meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείων για τα επιδόματα αναπηρίας διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη
      
Σοβαρά προβλήματα συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη στη διαδικασία χορήγησης προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, μετά από διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων για την οικονομική ζημιά που υφίστανται εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων της σχετικής διαδικασίας.

Όπως σημειώνεται από την ανεξάρτητη Αρχή, τα προβλήματα έγιναν εντονότερα από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα θέματα που διαπιστώθηκαν από τη διερεύνηση των αναφορών είναι αφενός η χρονική καθυστέρηση στην εξέταση των πολιτών από τις υγειονομικές επιτροπές, και αφετέρου τα προβλήματα εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για την εκτίμηση της αναπηρίας σε συνδυασμό με την προϋφιστάμενη νομοθεσία χορήγησης προνοιακών παροχών, όπως ήδη έχει καταγράψει ο Συνήγορος του Πολίτη σε Ειδική Έκθεση.

Η Αρχή επισημαίνει ότι εκτός από την τεράστια καθυστέρηση στη χορήγηση των επιδομάτων, διαπίστωσε πως μεγάλος αριθμός πολιτών χάνει τα αναδρομικά ποσά που δικαιούται, επειδή, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες, η ημερομηνία έναρξης για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στην αρμόδια προνοιακή υπηρεσία του δήμου.

Σύμφωνα με πόρισμα του Συνηγόρου, εντοπίζονται εκτός των άλλων προβλήματα συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και προτείνονται προς το υπουργείο Εργασίας τα εξής:

1. Να τροποποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε η παραπομπή για εξέταση από υγειονομική επιτροπή να γίνεται με βάση παραπεμπτικό που θα εκδίδει η αρμόδια υπηρεσία πρόνοιας, το οποίο περιέχει τις απαραίτητες για την πληρότητα της γνωμάτευσης ΚΕΠΑ πληροφορίες, ώστε να είναι πλήρης.

2. Εναλλακτικά στην προηγούμενη πρόταση, να υπάρξει ενημέρωση των κατά τόπους υπηρεσιών πρόνοιας των δήμων από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την υποχρέωση τους να παραλαμβάνουν και να πρωτοκολλούν τις αιτήσεις των πολιτών, έστω και εάν αυτές δεν συνοδεύονται από γνωμάτευση ΚΕΠΑ, με την επιφύλαξη να προσκομιστεί αυτή στη συνέχεια, προς συμπλήρωση του φακέλου.

3. Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου εξέτασης από υγειονομική επιτροπή να διευρυνθεί, ώστε να περιλάβει και άλλες κατηγορίες υποψήφιων δικαιούχων με κριτήριο την οικονομική τους κατάσταση.


Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου