meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ



Ψηφιακός χάρτης για ανάπηρους
Η ιδέα προέκυψε από την ιστορία ενός νέου ανθρώπου. Έπειτα από ένα ατύχημα που του προκάλεσε κινητικά προβλήματα, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, ενώ ήταν αδύνατον να βγει από το σπίτι του για να πιει έναν καφέ ή να μείνει σε ένα ξενοδοχείο. Και σίγουρα δεν ήταν ο μόνος.

Της Νικολέττας Μπούκα,
nikolettabouka@yahoo.gr

Τελικώς, έπειτα από εντατική δουλειά, αγάπη και μεράκι, μια ομάδα τεσσάρων φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών κατάφερε να βρει μια πρωτότυπη στη λύση, για να βγουν από το αδιέξοδο τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Η Έφη Δασκαλοπούλου, ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος, ο Νίκος Φαζάκης και η Έλενα Καζία δημιούργησαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα Prosvasis (www.prosvasis.co), που έχει χαρτογραφήσει τα προσβάσιμα για άτομα με αναπηρίες εστιατόρια / καφέ, ξενοδοχεία, χώρους πολιτισμού (μουσεία), θέσεις παρκαρίσματος, χώρους «περιπάτου», κινηματογράφους / θέατρα και σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC.

Επίσης, μέσω της υπηρεσίας Αccessible Βooking (www.accessiblebooking.com), τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αναζητήσουν και να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία που πληρούν τις προδιαγραφές για ΑμεΑ. Μάλιστα, το εγχείρημα των τεσσάρων φοιτητών βρέθηκε μέσα στις δέκα καλύτερες προτάσεις στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

«Το Prosvasis.co ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013. Ήταν ένας τρόπος έκφρασης της διάθεσής μας να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας σε έναν διεθνή διαγωνισμό και της θέλησής μας να πάρουμε το βάφτισμα του πυρός, όσο το δυνατόν πιο ενεργά, στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, η ενασχόλησή μας αυτή, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, έβγαλε στην επιφάνεια την ανάγκη μας για προσφορά και δημιουργία», δηλώνει στη «Θ» η εκπρόσωπος της ομάδας Έφη Δασκαλοπούλου και συμπληρώνει ότι «την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις. Έτσι κάναμε κι εμείς με το Prosvasis και στη συνέχεια δημιουργήσαμε ακόμα μια υπηρεσία, το accessible booking. Σκοπός μας είναι η παροχή βοήθειας στα ΑμεΑ με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα, μέσω της τεχνολογίας».

Σύμφωνα με την ίδια, ο χρόνος που δαπάνησαν οι τέσσερις φοιτητές για τη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι αντιστρόφως ανάλογος με την ποσότητα δουλειάς που είχαν αυτούς του περίπου 6 μήνες και ακόμα συνεχίζουν.

«Σε λίγο χρόνο κληθήκαμε να μπούμε σε σχετικά βαθιά νερά, με την έννοια ότι όταν έχεις να κάνεις με την προσβασιμότητα και με ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και δικαίωμα στη μετακίνηση, όπως όλοι μας, απαιτείται αξιοπιστία και ποιότητα στις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε. Επίσης, θέλαμε από την αρχή να αναπτύσσουμε το προϊόν μας παράλληλα με τις υποδείξεις των δυνητικών χρηστών, πράγμα δύσκολο αλλά και πολύ σημαντικό για το ξεκίνημα μιας δουλειάς, κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο», εξηγεί η Έφη Δασκαλοπούλου.

Μεγάλη ανταπόκριση.

«Ως πλατφόρμα, πολύ πρόσφατα αρχίσαμε να την προωθούμε και να χτίζουμε, αργά αλλά σταθερά, την ολοένα αυξανόμενη βάση των χρηστών μας. Ως ιδέα, όμως, καθώς προσεγγίσαμε ΑμεΑ και στο χρονικό διάστημα πριν από την υλοποίηση, είχε σημαντικά μεγάλη αποδοχή. Απομένει όλοι αυτοί και άλλοι να γνωρίσουν ότι πλέον η ιδέα έγινε πράξη. Μένει να βοηθήσουμε όλοι κι όσα σημεία γνωρίζουν στην πόλη τους που είναι προσβάσιμα, να μας τα αναφέρουν. Την πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή την αναπτύσσουμε παρέα με τους ίδιους τους χρήστες. Αυτοί μας παρουσιάζουν τα προβλήματα προσβασιμότητας και την έλλειψη γνώσης που έχουν, έστω και για τις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Γι’ αυτό μας στηρίζουν και με το παραπάνω σ’ αυτή την προσπάθεια», επισημαίνει η Έφη Δασκαλοπούλου. Παράλληλα, τονίζει ότι «εάν το κράτος ή οποιοσδήποτε άλλος θελήσει να στηρίξει την κίνησή μας αυτή, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας και να διευρύνουμε το Prosvasis, αλλά και να προσφέρουμε τα μέγιστα, προφανώς και θα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο. Μέχρι στιγμής και εμείς οι ίδιοι δεν την προβάλαμε και δεν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον από φορείς δημοσίου κτλ. Φλερτάρουμε με την ιδέα να συνεργαστούμε με κάποιον φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα».

Πώς λειτουργεί: Πληροφορίες, αλλά και online κρατήσεις

Για να μπει κάποιος στον κόσμο του Prosvasis.co και να αρχίσει το δικό του ταξίδι, αρκεί ένα απλό… κλικ. Σύμφωνα με την Έφη Δασκαλοπούλου, τo Prosvasis προσπαθεί να καλύψει πεδία όπως τα ταξίδια, παρέχοντάς τους πιο προβάσιμους προορισμούς και την online κράτηση αποκλειστικά σε ξενοδοχείο που διαθέτει υποδομές ΑμεΑ. Επιπλέον, δίνει πληροφορίες για μια περιοχή σχετικά με το πού μπορεί ένα άτομο με αναπηρία ή γενικώς κάποιος που έχει δυσκολία στην κίνησή του να φάει, να πιει καφέ, να διασκεδάσει, να ψυχαγωγηθεί, να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, να εκκλησιαστεί, αλλά ακόμα και να μετακινηθεί (πάρκιγκ-πεζόδρομοι).

Η βάση δεδομένων του Prosvasis.co συνεχώς γεμίζει, αλλά υπάρχει και δυνατότητα ο ίδιος ο χρήστης να προσθέσει κάποιο σημείο, ακόμα και να σχολιάσει και να βαθμολογήσει σημεία. Έτσι, βοηθάει σημαντικά στην προσπάθεια του Prosvasis και στον καθολικό σχεδιασμό του. Επιπλέον, σε λίγο καιρό θα βγουν στην πλατφόρμα του accessiblebooking και μερικά πακέτα διακοπών προσβάσιμα σε ΑμεΑ. Το μόνο που μένει είναι να μπουν και να την ανακαλύψουν, να την τεστάρουν και φυσικά όλες οι υποδείξεις και τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και σημαντικά για τους δημιουργούς του πολύτιμου αυτού διαδικτυακού εργαλείου.

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου