meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β: ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Μηνιγγίτιδα Β: Χωρίς κάλυψη από τα ταμεία το μοναδικό εμβόλιο

Παρότι πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως που παρέχει προστασία από την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου και ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί η κάλυψή του από τα ασφαλιστικά ταμεία στη χώρα μας. Ένα στα 10 παιδιά που προσβάλλονται από μηνιγγίτιδα πεθαίνει, ενώ όσα επιβιώνουν αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα αναπηρίας.

Της Νικολέττας Μπούκα, nikolettabouka@yahoo.gr.

Παρότι πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως που παρέχει προστασία από την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου και ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί η κάλυψή του από τα ασφαλιστικά ταμεία στη χώρα μας.

Το κόστος του εμβολίου είναι υψηλό -εν καιρώ κρίσης- καθώς ανέρχεται σε 115,75 ευρώ (μία δόση) και συνήθως απαιτούνται περισσότερες της μίας δόσεις. Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός των βρεφών περιλαμβάνει τέσσερις δόσεις (2ο, 4ο, 6ο και 12ο μήνα ζωής), ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς και οι ενήλικες μπορούν να το κάνουν σε δύο δόσεις. Συνεπώς, σε μία οικογένεια με δύο παιδιά ηλικίας 4 και 7 ετών, ο γονιός θα χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του περίπου 460 ευρώ, ποσό το οποίο οι περισσότεροι δεν μπορούν να διαθέσουν.

 Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το εμβόλιο κυκλοφόρησε στα ελληνικά φαρμακεία τον Μάρτιο του 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Το “αγκάθι” ήταν ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είχε συνεδριάσει επί ενάμιση χρόνο, καθώς είχε λήξει η θητεία της. Τελικά, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε μόλις την περασμένη βδομάδα και όλοι είναι σε αναμονή για τον αν τελικά θα εισηγηθεί την κάλυψη του συγκεκριμένου εμβολίου από τα ταμεία. Βέβαια, η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το πράσινο φως για την κάλυψη του εμβολίου θα πρέπει να δοθεί από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

“Το εμβόλιο κατά της οροομάδας Β του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ασφαλές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καλύπτεται από τα ταμεία και το κόστος είναι υψηλό για τους γονείς, ειδικά όταν οι δόσεις που πρέπει να γίνουν είναι παραπάνω από μία. Το κόστος όλων των εμβολίων για διάφορες ασθένειες γίνονται στην παιδική ηλικία ανέρχεται σε 900 ευρώ για τα αγόρια και σε 1.300 για τα κορίτσια. Συνεπώς, η κάλυψη και του καινούργιου εμβολίου συμφέρει και οικονομικά την πολιτεία, εκτός του ότι θωρακίζει τα παιδιά ενάντια σε μία νόσο με θνητότητα που κυμαίνεται από 10%-15%”, εξηγεί στη “Μ” ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ένα στα 10 παιδιά που προσβάλλονται από μηνιγγίτιδα πεθαίνει, ενώ όσα επιβιώνουν αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα αναπηρίας.

Τα οφέλη.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν προστασία από τις οροομάδες A, S, W-135 και Y του μηνιγγιτιδόκοκκου, ενώ η οροομάδα Β παρέμενε ακάλυπτη μέχρι που κυκλοφόρησε το νέο εμβόλιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα 20ετούς πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας “Reverse Vaccinology”. Αναπτύχθηκε χάρη σε μια καινοτόμο επιστημονική προσέγγιση, η οποία περιλάμβανε την αποκωδικοποίηση της γενετικής σύστασης του MenB (οροομάδα Β). Από τον Ιανουάριο του 2013 πήρε έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη κυκλοφορεί σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία.

Μάλιστα, η Επιτροπή Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού (JCVI) της Μ. Βρετανίας, στις 21 Μαρτίου 2014 ανακοίνωσε τη σύστασή της να ενσωματωθεί άμεσα το Bexsero στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (από 2 μηνών) της χώρας με 100% αποζημίωση.

Το εμβόλιο έχει καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, όπως προκύπτει και από τις 14 κλινικές μελέτες που έχουν γίνει σε δείγμα 7.812 βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Βόρεια και Νότια Αμερική. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι από τη χορήγησή του αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι και τα μέλη των οικογενειών τους, λόγω της λεγόμενης ‘ανοσίας της αγέλης’.

Τα κρούσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2013 τα κρούσματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκαν σε 68 από τα 61 που ήταν το 2012, εκ των οποίων τα πέντε θανατηφόρα (αύξηση 11,5%). Τα τελευταία χρόνια (1993 - 2013) για το 85% των κρουσμάτων ευθύνεται η οροομάδα Β.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, γνωστή ως βακτηριακή μηνιγγίτιδα, είναι μια απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου λοίμωξη, που προσβάλλει υγιή άτομα, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να προκαλεί τον θάνατο ακόμα και εντός 24-48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία και ένα στα πέντε που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου