς ανθρώπους; Γίνεται;»…  

-Σου κόστισε η περιπέτεια υγείας του Σάκη Μπουλά…

«Πάρα πολύ. Πάρα πολύ. Πάρα πολύ. Είναι όμως νικητής. Είναι δυνατός. Τα ΄χει καταφέρει ξανά. Έχει ψυχικά αποθέματα. Είναι όμως και λίγο αυτοκαταστροφικός. Πάντα του πρόσεχε τους άλλους και όχι τον εαυτό του. Είναι ένας ευγενής, απέριττος άνθρωπος. Συνυπήρξαμε. Συνυπάρχουμε. Και θα συνυπάρχουμε. Είμαστε μαζί, από τα εφηβικά μας χρόνια. Σαράντα χρόνια πριν, πήγαμε για οντισιόν στον Μάνο Χατζιδάκι, αυτό το πλάσμα με την μουσική την συνυφασμένη με τον ήχο της ίδιας της Ελλάδας. Ο Χατζιδάκις, ένας αναρχικός παγκόσμιας εμβέλειας, ένας ανιδιοτελής άνθρωπος, ένας σπουδαίος ποιητής έργου σπουδαίου. Από αυτή τη συνεργασία, πολλά πήραμε και μας στήριξε πολύ. Εμένα με πήγε αυτός στον Πατσιφά τότε. Ε και με τον Σάκη, ήμασταν μαζί λοιπόν στην οντισιόν του Μάνου και κουμπώσαμε αμέσως, μετά χρόνια μαζέψαμε σε λογικές και αν και διαφορετικοί είχαμε πάντα μια αρμόνια στη σχέση μας και σεβασμό και αποδοχή».

-Συνεχίζεις τον αγώνα σου στην εκπαίδευση ατόμων με θέματα κώφωσης και επικοινωνίας;

«Άτομα με αναπηρία λέγονται. Όλα τα άλλα είναι του κ@@ου και χαριεντισμοί. Άτομα με ειδικές ανάγκες, με ειδικές ικανότητες και μαλακίες. Το άλλοθι μας είναι αυτοί οι χαρακτηρισμοί για να μπορέσουμε να τους αντιμετωπίζουμε. Είμαστε απολίτιστοι και απόλυτα ρατσιστές σαν κοινωνία. Χειρότερος ακόμα και από τον φυλετικό ρατσισμό, είναι αυτός ο κοινωνικός. Εγώ να σου δικαιολογήσω –να ψάξω και να βρω δικαιολογίες- πως κάποιοι γίνανε ρατσιστές φυλετικά λόγω της έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής. Κοινωνικά όμως, να μην αποδέχεσαι κανέναν διαφορετικό, πως δικαιολογείται; Πού είναι αυτός ο πολιτισμός ανάμεσα στους ανθρώπους; Να σε ρωτήσω και χρόνια το ρωτάω. Μπόρεσες εσύ να ερωτευτείς, κάποτε, κάποιον που δεν είναι αρτιμελής; Κάποιον που δεν μιλάει; Δεν βλέπει; Όλοι μοντέλα θέλουμε για συντρόφους. Τα οποία μοντέλα που επιθυμούμε διακαώς, είναι βέβαια δημιουργία του λάιφ στάιλ. Ενός λάιφ στάιλ αντίστοιχου με τη μαζικότητα που θέλουν οι κομουνιστές. Και τους κομμουνιστές τους αγαπώ, άσχετα που βρίσκομαι αριστερότερα από τη λογική των παλιών, πριν δεκαετίες αρχών τους. Λάιφ στάιλ και κομμουνισμός λοιπόν, στηρίζουν και στηρίζονται στη μαζικότητα, είτε το αναγνωρίζουμε, είτε όχι».

-Θυμάμαι πριν χρόνια, μου έλεγες για ένα παιδί σου, που προσπαθούσες να το βγάλεις από τη σιωπή, στην επικοινωνία, που δεν άκουγε, δεν μιλούσε και  δεν έβλεπε. Ήθελα πάντα να σε ρωτήσω τι έγινε μ΄ αυτό το παιδί. Λοιπόν;

«Λοιπόν, αυτό το παιδί είναι εξαιρετικό, ζει με τον δικό του τρόπο, την προσωπική, ατομική του λογική στον μεγάλο κόσμο τον συμβατικό. Είναι γύρω στα 28 και μπορεί να συνεννοηθεί με τους πάντες. Γράφει, διαβάζει, χρησιμοποιεί κινητό και στέλνει μηνύματα και έχει μια ευφυΐα τρομερή σε
διαφορετικά επίπεδα. Κατανοεί το πολύπλοκο και πολύ νέο στα μαθηματικά, στη φυσική. Είναι μια χαρά. Είναι με ένα χαμόγελο και ζει τη δική του ζωή. Και αντιλαμβάνεται τα πάντα, με κεραίες νομίζεις πια. Ναι! Σα να έχει κεραίες».

-Έχεις άμυνες συναισθηματικές σε περιστατικά που μπορούν να πονέσουνε βαθιά;

«Έχω, αλλά δε μπορώ να τις πω δημόσια. Μπορώ, πάντως, να ξεφεύγω. Και ο σαρκασμός βέβαια, είναι μια τέτοια άμυνα. Και τον χρησιμοποιώ ακόμα και μέσα στη διαδικασία των αναπήρων. Και δεν τους αντιμετωπίζω διαφορετικά.Γιατί θα έπρεπε, δηλαδή! Έχω βριστεί, έχω αντιπαρατεθεί άσχημα, έχω πιαστεί σχεδόν στα χέρια με ανάπηρο. Με έναν από την Ομοσπονδία. Παλιά μου είχαν πει ανάπηροι, πως όλους τους σατιρίζω και αυτούς τους αγνοώ. Έτσι κάναμε με τον Μπουλά, το Ροζ Μουγκός, που το ΄χω και τώρα στην Ακτή. Είναι ένα συγκρότημα μουγκών που τραγουδάνε με νοήματα μόνο, σουξέ της εποχής. Επί ίσοις όροις όλα. Όλα». 

-Κουράστηκες ποτέ; Είπες θα τα παρατήσω όλα;

«Όχι. Μα@@κίες είναι αυτά και δεν τα μπορώ. Πιστεύω πως δεν είμαι μανιακός με τη δουλειά. Μ΄ αρέσει να ξεκουραστώ, αφού κουραστώ. Η κούραση είναι απόφαση. Υπάρχει όταν δεν αγαπάμε τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Υπάρχει όταν δεν είμαστε ποιητές και δεν ποιούμε με αφοσίωση και μεράκι έργο. Αν δεν αγαπάς τη δουλειά σου, αν δεν είσαι ποιητής, γίνεται αγγαρεία, βραχνάς, κούραση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπεριφέρονται άσχημα δεν είναι ποιητές. Αυτοί είναι κουρασμένοι. Και χυδαίοι. Τα κάνουν όλα κουρασμένα. Την αναπνοή τους, το φαί τους, τις εντολές που σου δίνουν. Σηκώνουν το βλέμμα, κουρασμένα, σα χαμαιλέοντες! Και θέλουν να τους συμπαραστεκόμαστε για να μας ταλαιπωρούν κι άλλο. Έπρεπε να δεις πόσο χυδαία, πρόστυχα, φέρονταν τους γονείς μου! Έπρεπε να τους δεις να γελάνε με τυφλούς! Έπεσε ο τυφλός στην κολώνα που πήγαινε να πληρώσει τους λογαριασμούς του και αυτοί γελάγανε, ξεκαρδίζονταν. Τι να κρυβόμαστε; Και όσοι διαβάσουν αυτά εδώ, θα διαχωριστούν. Θα πουν δεν είμαστε οι άλλοι, εμείς. Δεν ανήκουμε. Είμαστε όλοι εξαιρέσεις».  

-Το κλισέ, λέει, πως οι άνθρωποι που κάνουν τους άλλους να γελούν, δε γελάνε οι ίδιοι. Ισχύει στην περίπτωση σου;

«Γελάω πάρα πολύ. Φυσικά όπως παίζω δεν είμαι στη ζωή. Πάω κάπου και μου λένε «τι έχεις»; Μα δεν είμαι στη σκηνή! Αλλά γελάω. Κάθε μέρα. Με κάθε ευκαιρία. Στις πρόβες αυτό τον καιρό γελάω. Τώρα μίλησα με τον Σάκη και γελάγαμε με θέματα υγείας! Στις κηδείες γελάω πολύ. Μα μου συμβαίνουν και περίεργα. Πάμε να θάψουμε τον παππού μου και τον ανοίξαμε και ήταν… ένας άλλος μέσα. Έπαθε η μάνα μου! Με έβριζε! Για όλα εγώ έφταιγα! «Γιαννάκη; Δεν είναι ο μπαμπάς μου» μου λέγε και εγώ γέλαγα… Άμυνες αυτές είναι! Το γέλιο είναι πολιτισμός! Η ποιότητα του γέλιου είναι πολιτισμός. Το γέλιο είναι σαν φιλί. Αν δαγκώσεις στο φιλί πας χαμένος…»…  
       
-Χαίρεις φήμης, κοινού φανατικού, αναγνώρισης. Θεωρείς ότι τη μουσική που φτιάχνεις την έχεις επικοινωνήσεις αρκετά; Είσαι ικανοποιημένος;

«Επικοινωνείται πάρα πολύ και στο εξωτερικό και πρωτογενώς, όμως έργα σε άλλους δρόμους, συμφωνικά όχι. Έτσι δε γίνεται πάντα; Μη κρίνεις από τη δουλειά του Μονρικόνε γιατί και αυτόν τον μάθαμε από την ταινία το «Για μια χούφτα δολάρια». Οι συμφωνικές και οι όπερες στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό δεν έχουν προβολή. Πάμε στα σίγουρα. Λένε συχνά πως δεν υπάρχουν νέοι μουσικοί. Υπάρχουν! Αλλά σάμπως τους ακούει κανείς; Τα ραδιόφωνα που φαινομενικά στηρίζουν το καλό παίζουν 50 τραγούδια. Κανονικά κάθε έργο είτε το θεωρείς καλό, είτε κακό πρέπει να το παρουσιάσεις. Στη λαϊκή βάζουν όλα τα προϊόντα στους πάγκους, ο κόσμος διαλέγει. Εμείς, γενικά,
έχουμε θανατολαγνία. Αγαπάμε τον καλλιτέχνη μετά θάνατον. Τον Παύλο Σιδηρόπουλο, που κάναμε πολύ παρέα, τον Νικόλα τον Άσημο, δεν τους έπαιζε κάνεις και μη σου πω, πως τώρα που πέθανε γνώρισαν και τον Ρασούλη. Ο Νίκος ο Μαμαγκάκης, ο δάσκαλος μου, κάποια στιγμή στενοχωριόταν γιατί ένα έργο του δεν εκτιμούταν καθόλου. «Μην ανησυχείς» του είπα, «κάποια στιγμή θα πεθάνεις και θα γίνει της πουτάνας».  

-Το παιδί σου είναι μια καλλιτέχνης ευρείας αποδοχής όσον αφορά την ποιότητα και το ταλέντο της. Σίγουρα την καμαρώνεις, ε;

Έχω υπερβεί τον όρο κόρη μου, πλέον, γιατί είναι ένα αστέρι. Είναι εξαιρετική. Είναι ένα άτομο μέσα στον κόσμο που δεν μάσησε σε τίποτα, που ψάχνεται, που είναι γήινη και δε πάει στα φράγκα. Αυτό καλό θα ταν να το μάζευε και λίγο γιατί μου ζητάει και δανεικά! Ε! Τώρα πια δε μας περισσεύουν. Είναι ταπεινό, φιλικό, δυνατό πλάσμα και αυτό οφείλεται και στην Ισιδώρα, τη μάνα της, που είναι διαμαντένια και έγινε συχνά σάκος του μποξ ανάμεσα μας. Τα λέει όλα ένα τραγούδι που είπαμε μαζί και γράψαμε τη μουσική του, το «Να φυλάγεσαι»… Να τ΄ ακούσεις…
       
-Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, λοιπόν, χρήματα δε περισσεύουν;

«Μόνος μου πάλεψα και συχνά δεν ήξερα και πως, αλλά δεν εισέπραξα από τη δουλειά μου αχαριστία. Δεν κλέψαμε -άντε ελάχιστα μαύρα- αλλά δεν έπεσε η οικονομία έξω από μας. Όμως είναι για όλους δύσκολα. Δεν περισσεύουν όχι».

-Απόψε; Καινούργια αφετηρία για την ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ;

«Μια παρέα ανθρώπων. Να γελάσει ο κόσμος. Να σκεφτεί. Να ηλεκτριστεί. Να τον χαϊδέψουμε αλλά και να κοιτάξουμε κάπου όλοι μαζί, να κοροϊδέψουμε …»…

Σ.Σ: Ακούω το τραγούδι που είπε, σε στίχους ενός ακόμα ανθρώπου – θησαυρού του πολύτιμου Αντώνη Ανδρικάκη. Είναι η εξομολόγηση ενός γονιού στο παιδί του, όλο τρυφερότητα, αγωνία και παραδοχή ανθρώπινης αδυναμίας. Ανάμεσα σ΄ αλλά λέει…

«…Τις νύχτες σε νανούριζα και έχτιζα το όνειρό σου
 και εγώ ονειρευόμουνα τον κόσμο τον δικό σου
 μεγάλωσες μεγάλωσα δεν έχω απαντήσεις
 φοβάμαι τώρα πιο πολύ τον κόσμο που θα ζήσεις.
       
 Τις νύχτες που φοβόμουνα μου κράταγες το χέρι
  και περπατούσαμε μαζί μέσα στο παραμύθι
  μεγάλωσες μεγάλωσα κανένας πια δεν ξέρει
  να μπει στον φόβο του αλλουνού να τον εξαφανίσει…» 

 ** Η μουσική παράσταση «Τα παιδία παίζει» παρουσιάζεται στην Ακτή οδού Πειραιώς (τηλ: 2103418020, Πειραιώς 178 και Λαμίας 4). Η γνωστή παρέα ξεκινά την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου «που τελικά φέτος δεν θα αναστηθεί». Εμφανίζονται με σειρά ηλικίας, όπως διαβάζουμε:

Λάκης Παπαδόπουλος, γνωστός στην επαρχία σαν Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ.
Νίκος Ζιώγαλας, από την Βέροια άρτι αφιχθείς πριν 35 χρόνια στην Αθήνα .
Τζώνης Βαβούρας, Ελληνοαμερικάνος με feeling Αλβανού.
Μπάμπης Στόκας, ο γνωστός αρχηγός των Πυξ Λαξ από τις Δυτικές Συνοικίες.
Αντώνης Κρόμπας, 39 χρονών ηθοποιός, εκκολαπτόμενος συγγραφεύς και δεν ντρέπεται καθόλου.
Και τον μικρό Γιαννάκη Ζουγανέλη, βέρο Αθηναίο, γεννημένο στο νοσοκομείο της Έλενας με γυναικολόγο της μάνας του τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μια μουσική παράσταση «…για την πολιτική βία, το σεξ, τον παραλογισμό της καθημερινότητας, τις σχέσεις των ανθρώπων και όλα για τη χαρά της ζωής και της επικοινωνίας».
       
Πηγή Πληροφοριών: newpost.gr

ο κ. Ζουγανέλης ήταν το ίδιο απολαυστικός και ραδιοφωνικά, όταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2013 μίλησε στο "Thisisradio" και στον Βαγγέλη Αυγουλά, στο πλαίσιο της εκπομπής των "Upside Down" για τα παραπάνω θέματα, ενώ χάρισε σε πολλούς τυχερούς ακροατές διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα του νέου, πολλά υποσχόμενου σχήματος που ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στην Ακτή Πειραιώς.