meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Μια στολή με αισθήσεις.
Έλληνας φοιτητής δημιούργησε τη Spider Sense, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον προσανατολισμό σε συνθήκες μειωμένης όρασης ή τυφλούς να περπατήσουν χωρίς βοηθήματα.
 
Της Ανθής Παζιανού.
 
Η αράχνη που τσίμπησε τον Πίτερ Πάρκερ και τον μετέτρεψε σε Spiderman, σε άνθρωπο με αραχνο-αισθήσεις, «τσίμπησε» και τον Έλληνα διδακτορικό φοιτητή Βίκτορα Ματεεβίτσι, ο οποίος δημιούργησε με την ερευνητική του ομάδα τη Spider Sense στολή, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε τυφλούς, πυροσβέστες και σε ανθρώπους ευρισκόμενους σε άμυνα.
 
 
«Επέκταση» των αισθήσεων.
 
Ο Βίκτωρ , πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σήμερα διδακτορικός φοιτητής και ερευνητής στο Electronic Visualization Laboratory του University of Illinois στο Σικάγο, παρακολούθησε΄πέρσι την άνοιξη το μάθημα της Ανθρώπινης Επέκτασης. «Ως εργασία για το μάθημε, έπρεπε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μια συσκευή που να ''επεκτείνει'' τις ανθρώπινες αισθήσεις και να ενημερώνει το χρήστη για ''αόρατες'' απειλές».
 
Μαζί με το μεταπτυχιακό φοιτητή Brad Haggadone και το διδακτορικό φοιτητή Brian Kunzer έφτιαξαν μια στολή αποτελούμενη από 11 «σένσορες», οι οποίοι σαρώνουν το περιβάλλον για ανθρώπους και εμπόδια, παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών. Όταν κάτι πλησιάζει το χρήστη, ο βραχίονας του σένσορα ασκεί πίεση, με αποτέλεσμα οι χρήστες να αισθάνονται το περιβάλλον στο ίδιο τους το δέρμα. «Σε ένα από τα πειράματα που κάναμε, αφού δέσαμε τα μάτια του χρήστη, τον εξοπλίσαμε με αστεράκια - νίντζα και του ζητήσαμε να τα πετάξει προς την κατεύθυνση που αισθάνεται ότι κάποιος πλησιάζει. Ζητήσαμε από τους επιτιθέμενους να πλησιάζουν το χρήστη από τυχαίες κατευθύνσεις. Ο χρήστης πέτυχε τους επιτιθέμενους χρησιμοποιώντας τα αστεράκια - νίντζα», λέει.
 
«Η στολή θα μπορούσε να βοηθήσει τους τυφλούς να αισθάνονται το περιβάλλον πάνω στο ίδιο τους το σώμα. Θα μπορούσαν έτσι να αισθανθούν την ύπαρξη ενός εμποδίου ή ενός τοίχου και να τα αποφύγουν», προσθέτει.
 
Θα μπορούσαν επίσης, να τη χρησιμοποιήσουν πυροσβέστες για να βρουν πιθανές διεξόδους ή για να προσανατολιστούν στο χώρι, σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας λόγω καπνού. Ο Β. Ματεεβίτσι θα παρουσιάσει τη στολή του στις 7 Μαρτίου στο συνέδριο Augmented Humans στη Στουτγάρδη.
 
Πηγή: «Η Εφημερίδα των Συντακτών».
 
 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου