meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ 13 ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΕΚΑΤΡΙΑΡΙ ΤΟ 2013!

Οι «13» που έπιασαν δεκατριάρι το 2013
    
 
Το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας με αναπηρία πήρε στα πρόσφατα βραβεία του ΠΣΑΤ η Βούλα Καντζά (αθλήτρια με ολική απώλεια όρασης, κατηγορία T/F 11). Δεν είναι λίγο να κατακτάς το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, ασημένιο στα 100μ. και χάλκινο στα 200μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ, που διεξήχθη στην πόλη Σταντσκανάλ της Ολλανδίας. Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του έτους έχει αρχίσει και η «κυριακάτικη δημοκρατία» σάς παρουσιάζει σήμερα τα 13 πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού που ξεχώρισαν το 2013. Και μπορεί παραδοσιακά άνθρωποι του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ να κλέβουν όλη τη δόξα, ωστόσο τη χρονιά που φεύγει έλαμψαν αθλητές και αθλήτριες και από τα υπόλοιπα σπορ.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: Από την Α2 ανδρών του μπάσκετ και τον Φιλαθλητικό,  στο NBA και στους Μιλγουόκι Μπακς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμπεριλήφθηκε στο draft του 2013 στη θέση 15, που είναι η υψηλότερη που έχει δει Έλληνας έως σήμερα και η υψηλότερη για Ευρωπαίο παίκτη φέτος. Σε ηλικία 19 ετών και 12 ημερών ο «Giannis» έγινε ένας από τους νεαρότερους παίκτες που έπαιξαν βασικοί στο ΝΒΑ, βάζοντας το όνομά του στην ίδια λίστα με τους μεγαλύτερους σύγχρονους σούπερ σταρ (όπως ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Λεμπρόν Τζέιμς).
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Μπορεί στις αρχές της περσινής σεζόν το «back to back»  να έμοιαζε ακατόρθωτο για τον Ολυμπιακό, όμως ο ηγέτης του πειραϊκού συλλόγου Βασίλης Σπανούλης πήρε από το χέρι τους συμπαίκτες του και τους έβαλε στο πρώτο σκαλί του βάθρου για δεύτερη σερί χρονιά. Έτσι, ο 31χρονος γκαρντ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης τόσο στο Final Four του 2013 όσο  και ολόκληρης της διοργάνωσης της Ευρωλίγκας.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Μπορεί να διαδέχθηκε τον Ντούσαν Ιβκοβιτς στον πάγκο του μπασκετικού Ολυμπιακού, ωστόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάφερε να οδηγήσει, όπως και ο Σέρβος, τους Πειραιώτες στην κορυφή της Ευρώπης. Ετσι, ο 48χρονος κόουτς έγινε τον περασμένο Μάιο ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει να γευτεί τη χαρά της κατάκτησης της Ευρωλίγκας, η οποία ήταν η δεύτερη συνεχόμενη για τους «ερυθρολεύκους».
 
ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τον Ιούλιο 2012 πήρε τη σκυτάλη από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και περίπου έναν χρόνο κόντραρε με τον Παναθηναϊκό στα ίσα τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, παίρνοντάς του το πρωτάθλημα στην Α1 ανδρών του μπάσκετ. Επίσης με το «τριφύλλι» κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας 2013.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ: Οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό και την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Πριν τραυματιστεί, σκόραρε με τη μεγαλύτερη συχνότητα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Έτσι υπέγραψε νέο «χρυσό» συμβόλαιο με τους Πειραιώτες, με ετήσιες αποδοχές 1.300.000 ευρώ (ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής), ενώ βρίσκεται και στο στόχαστρο σπουδαίων συλλόγων (Αρσεναλ, Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ, Ιντερ).
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ: Δυναμική επιστροφή στο ποδόσφαιρο και στην ΑΕΚ έκανε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να επαναφέρει την ομάδα εκεί που ανήκει. Στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι στην Γ΄ Εθνική όπου αγωνίζεται τώρα. Ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης», εξάλλου, προσπαθεί να υλοποιήσει και το όνειρο των φιλάθλων, χτίζοντας γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
 
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ: «Ο άνθρωπος που έκανε τη θάλασσα σπίτι του», ο Σπύρος  Γιαννιώτης, αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής του 2013 (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) στα βραβεία του ΠΣΑΤ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας που συγκέντρωσε 1.951 ψήφους πλέον ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΡΦΕΣΗΣ: Ο Γιώργος Μορφέσης, ο άνθρωπος «ορχήστρα» της Εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών και αρχιτέκτονας των τελευταίων μεγάλων επιτυχιών από το 2008 και μετά, φέτος πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Νέων Γυναικών στον Βόλο και χρυσό στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων στην Κωνσταντινούπολη.
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: Δύο χρυσά μετάλλια, ένα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας που διεξήχθη στη Σεβίλη με σκιφ ελαφρών βαρών και ένα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνα της Τουρκίας, κατέκτησε το 2013 η Κατερίνα Νικολαΐδου. Η Ελληνίδα κωπηλάτρια αναδείχθηκε έτσι κορυφαία αθλήτρια στην ψηφοφορία που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ.
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ: Λίγο πριν από το φινάλε της χρονιάς, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, ο Παναγιώτης Γκιώνης έγραψε ιστορία. Ο 33χρονος Ελληνας πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ κατέκτησε το ασημένιο στο ομαδικό και το χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Σβέσατ της Αυστρίας. 
 
Το «δελφίνι» και αυτοί που δεν το έβαλαν κάτω
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στα 17 του, αναμφίβολα η μεγαλύτερη ελπίδα της ελληνικής κολύμβησης για το παρόν και το μέλλον. Ο Απόστολος Χρήστου τραβά διεθνώς τα βλέμματα με τις επιδόσεις του στο ύπτιο και αφήνει πολλές υποσχέσεις. Εξάλλου, το περασμένο καλοκαίρι στο Ντουμπάι ο κολυμβητής του Ολυμπιακού -που αναδείχθηκε από τον Γ.Σ. Περιστερίου- κατέκτησε τον τίτλο στο παγκόσμιο Εφήβων στα 100μ. ύπτιο.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ: Ενα τροχαίο ατύχημα μπορεί να του άλλαξε όλη τη ζωή, ωστόσο ο Γιάννης Κωστάκης αποδεικνύει σε κάθε αγώνα του ότι δεν πρέπει να τα παρατάς ποτέ στη ζωή. Τον περασμένο Αύγουστο, μάλιστα, ο 42χρονος κολυμβητής με αναπηρία κατέκτησε τρία μετάλλια (ένα χρυσό, δύο χάλκινα) με το γαλανόλευκο σκουφάκι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης Μόντρεαλ 2013.  Έτσι αναδείχθηκε πρόσφατα και κορυφαίος αθλητής της χρονιάς με αναπηρία.
 
ΒΟΥΛΑ ΚΑΝΤΖΑ: Το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας με αναπηρία πήρε στα πρόσφατα βραβεία του ΠΣΑΤ η Βούλα Καντζά (αθλήτρια με ολική απώλεια όρασης, κατηγορία T/F 11). Δεν είναι λίγο να κατακτάς το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, ασημένιο στα 100μ. και χάλκινο στα 200μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ, που διεξήχθη στην πόλη Σταντσκανάλ της Ολλανδίας.
 
Χάρης Δάντσης
 
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου