meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

5η ΜΑΪΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Τι είναι η Ανεξάρτητη Διαβίωση; Στο άκουσμα αυτού του όρου το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι η λέξη ελευθερία. Αν όμως κανείς το σκεφτεί λίγο καλύτερα θα αναγνωρίσει πως μέσα στη φράση «Ανεξάρτητη Διαβίωση» περικλείονται πολλά περισσότερα νοήματα. Κάποια από αυτά τα νοήματα άρχισαν να γίνονται πράξη μέσα από τη ζωή μερικών Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.) στη δεκαετία του ’70, κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Τελικά, τα κίνημα της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης δημιουργήθηκε, μέσα από την πρακτική αυτών των ανθρώπων.

Το κίνημα βασίστηκε σε μια φιλοσοφία η οποία εξαπλώθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις της υφηλίου και άρχισε να εφαρμόζεται τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τη δεκαετία του ’80 φτάνει και στην Ευρώπη. Η φιλοσοφία της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης περιγράφει το αυτονόητο, το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό, στο να επιλέγει τον τρόπο ζωής του, στο να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και τη ζωή. Όταν ένας άνθρωπος διαβιεί σε συνθήκες αναπηρίας, αυτό το δικαίωμα μπορεί να καταπατηθεί από τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας που δεν δίνει το περιθώριο σε κάποιον Α.μεΑ. να κινηθεί, να εργαστεί, να μορφωθεί ή να αποκλειστεί από πτυχές της οικογενειακής, πολιτικής, κοινωνικής, επαγγελματικής, ερωτικής ζωής. Αυτό που επιδιώκει το κίνημα της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης (όπου εφαρμόζεται) είναι να δώσει τα μέσα σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου αναπηρίας, να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να επιλέξει το που, πως και με ποιους θα ζήσει και να έχει πλήρη ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Η έλλειψη πλαισίου Ανεξάρτητης  Διαβίωσης, συνήθως, υποχρεώνει πολλούς Α.μεΑ. -κυρίως αυτούς με τις σοβαρότερες αναπηρίες- να έχουν μια ζωή δεύτερης κατηγορίας, που οφείλεται από τα εμπόδια που δημιουργούνται από το περιβάλλον και την κοινωνία. Παρουσιάζεται η πλασματική συνθήκη πως κάποιος άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία δε μπορεί να έχει κανονική δουλειά, κανονική σχέση, να είναι ανταγωνιστικός στην πολιτική ή το σχολείο. Αυτό όμως δε συμβαδίζει με την αλήθεια και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ζωή. Και αυτό είναι που έρχεται για να ξεκαθαρίσει η Ανεξάρτητη Διαβίωση ότι για να μπορέσει να ζήσει κάποιος πλήρως ανεξάρτητα πρέπει να μπορεί να βγει από το σπίτι του, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρέπει να μπορεί να πάει να εργαστεί, πρέπει να ενσωματωθεί στην κοινωνία, πρέπει δηλαδή να υπάρχουν οι υπηρεσίες. 

Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που η κοινωνία της δεν ενδιαφερόταν καθόλου με το θέμα της εφαρμογής των αρχών της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης. Για αυτό και δημιουργήθηκε η ιδέα της ίδρυσης και στην Ελλάδα ενός οργάνου που θα διεκδικεί αυτές τις αρχές. Έτσι, γεννήθηκε μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την επωνυμία «i-living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος» (www.facebook.com/gr.iliving). Οι ιδρυτές της, έξι άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, που όλοι τους έχουν επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση. Κοινό τους όραμα και στόχος είναι η ύπαρξη της Ανεξάρτητης  Διαβίωσης και στην Ελλάδα.

Η σημαντικότητα και η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κινήματος στα ευρωπαϊκά Κράτη-Μέλη φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2013, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Μέσα από αυτήν την Ημέρα δίδεται η ευκαιρία στα ΑμεΑ να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Την περασμένη χρονιά, στο πρώτο έτος εορτασμού αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, ο εορτασμός θα γίνει και στην Ελλάδα μέσα από τον Οργανισμό μας.

Την ημέρα της 5ης Μαΐου, μέλη και φίλοι του Οργανισμού θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αναζητώντας απ’ τους πολίτες να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τον όρο «Ανεξάρτητη Διαβίωση». Συγκεκριμένα, περαστικοί, πολίτες κάθε ηλικίας, θα καλούνται –αν θέλουν- να συμπληρώσουν σε ένα χαρτί τι είναι για τους ίδιους η «Ανεξάρτητη Διαβίωση», αναζητώντας εκείνα τα νοήματα πάνω στα οποία διαμορφώθηκε ολόκληρο το κίνημα. Το αποτέλεσμα των διαφορετικών απόψεών τους θα παρουσιαστεί σε ένα βίντεο που θα συνθέτει αυτό το πρωτότυπο «πάζλ»... Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν και ένα φυλλάδιο, το οποίο θα εξηγεί τη φιλοσοφία και τις διεκδικήσεις του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Εκείνη την ημέρα, μπορείτε να βρείτε τους ανθρώπους του Οργανισμού και τους καταπληκτικούς εθελοντές του στα εξής σημεία:

-Αθήνα (σημείο πρώτο): Οδός Ερμού (αρχή), 12:00-20:00
-Αθήνα (σημείο δεύτερο): Γκάζι (στην Πλατεία έξω από το μετρό), 13:00-17:00
-Θεσσαλονίκη: Λευκός Πύργος, 15:00-20:00
-Ηράκλειο Κρήτης: Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (λιοντάρια), 17:00-21:00
-Λάρισα: Πλατεία Ταχυδρομείου, έξω από την Ιατρική, 17:00-20:00
-Ιωάννινα: Πλατεία Νομαρχίας, 18:30-21:00
-Κομοτηνή: Πεζόδρομος Ελ.Βενιζέλου, 16:00-21:00
-Δράμα: Πεζόδρομος οδού Ζερβού, κοντά στο Bershka, 11:30-13:30

Ο ουσιαστικός σκοπός αυτής της δράσης είναι να εδραιωθεί αυτή η Ευρωπαϊκή Ημέρα και να αναδειχθεί η ανάγκη για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Για αυτό και χρειάζεται να διαδοθεί η ύπαρξη αυτής της Ημέρας σε όσους περισσότερο γίνεται ώστε να μάθουν την ουσία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Για κάτι τέτοιο λοιπόν η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και αναγκαία!

Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Πρόεδρος Οργανισμού “i-living”
twitter: @ilivinggreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου