meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ


Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού "Ομπρέλα", εκδήλωση για το εγχείρημα της αυτοδιαχείριζόμενης ΒΙΟΜΕ. Αποτελεί την πρώτη διοργάνωση της  Ομπρέλας για το μήνα Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ που περιγράφουν τη διαδρομή της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ μέχρι σήμερα. Το πρώτο, με τίτλο "Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς!" (https://www.youtube.com/watch?v=aQ1dzUG9UmI) από την ομάδα "Διακόπτες" προβάλει την περίοδο συγκρότησης και οργάνωσης της ΒΙΟΜΕ Συνεργατικής, μετά από απόφαση του σωματείου των εργαζόμενων να πάρουν τη λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης στα χέρια τους. Το δεύτερο, Occupy, Resist, Produce: VIOME, (https://www.youtube.com/watch?v=2Fg2akSUvFM) αποτελεί το τρίτο μέρος σειράς ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια της Ευρώπης από τους κινηματογραφιστές Dario Azzellini και Oliver Ressler και αφορά στο πολύπλευρο κίνημα αλληλεγγύης που αγκάλιασε το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ με αποκορύφωμα το "Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης". 

Μετά την προβολή των ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση με μέλη της Συνεργατικής που μοιράστηκαν μαζί με τον κόσμο την εμπειρία τους από το εγχείρημα: πώς κατέληξαν στην επιλογή  των προαγόμενων προϊόντων, πώς ακριβώς δομείται η λειτουργία του εργοστασίου, πώς διανέμουν τα προϊόντα τους, ποια είναι τα όνειρα και οι ελπίδες τους για τη βελτίωση του εγχειρήματος και φυσικά το φόβο τους μήπως τελικά η ΒΙΟΜΕ πάψει να υπάρχει, αφού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από το εργοστάσιο. Από όλες τις τοποθετήσεις τονίστηκε ως αναγκαία η στήριξη της Συνεργατικής για να συνεχίσει  να αποτελεί το πρότυπο και για άλλα ανάλογα εγχειρήματα.  Τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα φυσικά προϊόντα καθαρισμού που παράγονται στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, ενώ όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά, θα μπορούν να τα βρουν καθημερινά στην "Ομπρέλα" (Μενελάου 90 Ίλιον 1ος όροφος), που πλέον αποτελεί σταθερό σημείο διάθεσής τους.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση παρακολούθησε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ενώ χαιρέτησε ο επικεφαλής της παράταξης "Αλληλέγγυα Πόλη" στο Δήμο Ιλίου κ. Κώστας Κάβουρας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου