meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ



Με λουκέτο απειλούνται φορείς Πρόνοιας

Τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς με τεράστια κοινωνική προσφορά όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων που δικαιούνται από την αρχή του χρόνου, με συνέπεια να αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό αλλά και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Κώστας Παπαντωνίου.

Τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς με τεράστια κοινωνική προσφορά όπως ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ των κρατικών επιχορηγήσεων που δικαιούνται από την αρχή του χρόνου, με συνέπεια να αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό αλλά και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Στις 6 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του για τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας (Φ.Τ.Ε), έφερε το θέμα στη Βουλή. Οι ερωτώντες βουλευτές Κ. Ζαχαρίας, Π. Κουρουμπλής, Β. Κυριακάκης, Δ. Στρατούλης, Ε. Αυλωνίτου, Α. Μητρόπουλος, Β. Κατριβάνου και Σ. Παναγούλης υπογράμμισαν στους αρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Εργασίας, Εθνικής Άμυνας) το αυτονόητο. Δεν αφήνεις να κλείσει ένα ίδρυμα τυφλών, με 27 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία στους τυφλούς φτάνει το 95%, καθώς στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εργάζονται μόλις 150 άτομα.

Πρώτα ψαλίδισαν την επιχορήγηση, τώρα δεν τη δίνουν.

"Αναλαμβάνουμε να κάνουμε τη δουλειά που δεν κάνει το κράτος και στηρίζουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ας μας δώσουν έστω τα λεφτά", λέει στην "Αυγή" ο Μανώλης Μπασιάς, πρόεδρος του ΦΤΕ. Μέχρι το 2009 δεν υπήρχε πρόβλημα. "Τότε η επιχορήγηση ήταν στα 570.000 ευρώ". Σήμερα η οικονομική βοήθεια είναι σχεδόν το 1/3, καθώς φτάνει τα 220.000 ευρώ. "Το ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι δεν παίρνουμε τα χρήματα εγκαίρως". Ο Μ. Μπασιάς κατανοεί ότι "η δραματική αύξηση των ΜΚΟ δημιούργησε την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των πόρων και να μη δίνονται λεφτά σε νομικά πρόσωπα που δεν πρέπει, αλλά είμαστε ο Φάρος, είμαστε πιστοποιημένοι, ξέρουν την πορεία μας".

Η ιστορία του Φ.Τ.Ε είναι μεγάλη. Δημιουργήθηκε το 1948 και είναι ένας από τους λίγους χώρους εργασίας και μάθησης για τυφλούς. Σε αυτό το διάστημα έχει αναπτύξει πληθώρα δραστηριοτήτων, από τη λειτουργία της μοναδικής μονάδα παραγωγής σκουπών και βουρτσών στην ελληνική επικράτεια μέχρι κοινωνική υπηρεσία που υποδέχεται και ενημερώνει τα άτομα με προβλήματα όρασης για τα δικαιώματά τους και τις παροχές του κράτους. Έπειτα από 66 χρόνια λειτουργίας, ο ΦΤΕ κινδυνεύει ακόμα και να κλείσει. "Με τις συνταξιοδοτήσεις το προσωπικό μειώθηκε, αλλά δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε, όταν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους ανθρώπους που συνεχίζουν να δουλεύουν" αναφέρει ο Μ. Μπασιάς, τονίζοντας ότι η μη καταβολή της επιχορήγησης ισοδυναμεί με καταδίκη για το σωματείο.

Σε ανάλογα δύσκολη θέση βρίσκεται και το Εθνικό Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. "Βγάλανε από το συρτάρι έναν παλιό νόμο και πλέον δίνουν στα ιδρύματα το 30% του προϋπολογισμού. Αν δεν κάνεις, με άλλα λόγια, ψεύτικο προϋπολογισμό, δεν μπορείς να κρατηθείς", λέει στην "Αυγή" η Ηρώ Ζερβάκη από το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. Το ΠΕΝ υποστηρίζει δεκάδες παιδιά, ανάμεσά τους πολλά που έχουν κακοποιηθεί, άλλα που ζουν σε φτωχές οικογένειες με γονείς που δεν μπορούν να τα κρατήσουν όλη μέρα.

Οι ανάγκες είναι πολλές. Αφορούν το κτήριο: πετρέλαιο, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, συντήρηση ψύξης - θέρμανσης, κλιματισμός, γενική κτηριακή ανακαίνιση, προσαρμογή των περιπτέρων κατοικιών στη σύγχρονη οικοδομική τεχνολογία. Αφορούν τις εξωτερικές εγκαταστάσεις, όπως τη συντήρηση των παιδικών χαρών, τη συντήρηση - αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, τον εξοπλισμό γραφείου κ.ά. Σε αυτά προστίθενται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, "φεύγουν οι άνθρωποι με άδεια και δεν έχουμε να τους δώσουμε κάτι", μας λένε, οι οφειλές στο ΙΚΑ, "που άμα δεν τις πληρώνεις, σου έρχεται πρόστιμο και με τόκο", οι λογαριασμοί στη ΔΕΗ, "η οποία δεν δέχτηκε να μπούμε σε κοινωνικό τιμολόγιο".

Γ.Γ. υπ. Εργασίας: Ζητά έξτρα δικαιολογητικά για εγκεκριμένο κονδύλι.

Η επιχορήγηση θα αποτελούσε βαθιά ανάσα για τους φορείς. Ωστόσο, έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθιξαν το ζήτημα και πολλοί περισσότεροι από τότε που άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κατάσταση φορείς και σωματεία. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει έγκριση και από την Περιφέρεια, αλλά και δύο υπουργικές αποφάσεις που εγκρίνουν το κονδύλι ύψους συνολικά 2.322.000 ευρώ, η μία στις 8 Μαΐου του 2014, υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, και η άλλη στις 30/6 από τον υπουργό Γ. Βρούτση.

Το θέμα φαίνεται να "κολλάει" στη γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, η οποία ζητάει την υποβολή έξτρα δικαιολογητικών. Η αντιπεριφερειάρχης Λιλίκα Βασιλάκου απάντησε με επιστολή της υπογραμμίζοντας πώς βάσει νόμου δεν απαιτείται η υποβολή έξτρα δικαιολογητικών. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση σχετική εντολή για τη μεταβίβαση των χρημάτων στην Περιφέρεια "για να αποδοθούν στα ΝΠΙΔ και σωματεία χωρικής μας αρμοδιότητας που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση". Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί το απαγορευτικό που μπαίνει από τη γ.γ του υπουργείου για την εκταμίευση του ποσού υπερισχύει των υπουργικών αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι τα λεφτά δεν έρχονται και οι φορείς, διανύοντας τον 8ο μήνα του έτους με άδεια ταμεία, βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν απελπιστικά.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Αυγή»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου