meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΓΛΥΦΟΙ-ΟΜΙΛΟΥΝΤΕΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕ ΤΥΦΛΩΣΗ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Οπτικοακουστικός χάρτης για άτομα με τύφλωση (μακρινή)Οπτικοακουστικός χάρτης για άτομα με τύφλωση (κοντινή)


Ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο, σε διεθνές επίπεδο, σύστημα καθοδήγησης των τυφλών ατόμων στο εσωτερικό κτιρίων, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και λειτουργεί στους χώρους του, καθιστώντας το Ίδρυμα το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με αυτήν τη δυνατότητα και μεταξύ των λιγοστών Πανεπιστημίων παγκοσμίως που λειτουργούν προηγμένα συστήματα πλοήγησης των ατόμων με τύφλωση.

Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 10 ειδικές συσκευές (touchpads) σε κομβικά σημεία του κτιρίου, πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένοι ανάγλυφοι χάρτες (αφής). Αγγίζοντας τους χάρτες, ο χρήστης ακούει επιπροσθέτως φραστικές πληροφορίες και περιγραφές για χώρους και διαδρομές σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή και Αναπληρωτή Πρύτανη Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.

Στους χάρτες, που διαβάζονται μέσω της αφής, απεικονίζονται με λεπτομέρεια όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου, όπως η βιβλιοθήκη, το εστιατόριο, το κυλικείο, τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες διδασκαλίας, οι γραμματείες, τα εργαστήρια, τα γραφεία των καθηγητών και του προσωπικού, σκαλιά, ράμπες, ανελκυστήρες, είσοδοι, έξοδοι κινδύνου, αλλά και η θέση εμποδίων που δυσχεραίνουν την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Πέρα, από τις πληροφορίες που διαβάζει μέσω της αφής, ο τυφλός χρήστης ακούει ταυτόχρονα ηχητικά μηνύματα και περιγραφές, που βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της δομής του χώρου και στον προγραμματισμό της πορείας του. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει περιγραφές πιθανών διαδρομών που επιθυμεί να ακολουθήσει - όπως την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής, με τα σημεία που πρέπει να στρίψει, τα σημεία αναφοράς, τα εμπόδια - καθώς και αναλυτικές περιγραφές αμφιθεάτρων και αιθουσών, που αναφέρουν τις σειρές και τη θέση των καθισμάτων, τα σκαλιά, τη θέση του πίνακα και των εισόδων. Επίσης, ακούει ποια είναι η χρήση το κάθε γραφείου (π.χ. την υπηρεσία ή το όνομα του καθηγητή που στεγάζεται σε αυτό), περιγραφές εμποδίων, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των σκαλοπατιών της κάθε σκάλας.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και αλλά παρόμοια που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση, τόσο για τη βασική προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να παρέχει συνεχή υποστήριξη στους φοιτητές με αναπηρία, όσο και για τη στόχευση του Πανεπιστημίου να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο προσβάσιμα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου