meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!



Μαθητές με σηκωμένα χέρια περιμένουν να κάνουν ερωτήσεις στο Βαγγέλη
32ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Ο Βαγγέλης δείχνει στους μαθητές πως χρησιμοποιεί το λευκό μπαστούνι
Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ»

-«Κ. Βαγγέλη, δε στενοχωριέστε που δε βλέπετε τη μητέρα σας»;
-«Μπορεί να μην τη βλέπω αλλά τη νιώθω συνεχώς κοντά μου. Θα στενοχωριόμουν σίγουρα αν δε με αγκάλιαζε και δεν την αγκάλιαζα».

-«Αν θέλετε μπορείτε να γίνετε καλός δικαστής, γιατί δε θα επηρεάζεστε από το αν κάποιος είναι άσχημος ή όμορφος για να βγάλετε απόφαση».

-«Οπότε πώς γίνεται να μη μπερδεύεστε αν ακουμπήσετε έναν άντρα που δεν έχει γένια αλλά έχει μακριά μαλλιά»;
-«Θα τον αναγνωρίσω από τη φωνή»!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες όμορφα στιγμιότυπα συναισθηματικής αλληλεπίδρασης και διαλόγου, που έχει ζήσει ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, στις επισκέψεις του σε σχολεία με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία.

Μόνο τον πρώτο πλήρη σχολικό μήνα, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2017, ο κ. Αυγουλάς έχει συναναστραφεί με περίπου χίλιους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΣΚΕΠ «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο».

Ο Βαγγέλης δείχνει τεχνικές συνοδείας
3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Οι μαθητές κάνουν βιωματικό με μάσκα
3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Από φέτος ο Σ.Κ.Ε.Π. και ο Βαγγέλης Αυγουλάς έχουν εντατικοποιήσει την ήδη γόνιμη συνεργασία τους τα τελευταία 10 χρόνια, με στόχο την πανελλαδική υλοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" του Σ.Κ.Ε.Π.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο και σε διδακτική ώρα.

Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές/ομιλητές με αναπηρία, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας. 

Πέρα από την εξοικείωση με την αναπηρία, είναι ένα μάθημα ζωής που διαμορφώνει ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την έννοια του κοινωνικού συνόλου, της συντροφικότητας και της συνείδησης. 

Ο κ. Αυγουλάς τη φετινή σχολική χρονιά, έχει ήδη επισκεφθεί μεταξύ άλλων το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, το 32ο και 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 15ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω  και το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ», ενώ επόμενοι σταθμοί του μεταξύ άλλων είναι και σχολεία σε Αγρίνιο, Χανιά και Καρδίτσα!

Ο Βαγγέλης μιλάει στους μαθητές
Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

Ο Βαγγέλης δείχνει ανάγλυφη απεικόνιση του Παρθενώνα
Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

Στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος:
  1. Η άρση των προκαταλήψεων & του αποκλεισμού των νέων με αναπηρία μέσω της αφύπνισης και αλλαγής στάσης του γενικού πληθυσμού.
  2. Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητα, με σκοπό την κοινωνική τους ένταξη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ετήσια αποτελέσματα του Σ.Κ.Ε.Π.:
  • Υλοποίηση 5 Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κάθε σχολική εβδομάδα
  • Αφύπνιση & εκπαίδευση 16.000 νέων με και χωρίς αναπηρία 
  • Συνεργασία με 170 θεσμικούς, δημόσιους & ιδιωτικούς φορείς, σχολεία γενικής & ειδικής αγωγής, πανελλαδικά

"Πιστεύω ότι τα παιδιά, οι ενεργοί πολίτες του αύριο, είναι η τελευταία μας ελπίδα σαν κοινωνία, για κάτι καλύτερο, για κάτι πιο ουσιαστικό. Και η αληθινή, ανιδιοτελής αλληλεπίδραση με τα παιδιά, είναι πραγματική επένδυση! Επέλεξα λοιπόν και φέτος, πιο εντατικά, να δώσω μαζί με τον Σ.Κ.Ε.Π. τη μάχη για το καλύτερο Αύριο της αλληλοαποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας", δήλωσε σχετικά ο κ. Αυγουλάς.

Ο Βαγγέλης διαβάζει σελίδα braille στα παιδιά
15ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών
Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά
2ο Γυμνάσιο Αλίμου


Ο Βαγγέλης διαβάζει σελίδα braille στα παιδιά
51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Μαθήτριες αγγίζουν σελίδα braille
3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά
1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου