meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΧΩΡΙΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ


Προσθετικό πόδι χωρίς μολύνσεις

 Ένα προσθετικό πόδι που έρχεται άμεσα σε επαφή με τον σκελετό του ασθενούς απαλλάσσοντάς τον από προβλήματα όπως η πίεση που ασκείται από τα συμβατικά προσθετικά μέλη σε άλλα σημεία του σώματός του ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία. Ερευνητές του University College του Λονδίνου σχεδίασαν ένα προσθετικό πόδι που βοηθά τους ασθενείς να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση του μέλους και να αισθάνονται ακριβώς πού βρίσκεται και πώς κινείται.

Το ITAP (Intraosseous Transcutaneous Amputation Prosthesis), όπως ονομάζεται, είναι το πρώτο προσθετικό μέλος που αλληλεπιδρά με τον οργανισμό, ενώ αποτρέπει τις μολύνσεις που μπορεί να προκληθούν ανάμεσα στο μέταλλο και το δέρμα. Κι αυτό διότι έχει αναπτυχθεί με βάση τα κέρατα  του ελαφιού, τα οποία κάτω από την επιφάνειά τους έχουν ένα πορώδες οστό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ITAP έχει σχεδιαστεί με παρόμοιο τρόπο, ώστε οι πόροι να βοηθούν τον μαλακό ιστό να εισέλθει στο κόκαλο, διασφαλίζοντας έτσι ότι το δέρμα που υπάρχει πάνω στο οστό δεν θα προσβληθεί από βακτήρια.

Το νέο προσθετικό μέλος έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή είκοσι ατόμων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Όπως είπαν κάποιοι από τους εθελοντές στον «Guardian», το  νέο προσθετικό πόδι αλλάζει ριζικά την αίσθηση που έχει ο ασθενής για το τεχνητό μέλος, επειδή αισθάνεται πού βρίσκεται, μέσω του οστού, το οποίο είναι ακριβώς πάνω του και αλληλεπιδρά μαζί του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, το ITAP χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής μόνο στις συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές στη Βρετανία, ενώ αν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις κλινικές δοκιμές είναι όλα θετικά, το νέο προσθετικό μέλος θα αρχίσει σύντομα να αναπτύσσεται σε ειδικές κλινικές της Βρετανίας και των χωρών της Ευρώπης, ίσως και των ΗΠΑ, στην περίπτωση βέβαια που αποδειχθεί ότι σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχουν μολύνσεις στο σημείο στο οποίο θα εφάπτεται με το κόκαλο του ασθενούς.

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου