Δυστυχώς, στην Ελλάδα η έλλειψη πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους, πληροφοριακό υλικό και δημόσια έγγραφα αλλά και καθημερινές διαδικασίες που χρειάζεται ένας πολίτης, αποτελεί κανόνα.
Ακόμα και σε φορείς που ασχολούνται με την αναπηρία διαπιστώνει κανείς παραλείψεις και σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ωφελουμένους τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Οίκος Ναύτου που έχει την ευθύνη της παροχής επιδομάτων σε ναυτικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.
Το πρόβλημα εντόπισε από την πρώτη στιγμή ο νέος πρόεδρος του φορέα, Χανιώτης στην καταγωγή και δικηγόρος στο επάγγελμα, Βαγγέλης Αυγουλάς, δραστήριο μέλος ο ίδιος του αναπηρικού κινήματος.
«Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι ο πρώτος με αναπηρία πρόεδρος αυτού του ιστορικού φορέα που υπάρχει από το 1927 και δεν μου αρέσει που στον μοναδικό κοινωνικό φορέα ασφάλισης των ναυτικών μας πανελλαδικά, τα θέματα αναπηρίας τα βρίσκω παραμελημένα», σχολίασε σχετικά.
Στο πλαίσιο αυτό από τις πρώτες ενέργειες που έχει δρομολογήσει για να αντιστραφεί αυτή η προβληματική κατάσταση, είναι η πλήρης ανανέωση και βελτίωση της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας του Οίκου Ναύτου, ώστε να πληροί όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει επιβάλει για την προσβασιμότητα κάθε κατηγορίας ανθρώπου με αναπηρία η Ε.Ε., αλλά και να παρέχει στους ασφαλισμένους σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες περιορίζοντας τη «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας.
Μια ουσιαστική παρέμβαση που θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους φορείς και τις Υπηρεσίες που ασχολούνται με άτομα με αναπηρία -και όχι μόνο- ώστε να πάψει αυτός ο ιδιότυπος αποκλεισμός των αναπήρων από τη δημόσια ζωή και τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.
Του Δημήτρη Μαριδάκη
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/paradigma-pros-mimisi-6/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου