meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΣΑΜΕΑ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΠΕΡΙ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε, και ορθώς, για τη σύνδεση της κινητικής αναπηρίας με «καθηλωμένες ιδέες». Στηλιτεύτηκαν τόσο η άποψη πίσω από τις λέξεις όσο και η ίδια η ορολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε με τρόπο λανθασμένο, εάν όχι ρατσιστικό. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναγκάζεται να επανέλθει στη χρήση των λέξεων, με αφορμή το άρθρο του γνωστού και έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» στις 2 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν νομίζω πως όσα χρόνια είμαι δημοσιογράφος έχω συναντήσει άλλον Πρωθυπουργό τόσο έγκλειστο σε ένα τόσο υποκειμενικό σύστημα πρόσληψης της πραγματικότητας. Καταντάει σχεδόν αυτισμός (ολόκληρο το άρθρο http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5339405/gatakia/ ».

Φαίνεται ότι ο κ. Πρετεντέρης έπεσε στην «παγίδα» που έπεσαν και άλλοι πριν από αυτόν, χρησιμοποιώντας τη λέξη «αυτισμός» με αρνητική σημασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο αυτισμός, μία βιολογική κατάσταση, - τα εμπόδια της οποίας γονείς, ειδικοί επιστήμονες και πάνω από όλα τα ίδια τα άτομα με αυτισμό αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους- χρησιμοποιείται με αρνητικό πρόσημο, τεκμηριώνοντας δήθεν ένα δυσάρεστο γεγονός.

Με αφορμή το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, που έρχεται να προστεθεί σε πλείστα άλλα παραδείγματα, και επειδή τείνει να γίνει σύνηθες αυτή η εντελώς λάθος χρήση της λέξης «αυτισμός», συνιστούμε για ακόμη μία φορά σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, σε καθέναν και σε καθεμιά που αρθρώνει δημόσιο λόγο, να χρησιμοποιεί σωστά την πλούσια έτσι κι αλλιώς ελληνική γλώσσα.

Η χρήση των λέξεων  «αυτισμός» και «αυτιστικός» ως αρνητικές έννοιες και επίθετα  προωθεί στιγματική και ρατσιστική κατάσταση για τα άτομα με αυτισμό που αγωνίζονται καθημερινά. Δεν είναι «ψιλά γράμματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου