meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ NASA!


Κατασκήνωση διαστημικής εκπαίδευσης της NASA για μαθητές με πρόβλημα όρασης
SPACE CAMP FOR INTERESTED VISUALLY IMPAIRED STUDENTS (SCIVIS)

«Επειδή δεν μπορώ να δω τα αστέρια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να τα φτάσω»

Αυτό ήταν το φετινό μήνυμα του προγράμματος της διαστημικής κατασκήνωσης-space Camp- για μαθητές με πρόβλημα όρασης, που πραγματοποιήθηκε στο Huntsvilleτης Alabama στην Αμερική, απο τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017.



Συνολικά 174 μαθητές ηλικίας από 9 έως και 18 ετών, απο 20 διαφορετικές  χώρες του κόσμου, και διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής, συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του U. S. SpaceandRocketcenterστο Huntsville, για μια εβδομάδα και συμμετείχαν στην εκπαίδευση που παρέχετε από εξειδικευμένο προσωπικό τα τελευταία 35 χρόνια !

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν με υποτροφία από το Ευγενιδειο ίδρυμα , οι Ιωάννης Πολονυφης και Θανάσης Νασοπουλος !

Είχα την τιμή και χαρά να μοιραστώ μαζί τους αυτήν την μοναδική εμπειρία , αφού επιλέχθηκα από το ίδρυμα ως συνοδός τους , για να πραγματοποιηθεί με την μέγιστη ασφάλεια το ταξίδι αυτό.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης των δυο μαθητών , στις εγκαταστάσεις της ΝΑSA στην κατασκήνωση , έγινα η σκιά τους και κατέγραψα βήμα προς βήμα την εμπειρία αυτή.

Οι φωτογραφίες , τα βίντεο και το υλικό που καταθέτω μαζί με την επιστολή αυτή θα συμπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο  την εικόνα της εκπαίδευσης των μαθητών Οι δυο μαθητές συμμετείχαν σε μια πληθώρα διαστημικών  δραστηριοτήτων προσομοίωσης, όπως η καρέκλα περιστροφικής  κίνησης που θυμίζει την έλλειψη βαρύτητας , φόρεσαν την στολή του αστροναύτη και εκτέλεσαν αποστολή έξω από το διαστημόπλοιο , εκπαιδεύτηκαν στην επίλυση τεχνικών δυσκολιών σε σταθμό εδάφους, λειτουργώντας ομαδικά με τα αλλά 13 μέλη της ομάδας τους με το όνομα Luna !!




Υπήρχαν συνολικά οι εξής 12ομάδες εκπαιδευομένων: Aries , Elysium, Marineris , Phobos, Isidis, Alba , Vigilantes, Argonauts, Axle, Andromeda, Global Hawk

Ο κάθε μαθητής είχε την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές σχολές  εκπαίδευσης , ανάλογα την ηλικία του , αλλά και  τις δεξιότητες που ήθελε να αποκτήσει.

Η πρώτη σχολή  είναι το SPACE CAMP και χωρίζεται στα εξής τμήματα

1)Space Camp (9-11 ετών ) ,
2)space Academy(12-14 ετών )και
3)Advanced Space Academy (15-18 ετών )

Η δεύτερη σχολή είναι το Aviation Challenge Camp και χωρίζεται στις υποκατηγορίες

1)Mach I (9-11)
2) Mach II (12-14)
3) Mach III (15-18
)
Η τριτη σχολή  είναι το Robotics ( -air*land*sea με υποκατηγορίες
1)Robitics camp(9-11 ετών )
2) Robitics Academy(12-14 ετών )

Όλοι οι μαθητές βίωσαν από πρώτο χέρι την μοναδική εμπειρία της προσομοίωσης.  ενός ταξιδιού στο διάστημα . Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν μέσα από οργανωμένες ομαδικές δράσεις , μηχανικές γνώσεις και πρακτική  εκπαίδευση σε προσαρμοσμένα και προσβάσιμα  μηχανήματα , να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μια διαστημική αποστολή.


Στο προχωρημένο πρόγραμμα υπάρχουν δοκιμασίες μέσα σε πισίνα , μηχανική σκαφών , πιλοταρισμα αεροπλάνων , ώστε να ολοκληρωθεί η εμπειρία αυτή .

Το πρόγραμμα ειδικά για τους μαθητές με πρόβλημα όρασης πραγματοποιείτε κάθε χρονιά τέλος Σεπτεμβρίου και το επόμενο ανακοινώθηκε για τις 29-9-18 έως 4-10-18.

Τελειώνοντας αυτό που θα ήθελα να καταθέσω ως προσωπική μου σημείωση ζώντας δίπλα σε όλους αυτούς τους μαθητές, πως  η έλλειψη όρασης όχι μόνο δεν τους περιόρισε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες , αλλά αποτέλεσε την αφορμή και την αιτία να ζήσουν από κοντά μια εμπειρία που σε οδηγεί απευθείας στα αστέρια !

Με εκτίμηση
Κατερίνα Πουλεα

Εκπαιδευτικός







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου