meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Νεφέλη» στο Ίλιον, χώρο φιλοξενίας ατόμων με νοητικά προβλήματα, επισκέφθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, κατόπιν προσκλήσεως του φορέα διαχείρισης της ΣΥΔ «ΚΣΔΕΟ Έδρα».

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) <<Νεφέλη>> ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στην περιοχή των Θρακομακεδόνων στην Αττική με δυναμικότητα 4 ενοίκων. Έπειτα από διερεύνηση αναγκών και πολλών αιτημάτων από οικογένειες, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο κτίριο στο κέντρο του Ιλίου με δυναμικότητα 6 ενοίκων άνω των 18 ετών που αντιμετωπίζουν μέτρια ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, αυτισμό και σύνδρομο Down.

Επιπροσθέτως,  λειτουργούν ανεξάρτητο πρωινό τμήμα που έχει ως στόχο την απασχόληση και την εκπαίδευση στην Αυτόνομη Διαβίωση.
Οι υπηρεσίες του πρωινού τμήματος εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση παρέχονται με την κάλυψη ασφαλιστικών ταμείων ενώ της Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης με οικονομική συμμετοχή και με νοσήλια με την άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Η φιλοσοφία της στέγης  είναι η παροχή ενός ζεστού και οικογενειακού περιβάλλοντος με ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, με βοήθεια εκπαιδευμένου υποστηρικτικού προσωπικού (επιστημονικά υπεύθυνη δομής, ψυχολόγος, εργοθεραπευτής , κοινωνικός λειτουργός, φροντιστές. Τη διεπιστημονική ομάδα ενισχύουν εξωτερικοί συνεργάτες, ψυχίατρος, δικηγόρος, νοσηλευτής, διατροφολόγος, μουσικοθεραπευτής κ.α. Παρέχεται εξατομικευμένη παρέμβαση με βάση τις ανάγκες, τις δεξιότητες και τις επιθυμίες του κάθε ενοίκου με ανώτερο στόχο την επίτευξη του μέγιστου επιπέδου λειτουργικότητας και κατ' επέκταση την εξασφάλιση μιας ποιοτικής καθημερινής ζωής μέσα στην κοινότητα :
- Συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες αυτοφροντίδας και φροντίδας του σπιτιού .
- Συμμετοχή σε εξωτερικές δραστηριότητες εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
- Συμβουλευτική και στήριξη της οικογένειας του ενοίκου.
- Συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
- Διοργάνωση εορτών και εκδηλώσεων.

Η λειτουργία της θεραπευτικής Στέγης στηρίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, της αποϊδρυματοποίησης, της ημιαυτόνομης διαβίωσης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης.

Η λειτουργία του Διαμερίσματος για τους πρώτους 24 μήνες πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013, «Πλήρης ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αυγουλάς παρακολούθησε για αρκετή ώρα τις δραστηριότητες των φιλοξενούμενων, ξεναγήθηκε στους χώρους της στέγης και ενημερώθηκε αναλυτικά από τους εργαζόμενους για τις δράσεις και το καθημερινό πρόγραμμα της δομής, ενώ τους ενημέρωσε για τις ταχείες διαδικασίες που συντονίζει κατ’ εντολή του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με σκοπό την καταβολή του ημερήσιου νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων των ΣΥΔ με τον Οργανισμό.

Τέλος, ο κ. Αυγουλάς, Τ. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Ιλίου και διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», θέλοντας να στηρίξει ενεργά αυτή τη νέα αγκαλιά αγάπης στο Ίλιον, ενέκρινε τη χορηγία χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) φυλλαδίων προώθησης του έργου της Στέγης, μέσω του http://meallamatia.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου