meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ''ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ''


Ερώτηση:
Κύριε Δήμαρχε, αφού σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξή σας στο This is Radio, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Γνωρίζουμε τη μεγάλη οικολογική αξία που έχει για τη Δυτική Αθήνα και το γεγονός ότι είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει με τη διαχείρισή του;
Έχουμε παρατηρήσει μια κινητικότητα στο Πάρκο από προσωπικό που το φροντίζει και τώρα μαθαίνουμε ότι έχει μείνει χωρίε ρεύμα και νερό.
 
Δήμαρχος Ιλίου:
Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα στην Αττική, ένας υπερτοπικός χώρος πρασίνου στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου. Έχει έντονη ποικιλομορφία, με τρία οικοσυστήματα, το δάσος, τις λίμνες και τις καλλιέργειες και εκτός από την πλούσια πανίδα και τα σπάνια είδη πουλιών, η χλωρίδα του Πάρκου περιλαμβάνει πλήθος κωνοφόρων και φυλλοβόλων δέντρων (ελιές, φυστικιές, αμυγδαλιές, κυπαρίσσια, πεύκα, πλατάνια, ευκάλυπτοι, θαμνοειδή).
Η αξία αυτού του θαυμαστού υδροβιότοπου δεν περιορίζεται όμως στην οικολογική του σπουδαιότητα, αλλά έχει και μία κοινωνική διάσταση, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης πολιτών από όλη την Αττική, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Η μέχρι τώρα διαχείριση του Πάρκου, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Αποδείχθηκε πλέον, ότι το εγχείρημα της διαχείρισής του είτε από την Κεντρική Διοίκηση, είτε από το Φορέα Διαχείρισης που εποπτεύει το ΥΠΕΚΑ, απέτυχε.
Μετά την αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης, παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις με επιστολές, άκαρπες συναντήσεις και προειδοποιήσεις για επερχόμενη καταστροφή του Πάρκου, καθώς και τις ανεπανόρθωτες οικολογικές συνέπειες από αυτήν, αποφασίσαμε να επέμβουμε δυναμικά. Έτσι, τον Αύγουστο, οι δύο όμοροι Δήμοι και ο ΑΣΔΑ ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχοτου Πάρκου, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την καταστροφική του πορεία.
Εκεί διαπιστώσαμε το μέγεθος της εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, που δεν είναι ορατές από το κοινό, όπως αντλίες νερού και γεώτρηση, το οποίο δικαιολογούσε μεγάλο μέρος της εικόνας που παρουσίαζε το Πάρκο.
Μετά την επέμβασή μας, η εικόνα του Πάρκου έχει βελτιωθεί αισθητά, το ικανό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό μας φρόντισε το πράσινο, αποκατέστησε τις αντλίες νερού, τη στάθμη του στις λίμνες, τη λειτουργία του καναλιού και επισκεύασε τη γεώτρηση.
Μάλιστα, στην προσπάθεια διασφάλισης της βιωσιμότητας του Πάρκου, έχουμε εντάξει στον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Ιλίου, μαζί με το πότισμα των δέντρων που έχουμε φυτέψει και όλα όσα έχουν ανάγκη.
Διαθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό, ενώ με τη συνδρομή του γεωπόνου, των υδροφόρων και των Υπολοίπως Υπηρεσιών του Δήμου μας, φροντίζουμε το πράσινο και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα, διαθέσαμε δέντρα και θάμνους στο Φορέα του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με τη σημαντική συμβολή του οργανωμένου φυτώριου του Δήμου, ενώ συνεχίζουμε να παρέχουμε σχετικά αναλώσιμα υλικά.
Από τότε λοιπόν, μέχρι σήμερα, του μόνο που έμεινε στο ΥΠΕΚΑ, είναι να φροντίζει για την ηλεκτροδότηση και υδροδότησή του, για να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις. Το Πάρκο όμως, αυτή τη στιγμή, δεν έχει ούτε ρεύμά, ούτε νερό.
Ο απλήρωτοι λογαριασμοί από το Φορέα Διαχείρισής του, τον οποίο εποπτεύει το ΥΠΕΚΑ και η αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης, το φέρνει για άλλη μια φορά σε κατάσταση συναγερμού και υπονομεύει την προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει ως τώρα.
 
Ερώτηση:
Η διακοπή ηλεκτροδότησης, σημαίνει ότι δε λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του, σωστά; 
 
Δήμαρχος Ιλιου:
Έτσι είναι. Για την ακρίβεια, η διακοπή παροχής ρεύματος σημαίνει διακοπή της λειτουργίας των αντλιών νερού, κατά συνέπεια, το κανάλι σταματά να τροφοδοτεί τις λίμνες με νερό, η ανακύκλωση του νερού διακόπτεται και η γεώτρηση σταματά να λειτουργεί και όπως και το σύνολο των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, σημαίνει και μεγαλύτερη συσκότιση στο χώρο του Πάρκου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων.
 
Ερώτηση:
Ποιά πιστεύετε ότι είναι η λύση στο πρόβλημα διαχείρισης του Πάρκου; Τί προτείνετε;
 
Δήμαρχος Ιλίου:
Εμείς έχουμε την άποψη ότι είναι ουτοπία, να πιστεύει η Κεντρική Διοίκηση πως μπορεί να διχειριστεί μόνη της το Πάρκο.
Η συντήρησή του προϋποθέτει ένα τέτοιο μέγεθος επένδυσης, που ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι δύσκολο να γίνει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο προς την εξεύρεση λύσης, επειδή αφενός έχει τη βούληση, αφετέρου έχει κάνει ήδη αυτήν την επένδυση. Διαθέτει τον εξοπλισμό και την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς και έναν ικανό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να διασφαλίσει τη συνεχή φροντίδα που χρειάζεται το Πάρκο και την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά το σημαντικότερο, μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Ο Δήμος Ιλίου, από την άλλη, αξίζει να σημειώσουμε, ότι εκτός από όλα τα προαναφερόμενα, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στη συντήρηση του μεγαλειώδους αυτού Πάρκου σε βάθος χρόνου.
Συνεπώς, δε χρειάζεται να γίνει καμία νέα επένδυση από κάποιον Φορέα Διαχείρισης ή από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ. Οι λύσεις είναι απλές και ορατές.
Λογικά σκεπτόμενοι, θα πρέπει να γίνει μια τεχνοοικονομική μελέτη, προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό που χρειάζεται για τη συντήρηση και επιβίωσή του και στη συνέχεια η δική μας πρόταση είναι να αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η Κεντρική Διοίκηση να έχει επίσημα την ευθύνη των υποχρεώσεών της, όπως τους λογαρισμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.
Εν κατακλείδι, εμείς λέμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της οριστικής λύσης στη διαχείριση του Πάρκου και είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε το γόνιμο και από κοινού διάλογο που κάτι τέτοιο προϋποθέτει.
Πιστεύουμε πως το Κράτος πρέπει να ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως η εξωτερική πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική κλπ. και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα μικρά, για να μπορεί να είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Ας αναλάβουμε εμείς λοιπόν, το πότισμα των δέντρων και των πάρκων και ας δώσει εκείνο απερίσπαστα, όλη του την προσοχή στις μεγάλες και σημαντικές υποθέσεις της χώρας.
 
Ερώτηση: Κύριε Δήμαρχε, κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον κόσμο που το επισκέπτεται. Τι εισπράττετε και τί προτίθεστε να κάνετε από εδώ και πέρα;
 
Δήμαρχος Ιλίου:
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θερμή. Εισπράττουμε την αγάπη του για το Πάρκο, γεγονός που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία του. Καθημερινά, χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αττική, κάθε ηλικίας, το επισκέπτονται, μικρά παιδιά χαίρονται το παιχνίδι τους εκεί και οι οικογένειές τους ευχαριστιούνται τη βόλτα τους σε αυτό το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών, τους οδηγεί να επικοινωνούν μαζί μας, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες του, όπως η φύλαξη και ο φωτισμός, νομίζοντας ότι το Πάρκο ανήκει στο Δήμο Ιλίου.
Σε αυτό πιστεύω ότι εντοπίζεται η ειδοποιός διαφορά μας με την Κεντρική Διοίκηση.
Εμείς κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, αισθανόμαστε την ανάσα τους, κινούμαστε μέσα στις πόλεις και γινόμαστε αποδέκτες των αναγκών τους. Έχουμε ιδία άποψη του τί ακριβώς συμβαίνει. Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται μαικριά από τους πολίτες, μέσα από τα γραφεία, οι αποφάσεις δε μπορούν πάντα να είναι σωστές. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει με το Πάρκο, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα λανθασμένων αποφάσεων, αλλά και τρόπου με τον οποίο χειρίζονται το όλο ζήτημα.
Εμείς πιστεύουμε ότι το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα Μητροπολιτικό Πάρκο και πρέπει να έχει την ανάλογη μεταχείριση.     
Η φύση υπομένει για λίγο μόνο τις ανθρώπινες αδυναμίες. Δε μπορεί να περιμένει πότε εμείς θα πράξουμε το σωστό. Κατά συνέπεια, η επέμβαση στο Πάρκο ήταν για εμάς μονόδρομος, όπως και το να παραμείνουμε εκεί μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Η διαπραγμάτευση της φροντίδας, της ασφάλειας και της επιβίωσής του πρέπει να σταματήσει.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το οικολογικό αυτό στολίδι της Δυτικής Αθήνας, γιατί δικαιούνται να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου