meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Δεν το γνωρίζω «από μέσα» και πολύ καλά το θέμα των ερευνών κοινού για τα τηλεοπτικά προγράμματα και τα γνωστά σε όλους μας «νούμερα».Τι γνωρίζουμε; Αυτό που κουβεντιάζεται: «Τι νούμερα έκανε η Μενεγάκη;».Τι νούμερα έκανε ο Αρναούτογλου;». «Έπεσαν τα νούμερα του Αντένα λόγω Σαρβάιβορ;» «Ανέβηκαν τα νούμερα του Σκάι λόγω Σαρβάιβορ»;

Αυτά λοιπόν  που γνωρίζουμε όλοι μας σχεδόν – πλην αρκετών «εκλεκτών» που λόγω δουλειάς, έχουν κάποια καλύτερη πρόσβαση  με  τα … ανεπεξέργαστα νούμερα που βγαίνουν από  τις απαντήσεις των ερωτώμενων-  είναι αυτά που μας ανακοινώνουν. Και προσωπικώς δεν αγωνιώ για τα ποσοστά των περισσότερων τηλεοπτικών εκπομπών, όποια κι αν είναι αυτά, γιατί ξέρω καλά ότι έχουν πολύ αμεσότερη σχέση σε τις διαφημίσεις, με τους σπόνσορες, με τα έσοδα των καναλιών παρά με τα γούστα των τηλεθεατών.

Και για να μην  αφήνω «κενά» : Χρησιμοποίησα τη λέξη «ανεπεξέργαστα» για τα νούμερα των δημοσκοπήσεων όχι για να υπονοήσω ότι σώνει και καλά  «κάποιοι» τα επεξεργάζονται και τα αλλάζουν υπέρ ή κατά κάποιων καναλιών και εκπομπών αλλά  γιατί πρόκειται για νούμερα, ποσοστά, διαφορές πλην και διαφορές συν που οπωσδήποτε κάποια επεξεργασία χρειάζονται, όπως άλλωστε και όλα τα δημοσιογραφικά κείμενα.

Έπεσε η Μενεγάκη κάτω από το 10%; «Πάτωσε» το  Σταρ Ακάντεμι του Έπσιλον; «Σάρωσε» η μάχη του Ντάνου με τον μισθοφόρο; Ουδόλως με ενδιαφέρει. Υπάρχουν όμως και σοβαρές δημοσκοπήσεις , ή καλύτερα δημοσκοπήσεις που θα έπρεπε να είναι σοβαρές. Και μιλάω για τις πολιτικές εξελίξεις, τα κόμματα, τους πολιτικούς, τις αποφάσεις, τις τάσεις και τις προτιμήσεις γιατί αυτά τα αποτελέσματα, αυτών των δημοσκοπήσεων, όσο κι αν δεν μπορούν να βγάλουν αποτελέσματα, μπορούν να διαμορφώσουν κάποιο «κλίμα».

Τις παρακολουθώ κι εγώ. Εντυπωσιάζομαι με κάποια ευρήματα. Εκπλήττομαι με κάποια άλλα. Μένω με ερωτηματικά για διάφορα πράγματα. Και το πρόβλημά μου είναι ότι ανεξάρτητα του ποιος τις κάνει τις δημοσκοπήσεις, ποιος τις προβάλλει, ποιος τις δημοσιεύει , μένω πάντα με αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά ύστερα από κάθε συζήτηση/ανάλυση της κάθε δημοσκόπησης γιατί στο συντριπτικό τους ποσοστό, τα σχόλια και οι εκτιμήσεις που έχω ακούσει , φοβάμαι ότι είναι κυρίως η προσωπική ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ του σχολιαστή. Και εκεί, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Τα ερωτήματα – κυρίως για την εγκυρότητα των «αποτελεσμάτων»- είναι πολλά και είμαι σίγουρος ότι τα έχετε οι περισσότεροι από εσάς.   Να τα πιστέψω; Να μην τα πιστέψω; Ποιος το είπε; Πως το είπε; Ποιος είναι ακριβώς αυτός που το είπε; Πόσος έλεγχος έχει γίνει; Λένε οι  πολίτες την αλήθεια; Λένε ψέματα; Ξέρουν σήμερα τι θα λένε αύριο;

Και σταματώ για να παραθέσω μερικά αποτελέσματα τελευταίων δημοσκοπήσεων του Ιουνίου  και του Μαΐου :

- Σε δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA για την «Εφημερίδα των Συντακτών», μαθαίνω ότι οι πολίτες βλέπουν μόνο τα επώδυνα μέτρα και δυσπιστούν απέναντι στην προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, στους πολίτες μέτρησαν πιο πολύ τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή για αύξηση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων, κι όχι η επιτυχία του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Το 67% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τη συμφωνία «μάλλον κακή και κακή», ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό στην ίδια ερώτηση είναι στο 55%, έναντι του 30% που τη θεωρεί «καλή ή μάλλον καλή».

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει έξι μονάδες από τον Μάιο και να φτάνει στο 36%, ενώ η Κουμουνδούρου μένει στάσιμη στο 20%.

- Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «ΒΗΜΑ», σταθερό προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 16,2% στην πρόθεση ψήφου και η ΝΔ 23,2%.Με την αναγωγή στην αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία είναι στο 27%, η διαφορά φτάνει στις 9,6 μονάδες: 31,8% για τη ΝΔ και 22,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα ποιό κόμμα θα έβγαινε πρώτο αν γίνονταν εκλογές η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 61,5%.Η δημοφιλία του κ. Τσίπρα  έπεσε κατά μια μονάδα μέσα σε δύο μήνες και έφτασε στο 22,5% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 30,5%.

- Σε  δημοσκόπηση του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  καταγράφεται ισχυρό προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση πρόθεσης .Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης,  η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 16,5%.

Ωστόσο, σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ τον Απρίλιο, η ΝΔ εμφανίζεται να έχει χάσει μισή ποσοστιαία μονάδα (τον Απρίλιο συγκέντρωνε 33%) την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μια ποσοστιαία μονάδα (τον Απρίλιο συγκέντρωνε 15,5%).

- Σύμφωνα με άλλες  τελευταίες δημοσκοπήσεις,  στις ηλικίες 18-34, η γαλάζια παράταξη άρχισε να παίρνει κεφάλι. Στις δυναμικές ηλικίες, μέχρι τα 54 έτη, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να… πατώνει! Γιατί εκεί ανήκουν τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας.

Αντίθετα, στις ηλικίες 55 – 64, το κυβερνών κόμμα παραμένει… ισχυρό. Τέλος στις ηλικίες 65+, η Νέα Δημοκρατία σαρώνει!

Δείτε τα νούμερα κάπως προσεκτικότερα. Είναι σταθερά; Έχουν διακυμάνσεις; Πόσες διακυμάνσεις; Και τελικά πόση είναι η διαφορά μεταξύ Ν.Δ ( που προηγείται) από τον ΣΥΡΙΖΑ που έπεται;  Επτά μονάδες; Εννιάμισυ μονάδες; Δεκαέξι μονάδες; Και τι ακριβώς υπονοούν με τις λέξεις «Αναγωγή», «Εκτίμηση Πρόθεσης», «Εκλογική Επιρροή» και άλλα; Ως απλοί πολίτες και τηλεθεατές, χρειαζόμαστε μαθήματα. Σεμινάρια. Γιατί αλλιώς τι να καταλάβουμε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου