meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η ΤΕΧΝΗ...ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΩ

Πρόβα της ομάδας θεατρικού παιχνιδιού

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή.

Στο ημιυπόγειο της οδού Δάφνης, στον αριθμό 8, στου Ζωγράφου, η ομάδα μουσικής και θεάτρου της VSA Hellas μαζεύεται κάθε Τετάρτη για να κάνει πρόβα.

Από την είσοδο ακούς τον ήχο του ντεφιού και της κιθάρας μαζί με γέλια και τραγούδια. Πραγματικός πανζουρλισμός.

Ήλοι είναι παρόντες. Μουσικοί και ηθοποιοί προβάρουν ατάκες και τραγούδια. Η πρόεδρος της οργάνωσης, Δέσποινα Ασλανίδου, μιλάει στο τηλέφωνο και δίνει οδηγίες στους εθελοντές που δεν σταματούν να χτυπούν την πόρτα του γραφείου της.

 «Η Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - Very Special Arts Hellas (VSA Hellas) κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας.

»Η VSA Hellas είναι μια Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία με στόχο την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες στην τέχνη και τον πολιτισμό», μας λέει η κ. Ασλανίδου.

Πυρήνας της δράσης της οργάνωσης είναι οι πέντε καλλιτεχνικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν δωρεάν άτομα με ή χωρίς αναπηρία.

Πρόκειται για την ομάδα μουσικής και θεάτρου, εικαστικών, θεατρικού παιχνιδιού, χορού και την ομάδα μουσικής και κίνησης.

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη ως παραγωγοί της τέχνης οι ίδιοι», τονίζει η πρόεδρος της VSA Hellas.

Και ξεναγήσεις.

Πέραν των σταθερών ομάδων που λειτουργούν μέσα στην οργάνωση, δύο πολύ ξεχωριστές δράσεις είναι το πρόγραμμα των ξεναγήσεων σε πολιτιστικούς χώρους, καθώς και το πρόγραμμα ακουστικής περιγραφής σε θέατρα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος των ξεναγήσεων πραγματοποιούνται γύρω στις 35 επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για περίπου 500 άτομα.

Η ακουστική περιγραφή απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, με τη βοήθεια εθελοντών οι οποίοι τους περιγράφουν όλα όσα δεν μπορούν να δουν, όπως τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Στην οργάνωση προσφέρουν εθελοντική εργασία γύρω στα είκοσι άτομα, με τους συμμετέχοντες που παρακολουθούν τακτικά κάποια από τις ομάδες να ξεπερνούν κατά καιρούς τους πενήντα.

Η Στέλλα Κουκουμπάνη είναι στη VSA Hellas από το 2004. Επί δώδεκα χρόνια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ξεκλέβει χρόνο και πηγαίνει στο μικρό ημιυπόγειο στου Ζωγράφου για να βρεθεί μαζί με τα παιδιά που παρακολουθούν την ομάδα μουσικής και θεάτρου.

«Έχω αποκτήσει μία ασύλληπτα διαφορετική οπτική για το κομμάτι της αναπηρίας. Στην αρχή πίστευα ότι θα στενοχωριέμαι και ότι θα με ρίχνει ψυχολογικά, αλλά αυτά τα παιδιά με έμαθαν να αποδέχομαι τη διαφορετικότητα. Είναι παιδιά με πολλή αγάπη μέσα τους, την οποία σου δίνουν απλόχερα

Συμπολίτες μας με αναπηρία τραγουδούν, χορεύουν και ανεβάζουν θεατρικά έργα χάρη στις δράσεις της VSA Hellas, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια προσφοράς

»Μέσα στην ομάδα και θα γελάσω και θα εκνευριστώ και θα συγκινηθώ. Θα κάνω ακριβώς ό,τι θα έκανα αν συναναστρεφόμουν οποιονδήποτε», μας λέει η Στέλλα προτού έρθει ξανά η σειρά της να πει την ατάκα της ως κόμισσα Ολίβια από τη «Δωδέκατη νύχτα» του Σέξπιρ, θεατρικό το οποίο ανέβασε η ομάδα μουσικής και θεάτρου στο διήμερο που οργανώθηκε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου, αρκετός κόσμος παρακολούθησε τις παραστάσεις των τεσσάρων ομάδων της οργάνωσης, καθώς και την έκθεση της ομάδας εικαστικών που είχε στηθεί επί μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ όσοι παραβρέθηκαν εκεί είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια από κοινού με άτομα με αναπηρίες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο θέμα της αναπηρίας αλλά και την εμπειρία ενός διαφορετικού τρόπου καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η φιλοσοφία της οργάνωσης συνοψίζεται εν τέλει στα λόγια της προέδρου της VSA Hellas, Δέσποινας Ασλανίδου:

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην τέχνη. Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης. Εμείς μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα βοηθάμε τους ανθρώπους να μπουν στη διαδικασία της δημιουργίας ή της συμμετοχής.

»Το βασικό για εμάς είναι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τους συμμετέχοντες με τις αναπηρίες να το κάνουν όχι γιατί είναι εθελοντές και πρέπει να βοηθήσουν, αλλά γιατί τους κάνει κέφι να είναι στην ομάδα!»

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου