meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

"ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ" ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ Η' ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ;

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Στις αρχές του 2017 ανταποκρίθηκα με προθυμία στην πρόσκληση του Συλλόγου Τριτέκνων της Καρδίτσας και επισκέφθηκα την πόλη ως επίτιμος προσκαλεσμένος του Συλλόγου σε μιαν εκδήλωση κοπής της πίτας  αλλά και διαμαρτυρίας των πολυμελών οικογενειών που ένα μέλος τους έχει αναπηρία. Με ευχαρίστησαν με θέρμη και για την παρουσία μου και για τις προτάσεις μου και για τα λίγα λόγια συμπαράστασης στον αγώνα τους να βελτιωθεί η κακή σχολική κατάσταση των ανάπηρων παιδιών τους που δικαιούνται «παράλληλης στήριξης».

Δεν υπήρχε προφανώς πιθανότητα να μην έχω ανταποκριθεί θετικά  και να μην τους έχω εκφράσει τη στήριξή μου στα δίκαια αιτήματά τους και φυσικά ούτε περίμενα ούτε μου άρμοζαν ευχαριστίες  επειδή έκανα το αυτονόητο : τη δουλειά που είχα αποφασίσει να κάνω όταν αναμίχθηκα με τα Κοινά.  Έτσι κι αλλιώς, με την Ομοσπονδία Τριτέκνων (ΟΠΟΤΤΕ), είχαμε αρχίσει  την προσπάθεια μας για έναρξη δράσεων υπέρ των πολυμελών οικογενειών που ένα μέλος τους έχει αναπηρία. Η στήριξη άλλωστε των παιδιών με αναπηρία,  τις υποχρεώσεις απέναντι στα οποία δεν αντιμετωπίζει πάντα ή πλήρως η Πολιτεία, είναι καθήκον, υποχρέωση και επιθυμία μου.

Και για να καταλαβαίνουν όσοι δεν γνωρίζουν, «παράλληλη στήριξη» δικαιούνται παιδιά με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν στην κοινή σχολική τάξη, αλλά χρειάζονται επιπλέον έναν εκπαιδευτικό παρόντα δίπλα τους, ο οποίος να γεφυρώνει την εκπαιδευτική ροή της τάξης με τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών αυτών ώστε να έχουν ομαλή φοίτηση.

Πολύ πρόσφατα, πήρα ένα μήνυμα/έκκληση  από « ανήσυχους γονείς παιδιών με γνωματεύσεις ειδικής αγωγής» που έστειλαν και μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας , με κοινοποίηση στους βουλευτές του Νομού Καρδίτσας. Φυσικά τα προβλήματά τους δεν έχουν λυθεί αλλά διαβάστε λίγο παρακάτω :

«Ως γονείς και ως φορολογούμενοι πολίτες και επειδή το ίδιο έργο το βλέπουμε σε επανάληψη για τρίτη χρονιά φέτος, πήραμε την πρωτοβουλία να σας αναφέρουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την εκπαίδευση των παιδιών μας . Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που πήραμε από το ΚΕΔΔΥ Καρδίτσας ζητήθηκε για φέτος παράλληλη στήριξη για 38 παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 6 για τη δευτεροβάθμια. Σε πρώτη φάση ήρθε ο απογοητευτικός και ανησυχητικός αριθμός των 11 εκπαιδευτικών. Ευχαριστούμε για το «δώρον άδωρον»  για τα παιδιά μας. Το καταλαβαίνουμε ότι τα Ευρωπαϊκά αλλά και Κρατικά κονδύλια είναι περιορισμένα,  όμως ζητούμε δίκαιη μεταχείριση.

Υπάρχουν περιοχές ανά την Ελλάδα που ξεχωρίζουν ηχηρά με προνομιακή αντιμετώπιση από το κράτος σε αυτό το θέμα, όπως παραδείγματος χάρη στο Ρέθυμνο με ανάλογο πληθυσμό της Καρδίτσας ,έχουν έρθει φέτος  σε πρώτη φάση 59 άτομα για παράλληλη στήριξη. Στη Φθιώτιδα 26, στο Ηράκλειο 63, στα Χανιά 31 και στο Λασίθι 18.

Στην Καρδίτσα, μόλις 11. Ανάλογα ήταν τα νούμερα για πέρυσι και για πρόπερσι με στοιχεία που επίσημα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Το ίδιο σενάριο κάθε χρόνο με τα παιδιά μας να αδικούνται κατάφωρα, με τις γνωματεύσεις των ειδικών να απαξιώνονται και τη διαδικασία να καταλήγει σε πολιτικό αλισβερίσι πάνω στις ψυχές των παιδιών μας.

Το φαινόμενο διαχωρισμού των περιστατικών σε «βαριά και λιγότερο βαριά» και της επιλογής να μοιράζεται μία παράλληλη στήριξη σε δύο ή και περισσότερα παιδιά, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το πρόγραμμα είναι καθαρά εξατομικευμένο. Κάθε πίστωση «Παράλληλης»,  είναι ονομαστική για συγκεκριμένο μαθητή. Συνεπώς το πρόγραμμα στο νομό Καρδίτσας είναι ελλιπέστατο και μπορεί να οδηγήσει τις οικογένειες πολλών μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (οι οποίες έχουν πάρει την έγκριση για παράλληλη στήριξη) σε μία λύση έκτακτης ανάγκης : να προσλάβουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ένταξη των παιδιών αυτών, επιβαρύνοντας επιπλέον τον έτσι κι αλλιώς δυσβάστακτο οικογενειακό προϋπολογισμό στην εποχή της βαθύτατης οικονομικής κρίσης. Ένταξη που τους υπόσχεται, αλλά τελικά τους στερεί η πολιτεία». 

Η πιθανότητα να συμβαίνει αυτή η «αρρυθμία» στην Καρδίτσα δεν αποκλείεται να  οφείλεται σε οικονομικά ζητήματα. Γιατί εάν υπάρχουν ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ –που δεν το πιστεύω- υπέρ άλλων περιοχών και εις βάρος της Καρδίτσας είναι απαράδεκτες, ηθικά, κοινωνικά, επιστημονικά και πολιτικά. Και εδώ καλούνται να παίξουν το ρόλο τους οι εκλεγμένοι βουλευτές Καρδίτσας, ανεξαρτήτως κόμματος: Λάππας Σπυρίδων, Κατσαβρια - Σιωροπούλου Χρυσούλα, Βράντζα Παναγιώτα και Τσιάρας Κωνσταντίνος, στους οποίους προσωπικά κοινοποιώ το παρόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου