meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ 7ο ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΧΡΥΣΟ ΧΟΡΗΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΣΤΙΧΟΥΣ!

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το «Δείπνο Στο Σκοτάδι» της Θεσσαλονίκης, το πρώτο –ανοιχτό στο κοινό- πρωτότυπο βιωματικό Δείπνο που θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών “Dinner In The Dark»!

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το βράδυ της 9ης Απριλίου 2016 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» υπό το συντονισμό του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά και η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» υπό την αιγίδα του Θέματος 117 Ελλάς-Κύπρος των «Lions Clubs International».

Πρόκειται για το 7ο Δείπνο Στο Σκοτάδι που συντονίζει ο κ. Αυγουλάς, μετά από επισκέψεις της πρωτότυπης αυτής βιωματικής εκδήλωσης δύο φορές στο Ηράκλειο Κρήτης, μια στο Ρέθυμνο, δύο φορές στην Αθήνα και μια στην Τρίπολη.

Δείτε ενδεικτικά ρεπορτάζ από το 6ο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα στις 20/12/2014:

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με κόσμο που περιμένει για να μπει στο δείπνοΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα εθελοντών σε δείπνο της Αθήνας


Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner InThe Dark».

Μετά το δείπνο θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή μουσική. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Σχολή Τυφλών Β. Ελλάδος για τον εκσυγχρονισμό και την αγορά ειδικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικό Εργαστήρι Πληροφορικής.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει δείξει ήδη τον ενθουσιασμό της για την υποδοχή της εκδήλωσης, γι’ αυτό και οι διοργανωτές σε συνεργασία με τη multi-task μουσική μπάντα «Ξανά Μανά» προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: ζητούν από όλους εσάς, είτε έχετε ζήσει μια παρόμοια εμπειρία ως τώρα είτε θέλετε πολύ να τη ζήσετε, να στείλετε τους στίχους όπως τους εμπνέεστε σκεπτόμενοι αυτή την εμπειρία! Οι διοργανωτές θα συλλέγουν όλους τους στίχους ως τις 28/02/2016 και μετά σε συνεργασία με τους «Ξανά Μανά» όλη αυτή η προσπάθεια θα μελοποιηθεί και θα γίνει τραγούδι! Πάμε λοιπόν για το μουσικό ύμνο που θα ακολουθεί πλέον κάθε Δείπνο Στο Σκοτάδι και θα ακουστεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 Απρίλη σε πρώτη μετάδοση!

Μπορείτε να μας χαρίσετε την έμπνευσή σας στο meallamatia@gmail.com


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα εθελοντών σε δείπνο της ΑθήναςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο κοινό αφού έχουν ανάψει τα φώτα σε δείπνο στην Αθήνα


Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν δύο Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης δύο φορές, η Αθήνα δύο φορές και η Τρίπολη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Δίπλα στο 7ο Πανελλαδικά Δείπνο Στο Σκοτάδι και το 1ο που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη τεθεί ως χρυσός χορηγός το γνωστό Οφθαλμολογικό Κέντρο «Ophthalmica», www.ophthalmica.gr

Το OPHTHALMICA αποτελεί τη πρώτη ολοκληρωμένη ιδιωτική οφθαλμολογική κλινική (ΜΗΝ) στη Β . Ελλάδα. Δημιουργήθηκε για να μπορεί να δώσει λύση στο οφθαλμολογικό πρόβλημα όλων των οφθαλμολογικών ασθενών, κάθε ηλικίας.

Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος
Τ.Κ. 54655 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 263063
Fax 2310 279362
Αγίας Σοφίας 40
Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 251501, 2310 221001
Fax 2310 286974
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 09:00 - 21:00
Οι γιατροί δέχονται επισκέψεις με ραντεβού.

Δείτε επίσης τι έγινε στο Δείπνο Στο Σκοτάδι στην Τρίπολη, όπου ο χορός κράτησε ως το ξημέρωμα!

9 Απριλίου 2016, τα λέμε στη Θεσσαλονίκη!

Στρωμένα τραπέζια στη ΤρίποληΣτρωμένα τραπέζια στην Αθήνα


Στρωμένα τραπέζια στο δείπνο της ΚρήτηςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με ομάδα εθελοντών σε δείπνο της Κρήτης

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μπροστά από τα τραπέζια σε δείπνο στην Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου