meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΤΗΣ MICROSOFT ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΗΧΟΥΣ-VIDEO


Η νέα συσκευή της Microsoft καθοδηγεί τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης χρησιμοποιώντας ήχους (video)
      
Αν και η συντροφιά ενός εκπαιδευμένου οδηγού σκύλου είναι αναντικατάστατη, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ώστε οι διαδρομές στους πολυσύχναστους δρόμους των πόλεων να προκαλούν λιγότερο στρες και να είναι πιο ευχάριστες για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Η Microsoft με την βοήθεια του φιλανθρωπικού οργανισμού Guide Dogs που έχει τη βάση του στο Ηνωμένο Βασίλειο, δοκιμάζει μια νέα συσκευή η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία σύνθεσης ηχοτοπίου στον τρισδιάστατο χώρο (3D soundscape technology) η οποία καθοδηγεί των χρήστη σε όλη τη διάρκεια μιας διαδρομής με ηχητικά συνθήματα.

Η συσκευή μοιάζει με ένα σετ ακουστικών που λειτουργεί συνοδευτικά με ένα smartphone καθώς το τελευταίο λαμβάνει πληροφορίες μέσω σταθμών (beacons) εξοπλισμένων με Bluetooth και WiFi, οι οποίοι βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής. Για το πιλοτικό πρόγραμμα, η εταιρεία τοποθέτησε τέτοιους σταθμούς σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Λονδίνου ώστε να γίνει η πρώτη δοκιμή.

Η δημοσιογράφος Jennifer Warnick έλαβε μέρος στην δοκιμή -η οποία έγραψε για την εμπειρία της εδώ. Της τοποθετήθηκε ταινία στα μάτια ώστε να μην έχει επαφή με το περιβάλλον μέσω της όρασης, και ανέφερε πως οι σταθμοί έστελναν συνεχώς ήχους (με διαφορετικό ρυθμό) καθοδηγώντας την στο σωστό δρόμο. Επίσης, επεσήμανε πως άκουγε και άλλου τύπου ήχους οι οποίοι την ειδοποιούσαν όταν έχανε το δρόμο της ή παρέκκλινε από το πεζοδρόμιο ή για παράδειγμα αν το λεωφορείο που περίμενε έφτανε στη στάση.

Δυστυχώς, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια ώστε να εξοπλιστούν πολλές περιοχές με τους συγκεκριμένους σταθμούς, προκειμένου να γίνει εμπορικό προϊόν αλλά ας ελπίσουμε πως η Microsoft θα βρει τρόπο να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο για τους συνανθρώπους μας με μειωμένη όραση που επιθυμούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Δείτε το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=BEzncMLLOxE


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου