meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ TAXIS ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2015


Σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μιλώντας, το πρωί της Τετάρτης, στο 2ο Athens Health Forum δεσμεύθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός του 2015 να ολοκληρωθεί το TAXIS Υγείας, ενώ το προσεχές δίμηνο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επιπλέον, μελετώνται τρόποι μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των προσλήψεων για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές Υγείας.

«Βρισκόμαστε σ΄ ένα κομβικό σημείο, όπου πρέπει να αποφασίσουμε αν θα έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους ή μόνο σ΄ όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Αγωνιζόμαστε ώστε η υγεία να είναι δημόσιο αγαθό, με τη διαμόρφωση ενός σωστού πλαισίου, αντιγραφειοκρατικού, που να δίνει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα συμβάλλει η ολοκλήρωση του TAXIS Υγείας, δηλαδή ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, το σύστημα των ραντεβού, τις δαπάνες υγείας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και υπογραφή. «Μέσα στο 2015 το σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα εργαλείο για την πάταξη της απάτης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος», επεσήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Ανακοίνωσε επίσης ότι, το προσεχές δίμηνο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας επανέλαβε ότι εντός των ημερών ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την κάλυψη 908 θέσεων και το προσεχές δίμηνο θα ρυθμιστούν και οι υπόλοιπες από τις 4.500 προσλήψεις, που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.

 «Παράλληλα έχουμε υποβάλλει αίτημα προς τις Βρυξέλλες για πρόσληψη 10.000 επαγγελματιών Υγείας, 12μηνης διάρκειας. Πρόκειται για αποφοίτους σχολών  του κλάδου της Υγείας, που έτσι θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και θα ενισχύσουν το σύστημα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σχολιάζοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην υλοποίηση των προσλήψεων ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι μελετώνται ήδη τρόποι μείωσης του χρόνου στους 4-5 μήνες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς να μην ξεπερνά τις 20 ημέρες. «Σήμερα θα στείλουμε σχετική επιστολή προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε εντός 10 ημερών να μας στείλουν τις προτάσεις τους για το θέμα των προσλήψεων», εξήγησε.

Ως προς την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του Φαρμάκου, ο υπουργός  Υγείας δήλωσε αισιόδοξος ότι στην συνάντηση που θα έχει αύριο με εκπροσώπους της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο.

«Στόχος μας είναι την επόμενη τριετία να μειωθούν οι τιμές στα αντικαρκινικά και αντιρετροϊκά φάρμακα και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα. Εντός των ημερών θα ανακοινώσουμε ένα νέο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής δια του οποίου θα αποδείξουμε ότι τα καινοτόμα φάρμακα μπορούν να γίνουν πιο προσιτά απ΄ ότι είναι σήμερα» διευκρίνισε.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς σημειώνοντας ότι «έχασα την όρασή μου σε ηλικία 10 ετών. Αν είχα χάσει και την αισιοδοξία μου, τώρα δεν θα ήμουν εδώ».

Πηγή: http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου