meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΘΕΡΑΠΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ



Θεράπευσαν τον αυτισμό σε ποντίκια: Ελπίδες για την εφαρμογή του φαρμάκου και στους ανθρώπους.

ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ στην αντιμετώπιση του αυτισμού-που μέχρι στιγμής παραμένει μη θεραπέυσιμη διαταραχή- ανοίγει η βραβευμένη μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Ρομπέρ Ναβιό από το Κέντρο Μιτοχονδριακών και Μεταβολικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Ο καθηγητής Ναβιό ήταν ο πρώτος επιστήμονας που διερεύνησε το ρόλο των μιτοχονδρίων στην κυτταρική επικοινωνία και τη συσχέτισή τους με την ανάπτυξη του αυτισμού και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αυτιστική διαταραχή είναι αποτέλεσμα της διακοπής της σωστής επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν τα κύτταρα απειληθούν από ξένο εισβολέα, στέλνουν σήματα κινδύνου το ένα στο άλλο. Στον αυτισμό ένας στρεσογόνος παράγοντας προακαλεί την παρατεταμένη εκπομπή σημάτων κινδύνου από και προς τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να προκληθεί φλεγμονή και αυτά να σταματήσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει: «Όταν τα νευρικά κύτταρα σταματούν να συνομιλούν, τα παιδιά σταματούν να μιλούν», περιγράφοντας έστι την εμφάνιση του αυτισμού.

Η ομάδα του καθηγητή Ναβιό δοκίμασε πρόσφατα ένα γνωστό φάρμακο, τη σουραμίνη, που ανήκει στη κατηγορία των αναστολέων των πουρινών, σε πειραματόζωα με αυτιστική συμπεριφορά και μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος ετοιμάζεται να επαναλάβει την κλινική μελέτη σε αυτιστικά παιδιά.

Η σουραμίνη είναι ένα φάρμακο παλιάς κοπής που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο για την αντιμετώπιση της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης, γνωστής και ως «ασθένειας του ύπνου», που μεταδίδεται από το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε. Παρότι οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είναια αισιόδοξοι, ο καθηγητής Ναβιό διευκρινίζει πως το να θεραπεύσεις τον αυτισμό στα παιδιά απέχει πάρα πολύ από το να το κάνεις το ίδιο στα ποντίκια.

Αλεξία Σβώλου

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου