meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Εντατική παραμένει η συνεργασία του Υπουργού Υγείας με αναπηρικούς φορείς και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους προκειμένου να ανακουφιστούν τα ΑμεΑ και οι οικογένειες τους και να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα αγαθά της Υγείας και της Περίθαλψης που όλοι δικαιούνται.

Με τις διεργασίες για τη σύνταξη της Χάρτας των Δικαιωμάτων των Ασθενών και των Χρονίως Πασχόντων να κορυφώνονται στο Υπουργείο Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συνεχίζει τις θεσμικές συναντήσεις του και ανά κατηγορία αναπηρίας ή πάθησης για τα εξειδικευμένα προβλήματα.

Στις 23/4/2015 συνάντησε την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κα Βάσω Μαράκα και τη Γενική Γραμματέα κα Μαρία Μαμαλάκη.

Ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε στην ΠΟΑμΣΚΠ ότι θα επανεξετάσει τα βασικά αιτήματα της ομοσπονδίας που αφορούν στις τρίμηνες συνταγές, το μηδενικό ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα των συνοδών με τη βασική ασθένεια παθήσεων, το ποσοστό κάλυψης της μαγνητικής τομογραφίας (MRI),των ορθοπεδικών ειδών και αποκατάστασης, τις συνεδρίες αποκατάστασης (φυσιοθεραπείες) καθώς και τη συμμετοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Για το λόγο αυτό ο κ. Κουρουμπλής προκάλεσε στις 14/5/2015 συνάντηση στον ΕΟΠΥΥ όπου τον εκπροσώπησε ο Ειδικός Συνεργάτης του κ. Αυγουλάς και συμμετείχαν: η Πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ κα Βάσω Μαράκα και η Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας κα Μόιρα Τζίτζικα, ο κ. Ι. Βαφειάδης  Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ, καθώς και επιτελείο που αποτελούσε τους προσωπικούς του συμβούλους , ήτοι η κα Χ. Κανή , ο κ. Φ. Ρηγάτος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ κ.ά.

Τα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία προς συζήτηση ήταν Α) Η συμμετοχή των ΑμΣΚΠ σε φαρμακευτικές αγωγές. Τα ΑμΣΚΠ-ΠΣ επιβαρύνονται πλέον με συμμετοχή σε όλα τα άλλα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων συμπτωμάτων ,που προκαλεί η νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η συμμετοχή σε αυτά δεν είναι μηδενική και το κόστος μεγάλο. Σήμερα οι πάσχοντες αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς τους καταβάλλοντας συμμετοχή μέχρι και 45%, έναντι μηδενικής (0%) συμμετοχής που ίσχυε στο παρελθόν και η διαφορά πληρώνεται από τους ασθενείς. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αιτήθηκαν να χορηγούνται όλα τα φάρμακα με 0% συμμετοχή. Β) Το ποσοστό συμμετοχής ΑμΣΚΠ σε μαγνητικές τομογραφίες και παρακλινικές εξετάσεις, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν σε κρατικό νοσοκομείο, τότε μόνο η συμμετοχή είναι μηδέν, αλλά η αναμονή είναι μεγάλη, μέχρι και ενός εξαμήνου. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αιτήθηκαν τουλάχιστον οι ήδη διαγνωσθέντες να απαλλάσσονται από το ποσοστό συμμετοχής. Γ) Η χορήγηση συνεδρίων αποκατάστασης σε ΑμΣΚΠ, λόγω της αναγκαιότητας συνεχούς άσκησης και συνεδριών αποκατάστασης ώστε να διατηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση τους και να καθυστερήσουν την επιβάρυνση των συμπτωμάτων τους. Τέλος, η Ομοσπονδία ζήτησε οι συνεδρίες αποκατάστασης να μην περιορίζονται στα δύο χρόνια αλλά ο ασθενής θα πρέπει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και εφόρου ζωής να κάνει φυσιοθεραπείες.

Η ανταπόκριση στα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία ήταν περισσότερο ενημερωτική. Συζητήθηκε η σύνδεση που έχει ο ΕΟΠΥΥ με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιαίτερα με τον Καθηγητή κ. Χατζάκη όσον αφορά την καταγραφή που θέλουν να διεξάγουν σχετικά με το πόσα Αμ ΣΚΠ υπάρχουν Πανελλαδικά και πόσο ανέρχεται το συνολικό κόστος για όλα τα προαναφερθέντα. Ο κ. Φ. Ρηγάτος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος αλλά δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί από την Διεύθυνση Σχεδιασμού. Τα κόστη είναι μεγάλα και τα βήματα που γίνονται είναι αργά αλλά με την βοήθεια της Ομοσπονδίας στη συγκέντρωση στατιστικών για τα άτομα με ΣΚΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κα. Χ.Κανή υπέδειξε ότι είναι αναγκαία η ιεράρχηση των αιτημάτων, και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ε. Αυγουλά, κάθε βήμα βελτίωσης είναι θετικό για όλους και η πολιτική ηγεσία θέλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια παροχών. Τέλος, υπήρξε δέσμευση από μέρους του ΕΟΠΥΥ για εκ νέου συναντήσεις προκειμένου να επιλυθούν τα προαναφερθέντα ζητήματα της ΠΟΑμΣΚΠ, ενώ ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των θεμάτων.

Επιπλέον, Την ανάγκη για άμεση πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε νέες διαθέσιμες θεραπείες σημείωσε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης τους.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του «Προμηθέα» Γιώργο Καλαμίτση ότι θα λειτουργήσει άμεσα η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών του ΕΟΠΥΥ, με βασικό αντικείμενο τη μείωση των τιμών των καινούριων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C.

Τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του «Προμηθέα» δεσμεύτηκαν πως θα εργαστούν από κοινού με γνώμονα την επίτευξη πρόσβασης στην αγωγή και στη θεραπεία όλων όσοι την έχουν ανάγκη.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία του παρέχει ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη στους ανθρώπους και στις οικογένειες αυτών που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου