meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ-ΚΛΙΣΗΣ: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



της Χρυσάνθης Γεωργαντά

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς μπορεί μια ταινία, ένα βιβλίο ή ακόμη κι ένα τραγούδι να συνδέεται με την πραγματικότητα; Έχεις αναρωτηθεί πόσες διαφορετικές αλήθειες κρύβονται πίσω από ένα σενάριο, ένα ποίημα ή και ένα έργο τέχνης; 

Αν όχι, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις... Αν ναι, ήρθε η αφορμή να το ξαναζήσεις!

Η "Τριλογία της Απόκλισης". Ακόμη και ο ίδιος ο τίτλος σου δίνει το έναυσμα να μιλήσεις για τόσα πολλά. Απόκλιση... ή μήπως Κλίση;

Αλλά, ας τα πάρουμε καλύτερα από την αρχή.

Η Τριλογία της Απόκλισης είναι μια σειρά βιβλίων που μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη. Αφορά μία κοινωνία, η οποία μετά από παγκόσμιο πόλεμο, χωρίζεται σε φατρίες. Υπάρχουν πέντε φατρίες: α) οι Ευφυείς, οι οποίοι εκτιμούν την γνώση και την λογική, β) οι Εγκάρδιοι, οι οποίοι εκτιμούν την ομόνοια και την ειρήνη, γ) οι Έντιμοι, οι οποίοι εκτιμούν την ειλικρίνεια, δ) οι Ατρόμητοι, οι οποίοι είναι η προστασία και η ασφάλεια της κοινωνίας και ε) οι Ανιδιοτελείς, οι οποίοι είναι οι αλτρουιστές. Όσοι δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις φατρίες είναι οι ανένταχτοι και δεν κατατάσσονται πουθενά!

Προκειμένου να καταταγούν οι άνθρωποι σε κάποια φατρία πρέπει πρώτα να κάνουν ένα Τεστ!

Το Τεστ δίνει ως αποτέλεσμα την φατρία στην οποία θα ενταχθεί το κάθε άτομο, αλλά το εκάστοτε άτομο μπορεί παράλληλα να επιλέξει μόνο του την φατρία του. Όμως, η κατάταξη γίνεται μόνο μία φορά. Δεν έχει επιστροφή!

-"Χαλάρωσε. Ανέπνευσε βαθιά και εμπιστεύσου το Τεστ".
-"Να εμπιστευτώ το Τεστ... Το Τεστ θα μου πει ποια είμαι και πού ανήκω;!"

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές έχεις στηριχθεί εσύ σε ένα τεστ; Πόσες φορές χρησιμοποίησες το αποτέλεσμα του χωρίς καν να το σκεφτείς; Το έκανες κτήμα σου, πιθανόν πριν να δεις αν το αποτέλεσμά του αποτυπώνει την αλήθειά σου. 

Το διαγώνισμα του σχολείου θα σου πει αν είσαι καλός μαθητής/τρια. Το τεστ θα σου πει αν είσαι καλός στα μαθηματικά ή στη γλώσσα. Ακόμα και για το ποια σχολή θα επιλέξεις, αλλά και για το αν είσαι ο κατάλληλος εργαζόμενος υπάρχουν πάλι τεστς.

Είναι, άραγε, τόσο απλά τα πράγματα;

-"Το Τεστ δεν δούλεψε σε εσένα! Θα πρέπει να το βρεις μόνη σου"!

Και κάπως έτσι η πρωταγωνίστρια πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, ποια είναι και ποια θέλει να είναι. Γιατί το τεστ... δεν ήταν για εκείνη. Γιατί εκείνη είναι διαφορετική. Όπως είναι ο καθένας μας. Όπως είσαι κι εσύ!

Κανένα τεστ, διαγώνισμα ή ερωτηματολόγιο δεν θα μπορέσει να "διαβάσει" όλη την πτυχή του εαυτού μας. Πάντα όμως, θα είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ταξιδέψουμε και να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα μυστικά και τις δυνατότητες μας.

Είσαι μοναδικός / ή. Αυτό σημαίνει από μόνο του ότι είσαι διαφορετικός και διαφορετική από όλους τους άλλους. 

Έχεις τις δικές σου αρχές και αξίες. Έχεις τα δικά σου ενδιαφέροντα! Τη δική σου κλίση! 

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτό. Βρες τον δικό σου τρόπο να ζεις, να αισθάνεσαι, να απολαμβάνεις.

Εξάλλου, Εάν δεν ανήκεις κάπου, δεν μπορούν και να σε ελέγξουν!

Να θυμάσαι... Πάντα ανήκεις σε εσένα! Και εσύ θα καθορίσεις τη ζωή σου, τους στόχους σου και τα όνειρα σου!

Πηγή: http://dynamitaksi.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου