meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ 13ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ "ΣΠΑΝΙΟΥΣ" ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Νευροινωμάτωση, επικοινώνησαν με το blog μας και μας ζήτησαν να αναπαράγουμε την πιο κάτω δημοσίευση από τον Αγγελιοφόρο της Θεσσαλονίκης, για να εξάρουμε την επιστημοσύνη του Έλληνα γιατρού που ξανάφερε το χαμόγελο σ’ένα μικρό παιδί μετά από μια σπάνια και δύσκολη επέμβαση η οποία κέντρισε το διεθνές ιατρικό ενδιαφέρον, αλλά και για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και άλλων ασθενών:

«Χειρουργήθηκε και χαμογελά ξανά ο 13χρονος Στέλιος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ο μικρός Στέλιος, εξαιτίας της κατάστασης, εμφάνιζε μεγάλη κύφωση και σκολίωση στη σπονδυλική στήλη με συνέπεια να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να φάει, ενώ κινδύνευε να μείνει παράλυτος.

Το παιδί υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες σε χειρουργική επέμβαση στη Θεσσαλονίκη για να διορθωθεί η παραμόρφωση και πλέον έχει λόγο να χαμογελά και να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο.

Μετά από ένα δύσκολο χειρουργείο, με τον ασθενή να είναι αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους, η ομάδα των γιατρών που ανέλαβε να τον βοηθήσει του έδωσε την ευκαιρία να σκέφτεται πιο αισιόδοξα για το μέλλον του. «Ο μικρός Στέλιος ήταν μια σπάνια περίπτωση. Παρουσίαζε εκτεταμένη νευροινωμάτωση. Εκτός από τη μεγάλη δυσμορφία, είχε και σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ η μάζες και η παραμόρφωση της σκολίωσης επιδεινωνόταν καθημερινά. Πλέον ο Στέλιος συνεχίζει τη θεραπεία με συνεδρίες φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης», αναφέρει στον «Αγγελιοφόρο» ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλης Λυκομήτρος, ειδικός στη χειρουργική θεραπεία παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και παραμορφώσεων της σκολίωσης και της κύφωσης. Ο ίδιος αντιμετώπισε το σπάνιο περιστατικό σε συνεργασία με τον διάσημο παιδοορθοπαιδικό των ΗΠΑ, δρ Alvin Crawford, καθηγητή Παιδοορθοπαιδικής Χειρουργικής στο University of Cincinnati Medical Center.

Σπάνια και δύσκολη επέμβαση

Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα, το χειρουργείο απαιτούσε υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες, εφάμιλλες των μεγαλυτέρων κέντρων του κόσμου ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές, όπως η παράλυση. «Για το λόγο αυτό μπορούμε να μιλάμε για μια διεθνή ιατρική επιτυχία, σε συνεργασία με τον δρα Crawford, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη θεραπεία της νευροινωμάτωσης. Ο ίδιος θεώρησε υποχρέωσή του να παρευρεθεί στο χειρουργείο του μικρού Στέλιου, αφού επρόκειτο για μια από τις σπανιότερες περιπτώσεις, και εκείνες τις μέρες έδινε διάλεξη με το ίδιο θέμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αρχικά ξεκινήσαμε την προσπάθεια συντηρητικής διόρθωσης της παραμόρφωσης. Τοποθετήσαμε στο κρανίο ειδική στεφάνη και στα μηριαία οστά σκελετική έλξη, η οποία με προοδευτική αύξηση του βάρους διόρθωνε στο κρεβάτι τη σκολίωση. Ετσι πετύχαμε προεγχειρητικά διόρθωση 40 μοιρών και ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης, σημαντική για τη περαιτέρω χειρουργική διόρθωση», εξηγεί ο κ. Λυκομήτρος. Στη συνέχεια, διόρθωσαν χειρουργικά το μεγάλο βαθμό σκολίωσης, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές τεχνικές και πολύπλοκα υλικά, που εισήχθησαν από το εξωτερικό για το συγκεκριμένο χειρουργείο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η σκολίωση από τις 120 μοίρες μειώθηκε στις 30 και σταθεροποιήθηκε τόσο, που το παιδί περπάτησε μόνο του λίγες μέρες μετά το χειρουργείο, που έγινε στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

«Το εγχείρημα να διορθώσουμε την παραμόρφωση του Στέλιου με χειρουργείο ήταν πολύ δύσκολο. Ζητήσαμε τη γνώμη διάσημων χειρουργών από τη Ρωσία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Όλοι συμφωνούσαν ότι επρόκειτο για την μεγαλύτερη παραμόρφωση που είχαν δει στην επιστημονική τους καριέρα και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η διόρθωση. Διαφορετικά το μέλλον του παιδιού προβλεπόταν αβέβαιο», καταλήγει ο κ. Λυκομήτρος.

Λίγα λόγια για τη νευροινωμάτωση
Είναι νόσος με καλοήθεις όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος και η διάγνωσή της απαιτεί τουλάχιστον έξι καφέ γαλακτόχρωμες κηλίδες στο δέρμα και μάζες νευρικού ιστού. Εξαιτίας της ο ασθενής γεμίζει εξογκώματα στο σώμα, έχουν πόνο, περιορισμένη όραση και άλλες επιπλοκές, όπως στο σκελετικό σύστημα. Οι δυσμορφίες και τα λεγόμενα υποδερματικά νευρινώματα μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά όταν προκαλούν παραμορφώσεις ή δυσλειτουργίες. Ωστόσο, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να είναι προβληματική, αφού είναι πιθανό να επηρεαστούν τα νεύρα ή να επανεμφανιστούν οι παραμορφώσεις.»

Να διευκρινίσουμε ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα πριν περίπου ένα χρόνο στην Ελλάδα, με μικρότερο κόστος από ότι στο εξωτερικό όπου η ίδια επέμβαση κοστολογείται περίπου 300.000€.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου