meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ FACEBOOK ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ-ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Το Facebook παράγει εργαλείο που βοηθά τυφλούς ανθρώπους να «βλέπουν» εικόνες στις αναρτήσεις
      
Τα κοινωνικά δίκτυα κάνουν share φωτογραφίες για την οικογένεια, για τους φίλους και τα ταξίδια και τώρα οι τυφλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να «δουν» αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook. Η τεχνολογική πρόοδος είναι στα αρχικά της στάδια αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα στην όραση να ωφελούνται περισσότερο από τις ιστοσελίδες.

Τα κοινωνικά δίκτυα κάνουν share φωτογραφίες για την οικογένεια, για τους φίλους και τα ταξίδια και τώρα οι τυφλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να «δουν» αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook.

Συγχρόνως, εφαρμογές σχεδιασμένες για τυφλούς ανθρώπους μπορούν να διαβάσουν κείμενα από οθόνες, προσφέροντας την ίδια εμπειρία με κάποιον που περιηγείται στο διαδίκτυο.

Αλλά το εμπόδιο στην προσβασιμότητα μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι με καταστροφή της όρασής τους  χάνουν τις εικόνες.

Ο ηγητής της ομάδας προσβασιμότητας στο Facebook, Τζεφ Γουίλαντ, σκοπεύει  να προσφέρει στους 1,5 δισεκατομύρια χρήστες του νέου εργαλείου ή συσκευής την απαραίτητη εφαρμογή που θα περιγράφει την εικόνα για αυτούς που δεν θα μπορούν να τη δουν.

Ο Ματ Κινγκ, ο πρώτος τυφλός μηχανικός του Facebook, είπε στο Tech Crunch: «Σκέφτεστε απλώς πόση από την τροφοδότηση των ειδήσεων είναι οπτική-και είναι μάλλον η περισσότερη-και πολύ συχνά οι άνθρωποι θα σχολιάσουν μια φωτογραφία ή θα πουν κάτι μόλις την αναρτήσουν αλλά δεν θα σου πουν τι υπάρχει στη φωτογραφία’’.

Εκεί είναι που μπαίνει το νέο πρόγραμμα και θα περιγράφει τι υπάρχει στην εικόνα σε μερικές γενικές λέξεις-άνθρωποι,τοπία,κτήρια κ.λπ.

Για παράδειγμα, μια εικόνα με μια παραλία με ηλιοβασίλεμα, θα μπορούσε να έχει τίτλο: «φύση, εξοχή, σύννεφο, φύλλωμα, χορτάρι, δέντρο» για να δώσει στο θεατή μια καλύτερη ιδέα του τι υπάρχει στη εικόνα.

Μια εικόνα οικογενειακών διακοπών θα μπορούσε να περιγραφτεί ως: «3 άνθρωποι στο ύπαιθρο χαμογελάνε».

«Αυτό μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμα 100% αλλά και να είναι στα μισά του δρόμου, το επίπεδο της δέσμευσης που είναι πιθανό και το  μέγεθος της  χαράς που μπορώ να πάρω-είναι σαν να ξεκινάμε από το 0% προς τουλάχιστον το 50% από όσα μπορούμε να πάρουμε,» προσθέτει ο Κινγκ.

Μετάφραση από mirror.co.uk.

 Μ. ΣΟΦΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου