meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΕΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Οι δίγλωσσοι άνθρωποι είναι οι body builders του εγκεφάλου

Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που μιλούν δύο γλώσσες ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικοί στην επεξεργασία της γλώσσας αλλά και σε άλλες πνευματικές εργασίες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό θεωρήσει ότι η «διγλωσσία δίνει πλεονέκτημα». Μία ενισχυμένη ικανότητα να διαχωρίζει κανείς τις σημαντικές πληροφορίες μεταξύ μη σημαντικού υλικού, που πηγάζει από το τρόπο που οι δίγλωσσοι άνθρωποι διαχειρίζονται τη γλώσσα. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση και συνεχίζει προτείνοντας ότι "τα δίγλωσσα άτομα είναι πιο αποτελεσματικά στις υψηλότερου επιπέδου λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως να αγνοούν άλλες άσχετες πληροφορίες", δήλωσε η Έλεν Μπιάλιστοκ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ στο Τορόντο.

Στη μελέτη, τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που μιλούσαν μια γλώσσα έπρεπε να προσπαθήσουν περισσότερο για να επικεντρωθούν σε μία μόνο λέξη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Brain and Language".

Οι άνθρωποι που είναι δίγλωσσοι ενεργοποιούν και τις δύο γλώσσες στο μυαλό τους, επιλέγοντας ποια να χρησιμοποιήσουν και ποια να αγνοήσουν, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Βιόρικα Μάριαν, γλωσσική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Νόρθγουέστερν.

Οι "body builders" του εγκεφάλου
Σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις κινήσεις των ματιών, η Μάριαν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι όταν οι δίγλωσσοι άνθρωποι άκουγαν μια λέξη σε μια γλώσσα, συχνά κοίταζαν αντικείμενα των οποίων τα ονόματα ακούγονταν παρόμοια με αυτή τη λέξη στη δεύτερη γλώσσα τους. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς εκδηλώνεται στον εγκέφαλο η ικανότητα φιλτραρίσματος των πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι εθελοντές άκουγαν το όνομα ενός αντικειμένου και ταυτόχρονα τους έδειχναν μια εικόνα του ίδιου του αντικειμένου, ενός αντικειμένου με ένα ηχητικά παρόμοιο όνομα και δύο άσχετα αντικείμενα. Για παράδειγμα, άκουγαν τη λέξη «σύννεφο» (cloud) και έβλεπαν φωτογραφίες από ένα σύννεφο, ενός κλόουν (clown) και δύο άλλα πράγματα. Οι συμμετέχοντες όσο γρηγορότερα μπορούσαν, έπρεπε να επιλέξουν την εικόνα που έδειχνε τη λέξη που άκουσαν.

Τα δίγλωσσα άτομα δεν ήταν ταχύτερα στην εκτέλεση αυτής της εργασίας από ό,τι τα μονόγλωσσα. Ωστόσο, οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ήταν πολύ διαφορετική.

Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που μιλούσαν μόνο μια γλώσσα φωτίζονταν πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνες των δίγλωσσων ομόλογών τους σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των υψηλότερων επιπέδων λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής καταστολής των λεκτικών εννοιών. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος των μονόγλωσσων ατόμων, "έπρεπε να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να εκτελέσει την άσκηση", είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποστολή με την άρση βαρών στο γυμναστήριο. "Οι δίγλωσσοι πρέπει να σηκώσουν περισσότερο βάρος από ό,τι οι μονόγλωσσοι, επειδή οι δίγλωσσοι βιώνουν τον εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο γλωσσών τους, ενώ ακούν την ομιλία", είπε οι ερευνητές. "Όμως, οι δίγλωσσοι είναι δυνατότεροι, επειδή έχουν δουλέψει αυτή τη διανοητική επεξεργασία όλη τους τη ζωή".

Τα δίγλωσσα οφέλη
Άλλοι επιστήμονες επαίνεσαν αυτή τη έρευνα για την προσέγγισή της στη μελέτη της δραστηριότητας του εγκεφάλου των δίγλωσσων ανθρώπων. "Αυτή η μελέτη συμπληρώνει ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που λείπουν στην κατανόηση του πώς η διγλωσσία οδηγεί σε γνωστικά οφέλη", δηλώνουν.

Η γνώση πολλών γλωσσών μπορεί να έχει επίσης και άλλα οφέλη. Σε μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Bilingualism: Language and Cognition", η Μάριαν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα δίγλωσσα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αγνοήσουν το θόρυβο στην τάξη πιο εύκολα από ό, τι τα μονόγλωσσα παιδιά.

Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν ότι το να είναι κανείς δίγλωσσος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προάσπιση του εγκεφάλου απέναντι στη νόσο του Αλτσχάιμερ και της άνοιας για αρκετά χρόνια, κρατώντας τον εγκέφαλο σε διαρκή κίνηση και αυξάνοντας την ποσότητα της φαιάς ουσίας.


Πηγή:http://www.psychologynow.gr/prosopikotita/oi-diglossoi-anthropoi-einai-oi-body-builders-toy-egkefaloy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου