meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

PET THERAPY - ΟΤΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ!


PET THERAPY: Όταν τα ζώα θεραπεύουν!
 
Το Pet Therapy απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με κινητικές ή/και νοητικές αναπηρίες, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους ή να αυξήσει τη λειτουργικότητα των ανθρώπων αυτών στην καθημερινότητα τους, καθώς και σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ψυχολογικό προβλήματα (από κατάθλιψη, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή έπειτα από ατύχημα, θάνατο ή γενικά ένα ισχυρό σοκ, μέχρι την υποστήριξη ατόμων με ανίατες ασθένειες κ.ά.).
Μπορείτε να φανταστείτε τον τετράποδο φίλο σας σε ρόλο... ψυχοθεραπευτή;
Κι όμως η θεραπεία μέσω των ζώων γνωρίζει όλο και περισσότερους φίλους και στη χώρα μας και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
 
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Αλλά και στην Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής που χαρίζει ελπίδα. Η κ. Χριστίνα Οικονόμου, υπεύθυνη προγραμμάτων της SAPT Hellas (Stray Action Pet Therapy Hellas), μας μιλά για τη θεραπευτική δύναμη των ζώων, τη μαγική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον ασθενή και τον ιδιόμορφο θεραπευτή αλλά και για αρκετά ακόμη.
 
Ένα ζωάκι αντί για χάπι
 
«Το Pet Therapy απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με κινητικές ή/και νοητικές αναπηρίες, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους ή να αυξήσει τη λειτουργικότητα των ανθρώπων αυτών στην καθημερινότητα τους», λέει η κ. Οικονόμου, για να προσθέσει και την προσφορά της μεθόδου και σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ψυχολογικό προβλήματα (από κατάθλιψη, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή έπειτα από ατύχημα, θάνατο ή γενικά ένα ισχυρό σοκ, μέχρι την υποστήριξη ατόμων με ανίατες ασθένειες κ.ά.).
 
ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Το γεγονός ότι εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της θεραπευτικής δύναμης των ζώων. «Παιδιά με εγκεφαλική παράλυση περπάτησαν ή κάθισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους με τη βοήθεια ενός σκύλου, πρώην φυλακισμένοι που υιοθέτησαν και εκπαίδευσαν σκύλο από καταφύγιο μπόρεσαν να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, παιδιά με καρκίνο δέχθηκαν τη διαδικασία την χημειοθεραπείας έχοντας για παρέα ένα ζωάκι, παιδιά με διάσπαση προσοχής βελτιώθηκαν διαβάζονταν ιστορίες σε ένα σκύλο, υπερήλικες με Αλτσχάιμερ όξυναν τη μνήμη τους και το ένστικτο αυτοσυντήρησης υιοθετώντας ένα κατοικίδιο, διότι έπρεπε να το φροντίζουν, καρδιοπαθείς μείωσαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ή την αρτηριακή τους πίεση και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα».
 
ΠΟΙΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
«Πρόκειται για τον τομέα Animal - Assisted Therapy και αφορά στη χρησιμοποίηση τόσο των κατοικίδιων (π.χ. γάτες, σκύλοι, πουλιά, χάμστερ, ψάρια κ.λπ.) όσο και άλλων διαφορετικών ζώων, όπως δελφίνια και άλογα».
 
ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ; ΤΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
«Την πιο μεγάλη ιστορία έχει η Αγγλία, καθώς ήδη από το 18ο αιώνα η Φλόρενς Νάιτινγκγκεϊλ, ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής, υπήρξε πρωτοπόρος στη θεραπεία μέσω των ζώων έχοντας για παρέα (π.χ. τραυματισμένων στρατιωτών) μια κουκουβάγια. Ακολούθησε η Γερμανία για ασθενείς με επιληψία και μετά η Αμερική. Εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες πια χώρες της Δύσης υλοποιούνται πολυάριθμα οργανωμένα προγράμματα θεραπείας μέσω των ζώων. Στην Ελλάδα το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ήταν της SAPT Hellas, το 2005. Το πρόγραμμα αυτό όπως και η ''Εκστρατεία Ενημέρωσης" είναι βασισμένα σε εθελοντές και προσφέρονται απολύτως δωρεάν. Τα μόνα μας έσοδα είναι δωρεές μικροποσών, κυρίως ιδιωτών, και τα παζάρια που οργανώνουμε με πολύ κόπο. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι μας βοηθούν και κυρίως στην Purina που προσφέρει τη διατροφή στους 14 σκύλους της ομάδας μας με super premium τροφές ProPlan».
 
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;
«Η πιλοτική έρευνα, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με τη συμμετοχή φοιτητών Ψυχολογίας και αποφοίτων ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Παντείου, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της επαφής με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Συγκεκριμένα οι τρεις περιθαλπόμενοι έρχονται σε επαφή με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής της Sapt Hellas σε εβδομαδιαία βάση».
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις:
 
Το πρόγραμμα απέχει μακράν από την ολοκλήρωσή του, αλλά οι εκτιμήσει του κ. Σάββα Μπακιρτζόγλου, ειδικού ψυχολόγου-ψυχαναλυτή και υπευθύνου του προγράμματος, είναι εξαιρετικά θετικές.
 
Η 43ΧΡΟΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, με νοητική υστέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς, άνοιξε χώρο στην ψυχή της για να χωρέσουν οι «θεραπεύτριές» της, η Κατερίνα και η σκυλίτσα Λούνα.
 
ΓΙΑ ΤΟΝ 47ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΝΝΗ, με βραδυψυχισμό και ενίοτε επιθετική συμπεριφορά, η όλη θεραπευτική προσέγγιση ήταν ιδιαίτερα θετική. Ο λόγος του γινόταν αμεσότερος, πιο επικοινωνιακός και ένθερμος. Η εικόνα του βραδυψυχισμού δεν υφίσταται πλέον και κάθε Δευτέρα περιμένει τους θεραπευτές του, Δημήτρη και Μπαλού, έχοντας αναπτύξει γνήσιους συναισθηματικούς δεσμούς μαζί τους.
 
Ο 8ΧΡΟΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, είναι ο μόνος εκ των τριών περιθαλπόμενων της έρευνας που μετά τη μεσημβρινή διακοπή για φαγητό ξαναγυρίζει στην παρέα μας για να μοιραστεί τις εμπειρίες της θεραπευτικής δουλειάς μας. Αυτή είναι η έξοδος του Σπύρου από τον αυτιστικό του θύλακα!
 
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΗΜΙΑΙΜΟΙ ΣΚΥΛΟΙ. ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ;
«Η χρησιμοποίηση ημίαιμων σκύλων στα προγράμματα την SAPT δεν είναι καθόλου τυχαία», εξηγεί η κ. Οικονόμου. «Η Sapt Hellas εξάλλου πρεσβεύει και διαλαλεί ότι η φυλή ενός σκύλου όχι μόνο δεν είναι καθοριστικής, αλλά ούτε καν ιδιαιτέρως σημαντική για τη θεραπευτική του δεινότητα. Όλες οι φυλές των σκύλων δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους με επιλεκτική αναπαραγωγή, αρχικά για να εξυπηρετήσουν κάποιες συγκεκριμένες “εργασίες" όπως φύλαξη, συντροφιά, κυνήγι, αλλά μετά το 1950, κυρίως στο όνομα του εμπορικού κέρδους. Σήμερα λίγοι γνωρίζουν βασικά στοιχεία την ιδιοσυγκρασίας ή την προέλευσης μιαν φυλής σκύλου κι όμως με κριτήρια επιφανειακά τον "προμηθεύονται" και μάλιστα οι περισσότεροι από ένα κατάστημα που πουλάει ζώα, δραστηριότητα που για εμάς θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί. Πολύ συχνά μάλιστα τα ζώα αυτά παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Αυτό όμως που κυρίως μας ενδιαφέρει σε σχέση με τη θεραπευτική του δεινότητα είναι η ιδιοσυγκρασία του ζώου, η ανατροφή του, η διαπαιδαγώγησή του και οι συνθήκες διαβίωσής του, προκειμένου να γίνει σύντροφος και άξιος συνεργάτης. Όλοι οι σκύλοι μας είναι λοιπόν ημίαιμοι  - ελάχιστοι ήταν κουτάβια όταν τους υιοθετήσαμε- και φυσικά είναι εκπαιδευμένοι από τη Sapt Hellas μαζί με τους κηδεμόνες τους. Διαμένουν μόνιμα στα σπίτια των εθελοντών ως μέλη την οικογένειάς τους. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε ότι στην Ελλάδα οι αδέσποτοι και στην πλειονότητά τους ημίαιμοι σκύλοι είναι άνω του 1.5 εκατομμυρίου, αντιλαμβάνεστε την κοινωνική προσφορά προς όφελος ανθρώπων και σκύλων».
 
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ!
«Ακριβώς και βέβαια δεν περιμένουμε να απορροφηθούν διά της υιοθεσίας και της εκπαίδευσης 1,5 εκατ. σκύλοι σε προγράμματα σαν τα δικά μας, αλλά να αναδειχθεί η κοινωνική τους προσφορά και κατ’ επέκταση να μειωθούν τα εγκαταλελειμμένα ζώα ή να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορούμε, αν μη τι άλλο με σίτιση και στείρωση, για να μην πληθαίνουν με αυτόν το ρυθμό».
 
Αντί επιλόγου...
...δανειζόμαστε τα λόγια του δρος Μπόρις Λέβινσον, Αμερικανού παιδοψυχιάτρου, που τη δεκαετία του ΄60 επινόησε τον αγγλικό όρο pet therapy, για να περιγράφει τα ευεργετικά αποτελέσματα από τη συμβίωση των ζώων με τον άνθρωπο. Τότε ελάχιστα είχε απασχολήσει την επιστήμη η κλινική διερεύνηση του φαινομένου: «Ένα κατοικίδιο είναι μία νησίδα ψυχικής υγείας σε έναν κόσμο που φαίνεται τρελός. Είτε μιλάμε για σκύλο, γάτα, πουλί, ψάρι, χελώνα ή οποιοδήποτε άλλο είδος, μπορούμε να βασιστούμε στο γεγονός ότι το κατοικίδιο μας θα είναι για εμάς πάντα ένας πιστός, κοντινός και μη ανταγωνιστικός φίλος, ανεξάρτητα από τα καλά ή από τα δεινά που μας φέρνει η ζωή».
 
Γνωρίστε την Sapt Hellas:
Η Stray Action Pet Therapy Hellas είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005. Τα δύο κύρια προγράμματά της είναι η «Εκστρατεία Ενημέρωσης», που απευθύνεται σε σχολεία και υλοποιείται με έγκριση από το υπουργείο Παιδείας διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων, και το πρόγραμμα «Σκύλοι θεραπευτικής Επαφής», που απευθύνεται σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας, όπως ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες φιλοξενίας για ΑμεΑ όλων των ηλικιών. Ένα μικρότερο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα Ειδικών Υιοθεσιών, που αφορά υιοθεσίες εγκαταλελειμμένων σκύλων με αναπηρία ή σκύλων από ανθρώπους με αναπηρίες. Η ομάδα επισκέψεων της Sapt αποτελείται από εθελοντές και οι επισκέψεις γίνονται δωρεάν εντός Αττικής, ενώ εκτός Αττικής χρειάζεται να καλύψουν τα έξοδα των εθελοντών. Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να:
 
• Καταθέσετε χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό: Δράση για τα αδέσποτα - Σκύλοι θεραπείας Ελλάδας (Sapt Hellas),
EGF EUROBANK-ERGASIAS
0026.0028.84.0200242566,
ΙΒΑΝ:0Ρ9802600280000840200242566
 
• Κάνετε online δωρεά μέσω λογαριασμού Paypal και στείλτε τη δωρεά σας στο info@sapt.gr . Μην ξεχάσετε να στείλετε τα στοιχεία σας για την έκδοση της απόδειξής σας.
 
• Στείλετε SMS με τη λέξη SAPT στο 54344 (χρέωση ανά SMS: €1,00 συν ΦΠΑ 23%).
 
Πηγή: Περιοδικό «Αρμονία»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου