meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΠΑ: ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΤΡΙΚ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΑΜΕΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ

Με ιατρικά τρικ κόβουν από ΑμεΑ τις συντάξεις τους

Κωνσταντίνα Σιγούρου

Το κόλπο με νεόκοπους ιατρικούς όρους χρησιμοποιούν οι Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ με στόχο να κόβουν συντάξεις στους αναπήρους». Την απίστευτη αυτή καταγγελία έκανε με δηλώσεις του στην «Εργασία», εξαπολύοντας πυρά εναντίον των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αναπήρων I. Βαρδακαστάνης, επεξηγώντας ότι τόσο οι γνωματεύσεις αναπηρίας όσο και οι αποφάσεις των επιτροπών δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες βάσει ιατρικών στοιχείων και μάλιστα
αναγράφουν δικούς τους ιατρικούς όρους, με απώτερο σκοπό να μην εγκριθεί η σύνταξη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες των εξεταζομένων που μιλούν για «αλλαγές» επί των ιατρικών δικαιολογητικών τα οποία είχαν καταθέσει στο στάδιο προελέγχου.

 «Οι Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ», τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης, «χωρίς καμία αιτιολόγηση προχωρούν στην αναγραφή νέων ορολογιών στις Γνωματεύσεις Αναπηρίας, που δεν συμπίπτουν με τις ιατρικές εκθέσεις θεραπόντων ιατρών, ακόμα και εξειδικευμένων Κέντρων Δημοσίων Νοσοκομείων, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα στη διακοπή οικονομικών και κοινωνικών παροχών».

Προσθέτει επίσης ότι «χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια ταλαιπωρία και να μην παίρνουν καθόλου σύνταξη λόγω της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ, που έχουν μετατραπεί σε δημοσιονομικό εργαλείο μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να αξιολογηθεί το σύστημα λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και επιτέλους να αναμορφωθεί ριζικά, ώστε να διασφαλίσει την αντικειμενική απόδοση ποσοστών αναπηρίας με απόλυτο σεβασμό στο άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του. Ζητούμε τη θωράκιση του θεσμού των ΚΕΠΑ, με αποτελέσματα επιστημονικά αδιάβλητα».

Και «μαϊμού»

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι και οι αναπηρικές συντάξεις-μαϊμού που δίνονταν απλόχερα τόσα χρόνια. 0 πρόεδρος της συνομοσπονδίας υποστηρίζει ότι αφενός οι επιτροπές του ΚΕΠΑ ήταν εκείνες που χορηγούσαν αυτές τις συντάξεις και αφετέρου ταλαιπωρούσαν βαριά αναπήρους, όπως π.χ. ακρωτηριασμένους, τυφλούς, αναγκάζοντάς τους να περνούν αρκετές φορές από την επιτροπή ώσπου να διαπιστωθεί η αναπηρία τους, που ήταν πασιφανής.

«Εμείς δεχόμαστε τηλεφωνήματα από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που καταπατούνται τα δικαιώματά τους, ταλαιπωρούνται στα ΚΕΠΑ, είναι χρόνια στην ανεργία, το παιδί τους δεν έχει στήριξη στο ειδικό σχολείο.

Το αναπηρικό κίνημα ζητούσε επί δεκαετίες την ουσιαστική αναμόρφωση ενός συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο όχι μόνο γεννούσε και έτρεφε  το όνειδος των αναπήρων-μαϊμού αλλά σε πάμπολλες περιπτώσεις εξευτέλιζε τους ίδιους τους αναπήρους. Αυτό ήταν το σύστημα που προχωρούσε σε επανειλημμένους ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα για αναπήρους που ήταν παραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι, τυφλοί (δηλαδή είχαν μόνιμες αναπηρίες), αλλά περιέργως ποτέ δεν έπιανε τους αναπήρους-μαϊμού. Ένα σύστημα που στηρίχτηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κομμάτων, και του οποίου την ανατροπή ζητούσε με επιμονή και συνεχώς το
αναπηρικό κίνημα. Η συλλήβδην ενοχοποίηση, η ομαδική στοχοποίηση, η δημιουργία αναπηροφοβίας στην ελληνική κοινωνία είναι το ιδιαίτερα επικίνδυνο -κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά- φαινόμενο, γιατί δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής απονεύρωσης και κοινωνικής αποδοχής περιοριστικών μέτρων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους» υπογραμμίζει ο κ. Βαρδακαστάνης.

Θολό τοπίο για τις περικοπές

Περικοπές συντάξεων: Για το θέμα αστό ο κ. Βαρδακαστάνης τονίζει ότι υπήρχαν κατηγορίες συντάξεων που γλίτωσαν τις περικοπές.

«Στο πρώτο Μνημόνιο, λέει, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές οι κύριες αναπηρικές συντάξεις. Δεν εξαιρέθηκαν οι επικουρικές. Από τις μειώσεις του δεύτερου Μνημονίου εξαιρέθηκαν μόνο οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι με αναπηρία. Δεν εξαιρέθηκαν όμως αυτοί του ιδιωτικού τομέα, εκτός από τους παραπληγικούς.

Με τον νόμο 4051/2013 οι συνταξιούχοι με αναπηρία εξαιρέθηκαν από τις μειώσεις των επικουρικών. Στο τρίτο Μνημόνιο έγιναν μειώσεις μέσω των ισολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων. Για το τι θα γίνει το 2015 δεν υπάρχει εικόνα ακόμη. Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να παλεύει για να μη θιγούν τα δικαιώματα των συνταξιούχων με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από την αναπηρία τους, το οποίο, παρότι το ζητάμε επίμονα εδώ και δεκαετίες, δεν έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών» καταλήγει ο πρόεδρος των αναπήρων.

Πηγή: Εφημερίδα «Εργασία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου