meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΠΙΖΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ -ΠΛΕΟΝ- ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ

Ντόναλντ Τραμπ
Του Βαγγέλη Αυγουλά

Αν ήταν μυθιστόρημα, θα έγραφε : « Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου του 2017,με την προεδρική  λιμουζίνα στο Λευκό Οίκο, διασχίζοντας γρήγορα τη Λεωφόρο Πενσυλβάνια , όπου διάφορες ομάδες «διαφωνούντων» τον αποδοκίμαζαν καθώς δεν είχαν ακόμη χωνέψει το αποτέλεσμα παρά το ότι είχαν περάσει κοντά δυόμιση μήνες. Μπήκε από την Κεντρική Πύλη στο νούμερο 1600 της Λεωφόρου, τοποθεσία που είχε επιλεγεί  το 1792  από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Πιερ Λ' Ανφάν. Πρώτος κάτοικος του Λευκού Οίκου έγινε την 1η  Νοεμβρίου 1800 ο δεύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζων Άνταμς με τη σύζυγό του.

Συνοδευόμενος από την πανέμορφη και εντυπωσιακή Σλοβένα τρίτη σύζυγό του Μελάνια Κνάους, τα πέντε παιδιά του και τον εγγονό του, ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Γραφείο. Του άνοιξαν την πόρτα, πριν μπει ζήτησε να τον αφήσουν για λίγο μόνο, «έβαλε πόδι» στο Οβάλ Γραφείο και πήγε στην εντυπωσιακή τζαμαρία , στάθηκε για λίγο ανάμεσα στις δυο σημαίες, την Αμερικάνικη και την Προεδρική, είπε ότι είπε «από μέσα του» και μετά, κάθισε στη δερμάτινη, με λεπτά «χέρια» προεδρική  πολυθρόνα, ακούμπησε τους αγκώνες του στο γραφείο, έπιασε με τα δυο του χέρια το κεφάλι του και είπε : « Here you are Donald. No more bullshit» . Δε …ελεύθερη μετάφραση : « Εδώ είμαστε Ντόναλντ. Τέλος οι μαΚακίες».

Και αυτό δεν απέχει και τόσο πολύ από την αλήθεια. Διότι ο Τραμπ – και ο κάθε Τραμπ εδώ και διακόσια τόσα χρόνια- έχει πει απίστευτες και αναρίθμητες «μαΚακίες» στην προεκλογική περίοδο. Αλλά μπαίνοντας στο Λευκό Οίκο, πηγαίνοντας  στο Οβάλ Γραφείο και καθήμενος για πρώτη φορά στην προεδρική πολυθρόνα ( διαφορετική κάθε φορά φαντάζομαι) αποκλείεται να μην «ένοιωσε κάτι». Δεν υπάρχει πιθανότητα ο Τραμπ που έμπαινε στο 1600 της Λεωφόρου Πενσυλβάνια να ήταν ο ίδιος Τραμπ που λίγα λεπτά αργότερα καθόταν στο Προεδρικό γραφείο . Σχεδόν όλα θα είχαν αλλάξει. Ήταν πια ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και …τέρμα τα αστεία.

Σε μια πλειάδα ζητημάτων, λόγων, λέξεων, επιχειρημάτων θα είχε κάνει πολλά βήματα πίσω. Και σε μιαν άλλη πλειάδα πολύ σοβαρών θεμάτων, προβληματικών καταστάσεων, απόψεων και θεωρήσεων, θα έπρεπε να κάνει ΣΧΕΔΟΝ αυτόματα πολλά βήματα εμπρός.

Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω μικροπολιτική και να αρθρώσω ευκαιριακό πολιτικό λόγο που άκουγα  από τους επαγγελματίες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας επί τόσους μήνες. Δεν μπορώ να κάνω αφ' υψηλού κριτική. Διότι  η καρέκλα του αρχηγού της παγκόσμιας υπερδύναμης των ΗΠΑ πρέπει να έχει από μόνη της κάποιες …ιδιότητες. Δεν ξέρω τι είδους πρόεδρος θα είναι ο Τραμπ. Τι είδους και τι ποιότητας συμβούλους θα έχει επιλέξει. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του. Ξέρω όμως ότι όποιος κι αν ήταν αυτός που θα καθόταν στις 20 Ιανουαρίου στην καρέκλα του Προέδρου των Ηνωμένων  Πολιτειών, θα αντιλαμβανόταν ότι « Τέλος τα ψέματα. Τώρα είμαι Πρόεδρος».

Κι αφού είναι πρόεδρος, θα πρέπει να ξανασκεφτεί  όσα έχει πει – και ο ίδιος και ο αντιπρόεδρός του- για την Ελλάδα και κυρίως για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μάλιστα, αρκετές φορές ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα, λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ήταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, ο μεγιστάνας είχε ρίξει στο τραπέζι το... σχέδιό του για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, κάνοντας ειρωνική αναφορά στη χώρα μας. «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας», είχε πει.

Αλλά και ο Μάικ Πενς, ο νέος αντιπρόεδρος , είχε πει, μιλώντας σε ψηφοφόρους του κόμματος και προσπαθώντας να πείσει πως οι Δημοκρατικοί καταστρέφουν τις ΗΠΑ: «Μήπως θέλουν να μας κάνουν μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα;».

Ελπίζουμε όλοι ότι ο «νέος Τραμπ» ως πρόεδρος των ΗΠΑ,  θα έχει αναθεωρήσει πολλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου