meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ FREEDOM DRIVE 2015


Στις πανευρωπαϊκές δράσεις του 7ου Freedom Drive ταξιδεύει για να συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα ο νεαρός δικηγόρος και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς.

Το Freedom Drive 2015 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος στις Βρυξέλλες από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. Στη φετινή διοργάνωση αυτού του θεσμού που προβάλλει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία, ξεχωρίζει η πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη της Ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι: «Ανεξάρτητη Διαβίωση η επόμενη γενιά». Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Freedom Drive θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη να συναντηθούν με τους Ευρωβουλευτές και να συζητήσουν θέματα που περιλαμβάνουν: την αποϊδρυματοποίηση, την προσωπική βοήθεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, την προσβασιμότητα και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση (Εnglish: ENIL, European Network on Independent Living), άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και πορεία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το φετινό Freedom Drive ξεχωρίζει για το γεγονός ότι το παρόν στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα δώσει ο νεοσύστατος Ελληνικός Οργανισμός για την Ανεξάρτητη Διαβίωση i-living. Με βασικά τους αιτήματα το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, τα τριάντα μέλη (άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους) που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή ευελπιστούν με τη δράση τους να συντελέσουν στην αλλαγή της νοοτροπίας -δυστυχώς ρατσιστική- που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία. Η συμμετοχή τους στο Freedom Drive είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να καρποφορήσει.

Στις Βρυξέλλες τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την ανεξάρτητη διαβίωση στη χώρα η οποία ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με ομάδες ατόμων με αναπηρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να επιστρέψουν με προτάσεις προς την Πολιτεία για καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εξαιρετικό βίντεο που επιμελήθηκε ο οργανισμός i-living για το τι σημαίνει ανεξάρτητη διαβίωση:

Ο κ. Αυγουλάς, ο οποίος διατελεί επιπλέον επιστημονικός συνεργάτης του νέου Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά κυρίως με την επιστροφή της αποστολής, στοχεύει με όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες να συμβάλλει στην εμπέδωση, προώθηση και εδραίωση του θεσμού της Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑμεΑ και στην Ελλάδα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου