meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΔΑΞΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ


Το πρωί της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2015 ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, ήταν προσκεκλημένος στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού -15Οκτώβρη- για τους τυφλούς.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά όμως, ο νεαρός δικηγόρος κατάλαβε ότι δεν πήγε στο σχολείο για να κάνει άλλη μια ομιλία και συζήτηση με τα παιδιά για την αναπηρία.

Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο, όλες οι τάξεις του σχολείου ήταν εκεί. 160 παιδιά! Και σύντομα κάθε τάξη άρχισε να παρουσιάζει στο Βαγγέλη Αυγουλά το δικό της δρώμενο, παρουσία όλων των δασκάλων, διδάσκοντας έτσι ότι ο σεβασμός στη Διαφορετικότητα μπορεί να γίνει κτήμα όλων!


Στην αρχή τα παιδιά σε ζευγάρια, στο κάθε ζευγάρι ένας με κλειστά μάτια και μια διαδρομή μετ’ εμποδίων, βασισμένη σε σωστές οδηγίες και σε καλή συνεργασία για να κερδίσει κανείς την πίστα! Μετά Σκυταλοδρομία με κλειστά μάτια! Αργότερα Τυφλόμυγα! Έπειτα δράσεις γυμναστικών επιδείξεων χωρίς όραση! Τα δύο Τμήματα της πρώτης Τάξης να ξαφνιάζουν ευχάριστα παίζοντας «Τη Μικρή Ελένη» η οποία χωρίς να βλέπει από τη μέση του κύκλου έψαχνε με την αφή της την επόμενη διάδοχο της! Και για τη Στ’ Τάξη goalball, το παραολυμπιακο άθλημα των τυφλών, με το σύλλογο των δασκάλων του 10ου Δημοτικού σχολείου να έχει αγοράσει μέχρι και την ειδική μπάλα με το κουδουνάκι μέσα για να την ακούνε οι παίχτες με κλειστά μάτια και να την εντοπίζουν που βρίσκεται!



Δίπλα στο Βαγγέλη Αυγουλά ο διευθυντής του σχολείου κ. Φάνης Βότης να του περιγράφει συνεχώς τα δρώμενα. Και κάθε τόσο στο μικρόφωνο ένας μαθητής ή μια μαθήτρια του σχολείου, να διαβάζουν μια παράγραφο για το τι είναι το λευκό μπαστούνι, πώς εφευρέθηκε η γραφή Braille των τυφλών, πώς μπορείς να σερβίρεις σωστά έναν τυφλό αν του περιγράψεις το πιάτο του σαν το ρολόι κλπ.!

Συντονιστές της προετοιμασίας όλου αυτού του ουσιαστικού δίωρου μαθήματος ζωής για όλη την κοινωνία, οι δάσκαλοι Νίκος Κατσούλης και Αιμίλιος Ντούλας και αρωγοί ο διευθυντής και οι δάσκαλοι του σχολείου, αναβαθμίζοντας με αυτή τη συμβολική κίνηση όλη τη δημόσια παιδεία που κακοποιείται χρόνια τώρα στην Ελλάδα μας.


Στο τελευταίο μισάωρο ο κ. Αυγουλάς απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών, απορίες που τους δημιουργήθηκαν από όλες τις πληροφορίες που είχαν αναζητήσει στο διαδίκτυο ή συζητήσει με τους δασκάλους τους για τα ΑμεΑ, αλλά και από την προετοιμασία των βιωματικών δράσεων που παρουσίασαν.



Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για νέες πρωτότυπες δράσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων παρουσιάσεων γυμναστικών επιδείξεων.

Να σημειώσουμε ότι και η περσινή χρονιά ήταν γεμάτη από δράσεις ευαισθητοποίησης για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, αφού ήταν πολλές οι πρωτοβουλίες των δασκάλων τους για συνεργασία και κοινές εκδηλώσεις με τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου το οποίο στεγάζεται στο διπλανό τους κτίριο.

Παραδειγματικά ουσιαστική είναι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες της σχολικής κοινότητας και η στήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου