meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


(Άρθρο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά για το περιοδικό της ΚΕΔΕ)
 
Σήμερα που η οικονομική κρίση συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, ο Δήμος Ιλίου υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου, έχει σε πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική για όλους όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
 
Στον τομέα της υγείας, λειτουργούμε δύο μονάδες Δημοτικών Ιατρείων στελεχωμένες από νοσηλευτές και σύγχρονα εξοπλισμένες, όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους μας από εθελοντές γιατρούς (γυναικολόγους, καρδιολόγο, παιδιάτρους, ψυχολόγους, παιδοψυχίατρο, οδοντιάτρους, οφθαλμίατρο κ.α.). Εκτός από τα δωρεάν Τεστ Παπ, περιοδικά στο Ίλιον έρχεται η κινητή μονάδα μαστογραφίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των καρκίνων μαστού και τραχήλου της μήτρας.
 
Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τη διεξαγωγή δωρεάν εξετάσεων σπιρομέτρησης στους καπνιστές προλαμβάνοντας σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις. Επίσης, πρόσφατα ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνώνγια τη λειτουργία στο Ίλιον παραρτήματος Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, για πλήρη παιδιατρική, εμβολιαστική και φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και απόρων παιδιών απ’όλη τη Δυτική Αθήνα.
 
Δίνουμε βαρύτητα στη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και μοναχικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που δε μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, υποστηρίζονται καθημερινά από κοινωνικό λειτουργό, οικογενειακούς βοηθούς και νοσηλευτές που φροντίζουν για την προσωπική τους υγεία και την υγιεινή του χώρου όπου κατοικούν, με το 95% του υψηλού κόστους του προγράμματος να καλύπτεται από ιδίους πόρους του Δήμου.
 
Για τους ηλικιωμένους, ο Δήμος παραμένει σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγηνητείου Νοσοκομείου και το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Πειραιά για την Πρωτοβάθμια Ανίχνευση Διαταραχών Μνήμης και Διάθεσης.
 
Μεριμνώντας στην Κοινωνική Υπηρεσία για τα παιδιά, λειτουργούμε το Κέντρο Κοινωνικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τα λειτουργικά έξοδα, έχοντας παράσχει ως σήμερα σε εκατοντάδες οικογένειες υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη.
 
Παράλληλα, στο Ίλιον σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Έδρα», λειτουργεί το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο αρτίως στελεχωμένο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτών και χωρίς άλλη επιβάρυνση τους, δίνοντας προτεραιότητα σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα Άτομα με Αναπηρία, ο Δήμος Ιλίου χρηματοδοτεί πλήρως το Κέντρο ΑμεΑ όπου λειτουργούν εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά και αθλητικά προγράμματα για τη δημιουργική απασχόληση των αμεΑ κάθε ηλικίας με κινητική, νοητική και άλλες αναπηρίες.
 
Με απόφαση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου, πρωτοστατούμε στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων, συμμετέχοντας στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων» ενθαρρύνοντας επισκέψεις σε σχολεία και ομάδες μαθητών, γονέων και καθηγητών από έμπειρους επιστήμονες, για τη συστηματική ενημέρωση και πρόληψη, ενώ λειτουργεί στο Ίλιον με δαπάνες του Δήμου παράρτημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για όλη τη Δυτική Αττική.
 
Παρακολουθώντας καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Δήμος μας σε συνεργασία με το «Χαμόγελο Του Παιδιού» και τη Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, λειτουργεί πρόγραμμα παροχής συσσιτίων και Κοινωνικό Παντοπωλείο χορηγώντας κάθε μήνα σε εκατοντάδες οικογένειες τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
 
Πλην των ως άνω δομών, η χρηματοδότηση από το αποθεματικό των εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Ιλίου συνεχίζεται απρόσκοπτη και παρά την οικονομική κρίση, στους δέκα δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα οκτώ ΚΑΠΗ με ποικίλα προγράμματα για παιδιά και ηλικιωμένους χωρίς κόστος για τους πολίτες.
 
Τέλος, λειτουργούμε από το 1987 ισχυρή Τράπεζα Αίματος, ενώ έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια Κοινωνικό Φαρμακείο, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Δημοτικό Εστιατόριο για παροχή φθηνού φαγητού και συσσιτίων και προγράμματα εθελοντών.
 
Προσωπικά, ως συλλογικός εκπρόσωπος των ατόμων με προβλήματα όρασης επί χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως Αντιδήμαρχος σ’ένα Δήμο με κοινωνική ευαισθησία και ουσιαστικές δυνατότητες για κοινωνική πολιτική, μα πάνω απ’όλα ως νέος 24ων ετών που ζω καθημερινά το Ελληνικό δράμα και πονώ με τις πληγές της κοινωνίας μας, ξέρω καλά πως μόνο με την αφύπνιση των νέων, την αλληλεγγύη και τη μεταστροφή από το «Εγώ» στο «Εμείς» έστω και ένα βήμα μετά τον γκρεμό, μπορεί να υπάρξει ελπίδα!
 
Ακόμη και σήμερα, για χάρη των χιλιάδων συμπολιτών μου που βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση από μένα, νιώθω πως δεν έχω το δικαίωμα να απελπίζομαι, να σταματήσω να προσφέρω και να πάψω να ονειρεύομαι.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου