meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η "ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ" ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ!


Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η μεγάλη γιορτή της «Λευκής Νύχτας» που διοργάνωσε ο Δήμος Ιλίου με γνώμονα τη διαρκή αναβάθμιση της ζωής στην πόλη και την τόνωση της τοπικής αγοράς, με κεντρικό μήνυμα «Ίλιον, Φιλόξενη Πόλη – Φωτεινή Νύχτα», το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.

 
Η διοργάνωση πέτυχε το σκοπό της, αφού από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι το πρωί, πλήθος κόσμου συνέρρεε στην πόλη, με διάθεση για διασκέδαση, πραγματοποιώντας πλούσιες αγορές.

 
Στον απόηχο του Σαββάτου οι καταστηματάρχες της πόλης, ξεκίνησαν το μήνα με άλλη διάθεση, ενώ όσοι επισκέφτηκαν τον Δήμο Ιλίου έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη γιορτινή ατμόσφαιρα που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και τη φιλοξενία μιας ζωντανής πόλης όπως το Ίλιον.

 
Τέσσερεις μουσικές σκηνές με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Δημήτρης Μπάσης, Ελένη Πέτα, Ζωή Παπαδοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ορχήστρα ΕΜΜΕΤΡΟΝ, Active Member, Πέτρος Λούκας Χαλκιάς κ.ά., έδωσαν ένα ξεχωριστό παλμό στην πόλη καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ακουσμάτων, ενώ η χαρούμενη ατμόσφαιρα συμπληρώθηκε από τα νεανικά συγκροτήματα, τη συμμετοχή των πολιτιστικών - ενθικοτοπικών συλλόγων και φορέων της πόλης, το θέατρο δρόμου, το θέατρο σκιών, τους ζογκλέρ και τους ξυλοπόδαρους, το γκράφιτι, την έκθεση βιβλίου και τις αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ανοιχτό ήταν όλο το βράδυ και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.


 
Οι επισκέπτες αγκάλιασαν αυτή τη διοργάνωση και πλημμύρισαν την πόλη με κέφι και καλή διάθεση, ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας, χαρίζοντας το δικό τους μοναδικό χρώμα και φως σε αυτή τη γιορτή.



Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων για την εκδήλωση:


«Τα ρολά στα καταστήματα ανέβηκαν στις 7 το απόγευμα, τα φώτα άναψαν και πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους πεζόδρομους του Ιλίου. Το Σάββατο η περιοχή γιόρτασε μέχρι πρωίας.


Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού θεσμού «Λευκή Νύχτα», τα εμπορικά καταστήματα έμειναν όλη τη νύχτα ανοιχτά προσφέροντας τα προϊόντα τους σε δελεαστικές τιμές, την ώρα που δυνατή μουσική αντηχούσε από τις σκηνές που στήθηκαν σε διάφορα σημεία της περιοχής.


Ο Δήμος Ιλίου έκανε την αρχή προκειμένου η «Λευκή Νύχτα» να υιοθετηθεί πανελλαδικά. Η ολονυχτία αποτέλεσε δυνατή τονωτική ένεση για τον εμπορικό κόσμο σε μία περίοδο που τα λουκέτα στα καταστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι τοπικοί καταστηματάρχες είδαν το Σάββατο τόσο μεγάλο αριθμό πελατών όσο είχαν να δουν τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.



«Είναι μια πρωτοβουλία πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρέπει να γίνει θεσμός σε όλη τη χώρα». Η Γεωργία εξαιτίας περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων ψωνίζει πλέον ελάχιστα και μόνο τα απαραίτητα. Οι τιμές στα ρούχα της φαίνονται τσιμπημένες, όπως λέει στον «Ε.Τ.». «Στη ‘Λευκή Νύχτα’ όλα ήταν πολύ οικονομικά. Ψώνισα για τα αγόρια μου βερμούδες και μπλουζάκια, τα οποία βρήκα μόλις στα δέκα ευρώ».


Οι εκπτώσεις στα καταστήματα ξεκινούσαν από 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμα και το 70%. Οι τιμές στα ρούχα κυμαίνονταν, για την πλειονότητα των καταστημάτων, από 10 έως 25 ευρώ, ενώ πολλοί καταστηματάρχες υιοθέτησαν την τακτική των δύο τεμαχίων στην τιμή του ενός ή των τριών στην τιμή των δύο.


«Ούτε στις γιορτές των Χριστουγέννων δεν είδαμε τόσο κόσμο». Ο Μιχάλης Λαζάρου, ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα, δεν προλάβαινε να ξεδιπλώνει μπλούζες και παντελόνια και να δείχνει σχέδια. Όπως λέει «Ήταν κάτι πρωτοφανές, κάτι που δεν το περιμέναμε. Μας εντυπωσίασε θετικά η πρωτοβουλία αυτή». Ο ίδιος πρόσφερε έως 50% εκπτώσεις ανάλογα με το είδος και την ποσότητα που ψώνιζαν οι πελάτες. Ενδεικτικά ένα απλό μακρυμάνικο βαμβακερό μπλουζάκι από 25 ευρώ, το Σάββατο, το πουλούσε στα δέκα ευρώ.


Ο κ. Λαζάρου εξηγεί πως το κυριότερο πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας της «Λευκής Νύχτας» ήταν η θετική ψυχολογία του κόσμου και το γεγονός ότι κυκλοφόρησε στους εμπορικούς δρόμους μετά από καιρό. «Δεν κάναμε κανένα σημαντικό ταμείο. Έτσι κι αλλιώς η δουλειά έχει πέσει τόσο πολύ που δε γίνεται να ανακάμψουμε σε μία μόλις ημέρα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, αλλά τουλάχιστον βγήκε έξω, κυκλοφόρησε, χάζεψε τα μαγαζιά και χαμογέλασε», αναφέρει.»



Η «Λευκή Νύχτα» έδωσε χρώμα και φως στην πόλη του Ιλίου, αλλά και νότα αισιοδοξίας σε όσους επισκέφτηκαν την πρωτότυπη αυτή διοργάνωση. Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, φανερά ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της «Λευκής Νύχτας» του Σαββάτου 29 Ιουνίου 2013 δήλωσε χαρακτηριστικά:


«Το επιχειρήσαμε και από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι πετύχαμε να συνδυάσουμε τον πολιτισμό με την τόνωση της τοπικής αγοράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα της εθνικής οικονομίας, πιστεύουμε όμως ότι θα δώσουμε μηνύματα τέτοια που μπορεί να τα πάρει η Κεντρική Διοίκηση και να τα αξιοποιήσει, κάνοντας μία προσπάθεια τόνωσης της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε την άποψη ότι η οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογία και αυτό φάνηκε από τη διάθεση των επισκεπτών και τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, αλλά και από την ανταπόκριση του εμπορικού κόσμου, που με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά.

 
Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης ήταν καθαρά πολιτιστικός, κοινωνικός και εορταστικός, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των καταστημάτων και τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να πραγματοποιούνται χωρίς να διαταράσσονται  οι εργασιακές σχέσεις.»


Τη διοργάνωση παρακολούθησε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα λειτουργίας της αγοράς Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος για αρκετές ώρες περιόδευσε σε όλα τα σημεία της πόλης και αφού συνεχάρη τον Δήμο Ιλίου για την καινοτόμα ιδέα που είχε, δήλωσε:


«Η διοργάνωση πραγματικά αναδεικνύει την ανάγκη να φύγουμε από αυτό το μίζερο κλίμα που μας έχει καθηλώσει. Η οικονομία και η αγορά εκτός από χρήμα είναι, κυρίως και πάνω από όλα, κλίμα. Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους της πόλης, στις γειτονιές τους, να απολαύσουν πραγματικά ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και παράλληλα να κάνουν με άνεση τα ψώνια τους…»



Το Ίλιον επισκέφθηκαν για τη «Λευκή Νύχτα» μεταξύ άλλων και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Παπαντωνίου, οι Δήμαρχοι Αιγάλαιω και Φυλής, καθώς και πλήθος Αντιδημάρχων και δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από όλη την Αττική.


Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και δηλώσεις από τη βραδιά πατώντας στο
http://youtu.be/XQl8N97_AaU

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου