meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠΜΕΑ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Τι αλλάζει στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ), το Σχολικό έτος 2016 – 2017

Επικοινωνώντας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ως τώρα,  αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα γραφειοκρατίας.

Την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 το πρόγραμμα χρηματοδοτείται όχι από ένα (1) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  -όπως γινόταν στο ΕΣΠΑ 2007-13- αλλά από 14 Επιχειρησιακά Προγράμματα (13 Περιφερειακά & 1 Τομεακό) και οι διαδικασίες πληρωμής από μία (1) έγιναν 27 (13 ΠΕΠ για παιδικούς σταθμούς + 13 ΠΕΠ για ΑμεΑ + 1 τομεακό).

Κατά την προηγούμενη χρονιά δόθηκε έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και στους άνεργους, αλλά η κοινωνία απαιτούσε περαιτέρω αλλαγές, ανθρωποκεντρικές και αντιγραφειοκρατικές. Και ήρθε η ώρα επιτέλους να εκσυγχρονιστούμε και να εκπολιτιστούμε και σε αυτόν τον τομέα, με επίκεντρο το παιδί και τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε, έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει επανασχεδιαστεί για να μπορεί να υπηρετήσει τους στόχους του.

Με το νέο σύστημα που σχεδιάσαμε, χάρη στη συλλογική δουλειά και στην αξιοποίηση της πρότερης, πολύτιμης εμπειρίας όλων των εταίρων του προγράμματος, κατ’ αρχήν αντιμετωπίζουμε το παράδοξο τόσων ετών, οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να μη λαμβάνουν εν τέλει το voucher ενώ το δικαιούνταν. Φέτος το Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά, όλες οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες θα λάβουν το voucher, όπως και θα εξυπηρετηθούν και όλες οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρία που θα κάνουν αίτηση.

Παράλληλα, προχωρούμε σε ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση, ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις που προέκυπταν από το παλιό και βαρύ σύστημα με τις πληρωμές ανά τρίμηνο και έτσι να μην έρχονται κάθε τόσο σε δυσχερή θέση οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος εξ αιτίας της γραφειοκρατίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί οι ίδιοι πόροι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι, δηλαδή συνολικά 175 εκατ. €, προκειμένου να μη μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα εξυπηρετηθούν (υπολογίζουμε και φέτος να λάβουν voucher περίπου 80.000 δικαιούχοι).

Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται φέτος από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, αλλά  ταυτόχρονα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

Μερικά ακόμη θετικά σημεία του νέου συστήματος, είναι τόσο ότι ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ να μην ισχύει ο περιορισμός κάλυψης του 70% των θέσεων σε κανέναν παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ αλλά με voucher να μπορεί να καλυφθεί έως και το 100% της πληρότητάς τους, όσο και το ότι πλέον δε θα χρειάζονται εγγυητικές επιστολές οι συνεργαζόμενοι με την ΕΕΤΑΑ φορείς, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η διαδικασία μοριοδότησης δεν αλλάζει αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε γονείς που πρέπει να στείλουν την ίδια χρονιά σε Δομές περισσότερα του ενός παιδιού, θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση πρόσθετων τροφείων για τις υπηρεσίες που πληρώνει το Voucher, ενώ την 1η Αυγούστου υπολογίζουμε να έχουμε την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των ωφελούμενων γονέων.

Όλες οι λοιπές, τεχνικές λεπτομέρειες, θα διευκρινίζονται με ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, δημοσιεύματα που αναφέρουν για «φορολόγηση των voucher» και για «δραματική μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τη μοριοδότηση», δεν ευσταθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου