meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΨΗΦΙΑΚΑ ΘΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ

Ψηφιακά θρανία και «όραση» σε τυφλούς
 
 
Εθελοντές της ομάδας Scify (Science For you) Βασίλης Σαλαπάτας (κορυφή αριστερά), Στέλλα Βαρβαρίγου (πάνω αριστερά), Πέτρος Βασσιάδης (κορυφή δεξιά), Δημήτρης Βιτώρης (δεξιά στη μέση), Παναγιώτα Αναγνωστάκη (πάνω δεξιά)
 
Οι σύγχρονοι Προμηθείς της τεχνολογίας δημιουργούν εφαρμογές, όπως το ψηφιακό θρανίο, και το ICSee, για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
 
Της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα
 
Ραντεβού με τους σύγχρονους Προμηθείς της τεχνολογίας. Μέσα στο «ορμητήριό» τους, ένα χώρο στου Γκύζη, δουλεύουν νυχθημερόν και χωρίς τίμημα για να θέσουν την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων.
 
Περισσότεροι από 50 νέοι εθελοντές προγραμματιστές, μαρκετίστες και επικοινωνιολόγοι οραματίστηκαν και δη-μιουργούν εφαρμογές, ανάμεσα στις οποίες το e-desk, δηλαδή το ψηφιακό θρανίο που θα εκσυγχρονίσει τις σχολικές αίθουσες και το ICSee, εφαρμογή με την οποία φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα «βοηθό» για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
 
«Μελλοντικά, η εφαρμογή θα λέει στον τυφλό που θα βρίσκεται στη στάση ποιο λεωφορείο έρχεται», ισχυρίζεται ο Βασίλης Σαλαπάτας, ένας από τους δύο εμπνευστές του «Scify», χημικός μηχανικός στο επάγγελμα. Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποφάσισε μαζί με τον Γιώργο Γιαννακόπουλο, ερευνητή στον «Δημόκριτο», να αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα
πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης και να διατεθούν σε όλους δωρεάν, «θέλαμε πρώτα να μάθουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε και μετά να αναζητήσουμε οικονομική ενίσχυση για το έργο μας, το οποίο χρηματοδοτούν κάποιοι χορηγοί και οι τσέπες μας» λέει ο κ. Σαλαπάτας.
 
Να διευκολύνουμε
 
«Θέλουμε να κάνουμε εύκολη τη ζωή των ανθρώπων. Από το να έχουν όλοι πρόσβαση σε δωρεάν wi-fi στις συνοικίες της Αθήνας μέχρι προσωποποιημένες εφαρμογές όπως το ICSee» συνεχίζει ο ίδιος.
 
Στο πρώτο στάδιο, η εν λόγω εφαρμογή για tablet και smartphone θα δώσει «φως» σε άτομα με περιορισμένη ή περιφερειακή όραση. «Προβάλλεται στην οθόνη ένα αποτέλεσμα• για παράδειγμα, το όνομα σε ένα κουδούνι πολυκατοικίας ή ο κατάλογος ενός εστιατορίου ή μια πινακίδα» εξηγεί ο κ. Σαλαπάτας και περιγράφει τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία «ο χρήστης κατευθύνει την κάμερα του κινητού ή του tablet του εκεί που θέλει και η εφαρμογή επεξεργάζεται την εικόνα της οθόνης ανάλογα με τις ανάγκες του. Μπορεί, δηλαδή, να κάνει μεγέθυνση, μετατροπή σε αρνητικό ή κλίμακα του γκρι, να αυξήσει την αντίθεση και να δει ευκολότερα την εικόνα».
 
«Η φιλοσοφία μας είναι πέρα από κερδοσκοπικές λογικές και πατέντες» συνεχίζει αναφερόμενος στο κόστος. «Τα δίνουμε στον κόσμο σαν open hardware (σ.σ. ανοιχτό κώδικα). Κάθε εφαρμογή συνοδεύεται από πλήρη τεκμηρίωση, εγχειρίδια χρήσης και τεχνική υποστήριξη. Φροντίζουμε οι
εφαρμογές να ανταποκρίνομαι σε πραγματικές ανάγκες, να είναι κοινωνικά ωφέλιμες, φιλικές και χρήσιμες» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ διευκρινίζει ότι «η δωρεάν διάθεση αφορά όλους, άτομα, οργανισμούς, εταιρείες και, εκτός από την απλή χρήση τους, επιτρέπουμε κάθε είδους αξιοποίηση, τροποποίηση ή εξέλιξη».
 
Ο ίδιος αναφέρεται στις αλλαγές που θα φέρει μια άλλη εφαρμογή, το «e-desk», στη σχολική ζωή, στο επίπεδο του μαθήματος και στη διάθεση των μαθητών. Στη χώρα όπου τα κονδύλια περικόπτονται και η ελληνική Παιδεία φυλλορροεί, μειδιά κανείς, ακούγοντας την αρχική ιδέα: στα θρανία κάθε σχολικής τάξης θα «φυτευτούν» ηλεκτρονικοί υπό λογιστές. «Γίνεται. Είναι εξαιρετικά χαμηλού κόστους» διαβεβαιώνει ο κ. Σαλαπάτας και εξηγεί ότι πρόκειται για ένα θρανίο με ενσωματωμένους δύο υπολογιστές πολύ φθηνούς,  οι οποίοι θα είναι ανθεκτικοί σε ατυχήματα (π.χ. τυχόν υγρά που θα πέσουν) και θα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο του σχολείου, στον υπολογιστή του δασκάλου και σε διαδραστικούς πίνακες ή στο Internet.
 
«Θα μπορεί», λέει ο κ. Σαλαπάτας, «να εγκατασταθεί στα απλά θρανία από κάποιον που “μαστορεύει" στοιχειωδώς, ενώ η απεγκατάσταση θα γίνεται μόνο με το ειδικό κατσαβίδι». Σύμφωνα με τον ίδιο, με το e-desk «δεν θα υπάρχει διαχωρισμός σε προνομιούχους και μη μαθητές, μια και όλοι θα έχουν πρόσβαση στη γνώση» ενώ «τα κατασκευαστικά σχέδια και λογισμικό ανοικτού
κώδικα θα παρέχονται δωρεάν».
 
«Πώς μπορεί μια μικρή νέα εταιρεία να ανταγωνιστεί γίγαντες του χώρου χωρίς να προσφέρει τις λεγόμενες προσωποποιημένες υπηρεσίες; Πώς μπορεί ένας μη κυβερνητικός οργανισμός να χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο; Με ποιους τρόπους μια δημόσια υπηρεσία θα είναι σε θέση να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους πολίτες, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων;».
 
Pserver
  
Τα παραπάνω ερωτήματα απάντησε η ομάδα του Scify, δημιουργώντας την εφαρμογή «Pserver». «Πρόκειται για μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο "Δημόκριτος" και δίνει τη δυνατότητα εξατομίκευσης άλλων εφαρμογών. Κατανοείς, δηλαδή, ποιες είναι οι ανάγκες των ανθρώπων» λέει ο κ. Σαλαπάτας. Ο Pserver απευθύνεται κυρίως σε ΜΚΟ, κυβερνητικές υπηρεσίες, ειδησεογραφικά sites, τουριστικές ή εμπορικές ιστοσελίδες κ.ά. και διατίθεται εντελώς δωρεάν από την ιστοσελίδα  www.scify.gr
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου