meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ "ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ" ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ



Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στο Βαγγέλη Αυγουλά στις 6 Οκτώβρη 2017 εξυπηρετούμενοι, γονείς και Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ "Δικαίωμα Στη Ζωή", στο Κέντρο Ημέρας του Συλλόγου Στα Άνω Καλέσα Στην Κρήτη!

Το σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» ιδρύθηκε το 2005 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων με αναπηρία με έδρα την πόλη του Ηρακλείου και έχει σαν σκοπό την πραγματοποίηση ενεργειών που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το σωματείο είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης/Διεύθυνση Πρόνοιας. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), της οργάνωσης «Εθελοντών Κοινωνία» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Δικτύου Κοινωνικών Φορέων Κρήτης «Ζεύξις». Έχει λάβει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β & Γ από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εκπροσωπείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.) και έχει ως εποπτεύουσα αρχή την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Ο κ. Αυγουλάς, ως δικηγόρος ο ίδιος, εδώ και 2 έτη παρέχει εθελοντικά νομικές συμβουλές στο Σωματείο και σε μέλη του σε σοβαρές περιπτώσεις όπου χρειαστεί, ενώ ως Κρητικός και ως Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, είχε συντονίσει τον περασμένο Δεκέμβρη την πρωτότυπη κοινωνική εκδήλωση "9ο Δείπνο Στο Σκοτάδι" στο Ηράκλειο Κρήτης, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στο Σύλλογο "Δικαίωμα Στη Ζωή" και κάλυψαν όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές εργασίες, ώστε να λειτουργήσει μια νέα δομή Αποκατάστασης και δημιουργικής απασχόλησης Αμεα από το Σύλλογο, Στο Θραψανό.


Η αποστολή του Συλλόγου υπαγορεύεται από τις ίδιες τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα είναι:           

1) Η ανάπτυξη κλειστών και ανοικτών δομών στην κοινότητα, δηλαδή η δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κέντρων ημερήσιας φροντίδας, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και άλλων δομών.
2) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη στα Άτομα με Αναπηρία καθώς και ο προσανατολισμός και η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση τους.
3) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη καθώς και η επιμόρφωση σε γονείς Ατόμων με Αναπηρία.
4) Η ενεργή συμμετοχή στο αναπηρικό κίνημα και η διεκδίκηση αιτημάτων για λογαριασμό των μελών του σωματείου μεμονωμένα ή ομαδικά, μέσα και από τη συνεργασία μας με άλλους φορείς και τα κεντρικά συλλογικά μας όργανα.
5) Γενικότερα, η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών που εξυπηρετούν τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου.


"Επισκέφθηκα σήμερα τους φίλους μου, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στα Καλέσα! Πρόκειται για ένα χώρο πλήρως εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας με δυνατότητα λειτουργίας 16 ώρες ημερησίως. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο και άρτια εξοπλισμένο παρέχονται: ατομική φροντίδα και υγιεινή, σίτιση απογευματινού κολατσιού και ελαφριού γεύματος, ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από θεραπευτές (ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία), ειδική εκπαίδευση, συμβουλευτική γονέων, συμμετοχή σε διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ομάδες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκδρομές, γιορτές κ.λ.π. Εδώ λειτουργούν πρωινό και απογευματινό τμήμα, με περίπου 60 ωφελούμενους με βαριές αναπηρίες συνολικά. Ο Σύλλογος, με υγιή οικονομικά, δίνει καθημερινά εργασία σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Άλλο ένα τέτοιο κέντρο πρότυπο λειτουργούν στο Θραψανό και σύντομα θα παρευρεθούμε και στα εγκαίνια τρίτου Κέντρου!

Ξεναγήθηκα σήμερα σε όλους τους χώρους από τον Πρόεδρο κ. Παύλο Σημαντιράκη και τον Επιστημονικό Διευθυντή κ. Ζαχαρία Κυριακάκη και πέρασα μια δημιουργική ημέρα παρακολουθώντας όλες τις θεραπευτικές ομάδες και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, νιώθοντας κομμάτι και εγώ, αυτής της όμορφης παρέας. Εύχομαι σε γονείς, Δ.Σ. και προσωπικό καλή δύναμη στο πολύτιμο κοινωνικό έργο τους και όσο μπορώ, είναι τιμή μου να στέκομαι αθόρυβος αρωγός τους", δήλωσε ο κ. Αυγουλάς μετά το πέρας της επίσκεψης.


Εκείνο το μεσημέρι, σε ένα μεγάλο τραπέζι στην αυλή και με οικογενειακή ατμόσφαιρα, οι ωφελούμενοι και το προσωπικό του Κέντρου οργάνωσαν υπαίθριο γεύμα με ψησταριά και χειροποίητους Κρητικούς μεζέδες, προς τιμήν του καλεσμένου τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου