(Σε κελιά που χτίστηκαν για να χωράνε μόνο 30 άτομα, κοιμούνται σήμερα 130 κρατούμενοι)
Του Βαγγέλη Αυγουλά.
Το άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα στο «Με Άλλα Μάτια», χρειάζεται δυο μικρές επεξηγήσεις: 1. Απευθύνεται κυρίως σε βλέποντες στους ώμους των οποίων πέφτουν οι ευθύνες για την πιστή μεταφορά των εικόνων στους μη βλέποντες και 2. Δεν αποτελεί επ’ ουδενί αποποινικοποίηση της οποιασδήποτε αντικοινωνικής, αντισυμβατικής, παράνομης, διωκόμενης συμπεριφοράς ή πράξης οπουδήποτε στον κόσμο.
Κι αυτό γιατί αν και οι μη βλέποντες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν από «πρώτο χέρι» μια κυριολεκτικά απάνθρωπη, φρικτή και εγκληματική ενέργεια, έχουν αυξημένη ικανότητα και ευαισθησία να χειριστούν τα αίτια της δημιουργίας αυτού του «τέρατος» και να πάρουν θέση για τον κόσμο μας , για την κοινωνία μας, για το κατεστημένο που μπορεί να μην τους φέρθηκε καλά, δίκαια και ευαίσθητα ως ανθρώπους με αναπηρία αλλά αποτελεί το σύνολο μέσα στο οποίο ζουν και δημιουργούν. Γι αυτό και κρίνονται. Και επικρίνονται. Και κατηγορούνται. Και τιμωρούνται. Αλλά τα πάντα έχουν και κάποια όρια.
Τις βρήκα κι εγώ στο διαδίκτυο τις εικόνες, να κάνουν το γύρο του κόσμου. Δεν τις είδα. Αλλά τις ένοιωσα. Εικόνες από φυλακή στις Φιλιππίνες που δείχνουν δεκάδες κρατούμενους στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλον, μην έχοντας χώρο ούτε για να αναπνεύσουν.
Η φυλακή Quezon City «φιλοξενεί» τον εξωφρενικό αριθμό των 3.000 κρατούμενων την στιγμή που έχει κατασκευαστεί για να χωράει μόλις 800 άτομα!Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως της δημοσιότητας έρευνα που διεξήγαγε το Sky News, αποκαλύπτοντας ότι σε κελιά που χτίστηκαν για να χωράνε μόνο 30 άτομα, κοιμούνται σήμερα 130. Όπως φαίνεται καθαρά στα πλάνα, οι φυλακισμένοι δείχνουν σκυθρωποί, ενώ με δυσκολία μπορούν ακόμη και να τεντωθούν σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που θυμίζει περισσότερο ορνιθοτροφείο.
Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρατουμένων συνδέεται με την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών του Προέδρου των Φιλιππίνων. Ο Rodrigo Duerte έχει δεσμευτεί να πατάξει τον αιματηρό πόλεμο των ναρκωτικών λαμβάνοντας δραστικά μέτρα που έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα στην σύλληψη 40.000 ατόμων. Αυτό όπως είναι φυσικό έχει σημαντικό αντίκτυπό στις φυλακές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα συνωστισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο αγώνας του Duerte κατά των ναρκωτικών, έχει δεχθεί έντονη κριτική για το κατά πόσο είναι νόμιμα τα μέσα που χρησιμοποιεί, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν χάσει την ζωή του 5.000 άτομα. Ορισμένοι από αυτούς ήταν διακινητές και χρήστες ναρκωτικών που αντιστάθηκαν στην σύλληψη ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από μασκοφόρους μοτοσικλετιστές και εθελοντές φρουρούς. Οι γερουσιαστές ωστόσο διατύπωσαν τις επιφυλάξεις του σχετικά με το πόσο σύννομες είναι οι μέθοδοι του Duterte με τον ίδιο ωστόσο να αρνείται κατηγορηματικά ότι η Αστυνομία προέβη σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή, είναι άνθρωποι που ορθώς βρίσκονται εκεί, εκτίουν ποινή για εγκληματική πράξη και τιμωρούνται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά όλα δεν τελειώνουν εκεί. Και επιτρέψτε μου να αναφέρω μια σειρά σπουδαίων φράσεων , σπουδαίων/ γνωστών ανθρώπων για τη φυλακή:
Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της. (Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι)
Ο Άνθρωπος είναι μια φυλακή όπου η ψυχή παραμένει ελεύθερη. (Βικτόρ Ουγκώ)
Τα μάτια των άλλων, η φυλακή μας. Οι σκέψεις τους, τα κλουβιά μας. ( Βιρτζίνια Γουλφ)
Αν θες να μάθεις ποιοι είναι οι φίλοι σου, επιδίωξε να καταδικαστείς σε φυλάκιση.( Τσάρλς Μπουκόφσκι)
Ούτε καν οι σκέψεις ενός φυλακισμένου δεν είναι ελεύθερες. Επανέρχονται συνέχεια στα ίδια πράγματα. (Αλεξάντρ Σολζενίτσιν)
Και φυσικά την παρεφθαρμένη φράση του Βικτόρ Ουγκό «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» που η σύγχρονη θυμοσοφία μετέτρεψε σε «Εκεί που κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου