meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΤΣΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Μερικά απ΄ όσα είπε τις προάλλες στη Βουλή, σε μια χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και σπάνια παρέμβασή του σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή όπου ήταν καλεσμένος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδειξε όσο πιο ευγενικά μπορούσε και με μεγάλη συντομία το «άλλο του πρόσωπο», αυτό που ήξεραν πολύ καλά όσοι βρίσκονταν κοντά του ή απέναντί του τότε που όλος ο κόσμος τον  ήξερε ως «ο Θηβών». Τότε που δεν ήταν Αρχιεπίσκοπος και ως Μητροπολίτης Θηβών  δεν έχανε την ευκαιρία να πει την άποψη και τη γνώμη του, δεν άφηνε κανέναν αναπάντητο και κατά περιπτώσεις, γινόταν είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος όσων τον αντιστρατεύονταν χωρίς ισχυρά επιχειρήματα.

Ο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς»,  δέχτηκε και ερωτήσεις και έδωσε και απαντήσεις. Αν και μειλίχιος και χωρίς έκφραση θυμού, δεν δίστασε να στείλει ηχηρά μηνύματα και προς την κυβέρνηση και προς τον πρωθυπουργό αλλά και προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω σε μια σειρά θεμάτων με πολλές και «οξείες» γωνίες που χρόνια συζητούνται, έρχονται και ξανάρχονται, «πετάνε» στην ατμόσφαιρα και δημιουργούν εντάσεις. Και στέλνοντας τα μηνύματά του, με αφορμή μιαν «επίθεση φιλίας» που του έκανε ο νέος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ανέβασε αρκετά τους τόνους της συζήτησης λέγοντας : «Μου είπε ο υπουργός ότι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και του είπα αν πάμε καλά έχουμε και πολλά και καλά να κάνουμε, αν δεν πάμε καλά δεν θα κάνουμε τίποτα».

Και ο αρχιεπίσκοπος έχοντας προφανώς κατά νου και την πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε στις σχέσεις κράτους εκκλησίας και που οδήγησαν στην αποπομπή Φίλη από το υπουργείο παιδείας είπε με νόημα απευθυνόμενος σε όλους τους βουλευτές: «Όλοι έχουμε παιδικές αρρώστιες και όλοι έχουμε ιδεοληψίες αλλά δεν είναι καιρός για τέτοια. Το καράβι βουλιάζει και αν βουλιάξει δεν θα γλιτώσει ούτε ο αφεντικός, ούτε ο αξιωματικός, ούτε ο μούτσος».

Δεν είπε και τόσα πολλά ο Αρχιεπίσκοπος και απέφυγε να χρησιμοποιήσει οξείες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς όπως άλλωστε κάνει τόσα χρόνια. Αλλά με αφορμή τη στάση που είχαν κρατήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, τόσο στην ορκωμοσία, όσο και στον αγιασμό κατά την έναρξη των εργασιών της Βουλής δεν συγκράτησε την επιθυμία του να πει με … δηκτικό τρόπο: «Κι αν δεν έρθω να σας κάνω ένα αγιασμό  τι έγινε; μπορεί να πάω στο σπίτι του καθενός ιδιωτικά αν το θέλει. Και  αν δεν έρθετε να ορκιστείτε τι με νοιάζει εμένα δεν πρόκειται να πάθω κάτι κακό, πιστεύετε ότι με στενοχωρεί;»

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  αναφέρθηκε και στην συζήτηση περί χωρισμού κράτους εκκλησίας τονίζοντας ότι για την εκκλησία δεν υπάρχει τέτοια ορολογία.«Όποιος θέλει μπορεί να φύγει από την εκκλησία και αν μετανιώσει και γυρίσει πίσω εμείς θα είμαστε εδώ σαν τον πατέρα για να τον περιμένουμε και να  τον συγχωρέσουμε», επεσήμανε. Ως προς το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε ότι το κράτος πολλές φορές δεν στάθηκε με εντιμότητα απέναντι στην εκκλησία και ζήτησε να επιστραφεί στην εκκλησία ακίνητη περιουσία την οποία είχε πάρει το κράτος σε διάφορες χρονικές στιγμές και δεν την επέστρεψε. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι η επιστροφή αυτών των ακινήτων θα έχει ως σκοπό να αξιοποιηθούν από την εκκλησία προκειμένου εκείνη να κάνει φιλανθρωπικό έργο. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις του Αρχιεπισκόπου και σε άλλες ερωτήσεις και θέσεις βουλευτών όπως λ.χ. της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία όταν του έθεσε το θέμα «των φωνών μίσους εντός της Εκκλησίας». Ο κ. Ιερώνυμος της απάντησε πως «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του» σημειώνοντας πως «ακόμα και εάν θεωρώ ότι κάποιος είναι σε λάθος γραμμή, θα του το πω μεν, αλλά δεν μπορώ και να του κόψω το κεφάλι…»

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αναφέρθηκε και στις αναφορές των βουλευτών που εξήραν το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και της αλληλεγγύης που έχει επιδείξει η Εκκλησία σημειώνοντας ¨ποιος διερωτήθηκε πως μπορεί η Εκκλησία και προσφέρει χιλιάδες γεύματα καθημερινά, φάρμακα και δωμάτια σε φοιτητές; Ποιοι είναι αυτοί που μας βοηθάνε για να τα πραγματοποιήσουμε όλα αυτά;»

Παράλληλα χαρακτήρισε όσα γράφονται για μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας ως «παραμύθι» λέγοντας πως «εδώ δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τους ναούς» και πρόσθεσε «η περιουσία είναι μικρή αλλά τεράστιας αξίας…» εννοώντας την πνευματική της διάσταση.

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στη Βουλή – που δεν είχε καμία σχέση με τον γνωστό, «παγωμένο» και «άβολο» για όλους Αγιασμό του Οκτωβρίου όπου επικρατούσε μια πολύ περίεργη ατμόσφαιρα και μόνον ο πρωθυπουργός αντάλλαξε χειραψία μαζί του- δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί καλό σημάδι ώστε να μπουν επιτέλους αποφασιστικά «στο τραπέζι» όσα χωρίζουν Κράτος και Εκκλησία. Και ειλικρινά το ευχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου