meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ
ΗΜ. ΕΚΔΟΣΗΣ 20/07/2013

Τα «τρωκτικά» της διαφθοράς

Τους δήμους έχουν χαρακτηρίσει «αμαρτωλούς» ελεγκτικές αρχές όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Πόρισμα σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν καταπέλτης για τη διαφθορά των Δήμων και αποκάλυψε στην έκθεση του 2009, παράνομες προσλήψεις, καταβολή παράνομων αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες δήμων, μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές που δεν είχαν τις προϋποθέσεις να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης, καθώς και παράνομες υπερωρίες, επιχορηγήσεις σωματείων για δραστηριότητες άσχετες με τους σκοπούς τους, δαπάνες δημόσιων σχέσεων, εθιμοτυπίας και βραβείων, παράθεση γευμάτων, δεξιώσεων, φωτογραφιών, προμήθειας λουλουδιών και καταχωρήσεων σε τοπικές εφημερίδες.
 
Έξοδα που προκαλούν, ακόμα και ένα χρόνο πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, αφού υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που έθετε όρους στις δαπάνες δημοσίων σχέσεων.
 
Από τους 325 δήμους που προέκυψαν μετά τον «Καλλικράτη», οι 58 παρουσίαζαν χρέεος που υπερέβαινε το 100% των τακτικών τους εσόδων και σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαινόταν πάνω από το 150% των εσόδων τους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2010 οι πρωταθλητές στη δανειοδότηση ήταν: Δήμος Φυλής 358%, Δήμος Αμαρουσίου 284%, Δήμος Περάματος 264%, Δήμος Αχαρνών 264%, Δήμος Πειραιώς 229%, Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος 209%, Δήμος Αγιάς 206%, Δήμος Δίου – Ολύμπου 195%, Δήμος Ρόδου 191%, Δήμος Καρδίτσας 188%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που είχαν λάβει οι Δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών από ξένες τράπεζες και δεν εξυπηρετούνταν παραλίγο να «μπλοκάρουν» τη δόση προς τη χώρα από πλευράς ΔΝΤ, το καλοκαίρι του 2011.
 
Εντύπωση προκαλούν κραυγαλέες περιπτώσεις:
 
·        Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης επιστράφηκε ένταλμα πληρωμής 15.666 ευρώ που αφορούσε αποδοχές και έξοδα κίνησης 8 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν στο Δήμο Διδυμοτείχου για ποσό 240.000 ευρώ.
 
·        Στο Δήμο Ξάνθης δεν εγκρίθηκαν εντάλματα 23.048 ευρώ για την επιδότηση ανέγερσης κατοικίας σε δύο περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε ότι οι σύζυγοι των υπαλλήλων είχαν πλήρη κυριότητα άλλης κατοικίας και ότι οι εργασίες ανέγερσης είχαν ξεκινήσει πριν από το διορισμό των υπαλλήλων.
 
·        Ο Δήμος Αν. Λιοσίων δεν κατάφερε – εξαιτίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου – να αμείψει με 57.120 ευρώ ορκωτό ελεγκτή για την εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης γιατί έπρεπε η ίδια να προσδιορίσει και να καταβάλει την αμοιβή.
 
·        Ποσό 205.852 ευρώ ανατέθηκε απ’ ευθείας χωρίς διαγωνισμό από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η δαπάνη «κόπηκε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε το μακρύ χέρι του πολιτικού συστήματος τα τελευταία 30 χρόνια, παίρνοντας τον τίτλο του πρωταθλητή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, σύμφωνα με την έκθεση Ρακιντζή.
 
Παράνομες προσλήψεις, αδυναμία διαχείρισης σημαντικών αρμοδιοτήτων, «ρουσφετολογικές» μετακινήσεις εργαζομένων, από τομές αιχμής (καθαριότητα) σε γραφεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλασματικές ανάγκες σε προσωπικό, σκάνδαλα σε πολεοδομίες κα γραφεία που παρείχαν βεβαιώσεις ιθαγένειας, αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά της άσκησης εξουσίας.
 
Η Τοπική αυτοδιοίκηση «μπήκε» στο μάτι της τρόικας από το πρώτο Μνημόνιο και μέχρι σήμερα οι πόροι των δήμων έχουν μειωθεί κατά 60%. Οι διοικήσεις αρκετών ΟΤΑ έφτασαν σε σημείο να καταβάλλουν μόνο τη μισθοδοσία. Με τον «Καλλικράτη» μπήκαν όρια στη δανειοδότηση ΟΤΑ και προβλέφθηκε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που όμως δεν εφαρμόστηκε πλήρως.
 
Φωτεινά παραδείγματα.
 
Ακόμα και φωτεινά παραδείγματα υποδειγματικών ΟΤΑ, που προσέφεραν πρότυπες υπηρεσίες στους πολίτες, όπως επίσης και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (βοήθεια στο σπίτι) στην περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, καταρρέουν, καθώς τα κονδύλια δεν είχαν ποτέ στέρεη πηγή.
 
Εξαίρεση αποτελούν οι Δήμοι Ιλίου, Αμφιλοχίας, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι όχι μόνο δεν εμφανίζουν έλλειμμα και δεν έχουν οφειλές, αλλά βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου